Verbind je met ons

Steun

Meer hulp aan overlevenden van tyfoon Haiyan nu commissaris Georgieva de Filippijnen bezoekt

DELEN:

gepubliceerd

on

Super Tyfoon HaiyanDe Europese Commissie verhoogt haar noodhulp aan de Filippijnen na de enorme verwoesting veroorzaakt door tyfoon Haiyan. Tijdens haar bezoek aan het land Internationale samenwerking, humanitaire hulp en crisisbestrijding Commissaris Kristalina Georgieva heeft 7 miljoen euro extra humanitaire hulp aangekondigd.

“We hebben allemaal de tragische verwoesting gezien die deze tyfoon heeft aangericht en vandaag breng ik in Tacloban persoonlijk een boodschap van Europese solidariteit over. We staan ​​alle slachtoffers bij met onmiddellijke, grootschalige hulp”, zei commissaris Georgieva.

Het besluit van vandaag brengt de steun van de Commissie aan de Filippijnen in de nasleep van Haiyan op 20 miljoen euro (inclusief humanitaire noodhulp van 3 miljoen euro en 10 miljoen euro aan wederopbouwhulp toegezegd door ontwikkelingscommissaris Andris Piebalgs). Naast genereuze steun in natura hebben de lidstaten ook ongeveer 25 miljoen euro aan financiële hulp bijgedragen.

“De prioriteiten zijn nu het herstellen van de toegang tot verwoeste delen van de Filippijnen en de dringende levering van levensreddende hulp. Het is ook absoluut noodzakelijk dat we de hulpinspanningen coördineren, zodat iedereen die hulp nodig heeft die krijgt”, voegde de commissaris eraan toe. Ze reist naar Manilla, Cebu en Tacloban om de nationale autoriteiten te ontmoeten, de verwoestingen te inspecteren en diepgaande rapporten te ontvangen van de deskundigen van de Commissie die sinds de vroege uren van de ramp ter plaatse zijn ingezet.

De humanitaire hulp van de Commissie wordt verstrekt via organisaties die in de getroffen gebieden actief zijn, waaronder het Wereldvoedselprogramma, de Internationale Federatie van het Rode Kruis, OCHA en Telecoms Sans Frontières. De nieuwe reeks EU-hulp zal tegemoetkomen aan de meest acute behoeften, zoals voedselhulp, schoon water, noodonderdak, gezondheidszorg en communicatie. EU-fondsen ondersteunen ook coördinatie, transport en logistiek, wat van cruciaal belang is voor het verlenen van hulp aan overlevenden.

De Commissie werkt ook aan het garanderen van een gecoördineerde levering van de hulp die vanuit de EU-lidstaten naar de Filipijnen stroomt. Daartoe is het EU-mechanisme voor civiele bescherming geactiveerd.

Tot nu toe hebben zestien16 lidstaten hulp gestuurd. Noorwegen heeft ook hulp bijgedragen via het Europees mechanisme voor civiele bescherming. Europese zoek- en reddingsteams, artsen en andere dringend noodzakelijke deskundigen worden in het land ingezet, evenals veldhospitalen, waterzuiveringseenheden en ander materieel.

advertentie

Het EU-mechanisme voor civiele bescherming, dat wordt gecoördineerd door het Coördinatiecentrum voor respons in noodsituaties van de Europese Commissie, ondersteunt ook het transport van middelen voor civiele bescherming naar de regio.

Achtergrond

De tropische cycloon Haiyan (plaatselijk Yolanda genoemd), een van de sterkste ooit gemeten, trof de Filippijnen op 7 en 8 november en veroorzaakte wijdverspreide schade. De volledige omvang van de vernietiging wordt nog steeds bereikt. De VN schat dat 11.3 miljoen mensen – of ruim 10% van de Filippijnse bevolking – getroffen zijn. Het dodental blijft stijgen.

De Filippijnen zijn een van de meest rampgevoelige landen ter wereld. In oktober werden de Filippijnen getroffen door een aardbeving met een kracht van 7.2 op de schaal van Richter, die de huizen en het levensonderhoud van ongeveer 350,000 mensen verwoestte. Alleen al in 2013 heeft de Europese Unie aanzienlijke humanitaire hulp aan de archipel verleend: er is zojuist 2.5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de respons op de aardbeving in Bohol; voor tyfoon Bopha (Pablo) is in totaal 10 miljoen euro vrijgemaakt voor de wederopbouw van de gemeenschappen die verwoest zijn door de cycloon die Zuid-Oost-Mindanao in december 2012 trof; na de overstromingen veroorzaakt door tyfoon Trami (Maring) in augustus heeft ECHO 200 euro toegezegd om de getroffenen te helpen, en begin oktober werd 000 euro toegewezen om de mensen te helpen die ontheemd zijn geraakt door het conflict in Zamboanga.

Meer informatie

Factsheet over tyfoon Haiyan.

IP / 13 / 1059: Europese Commissie maakt noodfondsen vrij om slachtoffers van tropische cycloon Haiyan te helpen

IP / 13 / 1063: De EU reageert op de ramp in Haiyan met gecoördineerde hulpinspanningen

IP / 13 / 1052: Nieuwe EU-steun aan de Filippijnen

IP / 13 / 1068: EU mobiliseert nieuwe steun voor de wederopbouw van de Filipijnen

De humanitaire hulp en civiele bescherming van de Europese Commissie.

Website van commissaris Georgieva.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending