Verbind je met ons

Voorpagina

Advies: Rusland voor de Russen?

DELEN:

gepubliceerd

on

vladimir-putin-brilBy Sir Andrew Wood, Associate Fellow, Rusland en Eurasia-programma, Chatham House
President Poetin heeft sinds zijn terugkeer in het Kremlin in mei 2012 de boeken opgevoerd om de eigenaardige nationale deugden en tradities van Rusland te verkondigen.

Zichzelf in de vlag wikkelen is in veel landen een bekende manier om de steun van een leider te ondersteunen, niet in het minst wanneer die leider vreest dat hij wordt bedreigd. Vladimir Poetin en zijn collega's zijn niet atypisch in het combineren van op Rusland gerichte retoriek - door nadruk te leggen op bijvoorbeeld de rol van de Russisch-orthodoxe kerk - met de parallelle bewering dat Rusland een blijvende traditie heeft van respect voor minderheidsculturen binnen zijn grenzen. Het resultaat was over het algemeen een boodschap die meer vleiend was voor Russische etnische gevoeligheden dan voor die van andere nationale groepen.

De vraag is nu in hoeverre Poetin de controle over deze ambivalente agenda is kwijtgeraakt. De drie belangrijkste kenmerken van de afgelopen anderhalf jaar waren de pogingen van het Kremlin om de status quo in stand te houden door kritiek of oppositie te onderdrukken, de verdere ontmanteling van autonome instellingen, onder meer door de regering onder premier Dmitry Medvedev buitenspel te zetten, en de poging tot bezuinigingen in een quasi-Sovjet 'Euraziatisch' verleden. Alle drie de onderdelen zijn bedoeld om de heersende groep op korte termijn veiligheid te bieden, maar gaan ten koste van de stabiliteit en welvaart van Rusland op langere termijn. Vandaar een wijdverbreid gevoel in Rusland van twijfel over de toekomst, en daarbuiten, van een gevoelde behoefte die vooral in andere ex-Sovjetstaten wordt gevoeld om weerstand te bieden aan een te innige omhelzing door Moskou.

De rellen en plunderingen op 13 en 14 oktober na de moord op een Russische staatsburger in het district West-Biryulyovo in Moskou, naar verluidt door een Azerbeidzjaanse staatsburger, weerspiegelden evenzeer dit bredere onbehagen als de interetnische spanningen die de Russische reacties daarop richtten. bepaalde dag. Als de politie vertrouwd of capabel was geweest, hadden ze een individuele moord kunnen afhandelen. In dat geval verloren ze de controle en namen ze hun toevlucht tot het oppakken van zoveel mogelijk (potentiële) slachtoffers van Russische wraakaanvallen op personen met een 'niet-Russisch uiterlijk'. Veelzeggend was ook dat de autoriteiten geen enkele poging deden om de Russische mars van 4 november te dwarsbomen - bij die mars waren een aantal 'extremisten' in welke taal dan ook aanwezig.

Het Biryulyovo-district, als een typische bewaarplaats van het conservatief ingestelde electoraat waarop Poetin is gaan vertrouwen, heeft bij de verkiezingen in Moskou in september een grote meerderheid teruggegeven aan burgemeester Sergei Sobyanin. Poetin en zijn collega's zullen er door de wanorde van half oktober aan zijn herinnerd dat dit electoraat desalniettemin wisselvallig is en dat het vertrouwen in de autoriteiten, zowel lokaal als federaal, op zijn best beperkt is. Poetin zelf heeft nog steeds hoge opiniepeilingen – wie is er tenslotte nog meer? – maar de peilingen laten ook zien dat wanneer bepaalde vragen over beleid en vooruitzichten aan de kiezers worden gesteld, deze een groeiende kloof tussen de heersende groep en de bevolking in het algemeen weerspiegelen. Gezien het feit dat de zeggenschap van de president sinds mei 2012 is uitgegroeid tot de steeds duidelijkere motor van het systeem – of er trouwens op remt – is ook dat een oordeel over Poetins staat van dienst en huidige status.

De armere stedelijke Russen worden directer beïnvloed door andere etnische groepen die onder hen leven dan hun welvarende tegenhangers. Tot die andere groepen behoren natuurlijk medeburgers uit bijvoorbeeld de noordelijke Kaukasus, maar ook gastarbeiders uit de rest van de voormalige Sovjet-Unie – die ook arm zijn, en typisch ook ongeschoold. Bij aanvallen op 'mensen met een niet-Russisch uiterlijk' maakt het niet uit of dit Russische staatsburgers zijn of niet. Het aantal van dergelijke incidenten is de afgelopen jaren toegenomen, maar lijkt tot nu toe eerder het werk te zijn van gewelddadige bendes dan van georganiseerde politieke krachten.

De kwestie van de relatie tussen etnische Russen en anderen is niettemin steeds hoger op de politieke agenda komen te staan. Nationalistische groeperingen maken deel uit van zowel de oppositie, systemisch of niet-systemisch, als degenen die het regime vormen. 'Geen geld meer voor de Kaukasus' is een van de effectievere slogans van Alexei Navalny. De Biryulyovo-rellen, de politie-invallen bij personen die ervan verdacht worden illegale immigranten te zijn en de Russische mars van 4 november hebben allemaal geleid tot meer aandacht voor nationalistische zorgen.

Maar retoriek is goedkoop en realistische actie moeilijk voor te stellen, waardoor de regerende autoriteiten in de problemen komen. Hun focus lag op de kwestie van illegale immigranten, niet op interetnische relaties als zodanig. Poetin heeft sympathie getoond voor de gevoelens van de Russen, maar om dwingende praktische redenen heeft hij ideeën voor visumsystemen niet onderschreven, noch voor het land als geheel, noch voor Moskou in het bijzonder. Het sluiten van de Biryulyovo-markt in het centrum van de oktoberproblemen was een instinctieve maar niet al te overtuigende reactie. Praten over het introduceren van gezichtsherkenningscamera's voor immigranten klonk resoluut, maar dat was alles.

advertentie

De waarheid is dat de Russische heersers geen antwoord hebben op een reeks vragen die hun vernietigende kracht zouden kunnen vergroten, niet in de laatste plaats gezien de manier waarop de economische vooruitzichten van het land zijn verduisterd. Problemen afkopen is niet langer de optie die het was. Het instinct van de autoriteiten zal hoogstwaarschijnlijk zijn om etnische uitdagingen onder dwang aan te pakken, waarbij niet-Russische inwoners hun favoriete doelwit zijn.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending