Verbind je met ons

Grensoverschrijdende beveiliging

Ombudsman roept Frontex om te gaan met klachten over inbreuken op de fundamentele rechten

DELEN:

gepubliceerd

on

emily-oreilly-ombudsman-390x285De Europese Ombudsman, Emily O'Reilly (foto), has called on Frontex to establish a mechanism for dealing with complaints about fundamental rights infringements arising from its work. Frontex co-ordinates the co-operation between member states in the field of border security and illegal immigration. The Ombudsman conducted an investigation, including a public consultation, about how Frontex complies with human rights standards. Frontex complied with most of the Ombudsman’s recommendations, but refused to set up a complaints mechanism. Accordingly, the Ombudsman submitted a Special Report on this issue to the European Parliament.

O’Reilly said: “Against the backdrop of the Lampedusa tragedy and other recent humanitarian catastrophes at EU borders, it is vital that Frontex deals directly with complaints from immigrants and other affected persons. I do not accept Frontex’s view that human rights infringements are exclusively the responsibility of the member states concerned.”

Investigation into Frontex’s fundamental rights implementation

In 2009 werd het Handvest van de grondrechten juridisch bindend voor Frontex, dat gevestigd is in Warschau. Sindsdien zijn een aantal maatschappelijke organisaties en de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa hebben de vraag gesteld of Frontex voldoende doet om aan het Handvest te voldoen. Een voorbeeld hiervan was de inzet van EU-grenswachten in Griekenland, waar migrantenbewoners onder onaanvaardbare omstandigheden in detentiecentra werden vastgehouden.

In 2011 hebben het Europees Parlement en de Raad van de EU een Regulatie vaststelling van specifieke aanvullende grondrechtenverplichtingen voor Frontex. In 2012 stelde de Ombudsman Frontex een aantal vragen over hoe het aan deze verplichtingen voldoet en lanceerde hij een openbare raadpleging die bijdragen van burgers, mensenrechten-NGO's en andere organisaties.

Frontex antwoordde dat het verschillende maatregelen had genomen, waaronder het opstellen van een grondrechtenstrategie, een grondrechtenfunctionaris en gedragscodes voor zijn activiteiten.

De Ombudsman stelde vast dat Frontex in het algemeen redelijke vooruitgang boekte bij de aanpak van grondrechtenkwesties. Ze adviseerde echter dat Frontex een klachtenmechanisme zou instellen.

advertentie

Frontex verwierp dit aanbeveling with the argument that individual incidents are the responsibility of the respective member state. Emily O’Reilly disagreed and submitted a Special Report to the European Parliament, asking for its support in persuading Frontex to review its approach.

Het speciale rapport is beschikbaar Hier.

Achtergrond

De Europese Ombudsman onderzoekt klachten over wanbeheer in de EU-instellingen en organen. Elke EU-burger, ingezeten, of een onderneming of vereniging in een lidstaat, kan een klacht indienen bij de Ombudsman. De Ombudsman biedt een snelle, flexibele en vrij middel van het oplossen van problemen met de EU-administratie. Voor meer informatie, klik hier.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending