Verbind je met ons

Zakelijk

Gezamenlijk rapport van de Commissie en de ECB: Toegang tot financiering en het vinden van klanten meest urgente problemen voor het MKB

DELEN:

gepubliceerd

on

IT-problemenToegang tot financiering is van cruciaal belang voor het opstarten, ontwikkelen en groeien van kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's). Zij hebben heel andere behoeften en worden geconfronteerd met andere uitdagingen op het gebied van financiering dan grote bedrijven. Deze laatste hebben gemakkelijk toegang tot de aandelenkapitaalmarkten, die niet toegankelijk zijn voor de overgrote meerderheid van de kleine bedrijven. Het gebrek aan eigen vermogen dat in kleine bedrijven wordt geïnvesteerd, zorgt ervoor dat deze bedrijven afhankelijker worden van andere bronnen, zoals bankleningen en andere soorten financiële producten.

Het huidige economische klimaat heeft de behoeften van het MKB extra onder de aandacht gebracht, gezien de aanzienlijk krappere kredietvoorwaarden die voortvloeien uit het verminderde vermogen en de verminderde bereidheid van banken om de financiering te verstrekken waarvan deze sector bijzonder afhankelijk is.

De EC en de Europese Centrale Bank (ECB) besloten in 2008 om de Survey on the Access to Finance of Small and Medium-sized Enterprises (SAFE) op te zetten. Het onderzoek, uitgevoerd in 37 landen, waaronder de 28 Europese Unie (EU) en 17 landen van de eurozone, werd uitgevoerd in juni-juli 2009, in augustus-oktober 2011 en meest recentelijk in augustus-oktober 2013.

In het onderzoek wordt gedetailleerd gekeken naar de volgende aspecten van het MKB:

  • Financiële situatie, groei (verleden en toekomst), innovatieve activiteiten en behoefte aan externe financiering.
  • Gebruik van interne fondsen en externe financieringsbronnen.
  • Ervaringen bij het aanvragen van verschillende soorten externe financiering.
  • Gebruik van leningen, de omvang en de redenen achter het afsluiten van specifieke leningen.
  • Opvattingen over de mate waarin verschillende vormen van financiering voor hen beschikbaar zijn.
  • Verwachtingen over toekomstige financiering bij banken en andere financieringsbronnen.

Deze memo geeft een samenvatting van enkele geselecteerde belangrijke conclusies. Het volledige rapport is ook beschikbaar (zie link aan het einde van de tekst).

1. Toegang tot financiering – Verschillen tussen de lidstaten

Het MKB ervaart de moeilijkheid om toegang te krijgen tot financiering anders dan 40% van het MKB in Cyprus, 32% in Griekenland, 23% in Spanje en Kroatië, 22% in Slovenië, 20% in Ierland, Italië en Nederland tot slechts 7% in Oostenrijk of 8 % in Duitsland en 9% in Polen.

advertentie

In Cyprus was er in 2013 een aanzienlijke stijging (40%) vergeleken met wat de MKB-managers in 2009 en 2011 rapporteerden (beide 14%). Griekenland had het op een na hoogste percentage MKB-managers dat de toegang tot financiering (32%) als het meest dringende probleem rapporteerde, wat redelijk vergelijkbaar bleef met het niveau van 2011 (30%), zonder statistisch significant verschil tussen de twee jaren.

Cyprus (40%), Griekenland (32%) en Kroatië (23%) waren de drie landen die de toegang tot financiering als het meest urgente probleem meldden op de vooraf aangeleverde lijst van acht potentiële problemen. Terwijl Spanje op de derde plaats staat vergeleken met de rest van de EU wat betreft het hoogste percentage kmo's dat toegang tot financiering meldt, staat binnen Spanje de toegang tot financiering (23%) op de tweede plaats, na het vinden van klanten (27%).

2. Het meest urgente probleem van bedrijven: het vinden van klanten

Het vinden van klanten bleef het meest genoemde probleem door het MKB in de EU, hoewel er in 2013 een lichte daling was in de frequentie (22%) vergeleken met 2011 (24%), gevolgd door de toegang tot financiering. De beschikbaarheid van bekwaam personeel of ervaren managers stond op de derde plaats en bleef stabiel vergeleken met 2011. De regelgeving stond op de vierde plaats in de lijst van meest urgente problemen (14%) en vertoonde een aanzienlijke stijging ten opzichte van 2011 (5%).

Tabel: De meest urgente problemen die het MKB rapporteerde

3. Gebruik van verschillende financieringsbronnen: extern of intern

54% van het MKB zocht uitsluitend naar externe financiering, iets minder dan in 2011 (56%). Nog eens 22% van de kmo's maakte gebruik van zowel interne als externe financieringsbronnen, terwijl slechts enkele (4%) alleen interne financieringsbronnen hebben gebruikt. Eén op de vijf (20%) heeft de afgelopen zes maanden geen enkele financieringsbron gebruikt, hetzelfde niveau als in 2011.

Financieringsstructuur: gebruik van interne fondsen en externe financiering

De hoogste niveaus van afhankelijkheid van alleen interne fondsen waren in Oostenrijk, Hongarije en Slowakije (8%+, dwz tweemaal het EU-gemiddelde). Het vermijden van het gebruik van welke vorm van financiering dan ook was vooral hoog onder het MKB in Roemenië, Letland en Portugal (36%-42%, dwz bijna tweemaal het EU-gemiddelde van 20%). Ook buiten de EU was de vermijding hoog in Montenegro en Albanië.

Het vermijden van elk gebruik van financiering was het hoogst onder de kleinste kmo's in de EU, oplopend tot 28% onder de bedrijven met 1-9 werknemers, vergeleken met slechts 11% onder de grootste kmo's met 50-249 werknemers. Interne financiering maakte niet veel van het verschil uit, hoewel het bij de kleinste MKB-bedrijven iets hoger was (5%) dan bij de MKB-bedrijven met meer dan 10 werknemers (3%).

Een soortgelijk patroon werd ook waargenomen bij de omzet waarbij het MKB van 2 miljoen euro of minder het meest waarschijnlijk zonder financiering rond zou komen (23%) vergeleken met de grootste (11% van de MKB-bedrijven met een omzet van meer dan 50 miljoen euro).

Het industriële MKB heeft de afgelopen zes maanden het minst waarschijnlijk zonder enige vorm van financiering kunnen overleven (14%) en dienstverleners het meest waarschijnlijk (22%).

4. Financieringsbronnen: rekening-courantkredieten, leasing, handelskredieten en bankleningen

Interne fondsen werden de afgelopen zes maanden door 26% van het MKB in de EU gebruikt als een van (of de enige) financieringsbronnen. Dit ligt slechts iets boven het niveau van 2011 (24% voor de EU-27).

Er wordt nog steeds veel gebruik gemaakt van veel andere financieringsbronnen, zoals in 2011, met name rekening-courantkredieten bij banken (39%, vergelijkbaar met het niveau van 2011% in 40). Op de voet gevolgd door leasing/huurkoop/factoring (35%, zeer dicht bij het niveau van 2011 van 36%), handelskredieten (32%, hetzelfde als het niveau van 2011) en bankleningen (32%, zeer dicht bij het niveau van 2011 van 30%). ).

Ongeveer één op de zeven (15%) kleine en middelgrote ondernemingen maakte gebruik van andere leningen van verbonden bedrijven, aandeelhouders, familie of vrienden. Eén op de acht (13%) had gebruik gemaakt van subsidies of gesubsidieerde bankleningen. 5% had gebruik gemaakt van eigen vermogen en enkelen hadden gebruik gemaakt van achtergestelde leningen (2%) en uitgegeven schuldbewijzen (2%).

Het gebruik van andere financieringsbronnen was vergelijkbaar met het niveau van 2011, met slechts een kleine stijging in het niveau van bankleningen (van 30% in 2011 naar 32% in 2013), ingehouden winsten (eveneens een stijging van 2% ten opzichte van 2011) en andere financieringsbronnen. leningen (2% gestegen ten opzichte van 2011). Het gebruik van eigen vermogen was iets lager, 2% lager dan in 2011.

Tabel: Het gebruik van interne en externe financiering door bedrijven in de afgelopen zes maanden

5. Externe bronnen – Verschillen tussen lidstaten

In totaal heeft 75% van de kleine en middelgrote ondernemingen in de EU de afgelopen zes maanden ten minste één vorm van schuldfinanciering gebruikt. Dit is hetzelfde niveau als in 2011. Sinds 2011 is er in Griekenland een duidelijke stijging van de schuldfinanciering geweest, van 57% naar 74% in 2013, waarmee deze in lijn is gebracht met het EU-gemiddelde, en ook in Italië, van 76% naar 82% in 85. % naar 62%. In sommige landen zijn de niveaus iets gedaald, maar grote dalingen werden waargenomen in Estland (van 78% naar 55%) en Roemenië (van 71% naar slechts 53%), gevolgd door Letland (van XNUMX% naar XNUMX% ).

Tabel: Bedrijven die in de afgelopen zes maanden gebruik hebben gemaakt van schuldfinanciering

Van de EU-landen blijft het MKB in Ierland het meest waarschijnlijk de afgelopen zes maanden gebruik hebben gemaakt van schuldfinanciering (85%). Schuldfinanciering was ook relatief gebruikelijk in Groot-Brittannië (85%, nu op hetzelfde niveau als Ierland), Italië (82%), Malta (81%) en Finland (81%). Het werd het minst gebruikt in Hongarije (59%), Roemenië (55%) en Letland (53%), na een grote daling van de gebruikte niveaus sinds 2011 in alle drie de landen.

Schuldfinanciering kwam relatief minder vaak voor bij de kleinste kmo’s (67% van de bedrijven met 1 tot 9 werknemers vergeleken met 80% of meer bij ten minste 10 werknemers) en bij de bedrijven met de laagste omzet (72% van de bedrijven met 2 miljoen euro of minder vergeleken met 84% voor alle KMO's met een grotere omzet). Het kwam ook minder vaak voor bij de nieuwste MKB-bedrijven (60% als ze jonger waren dan twee jaar) en bij bedrijven met slechts één eigenaar (69% voor een mannelijke eigenaar en 63% voor vrouwelijke eigenaren).

6. Bedrijven die de afgelopen zes maanden gebruik hebben gemaakt van aandelenfinanciering

Slechts 5% van het MKB in de EU had de afgelopen zes maanden gebruik gemaakt van aandelenfinanciering. Het kwam bijna twee keer zo vaak voor bij grotere bedrijven (9% van de bedrijven met meer dan 250 werknemers) in de EU.

Aandelenfinanciering was verreweg het meest gebruikelijk onder kleine en middelgrote ondernemingen in Litouwen (45%) en was sinds 2011 zelfs gestegen (38%). Ver achter dit niveau, maar duidelijk boven het gemiddelde, werden niveaus waargenomen in Letland (16%), Zweden (12%) en Finland (10%). Het werd echter zeer weinig gebruikt in Hongarije, Estland, Kroatië en Portugal (allemaal 1% of minder). In de meeste EU-landen zijn de niveaus sinds 2011 weinig veranderd, met uitzondering van Litouwen (stijging) en een aanzienlijke daling in Denemarken (van 46% naar 9%) en Zweden (van 31% naar 12% in 2013).

Bedrijfskenmerken – aandelenfinanciering

Aandelenfinanciering was waarschijnlijker bij grotere kmo’s (stijgend van 4% bij bedrijven met slechts 1-9 werknemers naar 7.5% bij bedrijven met 50-249 werknemers) en bij bedrijven met de hoogste omzetniveaus (11% bij kmo’s met meer dan 50 miljoen euro). ). De kans hierop was ook groter bij MKB-bedrijven die minstens tien jaar geleden zijn opgericht (10%) en bij MKB-bedrijven in de handelssector (9%). Het is niet verrassend dat dit het meest voorkwam onder kleine en middelgrote ondernemingen die deels in handen waren van durfkapitaal of business angels (15%).

Achtergrond

Dit onderzoek werd aangevraagd door het Directoraat-Generaal Ondernemingen en Industrie van de Europese Commissie, in samenwerking met de Europese Centrale Bank.

Meer informatie

Verslag over de toegang tot financiering voor kleine en middelgrote ondernemingen (SAFE) in 2013.

EU Toegang tot internet portaal Financiën

Interview met vice-president Tajani: “COSME om de toegang tot krediet voor kleine ondernemingen aansporen"

COM-EIB MKB-initiatief van de Europese Raad in oktober bekrachtigd

Groenboek over de lange termijn financiering

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending