Verbind je met ons

Steun

De EU mobiliseert nieuwe steun voor de wederopbouw van de Filippijnen

DELEN:

gepubliceerd

on

tyfoon-haiyan-ruimteCommissaris voor Ontwikkeling Piebalgs heeft 10 miljoen euro extra EU-steun aangekondigd voor het herstel van de door tyfoon Haiyan getroffen gebieden. De nieuwe fondsen vormen het bewijs dat de EU zoekt naar de snelste en meest effectieve verbinding tussen noodhulp en rehabilitatie, zodat de mensen ter plaatse binnen de kortst mogelijke termijn ten goede kunnen komen. De aankondiging werd gedaan tijdens zijn bezoek aan de Filippijnen, dat vandaag eindigt en is gewijzigd door de verwoestende gevolgen van de tyfoon.

Na zijn gesprekken in Manilla met regeringsfunctionarissen en met humanitaire deskundigen ter plaatse zei commissaris Piebalgs: "Naast humanitaire hulp stelt de EU nu al middelen voor rehabilitatie en wederopbouw ter beschikking om te garanderen dat er een soepele overgang plaatsvindt van crisisbeheersing naar wederopbouw. We willen graag dat er geen kloof ontstaat tussen de noodhulp en de acties op de langere termijn, en we zullen nauw samenwerken met de regering en andere ontwikkelingspartners om dit te realiseren."

Gebieden voor interventie kunnen onder meer het herstel van water- en sanitaire voorzieningen, reparatie van het elektriciteitsnet, basisgezondheidszorg, ondersteuning van het levensonderhoud, onderdak en reparatie van infrastructuur zijn die beter bestand zou moeten zijn tegen toekomstige tyfoons of aardbevingen.

Deze hulp komt bovenop de eerste tranche van humanitaire hulp van €3 miljoen die eerder was aangekondigd en de vliegtuigladingen hulpgoederen en reddingsteams die onderweg zijn vanuit de lidstaten. Verwacht wordt dat de hoeveelheid humanitaire hulp aanzienlijk zal toenemen zodra de informatie over de behoeften in afgelegen gebieden duidelijker is.

Achtergrond

De tropische cycloon Haiyan (plaatselijk Yolanda genoemd), een van de sterkste ooit gemeten, trof op 7 en 8 november de Filipijnen. Vanwege de uitzonderlijke kracht en omvang worden naar schatting 10 miljoen mensen – of meer dan 10% van de Filippijnse bevolking – rechtstreeks getroffen. De volledige omvang van de vernietiging wordt nog steeds bereikt. Het dodental blijft stijgen en zal naar verwachting de verschrikkelijke 10,000 slachtoffers overschrijden. De nationale en internationale hulpinspanningen zijn aan de gang, maar zullen naar verwachting verder worden bemoeilijkt door een nieuwe naderende storm.

De Filippijnen zijn een van de meest rampgevoelige landen ter wereld. Haiyan is de 25e tyfoon die dit jaar de archipel treft. Vorige maand werden de Filippijnen getroffen door een aardbeving met een kracht van 7.2 op de schaal van Richter, die de huizen en het levensonderhoud van ongeveer 350,000 mensen verwoestte.

advertentie

Nadere inlichtingen

IP / 13 / 1059: Europese Commissie maakt noodfondsen vrij om slachtoffers van tropische cycloon Haiyan te helpen.

IP / 13 / 1063: De EU reageert op de ramp in Haiyan met gecoördineerde hulpinspanningen.

IP / 13 / 1052: Nieuwe EU-steun aan de Filippijnen

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending