Verbind je met ons

Ontwikkeling

€ 550 miljoen steun voor groei en werkgelegenheid in Griekenland: allereerste MKB-financiering voor "banen voor jongeren".

DELEN:

gepubliceerd

on

EIBbanDe Europese Investeringsbank (EIB) verstrekt in totaal maximaal 550 miljoen euro voor snelwegen, de infrastructuur van lokale overheden en, voor het eerst in Griekenland, 'banen voor jongeren' MKB-financiering.

De vier financieringsovereenkomsten zijn vandaag in Athene ondertekend tijdens een openbare ceremonie die werd bijgewoond door minister van Financiën Yiannis Stournaras, minister van Binnenlandse Zaken Giannis Michelakis, minister van Ontwikkeling en Concurrentievermogen Kostis Hatzidakis en minister van Infrastructuur, Transport en Netwerken Michalis Chrysohoidis, evenals EIB-president Werner Hoyer.

De financieringsovereenkomsten werden namens de EIB ondertekend door Mihai Tanasescu, vice-president verantwoordelijk voor Griekenland, met de minister van Financiën Yiannis Stournaras, betreffende de snelwegen, en met de voorzitter van het Consignment Deposits and Loans Fund, Alexandros Antonopoulos, voor de lokale autoriteiten. zoals bij twee grote banken voor het MKB, vertegenwoordigd door Artemis Theodoridis, algemeen directeur van ALPHA Bank, algemeen directeur en president van de Pancretan Cooperative Bank, Ioannis Lembidakis.

Bij deze gelegenheid zei EIB-president Werner Hoyer: “Slechts vijf maanden na de ondertekening van de innovatieve handelsfinancieringsovereenkomsten die we speciaal voor Griekenland hebben ontworpen, ben ik blij terug te zijn om een ​​financieringspakket van € 550 miljoen te ondertekenen voor wat Griekenland het meest nodig heeft: groei en werkgelegenheid. We helpen de Griekse staat om door te gaan met de aanleg van de belangrijkste snelwegen van het land, de lokale autoriteiten om investeringen te realiseren om de levensomstandigheden te verbeteren, en twee grote Griekse banken en oude partners om leningen te blijven verstrekken aan het MKB en om een nieuw proeffinancieringsproduct dat is afgestemd op ‘banen voor jongeren’.

350 miljoen euro ten gunste van de Helleense Republiek voor het Griekse snelwegprogramma

De EIB-lening zal de financiële toezeggingen van de staat ondersteunen ten gunste van de belangrijkste vervoerscorridor van het land (Patras-Athene-Thessaloniki), die ook een trans-Europese prioritaire transportinvestering is. De lening zal de aanleg financieren van 239 km nieuwe snelwegen en kleinere verbeteringen aan 434 km bestaande snelwegen langs deze hoofdas. De EIB-steun voor de Griekse snelwegen is de eerste tastbare stap van een financiële instelling in de richting van de financiering van de hervatting van bouwwerkzaamheden die, gezien hun sterke impact op de werkgelegenheid en de bbp-groei, een bijzondere rol spelen bij het revitaliseren van de Griekse economie.

€ 50 miljoen met het Consignatiedepot en Leningenfonds voor lokale overheden

advertentie

Dit is een kaderfaciliteit die financiering zal verstrekken aan lokale overheden in Griekenland via het Consignment Deposits and Loan Fund (CDLF). De faciliteit zal de lokale autoriteiten in staat stellen te investeren op het gebied van transport, onderwijsinfrastructuur, cultureel en historisch erfgoed, herstel van openbare gebouwen, verbetering van het milieu, energie-efficiëntie en toeristische infrastructuur. Gezien de bestaande substantiële investeringsbehoeften van lokale overheden, gecombineerd met de huidige budgettaire beperkingen, zal de faciliteit van de EIB de levensomstandigheden van duizenden burgers in het hele land helpen verbeteren.

150 miljoen euro voor het MKB, in samenwerking met Griekse partnerbanken

Deze fondsen, waarvan 100 miljoen euro naar Alpha Bank en 50 miljoen euro naar Pancretan Cooperative Bank gaat, die tot de topbanken in Griekenland behoren met uitgebreide kantorennetwerken en brede MKB-portefeuilles, worden verstrekt onder het Garantiefonds voor Griekse MKB-bedrijven. opgericht in 2012 om tegemoet te komen aan de financieringsbehoeften van het MKB in Griekenland. Deze nieuwe handtekeningen brengen het totaal onder het MKB-garantiefonds sinds eind 300 op 2012 miljoen euro. De EIB-fondsen zijn bedoeld voor de financiering van projecten die worden gepromoot door kleine en middelgrote bedrijven op het gebied van industrie, toerisme en diensten in Griekenland.

Bovendien zal de Pancretan-lening, als proefproject, een financieringsmogelijkheid omvatten in het kader van het programma “banen voor jongeren”. Dit nieuwe EIB-product wordt voor het eerst in Griekenland aangeboden in het kader van het specifieke jeugdwerkgelegenheidsprogramma dat de EIB in juli 2013 lanceerde, als onderdeel van een groter initiatief van de lidstaten en de Commissie om de jeugdwerkloosheid aan te pakken, naar aanleiding van het besluit van de Europese Raad in juni 2013. Dit gerichte product richt zich op landen met moeilijke arbeidsmarktsituaties voor jongeren.

Met de fondsen zullen kleine en middelgrote ondernemingen in de industrie, commerciële dienstverlening en toerisme worden gefinancierd die aan een van de volgende criteria voldoen om in aanmerking te komen voor werkgelegenheid voor jongeren. Ze moeten:

• De afgelopen zes maanden ten minste één extra jongere in dienst hebben genomen (of van plan zijn in de komende zes maanden een extra jongere in dienst te nemen), gerekend vanaf de datum van ondertekening van de overeenkomst met de partnerbank;

• beroepsopleidingen of stages/opleidingsprogramma's voor jongeren aanbieden, en;

• samenwerken met een technische hogeschool/school/universiteit om jongeren in dienst te nemen (bijvoorbeeld tijdens zomerstages).

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending