Verbind je met ons

Data

Factsheet: Wat is big data?

DELEN:

gepubliceerd

on

GegevenscentrumWat is big data?

Every minute the world generates 1.7 million billion bytes of data, equivalent to 360,000 standard DVDs. More digitised data was created in the last two years than in the rest of human history. This trend and the mountains of data it produces is what we call “Big data”. The big data sector is growing at a rate of 40% a year.

Omgaan met big data vereist meer technologische capaciteit, nieuwe tools en nieuwe vaardigheden.

Zelfs in traditionele sectoren zoals de landbouw kan het gebruik van big data een enorme impact hebben. De tractor van de toekomst wordt uitgebreid met sensoren die data verzamelen van de machine, de bodem en de gewassen die hij verwerkt. De gegevens worden geanalyseerd en gecombineerd met andere gegevens over weer- en gewaskenmerken.

Wat maakt big data zo belangrijk?

Neem het voorbeeld van de boer. De resultaten zullen boeren helpen betere keuzes te maken over welke gewassen ze willen verbouwen en wanneer en waar ze precies moeten zaaien. De nieuwe elementen hier zijn het gebruik van gegevens die zijn verzameld door sensoren, de integratie van gegevens uit verschillende bronnen, het gebruik van realtime gegevensverwerking en het aanbieden van visualisatietools voor desktopcomputers en handapparaten voor de boer in het veld. Dit alles kan gecombineerd worden met data over agrarische markten, veranderende logistiek en de investeringen van het volgende seizoen.

Big data could also predict the outbreak of an epidemic by analysing information on social media, such as Twitter. Analysing geographic patterns for people tweeting something vague such as: “In bed with fever” and “weird spots on my skin” may allow health authorities to identify epidemics much faster than t notifications by doctors and hospitals. Comparing data from social networks with official reports, including patterns of past epidemics, can refine our predictive capacity and response.

advertentie

Samenvattend hebben big data nu al invloed op alle sectoren van de economie. ONDERZOEK geven aan dat datagestuurde besluitvorming leidt tot 5-6% efficiëntiewinst in de verschillende waargenomen sectoren.

Intelligente verwerking van gegevens is ook essentieel voor het aanpakken van maatschappelijke uitdagingen. Gegevens kunnen worden gebruikt om de duurzaamheid van de nationale gezondheidszorgstelsels te verbeteren en om milieuproblemen aan te pakken door bijvoorbeeld energieverbruikspatronen te verwerken om de energie-efficiëntie te verbeteren of door vervuilingsgegevens in verkeersbeheer te verwerken.

Waarom geeft de EU om big data?

De kern van de Europese Unie is een interne markt die al onze gezinnen, bedrijven en nationale economieën helpt bloeien. Alles wat ons dagelijks leven en onze economie beïnvloedt, is automatisch iets waar de EU over na moet denken.

Even though the European Union is the largest economy in the world, and makes up arund 20% of global GDP – today only 2 out of the top 20 companies changing lives and making money out of big data are European. We should improve that situation.

Wat doet de EU aan big data?

Het meest recente top van de Europese Raad (October 2013) concluded that: “EU action should provide the right framework conditions for a single market for big data”. We must ensure that relevant legislation supports entrepreneurship in this area. One example is the recente Europese wetgeving om overheidsinformatie te ontsluiten en om te zetten in een bron voor innovatie. We verwachten van de lidstaten dat ze deze regels snel en ambitieus omzetten in hun nationale wetgeving.

Spreading this effort beyond ‘open data’ will also necessarily mean achieving a critical mass of research and innovation on data in the Horizon 2020 programme, with €90 million available over the next two years.

Big data in de Digitale Agenda

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending