Verbind je met ons

Landbouw

€ 35 miljoen euro EU-steun voor de promotie van landbouwproducten in de Europese Unie en derde landen

DELEN:

gepubliceerd

on

agri_productsDe Europese Commissie heeft 22 programma's goedgekeurd om landbouwproducten in de Europese Unie en in derde landen te promoten. Het totale budget van de programma's, waarvan het overgrote deel een looptijd van drie jaar heeft, bedraagt ​​70 miljoen euro, waarvan de EU 35 miljoen euro bijdraagt. De geselecteerde programma's hebben betrekking op kwaliteitsproducten die zijn geregistreerd en beschermd als BOB (Beschermde Oorsprongsbenamingen), BGA's (Beschermde Geografische Aanduidingen) en GTS (Gegarandeerde Traditionele Specialiteit), wijnen, vlees geproduceerd onder nationale kwaliteitsregelingen, biologische producten, melk en melkproducten, verse groenten en fruit, sierteelt, honing en bijenteeltproducten, rund-, kalfs- en varkensvlees, maar ook kwaliteitspluimveevlees.

Dacian Cioloş, EU-commissaris voor Landbouw en Plattelandsontwikkeling, verwelkomde het besluit van 7 november en zei: "Ik beschouw de promotie van EU-landbouwproducten op EU- en niet-EU-markten als een belangrijk beleidselement, vooral voor kwaliteitsproducten. Dit is de reden waarom we Ik bereid een nieuw beleidsinitiatief op het gebied van promotie voor, dat in de komende weken zal worden gepubliceerd. Het is mij duidelijk dat de groei van de Europese export van kwaliteitsproducten een belangrijke rol kan spelen bij het bevorderen van het economisch herstel in de EU. Ik ga zelfs naar Japan reizen en Zuid-Korea volgende week als onderdeel van een verder initiatief om de EU-export te stimuleren."

De Commissie heeft 34 financieringsaanvragen ontvangen en heeft na evaluatie 22 programma's goedgekeurd die gericht zijn op de interne markt (15) en de derde landen (7) als onderdeel van de tweede golf van programma-indieningen voor het jaar 2013. Twee van de geselecteerde programma's zijn voorgesteld door meer dan één lidstaat. De derde landen en regio's waarop de actie betrekking heeft zijn: Noord-Amerika, Rusland, Latijns-Amerika, Noorwegen, Zwitserland, het Midden-Oosten, Servië, Montenegro, de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, Bosnië en Herzegovina en Kosovo.

Achtergrond

Verordening nr. 3/2008 van de Raad bepaalt dat de EU kan helpen bij de financiering van promotie- en voorlichtingsmaatregelen over landbouwproducten op de interne markt van de EU en in derde landen. Het totale jaarlijkse budget voor deze programma's bedraagt ​​circa € 60 miljoen.

De gefinancierde maatregelen kunnen bestaan ​​uit PR-, promotie- of publiciteitscampagnes, waarbij met name de voordelen van EU-producten worden benadrukt, vooral op het gebied van kwaliteit, voedselveiligheid en hygiëne, voeding, etikettering, dierenwelzijn of milieuvriendelijke productiemethoden. Deze maatregelen kunnen ook betrekking hebben op deelname aan evenementen en beurzen, informatiecampagnes over het EU-systeem van beschermde oorsprongsbenamingen (BOB), beschermde geografische aanduidingen (BGA) en gegarandeerde traditionele specialiteiten (GTS), informatie over de EU-kwaliteits- en etiketteringssystemen en biologische landbouw en informatiecampagnes over het EU-systeem voor kwaliteitswijnen geproduceerd in bepaalde regio's (QWPSR).

De EU financiert tot 50% van de kosten van deze maatregelen (tot 60% in programma's ter bevordering van de consumptie van groenten en fruit door kinderen of betreffende informatie over verantwoord alcoholgebruik en de gevaren van overmatig alcoholgebruik), terwijl de rest wordt gedekt door de beroeps-/brancheorganisaties die deze hebben voorgesteld, en in sommige gevallen ook door de betrokken lidstaten. Voor promotie op de interne markt en in derde landen kunnen geïnteresseerde beroepsorganisaties tweemaal per jaar hun voorstellen bij de lidstaten indienen. Vervolgens sturen de lidstaten de lijst met door hen geselecteerde voorstellen naar de Commissie, samen met een kopie van elk programma. Vervolgens evalueert de Commissie de programma's en besluit of deze in aanmerking komen.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending