Verbind je met ons

Steun

Rode Kruisverenigingen pleidooi voor veiliger doorgang naar EU

DELEN:

gepubliceerd

on

Rode KruisOp 6 november, een maand na de ramp met Lampedusa, waarbij honderden migranten op weg naar Europa om het leven kwamen, houden het EU-bureau van het Rode Kruis en Cecilia Wikström, lid van het Europees Parlement, een conferentie in het Europees Parlement om de besprekingen over het creëren van legale toegang tot internationale bescherming in de EU. Het evenement biedt de gelegenheid om de humanitaire gevolgen van externalisering te onderzoeken, een proces waarbij de verantwoordelijkheid voor migratiebeheer wordt verschoven naar de landen van herkomst en doorreis van migranten. De deelnemers zullen ook manieren zoeken waarop de EU een aantal van deze uitdagingen het hoofd kan bieden, met name in het licht van de dringende vraag naar internationale bescherming als gevolg van het aanhoudende conflict in Syrië.

"Naarmate de drijfveren van gedwongen migratie complexer worden, worden steeds meer mensen gedwongen conflicten, politieke onrust, geweld, rampen, klimaatverandering en ontwikkelingsprojecten te ontvluchten", zegt Roger Zetter, redacteur van de Wereldrampenrapport 2012 en professor aan de universiteit van Oxford, "wij Europeanen moeten zowel binnen Europa als in de belangrijkste gastlanden proactiever zijn bij het bevorderen van de bescherming van de fundamentele mensenrechten van gedwongen ontheemden en het ontwikkelen van duurzame oplossingen voor ontheemding'". Nationale Rode Kruisverenigingen onderzoeken nauwgezet de talrijke humanitaire resultaten van Externalisering zowel binnen als buiten de EU, en hebben in hun beleidsaanbevelingen geïdentificeerd position paper Juridische wegen om toegang te krijgen tot internationale bescherming in de EU om het debat vooruit te helpen. Ze hebben jarenlange praktijkervaring in het werken met en voor kwetsbare migranten; of het nu gaat om levensreddende humanitaire hulp, psychologische of administratieve ondersteuning aan mensen die veiligheid zoeken in Europa. "Dagelijks zien medewerkers en vrijwilligers van het Rode Kruis in heel Europa en daarbuiten hoe de schaarste aan mogelijkheden om legaal de EU binnen te komen, in combinatie met de verscherpte grenscontroles, migranten en asielzoekers ertoe aanzet om hun toevlucht te nemen tot riskantere routes", benadrukt hij. Alexandra Segenstedt van het Zweedse Rode Kruis, "versterkt dit op zijn beurt de kwetsbaarheid van migranten en lopen ze het risico van smokkel en uitbuiting".

De conferentie 'Shifting EU Borders and the access to international protection' bestaat uit twee paneldiscussies met tijd gereserveerd voor vragen en antwoorden om het debat tussen panelleden en deelnemers te bevorderen. Een eerste panel, gericht op de bescherming van migranten in de context van verschuivende EU-grenzen, zal bestaan ​​uit sprekers van de Universiteit van Oxford, het Zweedse Rode Kruis en de Raad van Europa, die de belangrijkste kwetsbaarheden als gevolg van Externalisering zullen blootleggen. Een vertegenwoordiger van Frontex zal ook presenteren hoe het Agentschap de grondrechten in zijn activiteiten stroomlijnt. Een tweede panel, gericht op de beleidsinstrumenten die worden gebruikt om de toegang tot bescherming in de EU te waarborgen, zal vertegenwoordigers van het Litouwse voorzitterschap, de Europese Commissie en het Europees Parlement zien presenteren hoe recente en lopende beleidsinitiatieven deze uitdagingen willen aanpakken. "We moeten menselijkheid tonen en onze solidariteit tonen met de vervolgden. De Middellandse Zee mag geen kerkhof worden van migranten die hoopten in veiligheid te komen in Europa. We kunnen niet alleen vertrouwen op derde landen om onze mensenrechtenwaarden te implementeren en we moeten de normen handhaven die we Het proces van externalisering van de EU-grenzen brengt de verbintenissen van de EU in gevaar, waaronder het recht op internationale bescherming en het beginsel van non-refoulement”, benadrukt Cecilia Wikström, lid van het Europees Parlement voorafgaand aan de conferentie.

Met het oog op deze conferentie benadrukt Leon Prop, directeur van het EU-bureau van het Rode Kruis, dat het debat over beschermde binnenkomst in de EU dringend moet worden opgevoerd. "Zo zouden legale wegen, zoals het bevorderen van de afgifte van humanitaire en beschermingsvisa en het hervestigen van grotere aantallen vluchtelingen, verder moeten worden onderzocht door de EU en haar lidstaten", aldus Leon Prop, directeur. "De EU moet ervoor zorgen dat internationale vluchtelingenrecht, en de normen, beginselen en normen van bescherming worden gerespecteerd aan de grenzen en daarbuiten. Illegale binnenkomst met het oog op het zoeken naar internationale bescherming kan niet worden bestraft".

Het proces van externalisering staat centraal in de nieuwe publicatie van het EU-bureau van het Rode Kruis Grenzen verschuiven – de kwetsbaarheden en rechten van migranten naar buiten brengen?, die tijdens deze conferentie zal worden gelanceerd. In navolging van de 2012-editie van de IFRC-vlaggenschippublicatie, het World Disasters Report, waarin het toenemende aantal gedwongen ontheemden wordt belicht, richt deze nieuwe publicatie zich op de acute kwetsbaarheden van gedwongen migranten binnen de specifieke context van het migratie- en grenscontrolebeleid van de EU. .

Over het EU-kantoor van het Rode Kruis

Het EU-bureau van het Rode Kruis vertegenwoordigt de nationale Rode Kruisverenigingen in de Europese Unie, evenals Noorwegen, en de Internationale Federatie van Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen (IFRC), voor de instellingen van de Europese Unie. Het werkt aan het vergroten van de invloed van het Rode Kruis op het beleid van de Europese Unie dat van invloed is op de belangen van kwetsbare mensen. Het EU-bureau van het Rode Kruis ondersteunt zijn leden door informatie te delen, partnerschappen op te bouwen en de toegang tot EU-financiering te vergemakkelijken.
Voor meer informatie, bezoek www.rodekruis.eu.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending