Verbind je met ons

Europese Commissie

EU en de VS naar de tweede ronde van handelsbesprekingen in Brussel op 11-15 november houden

DELEN:

gepubliceerd

on

iStock_000009920511Klein-612x336Op 4 november maakten de EU en de VS bekend dat zij van 11 tot en met 15 november 2013 in Brussel een tweede ronde van de onderhandelingen over het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) zullen houden. De onderhandelingsronde, die een week duurt, vervangt de gesprekken die oorspronkelijk gepland waren voor 7-11 oktober, die werden uitgesteld vanwege de sluiting van de Amerikaanse regering. Deze onderhandelingsronde zal het TTIP-discussieproces nu weer volledig op de rails zetten in termen van het geplande onderhandelingstijdschema.

Van de teams van onderhandelaars aan weerszijden van de Atlantische Oceaan wordt verwacht dat zij diensten, investeringen, energie en grondstoffen, en regelgevingskwesties bespreken. De onderhandelingssessie over overheidsopdrachten had vóór de sluiting plaatsgevonden.

De gesprekken in Brussel zullen worden gevolgd door een derde onderhandelingsronde, die in de week van 16 december in Washington DC zal plaatsvinden.

Informatie voor belanghebbenden

De Europese Commissie zal tijdens de tweede ronde van de onderhandelingen op vrijdag 15 november een briefingsessie voor belanghebbenden organiseren. Niet-gouvernementele organisaties, consumentengroeperingen, vakbonden, beroepsorganisaties, het bedrijfsleven en andere maatschappelijke organisaties zullen de gelegenheid krijgen om van gedachten te wisselen met de hoofdonderhandelaars van beide partijen. Deelnemers kunnen zich inschrijven hier.

Informatie voor media

Op vrijdag 15 november om 15 uur zullen hoofdonderhandelaars Ignacio Garcia Bercero en Dan Mullaney de media op de hoogte houden tijdens een persconferentie bij de Europese Commissie. De persconferentie wordt voor omroepen via satelliet (EbS) op Europa uitgezonden en is live te volgen via een webstream.

advertentie

Achtergrond

De tweede gespreksronde vloeit voort uit de succesvolle onderhandelingen van 8 tot en met 12 juli (IP / 13 / 691).

Het doel van het Transatlantic Trade and Investment Partnership is het liberaliseren van de handel en investeringen tussen de EU en de VS. Er wordt verwacht dat dit zal resulteren in meer banen en groei en Europa zal helpen bij het langetermijnherstel van de economische crisis.

De EU en de VS zijn goed voor 40% van de mondiale economische productie en hun bilaterale economische betrekkingen zijn nu al de grootste ter wereld. Een onafhankelijk onderzoek door het Centre for Economic Policy Research, Londen, voorspelt dat een ambitieus en veelomvattend akkoord de EU 119 miljard euro per jaar zou kunnen opleveren zodra het volledig ten uitvoer is gelegd. De EU-export naar de VS zou met 28% kunnen stijgen, wat exporteurs van goederen en diensten jaarlijks 187 miljard euro extra zou opleveren. Consumenten zullen er ook van profiteren, aangezien een gemiddeld gezin van vier personen in de EU elk jaar € 545 beter af is (MEMO / 13 / 211).

De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben meer dan alleen het afschaffen van tarieven op het oog. De onderlinge tarieven zijn al laag (gemiddeld slechts 4%), dus de belangrijkste hindernissen voor de handel liggen 'achter de grens' in de vorm van regelgeving, niet-tarifaire belemmeringen en administratieve rompslomp. Schattingen geven aan dat 80% van de totale potentiële welvaartswinst van een handelsovereenkomst zal komen uit het terugdringen van de kosten die worden opgelegd door bureaucratie en regelgeving, en uit het liberaliseren van de handel in diensten en overheidsopdrachten.

Het verbeteren van de samenwerking op regelgevingsgebied zal gericht zijn op het creëren van soortgelijke regelgeving aan beide zijden van de Atlantische Oceaan, in plaats van te moeten proberen deze in een later stadium aan te passen. Het doel is om een ​​meer geïntegreerde transatlantische markt op te bouwen, met respect voor het recht van beide partijen om regelgeving te hanteren op een manier die de bescherming van de gezondheid, de veiligheid en het milieu waarborgt op een niveau dat zij passend achten. Beide partijen hopen dat ze, door hun binnenlandse normen op één lijn te brengen, de maatstaf kunnen bepalen voor de ontwikkeling van mondiale regels. Een dergelijke stap zou duidelijk gunstig zijn voor zowel de EU- als de Amerikaanse exporteurs, maar zou ook het multilaterale handelssysteem versterken.

Nadere inlichtingen

Alle documenten over de onderhandelingen over het Transatlantic Trade and Investment Partnership.

TTIP – Het regelgevingsgedeelte

'Het oplossen van de regelgevingspuzzel' – Toespraak van EU-handelscommissaris Karel De Gucht, 10 oktober 2013

Onafhankelijk onderzoek naar de voordelen van de handelsovereenkomst tussen de EU en de VS

Meer informatie over de handelsbetrekkingen van de EU met de Verenigde Staten.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending