Verbind je met ons

Europese Commissie

IRU daagt vervoer ontwerpverslag van MEP Leichtfried

DELEN:

gepubliceerd

on

iru_logoOp 4 november heeft de International Road Transport Union (IRU) de aanbevelingen inzake gewichten en afmetingen van Europarlementariër en rapporteur Jörg Leichtfried ter discussie gesteld, waarin wordt opgeroepen tot beperkingen van verbeteringen in het aerodynamische vrachtwagenontwerp die, zoals voorgesteld door de Europese Commissie, de verkeersveiligheid zouden kunnen vergroten door beter zicht voor de bestuurder, terwijl het brandstofverbruik en dus de COXNUMX-uitstoot wordt verminderd2 uitstoot. Het rapport beoogt ook het grensoverschrijdende gebruik te voorkomen van langere, milieuvriendelijke vrachtwagens die een groter volume aan goederen kunnen vervoeren met minder brandstof..

IRU-generaal afgevaardigde bij de EU Michael Nielsen zei: “Het is verrassend en zeer teleurstellend dat het rapport tot doel heeft de montage van effectieve aerodynamische voorzieningen aan de achterkant van vrachtwagens te beperken die het brandstofverbruik en de COXNUMX-uitstoot aanzienlijk zouden verminderen.2 uitstoot. Het is dogmatische bijziendheid die de vergroening aan de bron van 6.5 miljoen vrachtwagens in de EU zal voorkomen, eenvoudigweg om de mogelijke aanpassing van een paar duizend intermodale spoorwagons te vermijden om deze aerodynamischere, groenere vrachtwagens te kunnen vervoeren. Het zou ook een verbeterde efficiëntie door toegenomen intermodaal transport, zoals de korte vaart, in de weg staan.”

Het rapport beoogt de aerodynamische kleplengte van vrachtwagens te beperken tot slechts 50 cm – onvoldoende om aanzienlijke milieuwinst op lange termijn te behalen – in tegenstelling tot de aanbeveling van de Europese Commissie van 200 cm. Met de beperking wordt beoogd de mogelijkheid te behouden dat vrachtwagens worden vervoerd op een zeer beperkt aantal spoorwagons die worden gebruikt in intermodaal vervoer, zoals 'rollende snelwegtreinen' die momenteel slechts 0.17% van het landvervoer in de EU voor hun rekening nemen.

Bovendien zou het ontwerp-rapport van Leichtfried de mogelijkheid voor aangrenzende EU-landen om in te stemmen met het gebruik van grotere vrachtwagens voor internationaal transport wegnemen. Deze maatregel zou, als hij wordt ingevoerd, verdere proeven met grotere, milieuvriendelijkere vrachtwagens beperken en de efficiëntiewinst op het weggedeelte van intermodale ritten beperken, en gecombineerd vervoer minder aantrekkelijk maken.

Terwijl andere vervoerswijzen voortdurend efficiëntiewinst boeken door te praten over grotere vliegtuigen en schepen en de passende infrastructuur daarvoor te bouwen, mogen we niet vergeten dat het wegvervoer altijd zorg draagt ​​voor het eerste en het laatste deel van het intermodale transport. Het beperken van de efficiëntie in het weggedeelte van het vervoerssysteem kan niet de juiste maatregel zijn bij het ontwikkelen van een duurzame EU.

Nielsen concludeerde: “Eén bepaalde vervoerswijze mag niet het recht krijgen om efficiëntie-innovaties in een andere vervoerswijze te blokkeren, vooral niet als deze gebaseerd zijn op het onvermogen van de spoorwegsector om te moderniseren en de diensten te leveren die de Europese bedrijven en economie nodig hebben. Innovatie, geen stagnatie, is het antwoord op de toekomst van Europa.”

Lees IRU-opmerkingen over het nieuwe voorstel van de Europese Commissie tot wijziging van Richtlijn 96/53 betreffende de gewichten en afmetingen van zware bedrijfsvoertuigen (2013).

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending