Verbind je met ons

Europees burgerinitiatief

De tijd is rijp voor aanhangers van de eerste Europese burgerinitiatieven: wat gebeurt er nu?

DELEN:

gepubliceerd

on

EU_Vlag_waaitMorgen (1 november) hebben de organisatoren van de eerste acht Europese Burgerinitiatieven (ECI's) geen tijd meer om steunbetuigingen te verzamelen. Drie groepen beweren de doelstelling van één miljoen handtekeningen te hebben bereikt. Dit omvat een minimumaantal handtekeningen in ten minste zeven lidstaten, zoals vereist door de EBI-wetgeving. Onder hen bevinden zich Right2Water, die gelooft dat ‘water een publiek goed is, geen handelswaar’, One of Us, die een einde wil maken aan de EU-financiering van activiteiten die de vernietiging van menselijke embryo’s veronderstellen, en Stop Vivisection, die een einde wil zien aan het leven. dierproeven.

Vicevoorzitter Maroš Šefčovič zei: "Ik ben enorm bemoedigd door het feit dat drie van zulke uiteenlopende ECI's wellicht de drempel van succes hebben overschreden. Het bewijst dat dit zeer ambitieuze en unieke experiment in transnationale participatieve democratie tot de verbeelding van mensen in heel Europa heeft gesproken.

“Ik betuig mijn medeleven aan de organisatoren van de andere vijf ECI’s. Maar hun inspanningen en energie zijn zeker niet voor niets geweest. Ze zijn er allemaal in geslaagd banden te smeden met gelijkgestemde mensen over het hele continent, en echte pan-Europese debatten op gang te brengen over kwesties die zijn duidelijk heel belangrijk voor hen. Dit zijn solide fundamenten waarop ze campagne kunnen blijven voeren."

Nationale autoriteiten hebben nu drie maanden de tijd om de handtekeningen te valideren, een proces dat al in september van start ging voor het Right2Water-initiatief. Zodra een succesvol EBI is gevalideerd, heeft de Commissie drie maanden de tijd om het initiatief te onderzoeken en te beslissen hoe er gevolg aan moet worden gegeven. Het zal de organisatoren ontmoeten, zodat zij de kwesties die in hun initiatief aan de orde komen, dieper kunnen toelichten. De organisatoren krijgen ook de gelegenheid om hun initiatief te presenteren tijdens een openbare hoorzitting in het Europees Parlement. Ten slotte zal de Commissie een mededeling aannemen waarin zij haar conclusies over het initiatief uiteenzet, welke actie zij eventueel van plan is te ondernemen, en de redenering ervan.

Achtergrond

Website van het Europees Burgerinitiatief.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending