Verbind je met ons

Voorpagina

Na Snowden, Rusland stappen tot internet surveillance

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

By Keir Giles, Associate Fellow, International Security and Russia and Eurasia Program  
06dd6_130801194053-08-Snowden-horizontale-galleryInternetgebruikers in Rusland zou kunnen komen in het kader van een verhoogde en efficiënter openlijke controle en toezicht, onder de nieuwe regelgeving gesponsord door de Federale Veiligheidsdienst (FSB).

Een ontwerporder is van kracht op juli 1, 2014 dat het huidige toezichtmechanisme zou wijzigen door de Russische internetdienstverleners (ISP's) te verplichten uitgebreide gegevens over alle activiteiten van gebruikers op te slaan voor een periode van 12 uur, met directe en onmiddellijke toegang tot deze informatie die aan de FSB is verstrekt. Officiële en semi-officiële Russische woordvoerders merken op dat dit de beveiligingsdiensten niet zou geven met nieuwe invasieve bevoegdheden; maar gebruikers en de internetindustrie zijn het er niet mee eens en hebben zorgen gemaakt over zowel privacy als praktischheid.

De nieuwe order vormt een aanvulling op een reeks recente initiatieven die de rol van de FSB in internetbeveiliging in Rusland versterken. Een wetsontwerp over de bescherming van kritieke infrastructuur, dat in 2012 werd voorgesteld en momenteel wordt besproken, geeft de FSB de leiding over dit domein van cyberveiligheid. Begin oktober zorgden plannen voor een alomtegenwoordig technisch toezicht op de communicatie van deelnemers en toeschouwers op de Olympische Spelen van Sotsji in 2014 door de FSB voor veel aandacht in westerse media. En een wetsvoorstel dat op 17 oktober bij de Doema werd ingediend, bevestigde dat de FSB de leidende instantie is voor een breed scala aan activiteiten, waaronder de bestrijding van cybercriminaliteit en andere 'bedreigingen voor de informatiebeveiliging van Rusland', die verder gaan dan de opdracht van de dienst zoals gespecificeerd in de federale wet die haar activiteiten regelt.

Het meest recente initiatief zou een radicale upgrade van het SORM-monitoringsysteem met zich meebrengen, dat de FSB en wetshandhavingsinstanties een beperkte hoeveelheid gegevens over internetgebruik verschaft. De nieuwe vereisten zouden het scala aan informatie over internetactiviteiten uitbreiden, inclusief spraakcommunicatie. Sommige ISP's zijn bezorgd dat de voorziening voor directe toegang ongrondwettelijk en onwettig is, en zou elke huidige eis voor de FSB omzeilen om elke onderscheppings- of herstelactiviteit te rechtvaardigen en te verkrijgen die de wettelijke rechten van een gebruiker op privacy van communicatie schendt.

advertentie

Privacy en uitvoerbaarheid

Maar net als bij andere internetbeveiligingsinitiatieven in Rusland, zoals het uniforme register van sites die als potentieel schadelijk worden beschouwd voor minderjarigen (de zogenaamde 'internet-zwarte lijst'), maken de internetindustrie en geïnformeerde commentatoren zich niet alleen zorgen over de privacyimplicaties, maar ook over de haalbaarheid van wat wordt voorgesteld. De vroege vrees dat de 'zwarte lijst' zou worden gebruikt als een instrument voor repressie, is tot dusver ongegrond gebleken en de meeste kritiek richt zich nu op de gebrekkige implementatie ervan, wat resulteert in het uitvallen van volkomen legitieme internetbronnen.

Ook de meerderheid van commentaar op de voorgestelde nieuwe verordening wijst op de kosten en de onuitvoerbaarheid eerste en mogelijke inbreuken op de privacy wetgeving en de Russische grondwet tweede. De enorme hoeveelheid gegevens die moeten worden opgeslagen op de activiteit van 75 miljoen Russische internetgebruikers voor 12 uur per keer, en de bijbehorende snelheid van data capture, zal een belangrijke en dure technische uitdaging vormen, zelfs voor de grootste telecom operators. De voorziening voor ISP's om opslag te beheren zijn door sommige commentatoren geïnterpreteerd als een middel van het passeren van deze werklast en de kosten van de FSB naar het particuliere bedrijfsleven - met ernstige gevolgen voor de kleinere spelers die zouden vinden het nog moeilijker om aan de eisen te voldoen.

Het feit dat deze Russische initiatieven na de aankomst in Moskou van Edward Snowden dik en snel komen, voegt meerdere lagen van ironie toe. Russische media hebben opgemerkt dat er geen officiële grondgedachte of rechtvaardiging is voor de nieuwe maatregelen. Maar in een klimaat waarin de impliciete en expliciete kritiek van Rusland op zijn internetmonitoring- en surveillancesysteem aanzienlijk minder uitgesproken is geworden na de onthulling van de geclaimde capaciteiten en het bereik van Amerikaanse systemen, kan het zijn dat de Russische autoriteiten nog minder behoefte voelen om zich te verontschuldigen. iedereen voor zijn eigen middelen om de nationale veiligheid te beschermen. Ondertussen heeft Snowden, na te hebben geklaagd over geheime activiteiten van de VS en bondgenoten, zijn toevlucht gezocht als 'mensenrechtenactivist' in een land dat deze activiteit zo goed mogelijk wil navolgen, deels openlijk.

advertentie

Privacy en veiligheid

Een overzicht van de Russische reactie op de nieuwe regelgeving onthult de vertrouwde discussie over de balans tussen privacy en nationale veiligheid, maar met een relatief meer gewicht toegekend aan de veiligheid belangen dan we gewend zijn in het Verenigd Koninkrijk. Naast andere factoren, kan dit een langdurige acceptatie van het bestaan ​​van SORM vertegenwoordigen. Die paar internet-gebruikers die het geen aandacht te schenken helemaal gewend aan het idee dat de communicatie standaard worden bewaakt in het belang van de veiligheid, en hebben niet te lijden onder de illusie van de privacy van internetgebruikers in Europa en Noord-Amerika.

Het meest recente ontwerpbesluit dat tot doel heeft de rol van de FSB bij het verzekeren van de online veiligheid van Rusland te vergroten, start momenteel een tweede ronde van overleg met andere geïnteresseerde overheidsinstanties. Eerdere ervaring suggereert dat dit proces, evenals de publieke en industriële discussie, kan resulteren in een versoepeling van de voorgestelde regelgeving voordat ze in de wet worden bevestigd. Maar voorlopig blijft de huidige versie van het bevel op het portaal van de Russische regering staan ​​voor openbare discussie over wetgevingsinitiatieven - waarbij het veld voor 'expert opinion' resoluut blanco is.

Economie

De uitgifte van groene obligaties zal de internationale rol van de euro versterken

gepubliceerd

on

De ministers van de Eurogroep bespraken de internationale rol van de euro (15 februari) naar aanleiding van de publicatie van de mededeling van de Europese Commissie van (19 januari), 'Het Europese economische en financiële systeem: kracht en veerkracht bevorderen'.

Paschal Donohoe, voorzitter van de Eurogroep, zei: "Het doel is om onze afhankelijkheid van andere valuta te verminderen, en om onze autonomie in verschillende situaties te versterken. Tegelijkertijd impliceert een toenemend internationaal gebruik van onze valuta ook mogelijke afwegingen, die we zullen blijven volgen. Tijdens de discussie benadrukten de ministers het potentieel van de uitgifte van groene obligaties om het gebruik van de euro door de markten te versterken en tegelijkertijd bij te dragen aan het bereiken van onze klimaattransitiedoelstelling. "

De Eurogroep heeft de kwestie de afgelopen jaren sinds de Eurotop van december 2018 verschillende keren besproken. Klaus Regling, de directeur van het European Stability Mechanism, zei dat een te grote afhankelijkheid van de dollar risico's met zich meebrengt, en noemde Latijns-Amerika en de Aziatische crisis van de jaren 90 als voorbeelden. Hij verwees ook schuin naar "recentere afleveringen" waarin de dominantie van de dollar betekende dat EU-bedrijven niet konden blijven samenwerken met Iran in het licht van Amerikaanse sancties. Regling gelooft dat het internationale monetaire systeem langzaam evolueert naar een multipolair systeem waarin drie of vier valuta's belangrijk zullen zijn, waaronder de dollar, euro en renminbi. 

advertentie

Europees commissaris voor Economie, Paolo Gentiloni, was het ermee eens dat de rol van de euro kan worden versterkt door de uitgifte van groene obligaties, waardoor het gebruik van de euro door de markten wordt bevorderd en tegelijkertijd wordt bijgedragen aan het bereiken van onze klimaatdoelstellingen van de Next Generation EU-fondsen.

De ministers waren het erover eens dat er brede maatregelen nodig zijn om de internationale rol van de euro te ondersteunen, waaronder vooruitgang op het gebied van onder meer de Economische en Monetaire Unie, de bankenunie en de kapitaalmarktenunie, om de internationale rol van de euro veilig te stellen.

advertentie

Verder lezen

EU

Het Europese mensenrechtenhof steunt Duitsland over de luchtaanval in Kunduz

gepubliceerd

on

By

Een onderzoek door Duitsland naar een dodelijke luchtaanval in 2009 nabij de Afghaanse stad Kunduz, die werd bevolen door een Duitse commandant, voldeed aan zijn verplichtingen op het gebied van het recht op leven, oordeelde het Europese Hof voor de Rechten van de Mens op dinsdag (16 februari), schrijft .

De uitspraak van de rechtbank in Straatsburg verwerpt een klacht van de Afghaanse burger Abdul Hanan, die twee zonen verloor bij de aanval, dat Duitsland zijn verplichting om het incident effectief te onderzoeken niet is nagekomen.

In september 2009 riep de Duitse commandant van de NAVO-troepen in Kunduz een Amerikaanse straaljager op om twee brandstoftrucks in de buurt van de stad aan te vallen, waarvan de NAVO dacht dat ze waren gekaapt door Taliban-opstandelingen.

De Afghaanse regering zei dat op dat moment 99 mensen, waaronder 30 burgers, werden gedood. Onafhankelijke rechtengroepen, naar schatting tussen de 60 en 70 burgers, werden gedood.

advertentie

Het dodental schokte de Duitsers en dwong uiteindelijk de minister van Defensie om af te treden wegens beschuldigingen van het verdoezelen van het aantal burgerslachtoffers in de aanloop naar de Duitse verkiezingen in 2009.

De federale procureur-generaal van Duitsland had geconstateerd dat de commandant niet strafrechtelijk aansprakelijk was, voornamelijk omdat hij ervan overtuigd was toen hij de luchtaanval beval dat er geen burgers aanwezig waren.

Om volgens het internationaal recht aansprakelijk te zijn, zou moeten worden vastgesteld dat hij heeft gehandeld met de bedoeling buitensporige burgerslachtoffers te veroorzaken.

advertentie
Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens heeft de doeltreffendheid van het onderzoek van Duitsland onderzocht, onder meer of het een rechtvaardiging voor dodelijk gebruik van geweld heeft vastgesteld. Het hield geen rekening met de wettigheid van de luchtaanval.

Van de 9,600 NAVO-troepen in Afghanistan heeft Duitsland het op een na grootste contingent achter de Verenigde Staten.

Een vredesakkoord van 2020 tussen de Taliban en Washington roept op tot terugtrekking van buitenlandse troepen tegen 1 mei, maar de regering van de Amerikaanse president Joe Biden herziet de deal na een verslechtering van de veiligheidssituatie in Afghanistan.

Duitsland bereidt zich voor om het mandaat voor zijn militaire missie in Afghanistan van 31 maart tot het einde van dit jaar te verlengen, met een troepenniveau van maximaal 1,300, volgens een conceptdocument dat door Reuters is gezien.

Verder lezen

EU

Digitalisering van rechtsstelsels in de EU: Commissie start openbare raadpleging over grensoverschrijdende justitiële samenwerking

gepubliceerd

on

Op 16 februari lanceerde de Europese Commissie een openbare raadpleging over de modernisering van de rechtsstelsels van de EU. De EU wil de lidstaten ondersteunen bij hun inspanningen om hun rechtsstelsels aan het digitale tijdperk aan te passen en te verbeteren Grensoverschrijdende justitiële samenwerking van de EU​ Commissaris voor Justitie Didier Reynders (foto) zei: “De pandemie COVID-19 heeft het belang van digitalisering verder onderstreept, ook op het gebied van justitie. Rechters en advocaten hebben digitale tools nodig om sneller en efficiënter te kunnen samenwerken.

Tegelijkertijd hebben burgers en bedrijven onlinetools nodig voor een gemakkelijkere en transparantere toegang tot de rechter tegen lagere kosten. De Commissie streeft ernaar dit proces vooruit te helpen en de lidstaten te ondersteunen bij hun inspanningen, ook wat betreft het vergemakkelijken van hun samenwerking bij grensoverschrijdende gerechtelijke procedures door gebruik te maken van digitale kanalen. " In december 2020 heeft de Commissie een mededeling waarin de acties en initiatieven worden uiteengezet die bedoeld zijn om de digitalisering van rechtsstelsels in de hele EU te bevorderen.

Tijdens de openbare raadpleging zullen standpunten worden verzameld over de digitalisering van grensoverschrijdende burgerlijke, handels- en strafprocedures in de EU. De resultaten van de openbare raadpleging, waaraan een breed scala aan groepen en individuen kan deelnemen en die beschikbaar is CDL Super Session. tot 8 mei 2021, zal worden meegenomen in een initiatief voor de digitalisering van grensoverschrijdende justitiële samenwerking dat eind dit jaar wordt verwacht, zoals aangekondigd in de Werkprogramma van de Commissie voor 2021.

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending