Verbind je met ons

Toetreding tot de EU

EU begint stabilisatie- en associatieovereenkomst onderhandelingen met Kosovo

DELEN:

gepubliceerd

on

IMG_6035Today (28 October) the negotiations of the Stabilisation and Association Agreement (SAA) between the European Union and Kosovo will start in Pristina. The SAA will represent the first comprehensive contractual relationship between Kosovo and the EU and an important milestone in Kosovo’s European integration process. After the Commission considered last April that Kosovo had met all the short-term priorities identified in the 2012 Feasibility study (in the areas of rule of law, public administration, protection of minorities and trade), the Council decided in June 2013 to authorise the opening of negotiations on an SAA.

Enlargement and European Neighbourhood Policy Commissioner Štefan Füle said: “With the start of the SAA negotiations, we turn a new page in our relationship. It is a clear recognition of the progress made by Kosovo on key reforms and the substantial efforts achieved in normalisation of relations with Serbia. The Commission aims to complete these negotiations in spring 2014, to initial the draft agreement in summer and thereafter to submit the proposal for the Council and the European Parliament to conclude the agreement. The agreement will bring tangible benefits to all citizens of Kosovo. Kosovo now needs to focus on the negotiations and beyond. Kosovo needs to confirm and explain its negotiating position. It also needs to continue to work on the eight other priority areas identified in our feasibility study so that it will be able implement the SAA and meet the obligations this will entail. I am confident Kosovo can successfully meet this exciting new challenge.”

Na het Verdrag van Lissabon, dat de Europese Unie rechtspersoonlijkheid verleende, zal de stabilisatie- en associatieovereenkomst worden gesloten in de vorm van een EU-only overeenkomst. De onderhandelingen zullen worden geleid door de Commissie en de bepalingen inzake de politieke dialoog en het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid (GBVB) zullen worden onderhandeld door de hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid. Door de uitvoering van de overeenkomst zullen de EU en Kosovo geleidelijk een bilaterale vrijhandelszone tot stand brengen waar het vrije verkeer van goederen, diensten en kapitaal wederzijds wordt gegarandeerd. Kosovo stemt zijn wetgeving af op de EU-regels inzake mededinging, overheidsopdrachten, intellectuele en industriële eigendomsrechten, consumentenbescherming en arbeidsomstandigheden. De partijen zullen ook samenwerken op een aantal gebieden zoals sociale zaken, onderwijs, cultuur, milieu en andere.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending