Verbind je met ons

Zakelijk

Lancering van UNODC-rapport: 'Business, corruptie en misdaad in de Westelijke Balkan'

DELEN:

gepubliceerd

on

UNODC_logo_E_unblueHet Bureau voor Drugs en Criminaliteit van de Verenigde Naties (UNODC) en de Europese Commissie (EC) hebben vandaag (24 oktober) gezamenlijk een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat corruptie een belangrijke rol speelt in de dagelijkse bedrijfsvoering van veel bedrijven op de westelijke Balkan. Uit interviews met ruim 12,700 bedrijven blijkt uit het onderzoek dat corruptie het derde grootste obstakel is voor het zakendoen in de regio. Gemiddeld betaalde één op de tien bedrijven die contact hadden met overheidsfunctionarissen steekpenningen gedurende een periode van twaalf maanden.

Uit het onderzoek 'Business, Corruption and Crime in the Western Balkans: The impact of bribery and other crime on private enterprise' blijkt dat er in de regio verschillende patronen van omkoping bestaan. Het percentage bedrijven dat over een periode van twaalf maanden te maken krijgt met omkoping is hoog in Servië (12 procent) en Albanië (17 procent), terwijl er meer steekpenningen worden betaald door bedrijven in Kroatië (15.7 steekpenningen per jaar) en in Kosovo[1] (7.7 steekpenningen per jaar). In Kosovo worden de duurste steekpenningen betaald (gemiddeld €1,787 per steekpenning) en Servië (gemiddeld €935 per steekpenning).

Op regionaal niveau wordt ruim een ​​derde (35.7 procent) van de steekpenningen aan overheidsfunctionarissen contant betaald, tegen een flink gemiddelde van €880 per bribe. Food and drink (33.6 per cent) are the next most popular form of payment, followed by other goods in exchange for a ‘favour’ (21 per cent).

De frequentie en prevalentie van omkoping zijn aanzienlijk hoger bij kleine bedrijven dan bij grotere, en ook bij bedrijven waarin buitenlands kapitaal is geïnvesteerd (16.6 procent) dan bij bedrijven zonder buitenlands kapitaal.

De bouw- en constructiesector is de sector die het zwaarst getroffen wordt: 12.2 procent van de respondenten bevestigt dat zij steekpenningen hebben betaald aan een overheidsfunctionaris. Dit wordt gevolgd door bedrijven in de groot- en detailhandelssector (10.3 procent), transport en opslag (9.9 procent), productie, elektriciteits-, gas- en watervoorziening (9.2 procent) en accommodatie- en voedingsdiensten (9 procent). ).

Het grootste deel van de steekpenningen wordt betaald aan lokale overheidsfunctionarissen (gemeentelijke of provinciale ambtenaren) en aan ambtenaren van de belasting- en douaneadministratie, wat erop wijst dat omkoping vaak wordt gebruikt voor belastingontduiking, wat een potentieel negatief effect op de overheidsfinanciën zou kunnen hebben.

Uit het onderzoek blijkt dat corruptie, samen met misdaad, een aanzienlijke druk legt op de economische ontwikkeling van de regio. Kijkend naar de regio als geheel besloot 5.9 procent van de bedrijven in de twaalf maanden voorafgaand aan het onderzoek geen grote investeringen te doen uit angst voor steekpenningen, terwijl 12 procent besloot geen grote investeringen te doen vanwege angst voor misdaad.

advertentie

“Het invoeren van meer en beter gerichte maatregelen om bedrijven te beschermen en corruptie te voorkomen – zoals effectieve interne nalevingsmaatregelen – zou die last aanzienlijk lichter kunnen maken”, aldus Sandeep Chawla, adjunct-directeur van het UNODC.

Het meest voorkomende doel van het betalen van steekpenningen is het “bespoedigen van bedrijfsgerelateerde procedures” (40.3 procent van alle steekpenningen), waarbij bedrijven een “betere behandeling” noemen (14.1 procent) en “de afronding van een procedure mogelijk maken” (12.7). procent) als andere redenen. Interessant is dat maar liefst 18.1 procent van de betaalde steekpenningen geen specifiek direct doel heeft, maar als ‘zoetstof’ aan overheidsfunctionarissen wordt gegeven om hen ‘klaar te maken’ voor toekomstige interacties.

De waargenomen normaliteit van omkoping onder bedrijven in de regio komt tot uiting in de lage meldingspercentages: slechts 1.8 procent van de door bedrijven betaalde steekpenningen wordt gemeld aan de officiële autoriteiten. De belangrijkste redenen die worden genoemd zijn dat het melden als “zinloos” wordt beschouwd, of dat steekpenningen “een gangbare praktijk” zijn of “een teken van dankbaarheid”.

Het door de Europese Commissie gefinancierde rapport over particuliere ondernemingen volgt het UNODC-onderzoek uit 2011 naar omkoping en andere vormen van corruptie zoals ervaren door particuliere huishoudens in de westelijke Balkan. “Betere gegevens over corruptie en misdaad zijn van cruciaal belang om passend beleid te creëren om deze problemen aan te pakken, en de autoriteiten in de westelijke Balkan moeten worden geprezen voor het op zich nemen van de taak om de omvang en aard van deze misdaden in de regio beter te begrijpen”, aldus Chawla.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending