Verbind je met ons

Europees parlement

Het Europees Parlement 'sputtert en kraakt' over vrouwenrechten, zegt EPHA

DELEN:

gepubliceerd

on

EPHAOp 22 oktober vond tijdens de plenaire vergadering van het Europees Parlement een verhit debat plaats rond het ontwerpverslag over seksuele reproductieve gezondheid en rechten (SRGR) van de rapporteur Edite Estrela MEP (PT, S&D) van de Women and Gender Equity Committee (FEMM ).

De tekst wordt sterk gesteund door de commissie zelf en ondersteunt de bevordering van SRGR in Europa en wereldwijd, wat zou helpen ongelijkheden op gezondheidsgebied aan te pakken, gendergelijkheid en sociale rechtvaardigheid voor iedereen te vergroten, inclusief jongeren, de LHBT-gemeenschap, mensen die leven met hiv/aids, en minderheidsgroepen.

Ondanks een aanvankelijke uitspraak van de voorzitter tegen uitstel, maar na aanzienlijke onderbrekingen in de zaal en punten van orde, werd gestemd om het verslag terug te verwijzen naar de commissie voor "verdere beraadslaging" (vóór: 351, tegen: 319, onthouding: 18 ). Zowel de S&D-rapporteur, mevrouw Estrela, lid van het EP, als de GUE/NGL-voorzitter van de FEMM-commissie, de heer Gustafsson, spraken hun diepe teleurstelling uit.

De European Public Health Alliance (EPHA) betreurt eveneens de ontwikkelingen, aangezien vooruitgang op het gebied van SRGR en inzet voor gendergelijkheid algemeen worden beschouwd als de onderliggende voorwaarden voor goede resultaten op het gebied van de volksgezondheid in Europa en daarbuiten. In het Europa van vandaag hebben miljoenen mensen geen toegang tot SRGR, is preventie op grote schaal niet beschikbaar of te duur, en zijn het degenen met een lagere sociaal-economische achtergrond, de Roma en andere gediscrimineerde groepen die de slechte gezondheids- en sociale gevolgen hiervan dragen.

"Informatie en onderwijs, toegankelijke preventieve SRGR-diensten, beschikbaar en betaalbaar voor iedereen, evenals de bestrijding van discriminatie en gendergerelateerd geweld, zijn al lang ingebed in het werk van het Europees Parlement, dus de wanorde van gisteren is zeer teleurstellend", zei EPHA-secretaris-generaal Monika Kosinska . "Dit is het spelen van een kinderachtig en onverantwoordelijk politiek spel met fundamentele kwesties als menselijke waardigheid en gelijkheid. We hopen dat dit zonder verder uitstel naar de plenaire vergadering gaat", voegde ze eraan toe.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending