Verbind je met ons

Europese Commissie

Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij overeenkomst: Investeren in een duurzame toekomst

DELEN:

gepubliceerd

on

Makreel 2De Europese Commissie heeft de stemming van 23 oktober in het Europees Parlement over het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij (EFMZV) voor de periode 2014-2020 verwelkomd. Deze stemming is een cruciale stap om tegen het einde van het jaar een politiek akkoord te bereiken, waardoor het fonds vanaf januari 2014 van kracht kan worden.

De Commissie stelt met genoegen vast dat het Europees Parlement overheidssteun voor de bouw van schepen heeft afgewezen en duidelijke grenzen heeft gesteld aan de bedragen aan overheidsfinanciering die de lidstaten aan vloten kunnen besteden.

Commissaris voor Maritieme Zaken en Visserij, Maria Damanaki, was ingenomen met de uitslag van de stemming: "Ik ben blij met de algehele uitkomst van de stemming. Ik verwelkom in het bijzonder het besluit om de besteding van het geld van de EU-belastingbetalers aan de bouw van nieuwe vissersvaartuigen te verwerpen en het bedrag aan beperkingen te beperken van de middelen die de lidstaten kunnen besteden aan vissersvloten. Hierdoor kan het EFMZV zich richten op de financiering van projecten die een duurzame toekomst voor de visserijsector en kustgemeenschappen bevorderen. Ik ben ook blij dat het Parlement heeft besloten dat alle belanghebbenden moeten kunnen profiteren van steun die bijdraagt aan hun deelname aan adviesraden."

Het EFMZV zal de uitvoering van de onlangs goedgekeurde hervorming van het GVB ondersteunen, met name het herstel van de visbestanden, het verminderen van de impact van de visserij op het mariene milieu, en de geleidelijke uitbanning van verkwistende teruggooipraktijken. Het zal de investeringen in kleinschalige visserij en aquacultuur vergroten als bronnen voor toekomstige groei en zal de verbetering van de verzameling van visserijgegevens ondersteunen, zodat beslissingen op robuust bewijsmateriaal kunnen worden gebaseerd. Het fonds zal ook de EU-steun aan visserijcontroleprogramma's vergroten om ervoor te zorgen dat de regels voor verantwoorde en duurzame visserij worden gerespecteerd en nageleefd.

Het EFMZV zal projecten medefinancieren naast de nationale financieringsstromen, waarbij elke lidstaat een deel van de totale begroting ontvangt. De lidstaten zullen een operationeel programma opstellen, waarin zij specificeren hoe zij het aldus toegewezen geld willen besteden, en na goedkeuring door de Commissie zullen de nationale autoriteiten beslissen welke projecten zij willen steunen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending