Verbind je met ons

Steun

Europese steun aan Bulgarije gezicht vluchtelingencrisis helpen

DELEN:

gepubliceerd

on

Syrisch-vluchtelingen-kinderen-foto-VN-Photo-Mark-Garten-crop-604x272Er wordt steun verleend aan Bulgarije om de nationale autoriteiten te helpen het hoofd te bieden aan de toestroom van Syrische vluchtelingen. De bijstand wordt verleend door Slowakije, Hongarije, Slovenië en Oostenrijk en wordt gecoördineerd door de Europese Commissie. Het omvat meer dan 2,000 opklapbedden en matrassen, meer dan 4,200 dekens en andere items, zoals beddengoed, handdoeken, keukensets en bestek.

Deze steun bereikt Bulgarije via het mechanisme voor civiele bescherming van de Europese Unie, dat op 16 oktober door Bulgarije werd geactiveerd. Sindsdien werkt het coördinatiecentrum voor noodhulp van de Europese Commissie samen met de deelnemers aan het mechanisme om Bulgarije de hulp te bieden die het nodig heeft. in een tijd waarin zijn nationale capaciteiten tot een ongekende schaal zijn uitgebreid.

"Ik wil de landen bedanken die in zo'n korte tijd hulp hebben geboden. Bulgarije heeft er alles aan gedaan om de migratiestroom te beheersen. De hulp van de Europese Commissie en de lidstaten toont aan dat Bulgarije niet de enige is in deze crisis. ', zei Kristalina Georgieva, commissaris voor Internationale Samenwerking, Humanitaire Hulp en Crisisbestrijding.

Het Emergency Response Coördinatiecentrum zorgde voor realtime informatie-uitwisseling tussen de lidstaten. De hulp van Slowakije en Hongarije heeft Bulgarije al bereikt, terwijl de hulp van Slovenië en Oostenrijk naar verwachting de komende dagen zal arriveren. De Commissie zal in contact blijven met de Bulgaarse autoriteiten en de andere lidstaten om de verstrekking van eventueel beschikbare verdere ondersteuning te vergemakkelijken.

De hulp komt bovenop de technische ondersteuning die het Europees Ondersteuningsbureau voor asielzaken (EASO) al aan Bulgarije heeft verleend.

Achtergrond

Momenteel zijn er meer dan 6,400 vluchtelingen geregistreerd in Bulgarije, dat is zes keer meer dan vorig jaar deze keer. Volgens het Bulgaarse ministerie van Binnenlandse Zaken is dit de grootste vluchtelingencrisis in het land in de afgelopen 90-jaren.

advertentie

De crisis in Syrië heeft geleid tot een massale uitstroom van vluchtelingen, die vooral de buurlanden van Syrië treft. Er zijn momenteel meer dan 2.18 miljoen Syrische vluchtelingen (geregistreerd en in afwachting van registratie) in buurlanden, Egypte en Noord-Afrika. Gezondheid, onderdak en bescherming zijn slechts enkele van de behoeften die vluchtelingen hebben.

De Europese Unie (de Commissie en de lidstaten) is de grootste donor in de Syrië-crisis met ongeveer 2 miljard euro aan totale steun sinds het einde van 2011. Naast de € 1.023 miljard aan humanitaire hulp van de lidstaten, heeft de EU-begroting sinds het begin van de crisis ongeveer € 943 miljoen (humanitaire hulp: € 515m; economische, ontwikkelings- en stabilisatiehulp: € 428m) gemobiliseerd hulp binnen en buiten Syrië.

Over het EU-mechanisme voor civiele bescherming

Het Europees mechanisme voor civiele bescherming vergemakkelijkt de samenwerking bij rampenbestrijding tussen Europese 32-staten (EU-28 plus de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, IJsland, Liechtenstein en Noorwegen). De deelnemende landen bundelen de middelen die beschikbaar kunnen worden gemaakt voor landen die door rampen zijn getroffen over de hele wereld. Indien geactiveerd, coördineert het mechanisme de hulpverlening binnen en buiten de Europese Unie. De Europese Commissie beheert het mechanisme via het Emergency Response Coordination Center.

Sinds de oprichting ervan in 2001 is het mechanisme al meer dan 180 geactiveerd voor rampen in lidstaten en wereldwijd.

Voor meer informatie, klik hier.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending