Verbind je met ons

Steun

Fact Sheet: Centraal-Afrikaanse Republiek

DELEN:

gepubliceerd

on

ct-lgflagDe Europese Unie (EU) is een belangrijke partner van de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) en de belangrijkste donor van het land. De betrekkingen zijn gebonden aan de Overeenkomst van Cotonou.

Zelfs vóór de huidige crisis werd CAR geconfronteerd met een lastige mix van bestuurlijke, economische, sociale, humanitaire en veiligheidsproblemen. Als reactie hierop heeft de EU zich op veel kritieke terreinen ertoe verbonden het sociaal-economisch herstel op de langere termijn te ondersteunen, in het kader van een alomvattende agenda voor staats- en vredesopbouw, en te helpen een stabieler land op te bouwen.

De EU maakt zich zorgen over de voortdurend verslechterende veiligheids-, politieke en humanitaire situatie in de CAR, vooral in 2012.

De gespreide uitvoering van eerdere vredesakkoorden, gecombineerd met chronische onderontwikkeling en de lange ervaring van politieke instabiliteit in het land, leidden tot het uitbreken van een nieuw conflict in december 2012. Ondanks de ondertekening op 11 januari 2013 in Libreville van een politiek akkoord dat de aanzet vormde voor een Tijdens de overgangsperiode culmineerden de spanningen in de gewelddadige machtsgreep en de ongrondwettelijke regeringswisseling door SELEKA-rebellengroepen in maart 2013

De huidige crisis treft de meerderheid van de bevolking (4.6 miljoen, waarvan de helft kinderen). Op 24 september waren er 394,900 ontheemden in de CAR en bijna 61,000 Centraal-Afrikanen hebben hun toevlucht gezocht in de buurlanden (OCHA). De toegang voor humanitaire hulp is beperkt vanwege de onveiligheid. Gebrek aan toegang maakt het moeilijk om de algehele humanitaire situatie te monitoren. De EU heeft het voortouw genomen bij de belangenbehartiging en financiering van de Centraal-Afrikaanse Republiek onder humanitaire donoren, en heeft al lang vóór de laatste gebeurtenissen een permanente humanitaire aanwezigheid in Bangui gehad.

De situatie in de CAR heeft een potentieel destabiliserende impact die zich naar de regio zou kunnen verspreiden. Het gebrek aan officiële veiligheidstroepen vergroot het risico dat het land een veilige haven wordt voor criminele en gewapende groepen uit de buurlanden.

Het land, dat voorheen al werd gekarakteriseerd als een archetype van een ‘fragiele staat’, wordt nu geconfronteerd met een totale ineenstorting van de openbare orde en de ineenstorting van staatsinstellingen.

advertentie

De Libreville-overeenkomsten en de N'Djamena-verklaring van 18 april, beide tot stand gebracht door de Economische Gemeenschap van Centraal-Afrikaanse Staten (ECCAS), blijven de basis vormen voor een politieke oplossing van de crisis in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Volgens het door ECCAS ontwikkelde raamwerk zijn een overgangshandvest en overgangsautoriteiten ingesteld om leiding te geven aan de 18 maanden durende overgangsperiode die moet leiden tot de organisatie van algemene verkiezingen begin 2015 en het herstel van de constitutionele orde. .

Het herstel van de veiligheid en de openbare orde blijven de onmiddellijke prioriteiten om het land te stabiliseren ter ondersteuning van het politieke proces. Het verbeteren van de humanitaire dekking en het opnieuw lanceren van ontwikkelingshulp houden rechtstreeks verband met positieve ontwikkelingen in de veiligheidssituatie.

Reactie van de EU op de crisis

Sinds het uitbreken van nieuw geweld eind 2012 heeft de EU haar hulpverlening aan haar partners geïntensiveerd. Zij is actief betrokken bij internationale en regionale inspanningen om de situatie in de CAR te stabiliseren en een stabielere regering in het land te herstellen. Commissaris Georgieva heeft het land in 2013 tweemaal bezocht (het meest recentelijk, op 13 oktober, voor een gezamenlijke missie met de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius), en was medevoorzitter van een ministeriële bijeenkomst over de humanitaire crisis in de CAR tijdens de Algemene Vergadering van de VN in 2013 met Frankrijk en de VN.

In juni 2013 stuurde de EU een interdepartementale missie (EDEO, Commissie) naar de CAR om de situatie ter plaatse en de opties van de EU te beoordelen. Als onderdeel van de aanbevolen alomvattende reeks dringende maatregelen die de EU zou kunnen nemen om de stabilisatie en het fragiele politieke proces verder te ondersteunen, heeft de Europese Commissie medio augustus een stabilisatieprogramma van 10 miljoen euro aangenomen als reactie op de crisis na de staatsgreep onder de Stabiliteitsinstrument (IfS). Het programma is ontworpen om complementariteit te garanderen met lopende projecten die worden gefinancierd in het kader van het 10e EOF (Europees Ontwikkelingsfonds). De verschillende onderdelen van het programma:

1. Een eerste steunpakket voor civiele veiligheidstroepen opnemen, door middel van een proefactie voor het herstel van elementen van de politie en de gendarmerie in de hoofdstad;

2. het herstel van de capaciteiten van onafhankelijke media ondersteunen om bij te dragen aan de beschikbaarheid van objectieve en conflictgevoelige informatie in Bangui en de provincies;

3. ernaar te streven verdere mensenrechtenschendingen te voorkomen door het inzetten van mensenrechtenobservatiemissies, uit te voeren door het Bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties (OHCHR), en;

4. focus op het bevorderen van de dialoog tussen gemeenschappen en de de-escalatie van de toenemende spanningen tussen christenen en moslims.

In overeenstemming met de bevindingen van de interdepartementale missie is EU-commissaris voor Ontwikkeling Andris Piebalgs een heraanpassingsoperatie gestart om de bestaande EU-ontwikkelingshulp beter af te stemmen op de nieuwe behoeften (zie hieronder).

De EU blijft zich sterk inzetten om het transitieproces in de CAR te ondersteunen.

Humanitaire hulp van de EU

De prioriteit van het directoraat-generaal Humanitaire Hulp en Civiele Bescherming (ECHO) van de Europese Commissie in de Centraal-Afrikaanse Republiek is het bijstaan ​​van de meest kwetsbare mensen in de conflictgebieden van het land. Het oorspronkelijke budget van € 8 miljoen voor 2013 is verhoogd naar € 20 miljoen, waardoor de EU (ECHO) de belangrijkste donor van het land is geworden. Deze fondsen worden gebruikt ter ondersteuning van bescherming, toegang tot gezondheidszorg, voedsel- en voedingshulpinterventies, drinkwaterdistributie, sanitaire voorzieningen, logistiek en humanitaire coördinatie, en om te voorzien in de behoeften van de getroffenen. De financiering ondersteunt ook een grotere capaciteit voor humanitaire noodhulp van VN-agentschappen en NGO's.

Vanwege de moeilijke toegang tot mensen die humanitaire hulp nodig hebben in de CAR, ondersteunt de Europese Commissie ook de Humanitaire Hulpdienst van de Verenigde Naties (UNHAS) met € 650.

Een team van humanitaire deskundigen van de EU (ECHO) is ter plaatse en houdt de situatie in de gaten, beoordeelt de behoeften, houdt toezicht op het gebruik van EU-fondsen en werkt nauw samen met de EU-lidstaten en andere donoren. De EU werkt samen met de humanitaire organisaties die het best geplaatst zijn om hulp te bieden in de CAR (UNICEF, het Internationale Comité van het Rode Kruis, UNOCHA en diverse NGO's).

De EU (ECHO) ondersteunt sinds 2001 levensreddende activiteiten in de Centraal-Afrikaanse Republiek met een totaal budget van 63.7 miljoen euro, en heeft het voortouw genomen bij de inspanningen om de aandacht te vestigen op een humanitaire crisis die al vele jaren 'vergeten' is.

Ontwikkelingshulp van de EU

De EU heeft door de jaren heen ook ontwikkelingshulp verleend om te voorzien in de basisbehoeften van de meest kwetsbare mensen. Na de gebeurtenissen in december 2012 en maart 2013 is de ontwikkelingshulp van de EU niet opgeschort, maar om veiligheidsredenen gedeeltelijk opgeschort. Onze prioriteiten worden aangepast in het licht van de situatie ter plaatse. Er zal nu prioriteit worden gegeven aan arbeidsintensieve infrastructuurprogramma's in de regio van Bangui om directe steun aan de bevolking te bieden, en aan technische bijstand om het bestuur te helpen herstellen.

Tussen 2008 en 2013 is via de verschillende financiële instrumenten ongeveer 225 miljoen euro toegewezen aan het hele land (160 miljoen euro via het 10e Europees Ontwikkelingsfonds (EOF) en 65 miljoen euro via de EU-begroting).

Aanvullende maatregelen ter ondersteuning van maatschappelijke organisaties en lokale autoriteiten, activiteiten op het gebied van de democratie en de mensenrechten, maar ook om bij te dragen aan het bestuur van de bosbouw, worden gefinancierd uit verschillende thematische instrumenten die uit de EU-begroting komen.

Ondersteuning voor MICOPAX/AFISM-CAR

In het verleden was CAR gastheer van verschillende regionale en internationale vredesondersteunende operaties. De huidige operatie is de MICOPAX-operatie, die sinds juli 2008 wordt ingezet en onder de verantwoordelijkheid valt van de Economische Gemeenschap van Centraal-Afrikaanse Staten (ECCAS). Verwacht werd dat MICOPAX geleidelijk zou worden uitgefaseerd totdat de nieuwe crisis eind 2012 uitbrak. Het speelde een belangrijke stabiliserende rol, maar gezien zijn beperkte troepenaantallen kon het de SELEKA-rebellen er echter niet van weerhouden de hoofdstad Bangui binnen te trekken.

De crisis was voor ECCAS aanleiding om te verzoeken om MICOPAX te herconfigureren met een nieuw mandaat om de stabiliteit te herstellen, burgers te beschermen, de veiligheidstroepen van de CAR te ondersteunen en verkiezingen te organiseren.

Het troepenniveau nam dienovereenkomstig toe van aanvankelijk 700 naar meer dan 2,300 man. Via de Afrikaanse Vredesfaciliteit (APF) steunt de EU MICOPAX en zijn voorganger (FOMUC) sinds 2008 met een bedrag van 90 miljoen euro.

Op 18 juli 2013 keurde het Politiek en Veiligheidscomité van de Afrikaanse Unie de inzet goed van de door Afrika geleide internationale ondersteuningsmissie in de Centraal-Afrikaanse Republiek (AFISM-CAR) in het land. Het zal een breder mandaat hebben dan MICOPAX en zal ook over extra troepen beschikken (tot 3,500).

Hoewel ECCAS-troepen de ruggengraat zullen vormen, zullen andere landen hierdoor ook een bijdrage kunnen leveren. De overdracht van de verantwoordelijkheid tussen ECCAS/MICOPAX en de AU/AFISM-CAR zal naar verwachting vóór eind 2013 plaatsvinden. De EU is bereid financiële steun te verlenen aan AFISM-CAR binnen de grenzen van de beschikbare middelen.

Conclusies van de Raad Buitenlandse Zaken, 21 oktober.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending