Verbind je met ons

Europees parlement

Aung San Suu Kyi ontvangt de Sacharovprijs die in 1990 werd uitgereikt – maar zwijgt over het lot van de Rohingya-moslims

DELEN:

gepubliceerd

on

20131022PHT22822_originalDe Myanmarese mensenrechtenlegende Aung San Suu Kyi ontving op 22 oktober eindelijk haar Sacharovprijs, 23 jaar nadat deze door het Europees Parlement was uitgereikt. “Dit is een geweldig moment, een moment waar een hele generatie in uw land, maar ook hier in Europa, op heeft gewacht”, zei voorzitter Martin Schulz van het Europees Parlement.

Aung San Suu Kyi bedankte de leden van het Europees Parlement voor hun steun door de jaren heen: “Vrijheid van denken begint met het recht om vragen te stellen en dit recht hebben onze mensen in Birma al zo lang niet meer gehad dat sommige van onze jongeren niet goed weten hoe ze vragen moeten stellen. vragen. Wij willen ervoor zorgen dat het recht om vrij te denken en naar ons geweten te leven behouden blijft. Dit recht is nog niet 100% gegarandeerd. We moeten nog steeds heel hard werken voordat de fundamentele wet van het land, namelijk de grondwet, ons het recht garandeert om naar ons geweten te vertrekken.”

Symbool van vrijheid en democratie
Schulz noemde Aung San Suu Kyi een “groot symbool van vrijheid en democratie”. “Ondanks hoe lang het duurt, zullen de mensen die kracht tonen om voor de democratie te vechten uiteindelijk zegevieren”, zei hij.
Aung San Suu Kyi bracht 15 jaar onder huisarrest door voordat ze in november 2010 werd vrijgelaten. Sinds juni vorig jaar hebben veel Rohingya-moslims echter de verraderlijke reis per boot gemaakt van de staat Rakhine naar andere landen in de regio Myanmar, alleen om gewelddadige confrontaties te ondergaan waarbij naar verluidt minstens 237 mensen om het leven zijn gekomen. Human Rights Watch heeft de Myanmarese autoriteiten en leden van Arakanese groepen beschuldigd van het plegen van misdaden tegen de menselijkheid in een campagne van etnische zuivering tegen Rohingya en andere moslims. "De regering moet onmiddellijk een einde maken aan de misstanden en de daders ter verantwoording roepen, anders zal ze verantwoordelijk worden gehouden voor verder geweld tegen etnische en religieuze minderheden in het land", zegt Phil Robertson, adjunct-directeur Azië.

“De lofbetuigingen die Suu Kyi in Straatsburg ontvangt, zullen welverdiend zijn. Zij ontvangt de Sacharovprijs voor haar rol in haar verzet tegen de militaire junta. Als sterke, moedige en opmerkelijke vrouw verdient ze dat zeker. Terwijl Myanmar nieuwe horizonten nadert, is het echter belangrijk dat de Nobelprijswinnaar en vredesadvocaat haar stem laat horen aan de roep om verzoening tussen de gemeenschappen, etnische harmonie en een einde aan het geweld.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending