Verbind je met ons

Europese Commissie

Competitie 'Migranten in Europa': Italiaanse, Belgische en Estse scholen vallen in de prijzen

DELEN:

gepubliceerd

on

Migranten_in_Europa_CompOp 14 oktober maakte commissaris Cecilia Malmström de winnaars bekend van de EU-brede multimediawedstrijd 'Migranten in Europa' gelanceerd om studenten van kunst-, grafische en communicatiescholen uit de hele EU uit te nodigen om na te denken over de bijdrage die migranten leveren aan de Europese samenlevingen.

De wedstrijd daagde studenten uit om kunstwerken te maken die hun mening over de kwestie uitdrukten en de rol van migranten in Europa vastlegden. De scholen werd gevraagd om een ​​of meerdere werken te presenteren in een of meerdere categorieën (poster, fotografie en video) en 777 tertiaire scholen uit alle 28 EU-landen namen eraan deel.

De winnaars

Beste affiche: Beter samen, Andrea Raia, Fondazione Accademia di Comunicazione, Italië

Beste foto: Rue des Palmiers 80, Romy Cordivani, Institut des Hautes Etudes des Communications Sociales, België

Beste video: De migraties van mijn familie, Nadja Haugas, Martin Siilak, Kuressaare Ametikool, Estland

Publieksprijs: De migraties van mijn familie, Nadja Haugas, Martin Siilak, Kuressaare Ametikool, Estland

advertentie

"Ik wil alle deelnemers feliciteren. Ik ben blij dat zoveel jonge getalenteerde professionals besloten hebben om deel te nemen aan deze wedstrijd. Ik deel veel van de visies en ideeën die in hun werk naar voren worden gebracht. Het toont aan dat onze houding ten opzichte van diversiteit en immigratie moeten gebaseerd zijn op feiten en niet op misvattingen", aldus Cecilia Malmström, EU-commissaris voor Binnenlandse Zaken.

Alle winnaars zijn te zien op www.migrantsineurope.eu.

Uit de 1 500 ontvangen kunstwerken maakten nationale jury's per land een selectie, waaruit een Europese jury1 plaatste 27 finalisten op de shortlist en koos drie winnaars, één per categorie (video, poster en foto).

Ook het grote publiek was uitgenodigd om de kunstwerken van de finalisten en om te stemmen op hun favoriet, die de publieksprijs heeft gewonnen.

De prijsuitreiking met commissaris Malmström vond op 14 oktober in Brussel plaats in het Berlaymont-gebouw van de Commissie (Presidents' Gallery), waar het werk van alle finalisten tot 31 oktober zal worden tentoongesteld.

De scholen waarvan de leerlingen de eerste prijzen in de drie categorieën en de eerste prijs bij de publieksstemming wonnen, ontvingen elk een prijs van € 10,000, te gebruiken voor educatieve doeleinden.

Om een ​​constructief debat op gang te brengen, organiseerde de Commissie op dezelfde dag ook een conferentie over het beeld van migranten in de media, waaraan journalisten, vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld, academici en beleidsmakers deelnamen.

Achtergrond

Enkele kerncijfers (zie ook infographics op asiel en immigratie):

  • Volgens gegevens van Eurostat bedroeg de totale bevolking van de EU op 1 januari 2012 503.7 miljoen, een stijging van 1.3 miljoen ten opzichte van 2011.
  • De EU-bevolking in de werkende leeftijd (15-64 jaar) bedroeg 335.4 miljoen in 2012 en zal naar verwachting in de komende 50 jaar dalen tot 290.6 miljoen in 2060.
  • De afhankelijkheidsratio van ouderen bereikte in 26.8 2012% en zal naar verwachting sterk stijgen tot 52.6% in 2060.
  • De 20.7 miljoen onderdanen van derde landen die in de EU wonen, vertegenwoordigen ongeveer 4.1% van de totale EU-bevolking.
  • Het totale aantal asielaanvragen in 2012 steeg met 9.7 % ten opzichte van 2011 tot iets meer dan 330,000 (ruim onder de piek van 425,000 in 2001).

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending