Verbind je met ons

Europese Commissie

De interventie van vicevoorzitter Reding bij de Raad Justitie over de hervorming van de gegevensbescherming en het one-stop-shop-principe

DELEN:

gepubliceerd

on

EC-vicevoorzitter Viviane Reding spreekt de media toe tijdens een persconferentie samen met de burgemeester van Heidelberg, Eckart Wuerzner, in het stadhuis van Heidelberg, Duitsland, 16 juli 2013.“President Barroso stated in this year’s State of the Union Address that it is of utmost importance to advance swiftly on the data protection reform package. It is vital for both businesses and citizens. Our discussion today and the vote in the LIBE Committee of the European Parliament on 21 October are important steps towards finalisation of this reform under this legislature.

“Let’s keep in mind the economic importance of this proposal. The estimated value of EU citizens’ data was €315 billion in 2011. It has the potential to grow to nearly €1 trillion annually in 2020. If we want to harness this potential, we need to open Europe’s personal data market. Making progress on this file meets the expectations of citizens and businesses.

“Extensive discussions have taken place on the details at technical level. In Vilnius, in July, political commitments were made to advance rapidly on this file. We now have an opportunity to translate those political commitments into real progress.”

Bevestiging van politieke steun voor de one-stop-shop

“I particularly welcome the discussion today on the one-stop-shop. It is a key building block of the EU data protection reform and a prime example of the added value of the regulation. It ensures legal certainty for businesses operating throughout the EU and it brings benefits for businesses, individuals and data protection authorities.

“Businesses will profit from faster decisions, from one single interlocutor (eliminating multiple contact points), and from less red tape. They will benefit from consistency of decisions where the same processing activity takes place in several Member States.

“At the same time, individuals will see their protection enhanced via their local supervisory authorities, because individuals will always be able to go to their local data protection authority and because decisions will be consistent. The aim is to mend the current system in which individuals living in one member state have to travel to another member states to lodge a complaint with a data protection authority. At the moment, when a business is established in one member state, only the Data Protection Authority of that member state is competent, even if the business is processing data across Europe. That is why the Austrian student, Max Schrems, had to travel to Dublin to complain about Facebook. We need to fix this. That is the purpose of the Commission’s proposal.

advertentie

“Data protection authorities will be reinforced. At the moment, some data protection authorities don’t have the power to impose a fine. We will give them that power. The authorities will also act as a team when dealing with cross-border businesses. This will avoid duplication, save resources and ensure quicker investigations and decisions. 28 voices are louder than one. It will bring benefits for citizens and for business.

Today we should give a unanimous signal that the one-stop shop is the only way forward for a ‘Win-Win-Win Situation’ where:

  1. Bedrijven hebben één gesprekspartner;
  2. individuen hebben altijd de bescherming van hun lokale gegevensbeschermingsautoriteit, ook in transnationale zaken, en;
  3. gegevensbeschermingsautoriteiten worden versterkt door samen te werken om in de hele Unie betere en consistentere bescherming te bieden.

Vragen van het voorzitterschap over hoe de werking van het éénloketsysteem kan worden verbeterd

Om een ​​oplossing te vinden voor het éénloketsysteem, moeten we er zeker van zijn dat het juiste evenwicht wordt gevonden tussen de rol van de autoriteit van de belangrijkste vestiging en de bevoegdheden van de autoriteit die een klacht ontvangt. Als we te belangrijke bevoegdheden toekennen aan de leidende autoriteit, zal de nabijheid van de burgers eronder lijden. Als we de bevoegdheden van de leidende autoriteit tot het uiterste beperken, verliezen we de consistentie.

All the elements that we need to strike this balance are in the Presidency’s paper. It is a question of linking them in the correct way.

Ten eerste moet het gezag van de hoofdvestiging betekenisvolle bevoegdheden behouden. Als haar bevoegdheden te beperkt zijn, bijvoorbeeld als zij niet verantwoordelijk is voor het opleggen van boetes, dan gaan de voordelen van het éénloketsysteem verloren. Het laatste wat we willen is problemen van coherentie en effectiviteit creëren en nieuwe soorten fragmentatie hebben.

Ten tweede moeten we, om ervoor te zorgen dat de besluitvorming dicht bij de burger ligt, de gegevensbeschermingsautoriteiten die klachten ontvangen een grotere rol toekennen.

  1. Ten eerste kunnen we ons laten inspireren door het Franse voorstel: door ervoor te zorgen dat de gegevensbeschermingsautoriteit van de hoofdvestiging geen beslissing kan nemen zonder al het mogelijke te hebben gedaan om overeenstemming te bereiken met andere autoriteiten waarvan de burgers door de verwerking worden getroffen;
  2. Ten tweede kunnen we putten uit het Italiaanse voorstel: de gegevensbeschermingsautoriteiten die een klacht ontvangen, moeten een ontwerpbesluit kunnen voorleggen aan de autoriteit van de hoofdvestiging;
  3. Ten derde kunnen we, zoals de Duitse delegatie ons in herinnering heeft gebracht, de deelname van alle gegevensbeschermingsautoriteiten verzekeren door de rol van het Europees Comité voor gegevensbescherming te versterken.

Ik ben het ermee eens dat deskundigen moeten onderzoeken hoe het Europees Comité voor gegevensbescherming kan worden versterkt. Het zou voorbarig zijn te veronderstellen dat rechtspersoonlijkheid de enige manier is om de Raad te versterken. Versterking van de Raad is een kans om de consistentie in de toepassing van de wet te vergroten en tegelijkertijd ervoor te zorgen dat het systeem snel, werkbaar en effectief blijft en toegevoegde waarde biedt.

Tot slot stel ik voor dat we overeenkomen:

  1. Naar het principe van een one-stop-shop;
  2. tot sterke samenwerking tussen autoriteiten, met name van de autoriteiten die klachten ontvangen;
  3. met de mogelijkheid om een ​​discussie te escaleren naar het Europees Comité voor gegevensbescherming, en;
  4. volgens deze richtlijnen zouden we onze experts moeten instrueren om ons in staat te stellen in december een definitief besluit te nemen.

Ik kijk uit naar uw mening.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending