Verbind je met ons

Ontwikkeling

EU blijft de bijdrage van El Salvador te ondersteunen om het uitroeien van armoede

DELEN:

gepubliceerd

on

Vrouw pompt water uit het boorgat van de Opande basisschoolEU development assistance to El Salvador has so far had many benefits for its people, for instance, by providing access to basic pension for the elderly or access to water and sanitation. Building on these results, Development Commissioner Andris Piebalgs will confirm, during an official visit to the country, the EU’s commitment to help the country develop by providing new funding between 2014-2020. The new support will focus on the areas of social services for young people, private sector development and climate change and vulnerability with the objective of improving the livelihoods of those who need it most.

Van de totale toewijzing voor bilaterale projecten met El Salvador, Nicaragua, Guatemala en eerder aangekondigd (775 miljoen euro), zal naar verwachting 149 miljoen euro bestemd zijn voor El Salvador, onder voorbehoud van de definitieve goedkeuring door de Raad en het Europees Parlement. Er werd ook een miljoen euro ter ondersteuning van regionale projecten in Midden-Amerika tussen 120-2014 aangekondigd.

Commissaris Andris Piebalgs zei: “Ik ben blij om te zien dat er al goede resultaten worden geboekt door ons werk in El Salvador, vooral op het gebied van de strijd tegen armoede en het verbeteren van de dienstverlening aan de meest achtergestelde sectoren van de samenleving. Ik kijk ernaar uit om de toekomst van onze samenwerking te bespreken tijdens mijn bezoek hier, en heb er vertrouwen in dat we kunnen blijven samenwerken om met onze steun in de toekomst nog meer verschil te maken.”

Het programma Comunidades Solidarias (PACSES), waaraan de EU 47 miljoen euro heeft verstrekt, is door de regering opgezet om het aanbod van openbare diensten aan de armste en kwetsbaardere mensen te vergroten. Verwacht wordt dat het programma ruim 13% van de totale bevolking (ongeveer 750,000 mensen) zal bereiken, waarbij vrouwen, kinderen, risicojongeren en ouderen de prioriteitsgroepen zijn.

Enkele tot nu toe behaalde resultaten zijn onder meer:

  • 30% van de mensen ouder dan 70 jaar valt nu onder het basispensioen;
  • 226,000 gezinnen ontvangen preventieve medische zorg;
  • er zijn zeven bureaus opgericht voor de preventie van geweld tegen vrouwen;
  • 70% van de bevolking in de gemeenten heeft toegang tot drinkwater en elementaire sanitaire voorzieningen, en;
  • ruim 84% van de bevolking heeft toegang tot elektriciteit.

Tijdens het bezoek (8-9 oktober) zal commissaris Piebalgs president Mauricio Funes ontmoeten, evenals hoge ministers, met wie hij de toekomst van de EU-samenwerking met El Salvador zal bespreken, en de tot nu toe behaalde resultaten zullen verwelkomen.

Ook zal hij een waterkrachtcentrale bezoeken die deels door de EU wordt gefinancierd via de Latin American Investment Facility (LAIF). Dit project zal aanzienlijk bijdragen aan de bescherming van het klimaat en het milieu door de CO2-uitstoot drastisch te verminderen, in een land waar meer dan 50% van de elektriciteitscapaciteit gebaseerd is op fossiele brandstoffen.

advertentie

Achtergrond

El Salvador is een land met een lager middeninkomen en kampt met aanzienlijke uitdagingen op het gebied van armoede en inkomensverdeling. Het is het dichtstbevolkte land van het Amerikaanse vasteland.

Tussen 2007 en 2013 werd 121 miljoen euro voorzien voor El Salvador. Dit werd besteed aan twee hoofdgebieden: het bevorderen van sociale cohesie en economische groei en regionale integratie en handel.

Commissaris Piebalgs heeft als onderdeel van het officiële bezoek ook Guatemala en Nicaragua bezocht.

El Salvador has played an important role in aid effectiveness, with the Government leading the implemention of the aid effectiveness agenda and South-South Cooperation at Busan’s Fourth High Level Forum on Aid Effectiveness in 2011; helping to develop both donors and recipients in the wider Latin America’s region.

Voor meer informatie, klik hier.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending