Verbind je met ons

Ontwikkeling

Belangrijke nieuwe EU-ontwikkelingshulp voorzien voor Centraal-Amerika

DELEN:

gepubliceerd

on

6a00d8341d945753ef017c317ffeb6970b-800wiOndersteuning van de veiligheid en de rechtsstaat, rampenbeheersing en de strijd tegen klimaatverandering zullen in de periode 2014-2020 tot de prioriteiten van de EU-ontwikkelingshulp behoren. Daartoe zullen EU-fondsen beschikbaar worden gesteld, evenals om de regionale integratie in Midden-Amerika te verbeteren, zoals aangekondigd door Europees commissaris voor Ontwikkeling Andris Piebalgs.

Voorafgaand aan een officieel bezoek aan de regio, waarbij de commissaris Guatemala, Nicaragua en El Salvador zal bezoeken, schetste hij dat de steun voor Midden-Amerika voor 2014-2020 naar verwachting ongeveer 900 miljoen euro zal bedragen. Onder voorbehoud van definitieve goedkeuring door de Raad en het Europees Parlement, omvatten de nieuwe fondsen bilaterale samenwerking met El Salvador, Guatemala, Honduras en Nicaragua, evenals regionale samenwerking (die ook Costa Rica en Panama omvat).

Commissaris Piebalgs zei: “Midden-Amerika is nu gemiddeld een regio met middelhoge inkomens, maar er zijn nog steeds reële verschillen tussen de verschillende landen. In overeenstemming met de recente Agenda voor Verandering – de blauwdruk van de EU om onze hulp te heroriënteren en zo effectief mogelijk te maken – zijn we vastbesloten ervoor te zorgen dat onze steun de landen en sectoren bereikt die deze het meest nodig hebben. Op deze manier zorgen we ervoor dat onze hulp aan de regio doelgerichter en efficiënter zal zijn.”

In Nicaragua bijvoorbeeld, het armste land van Midden-Amerika, leeft 46% van de bevolking van minder dan 2 dollar per dag, terwijl in Costa Rica en Panama het percentage mensen dat in armoede leeft respectievelijk 24% en 29% is.

Tijdens zijn bezoek, dat plaatsvindt van 4 tot en met 10 oktober, zal commissaris Piebalgs naar verwachting de presidenten Otto Pérez Molina van Guatemala, Daniel Ortega van Nicaragua en Mauricio Funes van El Salvador, ministers en vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld ontmoeten, en projecten in het veld bezoeken.

Naast de bilaterale steun die zij elk land biedt, is de EU de grootste donor van het Centraal-Amerikaanse integratiesysteem en de bijbehorende instellingen, met een toezegging van 95 miljoen euro sinds 2007. Deze steun is geconcentreerd op drie gebieden: regionale integratie, douane-unie en gemeenschappelijk beleid, en regionaal bestuur en veiligheid.

Achtergrond

advertentie

De Midden-Amerikaanse regio heeft een alomvattende relatie met de EU opgebouwd, die onder meer politieke dialoog, samenwerking en een gunstig handelsregime omvat. In 2012 werd een associatieovereenkomst tussen de EU en Midden-Amerika ondertekend. Het handelsgedeelte van de overeenkomst wordt voorlopig toegepast met Costa Rica, El Salvador, Honduras, Nicaragua en Panama. De voorlopige toepassing zal binnenkort worden uitgebreid tot Guatemala.

De belangrijkste ontvangers van steun voor regionale projecten zijn de instellingen van het Central American Integrations System (SICA). SICA werd opgericht om de integratie van Midden-Amerika te bevorderen, met de nadruk op democratie, respect voor de mensenrechten en het tot stand brengen van een rechtvaardige ontwikkeling voor de bevolking van Midden-Amerika.

Voor meer informatie, klik hier.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending