Verbind je met ons

Europees parlement

2013 Sacharovprijs voor de vrijheid van denken: Zeven nominaties

DELEN:

gepubliceerd

on

20130916PHT20038_width_300De genomineerden voor de Sacharovprijs 2013, gepresenteerd tijdens een gezamenlijke vergadering van de commissies Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking en de subcommissie mensenrechten op maandag, zijn: Malala Yousafzai (Pakistan), Edward Snowden (VS), Reeyot Alemu en Eskinder Nega (Ethiopië), Ales Bialatski, Eduard Lobau en Mykola Statkevich (Wit-Rusland), Mikhail Chodorkovski (Rusland), de "Standing Man"-demonstranten (Turkije) en het CNN Freedom Project: Ending Modern - Day Slavery (VS).

Malala Yousafzai - gezamenlijk genomineerd door 3 fracties:

• voor de EVP-fractie, door José Ignacio Salafranca (ES), Elmar Brok (AT), Michael Gahler (DE), Arnaud Danjean (FR), Joseph Daul (FR), Gay Mitchell (IE) en Mairead Mc Guinness (IE) ,

• voor de S&D-fractie, door Hannes Swoboda (DE) en Véronique de Keyser (BE),

• voor de ALDE-Fractie, door Guy Verhofstadt (BE), Sir Graham Watson (VK) en Annemie Neyts-Uyttebroeck (BE),

en ook door Jean Lambert (Groenen, VK) en de ECR-groep.

Mevrouw Yousafzai was 11 jaar oud toen ze haar strijd begon voor het recht op onderwijs voor vrouwen, vrijheid en zelfbeschikking in de Pakistaanse Swat-vallei, waar het Taliban-regime meisjes verbiedt naar school te gaan, door in 2009 een blog te schrijven onder een pseudoniem. werd een prominente stem tegen dergelijke misstanden, en Taliban-schutters probeerden hier in oktober 2012 te vermoorden. Sindsdien is ze het symbool geworden van de strijd voor vrouwenrechten en wereldwijde toegang tot onderwijs.

advertentie

Edward Snowden - genomineerd door de Verts/ALE-fractie en de GUE/NGL-fractie

De heer Snowden, een computerexpert die als contractant voor de Amerikaanse National Security Agency werkte en details van zijn grootschalige surveillanceprogramma's naar de pers lekte, is beschuldigd van spionage in de VS en woont nu in een tijdelijk asiel in Rusland.

Reeyot Alemu en Eskinder Nega - genomineerd door Ana Maria Gomes (S&D, PT) en 40 andere EP-leden

Deze Ethiopische journalisten zitten gevangenisstraffen uit op beschuldiging van terrorisme. Mevrouw Alemu werd in januari 2012 veroordeeld na het schrijven van kritische columns over de regering, en de heer Nega werd zes maanden later veroordeeld, nadat hij kritiek had geuit op de vervolging van journalisten en dissidenten in Ethiopië en had geschreven over hoe daar een op de Arabische Lente lijkende democratische beweging zou kunnen ontstaan.

Ales Bialatski, Eduard Lobau en Mykola Statkevich, die alle Wit-Russische politieke gevangenen vertegenwoordigt - voorgedragen door Marek Migalski (ECR, PL), Filip Kaczmarek (EVP, PL), Jacek Protasiewicz (EVP, PL) en 39 andere EP-leden.

De Wit-Russische presidentskandidaat de heer Statkevitch, activist van het "Malady Front" de heer Lobau, voorzitter van het Mensenrechtencentrum "Viasna" De heer Bialiatski en andere demonstranten zitten sinds december 2010 in de gevangenis, toen ze in de straten van Minsk protesteerden tegen de "frauduleuze" presidentiële verkiezingen die president Alexander Loekasjenko in functie bevestigden.

Michail Chodorkovski - genomineerd door Werner Schulz (Groenen/EFA, DE) en 40 andere EP-leden

De Russische zakenman Chodorkovski werd op 25 oktober 2003 gearresteerd nadat hij president Poetin had opgeroepen zich rekenschap te geven van systematische corruptie en had gepleit voor een onafhankelijk gerechtelijk apparaat en eerbiediging van de rechtsstaat. Hij werd beschuldigd van fraude en in mei 2005 veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf. In december 2010 werden verdere aanklachten tegen hem ingediend en zijn straf werd verlengd tot 2017.

"Staande man" demonstranten - genomineerd door Marietje Schaake (ALDE, NL) en 40 andere EP-leden
Erdem Gündüz was de eerste man die staarde en staarde naar de protesten op het Taksim-plein in Istanbul, die op 17 juni 2013 begonnen. Later voegden anderen zich bij hem, waardoor deze vorm van protest een symbool werd van de vreedzame beweging voor een liberale samenleving die de mensenrechten respecteert en vrijheden.

Het CNN Freedom Project: eindigen van de hedendaagse slavernij - genomineerd door Boris Zala (S&D, SK) en 40 andere EP-leden

Deze wereldwijde mediacampagne tegen slavenhandel, mensenhandel en dwangarbeid en kinderarbeid heeft sinds 400 meer dan 2011 rapporten uitgebracht waarin het lijden van slachtoffers van Mauritanië tot India en de Filippijnen wordt belicht.

Volgende stappen

De commissies buitenlandse zaken en ontwikkeling en de subcommissie mensenrechten zullen op 30 september opnieuw een gezamenlijke vergadering houden om te stemmen over de shortlist van de drie finalisten. De laureaat wordt op 10 oktober in Straatsburg gekozen door de Conferentie van voorzitters van het Parlement en uitgenodigd voor de prijsuitreiking op 20 november, eveneens in Straatsburg.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending