Verbind je met ons

Conflicten

EU-Libanon: nieuwe steun ter verbetering van veiligheid en sociale cohesie

DELEN:

gepubliceerd

on

drapeaux EU-LibanCommissaris voor Uitbreiding en Nabuurschapsbeleid Štefan Füle had een ontmoeting met de ambassadeur van Libanon bij de EU, Rami Mortada, om de recente ontwikkelingen in het land en de EU-steun aan Libanon te bespreken.

“Ik veroordeel krachtig de recente terroristische bomaanslagen in Tripoli en Beiroet. Deze daden zijn onaanvaardbaar. De Internationale Gemeenschap moet Libanon helpen de zware last te dragen die is veroorzaakt door het bloedvergieten in buurland Syrië. Wij staan ​​achter Libanon en zijn toegewijd aan zijn stabiliteit, eenheid en soevereiniteit”, zei commissaris Füle tijdens de bijeenkomst.

Ook informeerde hij de ambassadeur over de zojuist door de Europese Commissie goedgekeurde aanvullende nieuwe financiële steun voor drie programma's op het gebied van veiligheid en sociale zaken ter waarde van 22 miljoen euro.

"Deze nieuwe steun komt tegemoet aan de huidige dringende behoeften van de Libanese samenleving, die wordt geconfronteerd met toenemende sociale spanningen, vooral als gevolg van de onzekere economische vooruitzichten en de instabiliteit veroorzaakt door de crisis in Syrië", benadrukte commissaris Füle.

Van het deel van 22 miljoen euro gaat naar steun aan de Libanese veiligheidssector voor stabiliteit en nationale cohesie (8 miljoen euro), voor het versterken van de sociale cohesie (10 miljoen euro) en voor het verbeteren van de huisvesting en de gezondheidsomstandigheden van de Palestijnse vluchtelingen in Libanon (€ 4 miljoen). XNUMX miljoen).

Dit extra bedrag maakt deel uit van het Jaarlijkse Actieplan 2013 voor Libanon en werd goedgekeurd in het licht van de recente gebeurtenissen in de regio, die de Libanese stabiliteit en veiligheid in grote mate aantasten. De 8 miljoen euro zal gaan naar het verbeteren van de effectiviteit en de democratische controle van de Libanese veiligheidsagentschappen, in overeenstemming met het respect voor de mensenrechten en de rechtsstaat.

Bovendien staat de bestaande lage mate van sociale cohesie ook onder druk in het licht van de huidige economische neergang – een gevolg van de crisis in het buurland. Deze situatie vergroot de behoefte aan effectieve sociale bescherming en sociaal-economische gegevens over de getroffen Libanese huishoudens, waarvan de meeste geen ziektekostenverzekering hebben. Met 10 miljoen euro hulp van de EU helpt het programma de Libanese centrale administratie voor de statistiek om sociale statistieken van betere kwaliteit te produceren en de kwaliteit van de sociale diensten die door het Nationaal Sociale Zekerheidsfonds worden aangeboden, te verbeteren.

advertentie

De levensomstandigheden van Palestijnse vluchtelingen in Libanon zijn een belangrijke factor van sociale ongelijkheid en instabiliteit, die momenteel toeneemt nu ongeveer 65.000 Palestijnse vluchtelingen uit Syrië naar Libanon zijn gevlucht. EU-steun ter waarde van 4 miljoen euro zal de levensomstandigheden van de meest kwetsbare Palestijnse vluchtelingen verbeteren door onderkomens en gezondheidscentra te rehabiliteren.

Het nieuwe geld dat commissaris Füle vandaag heeft aangekondigd, komt bovenop wat de EU tot nu toe aan Libanon heeft verstrekt in de context van de Syrische crisis. De EU heeft sinds het begin van de vluchtelingencrisis bijna 235 miljoen euro aan steun aan Libanon toegezegd: ongeveer 65 miljoen euro werd gegeven voor humanitaire hulp; en 170 miljoen euro voor sociaal-economische steun aan de Libanese gastgemeenschappen. Dit bedrag omvat middelen uit het onlangs aangekondigde alomvattende hulppakket, dat 400 miljoen euro extra vrijmaakt voor de gevolgen van de Syrische crisis.

Achtergrond

De uitgangspunten waaronder het Nationaal Indicatief Programma (NIP) en dit Jaarlijks Actieplan aanvankelijk in 2010 waren ontworpen, zijn veranderd. Het aantal vluchtelingen uit Syrië dat naar Libanon vlucht, groeit exponentieel en dat geldt ook voor de behoeften van zowel de vluchtelingen als hun Libanese gastheren. In veel delen van het land leidt het opvangen van vluchtelingen tot een ernstige overbelasting van de economische en sociale hulpbronnen, evenals van de lokale infrastructuur van de veelal arme gemeenschappen.

In deze context bleek het noodzakelijk om de prioriteiten van de EU-steun aan Libanon te herzien via haar jaarlijkse actieplannen voor 2012 en 2013. Voor Libanon heeft de EU een belangrijk deel van haar bilaterale portefeuille opnieuw toegewezen om de gevolgen van de Syrische crisis aan te pakken en heeft zij belangrijke aanvullende middelen om de Libanese autoriteiten en gemeenschappen te ondersteunen bij het omgaan met de toestroom van vluchtelingen.

Dit Jaarlijkse Actieprogramma 2013 blijft in lijn met de drie prioriteiten van het Meerjarige Indicatieve Programma 2011-2013, namelijk de steun aan politieke (“Veiligheidssectorhervorming”) en sociaal-economische (“Steun aan Sociale Cohesie”) hervormingen, evenals zoals het herstel en de nieuwe impuls van de economie (“Verbetering van de levensomstandigheden van Palestijnse vluchtelingen”).

Dit is ook gericht op de doelstellingen van de gezamenlijke mededelingen van de Europese Commissie en de Hoge Vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid “Naar een alomvattende EU-aanpak van de Syrische crisis”1, "Een partnerschap voor democratie en gedeelde welvaart met het zuidelijke Middellandse Zeegebied"2 en "Een nieuw antwoord op een veranderende buurt"3.

Voor meer informatie, klik hier.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending