Verbind je met ons

Voorpagina

Wat Kosovo betreft, staat Servië tussen een rots en een harde plek

DELEN:

gepubliceerd

on

Door Aleksandar Mitic uit Belgrado

Een deal of niet, ze zullen te maken krijgen met een potentieel explosieve cocktail van interne verdeeldheid binnen Servië, permanente spanningen met Kosovo-Albanezen en druk vanuit het Westen.

Aan de ene kant onderhandelt Servië met de Kosovo-Albanezen die niet bereid zijn toe te geven, gezien de volledige steun die zij genieten van Washington, Berlijn en een groot deel van de lidstaten van de Europese Unie.
Als ze voor het akkoord gaan, zouden de autoriteiten in Belgrado kunnen worden ontheven van de EU-druk gericht op het ontmantelen van de instellingen van Servië in de door Serviërs bevolkte gebieden van Kosovo en zouden ze een datum krijgen voor het begin van de gesprekken over het EU-lidmaatschap.
Maar Belgrado stond, staat en zal onder intense druk blijven staan ​​van de belangrijkste westerse hoofdsteden om stappen te zetten in de richting van de formele erkenning van de eenzijdige afscheiding van zijn zuidelijke provincie.
Aangezien het Servische standpunt luidt dat Belgrado de afscheiding van Kosovo nooit zal erkennen, zullen de vooruitzichten voor de EU dus vroeg of laat tegen de muur botsen.
De nooit eindigende Europese economische crisis, de twijfels over de toekomst van de EU-uitbreidingen en het toenemende euroscepticisme in Servië – met een historisch dieptepunt voor de steun voor het EU-lidmaatschap – zullen het voor de Servische regering niet gemakkelijk maken om voor de EU te kiezen over Kosovo in de nabije toekomst.

Maar dit is niet het moeilijkste deel. Binnen Servië is de steun voor de deals met Pristina laag, terwijl de Kosovo-Serviërs, vooral in het noorden, ronduit vijandig staan ​​tegenover een deal die het einde zou betekenen van de instellingen van de Servische staat in Kosovo.
“We hebben twee belangrijke beslissingen genomen”, vertelde Marko Jaksic, een van de belangrijkste Servische leiders in Noord-Kosovo, aan EU Reporter na een spoedvergadering vrijdag van de raadsleden van de vier Servisch bevolkte gemeenten in Noord-Kosovo.
“Allereerst verwerpen we de voorgestelde overeenkomst en dringen we er bij de autoriteiten op aan om deze niet te ondertekenen”, zei hij, erop wijzend dat de raadsleden hebben verklaard dat “niemand de bevoegdheid heeft om een ​​wet te ondertekenen die de heerschappij van de niet-erkende mensen vestigt. -de zogenaamde “Republiek Kosovo” van de kant van het grondgebied van de Republiek Servië”.
“Ten tweede hebben we besloten een petitie te starten voor de 100.000 handtekeningen die nodig zijn om op te roepen tot een referendum over 'EU of Kosovo'. Wij willen niet gegijzeld worden. We willen dat de mensen duidelijk zeggen dat dit gebied waar we wonen nog steeds deel uitmaakt van Servië”, zei Jaksic.
Het aantal Serviërs in het noorden zou dan wel slechts 70,000 man tellen, maar zonder hun medewerking zou er geen in Brussel gesloten akkoord ten uitvoer kunnen worden gelegd. De afgelopen veertien jaar, sinds het einde van de Kosovo-oorlog, zijn ze niet onbekend geweest met boycots, wegversperringen en andere vormen van ongehoorzaamheid tegen wat zij beschouwen als een Albanese poging om het noorden over te nemen en hen uit hun huizen te verdrijven.
Meer dan 200,000 Serviërs zijn uit hun huizen in Kosovo verdreven en zo'n 120,000 van hen wonen nog steeds in het noorden, dat geografisch verbonden is met centraal Servië, of in kleine enclaves in het zuiden, omringd door de etnisch-Albanese meerderheid.
Degenen die in de enclaves zijn gebleven, worden geconfronteerd met beperkte bewegingsvrijheid, discriminatie, bedreigingen en intimidatie – een lot waarvan de Serviërs in het noorden vrezen dat het zich zou kunnen herhalen als Pristina de macht overneemt.

WAT IS ER MIS MET DE OVEREENKOMST
In wezen zouden de Servische lokale autoriteiten in het noorden volgens de deal worden verzameld onder een autonome paraplu van een “Gemeenschap van Servische gemeenten”, een entiteit met een eigen politiecommando, gerechtelijk apparaat, gezondheidszorg, onderwijs en stadsplanning.
Maar – en hier zit het addertje onder het gras – deze instellingen zijn bedoeld om de instellingen van de Servische staat te vervangen, die zouden ophouden te functioneren in de door Serviërs bevolkte gebieden van Kosovo.
Als zodanig zouden de nieuwe instellingen – in ieder geval formeel – worden gekoppeld aan de autoriteiten in Pristina, geleid door de Kosovo-Albanezen.
Belgrado probeert de Kosovo-Serviërs gerust te stellen door te zeggen dat het een constitutionele wet zal aannemen die het akkoord aan de grondwet van Servië zal koppelen en er zo voor zal zorgen dat dit niet betekent dat de provincie moet worden opgegeven.
Een garantie die niet ver reikt bij de lokale Serviërs. Een garantie die door de Kosovo-Albanezen zal worden afgewezen. En een garantie die waarschijnlijk zal worden genegeerd door de westerse sponsors van de afscheiding van Kosovo.
Dat betekent geen garantie voor de EU-vooruitzichten van de regio, noch voor stabiliteit op het terrein.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending