Verbind je met ons

Voorpagina

Astana streeft naar EXPO 2017

DELEN:

Het succes kwam tot stand in een zware competitie waarbij een ervaren en goed voorbereide concurrent – ​​de Belgische stad Luik – het thema 'Mensen samenbrengen' voorstelde. Bij een geheime stemming onder 161 vertegenwoordigers kreeg Astana echter het overweldigende aantal stemmen (103-44).

gepubliceerd

on

Het succes kwam tot stand in een zware competitie waarbij een ervaren en goed voorbereide concurrent – ​​de Belgische stad Luik – het thema 'Mensen samenbrengen' voorstelde. Bij een geheime stemming onder 161 vertegenwoordigers kreeg Astana echter het overweldigende aantal stemmen (103-44).

Ongetwijfeld waren er een aantal factoren die bijdroegen aan de overwinning: Astana's staat van dienst als gastheer voor de OVSE-top van 2010 en de VII Aziatische Winterspelen van 2011 speelden een rol bij het behalen van dit nieuwe succes.

In reactie op de overwinning vertelde de vice-premier van Kazachstan, Kairat Kelimbetov, dat hij onderzoek op het gebied van de energie van de toekomst steunde door een speciaal EXPO-2017-fonds (62 miljoen euro) op te richten, bestemd voor wetenschappelijke inspanningen op het gebied van de ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen. energie in meer dan 70 ontwikkelingslanden.

Naar verluidt zijn de Kazachse autoriteiten van plan plannen uit te voeren ter stimulering van de verwerkende industrie. De regering voerde een beleid van snelle industrialisatie, waardoor de introductie van nieuwe industrieën werd bevorderd, wat leidde tot een groei van het energieverbruik. Ondanks dat Kazachstan voor 4% van de mondiale energiereserves voornamelijk gebruik maakt van de steenkoolcomponent, is het beleid om te delen in hernieuwbare energiebronnen (HEB) toegenomen tot 11%. De autoriteiten verwachten dat met de ontwikkeling van hernieuwbare energie wereldwijd de overeenkomstige technologieën betaalbaarder zullen worden.

Symbolisch gezien zal de tentoonstellingsruimte uitsluitend worden voorzien van hernieuwbare energiebronnen, waardoor Astana zal veranderen in een modelstad van de toekomst. De presentatie van de prestaties van alternatieve energieën op de EXPO-2017 zal de horizon van hernieuwbare energie in Kazachstan en wereldwijd verder verbreden.


De doorslaggevende factor bij het analyseren van de BIE-keuze 'Energie voor de toekomst' ligt in de energietekorten die de wereldmachten dwingen nieuwe manieren te zoeken om dit probleem op te lossen.

Volgens het Internationaal Energieagentschap (IEA) zal de mensheid de komende kwart eeuw met twee gelijktijdige mondiale bedreigingen worden geconfronteerd: het tekort aan energiebronnen en een milieuramp.

advertentie

Het besluit om de beste prestaties van de mensheid op het gebied van de ontwikkeling van groene energie te demonstreren in een land waarvan de economie historisch gezien afhankelijk was van steenkool, zou het belangrijkste “hoogtepunt” van het komende evenement worden, verzekerde Kelimbetov.

De autoriteiten van Kazachstan – een twintig jaar jong land dat zich in december 20 heeft losgemaakt van de Sovjet-Unie – hebben het energiethema opzettelijk overgenomen om de publieke opinie te interesseren voor de daarmee samenhangende problemen.

De voorgaande evenementen – de OVSE en de Aziatische Winterspelen – zijn echter onvergelijkbaar met het organiseren van EXPO, die ongeveer vijf miljoen bezoekers en ongeveer een dozijn internationale organisaties zou kunnen trekken.

Momenteel telt Astana zelf nog niet eens een miljoen inwoners!

De EXPO-2017 in Astana kost inclusief geleend geld 1.2 miljard euro. Hiervan zal 250 miljoen euro uit de staatsbegroting worden toegewezen om de locatie voor te bereiden. Het leeuwendeel van de financiering is ongeveer een miljard euro nodig voor de bouw van zalen, hotels en infrastructuur.

Er zijn mensen die sceptisch staan ​​tegenover de traditie van EXPO's. In Duitsland bleek het evenement een verlies vanwege een lager dan verwachte opkomst van de bezoekers. Het verhaal van financiële mislukking ontmoedigde Frankrijk om de uitdaging aan te gaan door de show te weigeren. Hoewel je de economische impact niet alleen door directe winst moet verminderen. In Canada waren de kosten indrukwekkend, maar de daarmee samenhangende groei van het internationale toerisme vulde het budget aan en bracht ook indrukwekkende winsten met zich mee.


Maar onder de begunstigden bevinden zich niet alleen gastheren, maar ook individuele deelnemers. Dat is een geval van een 10-voudige Nederlandse winst bij het exposeren in Duitsland: van 35 miljoen euro investering naar 350 miljoen winst!

De verwachtingen van de Kazachen zijn hooggespannen en willen graag aanzienlijke bedragen aan particuliere investeringen aantrekken voor de bouw van nieuwe tentoonstellingsfaciliteiten en infrastructuur. Het komende evenement wordt gezien als een impuls voor de stadsontwikkeling. De grond voor de bouw van het toekomstige Expo Center met de infrastructurele ontwikkeling van de stad is al geselecteerd: 113 hectare, waarvan 25 hectare het complex zelf, en de rest is bestemd voor parkeren, buitenbouw en stad EXPO-2017.

Het zou echter een vergissing zijn om de EXPO te reduceren tot winst en investeringen – er zit een sterk artistiek element in! Tot de meesterwerken geïnspireerd door EXPO's behoren 'Crystal Palace' in het Londense Hyde Park en 'Tour d'Eiffel' in Parijs. Eenmaal in opdracht van de tentoonstelling werden ze symbolen en een integraal onderdeel van het landschap van de hoofdsteden, ware trekpleisters voor culturele pelgrims van over de hele wereld. Deze traditie maakt het mogelijk te voorspellen dat Astana de kans zal krijgen zichzelf opnieuw te verfraaien.

Momenteel blijft de hoofdstad een immense, steeds groter wordende bouwplaats waar stukken moderne architectuur worden gepresenteerd die verband houden met de belangrijke internationale gebeurtenissen. Internationaal erkende architecten Kisho Kurokawa en Norman Foster hebben al deelgenomen aan de creatie van het moderne profiel.

De stad is op zoek naar nieuwe creaties en iedereen kijkt er vol verwachting naar uit!

 

Anna van Densky

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending