Verbind je met ons

Centraal-Azië

Centraal- en Zuid-Azië: Regionale Connectivity Conference - Verkenning van de uitdagingen en kansen

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Op vrijdag 16th In juli was Tashkent, Oezbekistan, gastheer van hun eerste grote internationale initiatief in de geschiedenis van de regio: de conferentie Centraal- en Zuid-Azië: Regionale connectiviteit. De president van Oezbekistan, Shavkat Mirziyoyev, riep dit initiatief op om een ​​gezamenlijke missie en richting te bevorderen naar een meer welvarende toekomst tussen deze twee gebieden, die samen bijna 2 miljard inwoners tellen. Uit berekeningen blijkt dat er een onbenut potentieel is van 1.6 miljard dollar in de handel tussen Centraal- en Zuid-Azië, schrijft Tori Macdonald.

Mirziyoyev vervolgde door te benadrukken dat de dialoog al is begonnen om vrede en beschaving te bevorderen, maar dat de andere belangrijke focus nu moet liggen op het verbeteren van dit gevoel van onderlinge verbondenheid door het creëren en ontwikkelen van betrouwbaardere transportroutes om de handel en daarmee het potentieel voor economische samenwerking te versnellen.

Zoals eerder vermeld, was deze conferentie de eerste in zijn soort die in de hoofdstad van Oezbekistan werd gehouden en verschillende staatshoofden, waaronder de president van Afghanistan, Ashraf Ghani, de premier van Pakistan, Imran Kahn, evenals andere regeringsleiders en buitenlandse zaken leden van Centraal- en Zuid-Aziatische landen en andere vertegenwoordigers van internationale staten, zoals de Verenigde Staten, Saoedi-Arabië, Rusland en China. Verder leden van internationale organisaties zoals de Verenigde Naties.

advertentie

De conferentie duurde 9 uur en bestond uit 3 breakout-panelsessies en 1:1 officiële delegatievergaderingen en algemene persconferenties voor de aanwezige mediavertegenwoordigers. Gedurende deze tijd werden specifieke voorstellen gepresenteerd en geëvalueerd met betrekking tot de onderlinge samenwerking in belangrijke sectoren zoals transport en logistiek, energie, handel en investeringen, culturele en humanitaire kwesties.

Oezbekistan heeft al een voorsprong genomen door expansie in handel en investeringsgroei aan te tonen, samen met meer joint ventures voor de productie van huishoudelijke apparaten, auto's en textiel. Na de toetreding van Oezbekistan tot de status van begunstigde in het SAP+-initiatief van de EU, verwelkomde deze conferentie ook de aanwezigheid van verschillende hoge commissarissen van de Europese Unie om commentaar te leveren op de vooruitzichten en het potentieel van de samenwerking in Centraal- en Zuid-Azië.

Een ander belangrijk aandachtspunt van dit evenement was de rol van Afghanistan, aangezien hun demografische positie nieuwe veelbelovende markten en transportroutes opent, met name voor Oezbekistan, aangezien zij de uitdaging van een geheel door land omgeven staat aangaan. Afghanistan slaat een brug tussen de twee regio's en daarom is het bouwproject voor de Mazar-i-Sharif-Kabul-Peshawar-spoorlijn aan de gang om Oezbekistan en andere landen in staat te stellen de transportkosten voor de levering van goederen op buitenlandse markten aanzienlijk te verlagen.

advertentie

De actuele kwestie van vrede in Afghanistan was een gevoelig maar essentieel referentiepunt voor het bevorderen van samenwerkingsvooruitzichten, waarbij ook vertegenwoordigers van de Taliban-beweging werden uitgenodigd om aan het evenement deel te nemen.

Opmerkingen van staatshoofden

President Shavkat Mirziyoyev hield een zeer warme, bijna poëtische openingstoespraak bij het evenement, waarin hij reflecteerde op het rijke historische en culturele verleden dat deze regio's ooit via de Zijderoute met elkaar verbond. Hij benadrukte de gedeelde wederzijdse idealen rond kennis, astronomie, filosofie, wiskunde, aardrijkskunde, architectuur, religieuze en spirituele waarden, waarbij de laatste bijdroeg aan het creëren van zulke diverse etnische gemeenschappen over het hele continent. Mirziyoyev merkte op dat opnieuw verbinding maken cruciaal is voor het tot stand brengen van vrede en het verbeteren van humane aspecten zoals de levensstandaard en het algemeen welzijn van de burgers.

Er werd veel geanticipeerd op de opmerkingen van Afghanistan en Pakistan, waarbij de Afghaanse president Ashraf Ghani opende met de nadruk op het gebruik van technologie en verklaarde: "connectiviteit is noodzakelijk om de komende jaren te groeien, anders zal de kloof tussen onze regio's groter worden. ” Ghani merkte verder op dat ze militaire luchthavens in Afghanistan ombouwen tot knooppunten van handel en connectiviteit in de oostelijke en noordelijke delen van het land. Verder middelen inzetten voor het creëren van een beter levensonderhoud, zoals door onderwijs over armoede. Over het toenemende conflict met de Taliban zei Ghani dat zijn regering streeft naar een politieke regeling en een routekaart biedt voor het vormen en behouden van vrede in de regering voor de wil van alle mensen. Hij riep ook op tot collectieve actie en wereldwijde steun door het belang van een soevereine, verenigde en democratische staat te benadrukken.

De Pakistaanse president Imran Khan voegde er tijdens zijn verklaring aan toe dat "de welvaart van regio's afhangt van hoe we samenwerken met verre, geavanceerde landen." Verder benadrukken van het belang van wederzijds begrip, frequente dialoog en interculturele harmonie. In de moderne wereld zouden culturele en technologische ontwikkeling samen moeten gaan en verbeterde connectiviteit zal daardoor ongetwijfeld de economische groei stimuleren. Khan eindigde zijn toespraak met een waarderend gebaar naar president Mirziyoyev, waarbij hij de Oezbeekse leider feliciteerde met het stimuleren van dit initiatief en hem bedankte voor zijn hoge mate van gastvrijheid voor de conferentiedeelnemers in Tasjkent.

De hoge vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, Josep Borrell, was ook aanwezig op de conferentie en merkte op dat de EU complementaire samenwerking wil bevorderen via wegen die Centraal- en Zuid-Azië met elkaar verbinden. Hij dacht na over hoe de vorming van de Europese Unie de langste periode van vrede in de Europese geschiedenis heeft gecultiveerd, en nu met het gigantische wereldwijde obstakel dat de COVID-19-pandemie is, verklaarde Borrell: “het heeft een verdere impuls gegeven om de connectiviteit en netwerken te versterken. . We kunnen mondiale uitdagingen niet geïsoleerd aangaan. We moeten samenwerken om veerkrachtiger te worden en de uitdagingen van morgen aan te gaan.”

Opgemerkt moet worden dat ondanks de vele voordelen van verbeterde connectiviteit, de meeste leiders ook opmerkingen maakten over de mogelijke risico's die zich eveneens voordoen, met name in de vorm van veiligheid: de vernietiging van openbare activa, drugshandel, terrorisme en systematische plunderingen om er maar een paar te noemen .

Breakout-sessies

Tijdens de breakout-sessies van de middag was de eerste gericht op Trade and Transport Connectivity for Sustainable Growth. Een onderwerp dat werd besproken, was wat landen in de regio kunnen doen om zachte barrières weg te nemen, waaronder grensovergangen en handelsfacilitering om het volledige potentieel van transportinitiatieven te benutten. De consensus omvatte het verder liberaliseren van het handelsbeleid op niet-discriminerende basis, het verbeteren van handelsovereenkomsten door de digitalisering van grenzen en douanepunten, het aannemen van risicobeheersystemen en het verbeteren van de goederennormen door middel van voertuig- en sanitaire maatregelen.

Over het algemeen was het gemeenschappelijke thema voor handelsgroei door elektronische en innovatieve krachten. Dit was vooral duidelijk bij het onderwerp infrastructuurinvesteringen, waar de panelleden (bestaande uit MD-niveau individuen van grote internationale handelsorganisaties) het erover eens waren dat succesvolle zakelijke projecten afhankelijk zouden zijn van een goede voorbereiding, waarbij technologie een rol kan spelen bij het bepalen van de kosten effectiviteit, comparatief voordeel en het berekenen van noodzakelijke maatregelen voor veerkracht in het licht van klimaatverandering.

Daarna was er een sessie over het herleven van culturele banden om vriendschap en wederzijds vertrouwen te versterken. Er werd geconcludeerd dat vrede kan worden bereikt door vijf hoofddoelstellingen, waaronder het verenigen van culturele en menselijke initiatieven om de samenwerking tussen de twee regio's te versterken, met name door middel van toerisme en het behoud van cultureel erfgoed. Verder de organisatie van praktische maatregelen voor de verdere ontwikkeling van de wetenschap en een verbeterd jeugdbeleid die nodig zijn om het enthousiasme en de actieve verbetering van jongeren aan te moedigen door middel van programma's en initiatieven. Er werd benadrukt dat de Oezbeekse regering sinds de verkiezing van Mirziyoyev in 2016 sterk betrokken is bij de ontwikkeling van jongeren, wat inspirerend is.

Conclusies

De doorslaggevende conclusie als volgende stap na deze conferentie was het belang van samenwerking om bedreigingen het hoofd te bieden. Met name rekening houden met de gemeenschappelijke belangen en doelstellingen van alle deelnemers om effectief en op een voordelige manier samen te werken. De meest duurzame methode om dit te doen is om de dialoog tussen naties frequent te houden. Door consequent samen te werken, kan de mogelijkheid worden bereikt om de economische en sociale groei te verbeteren en te versterken. Eengemaakte tarieven en de totstandbrenging van transportcorridors waren de voornaamste voorgestelde concrete maatregelen om dit doel te bereiken.

Hoe de rest van de wereld kan bijdragen aan de collectieve inspanning is door middel van particuliere buitenlandse investeringen. Hier kan technologie een grote rol spelen bij het creëren van gemak en efficiëntie in de samenwerking met verre landen.

Al met al is het belangrijkste om gewoon door te gaan, zo niet, dan zal de ontwikkelingskloof tussen Centraal-, Zuid-Azië en de rest van de wereld alleen maar groter worden en het zijn de toekomstige generaties die daarvan de dupe zullen worden.

Centraal-Azië

EU voert steun op om gewelddadig extremisme en #Radicalization in #CentralAsia te voorkomen

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft een extra bedrag van € 4 gemobiliseerd om de media, maatschappelijke organisaties en actieve burgers in Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan, Turkmenistan en Oezbekistan te ondersteunen om gewelddadig extremisme en radicalisering tegen te gaan. De nieuwe projecten ondersteunen trainingen en professionalisering van lokale journalisten, activisten en persvoorlichters om inhoud van hoge kwaliteit te produceren, terwijl platformen voor feitencontrole voor nepnieuws worden gecreëerd.

De actie, door de Instrument bij te dragen aan stabiliteit en vrede, zal ook bijdragen tot het bestrijden van desinformatie, het vergroten van de weerbaarheid van de lokale bevolking en minderheden, en het ontwikkelen van tegenverhalen. De vandaag aangekondigde steun zal activiteiten consolideren en bevorderen die zijn gestart door een eerdere samenwerking met de ngo Internews, waarbij regionale samenwerking en de coproductie van inhoud met betrekking tot vrede en stabiliteit wordt bevorderd. De conferentie van vandaag op de European Endowment for Democracy in Brussel zal de belangrijkste verwezenlijkingen en resultaten van de eerste fase presenteren en demonstreren. Meer informatie is beschikbaar CDL Super Session..

Verder lezen

Centraal-Azië

#ASEP - Europees Parlement organiseert 10e parlementaire bijeenkomst Azië-Europa

gepubliceerd

on

De impact van klimaatverandering op migratie, economie en veiligheid zal de top vormen van de Azië-Europese parlementaire partnerschap (ASEP) vergadering, die plaatsvindt in 27-28 september.

EP-leden en parlementsleden uit EU-lidstaten, 18 Aziatische landen en Rusland, Australië, Nieuw-Zeeland, Noorwegen en Zwitserland zullen debatteren over de milieuproblemen waarmee Azië en Europa worden geconfronteerd: duurzame ontwikkeling en circulaire economie, beheer van stedelijke gebieden, samenwerking op het gebied van watervoorraden, afvalverwerking en plastic reductie, voedselveiligheid en schone technologieën. Ze zullen ook hun input voorbereiden voor de ASEM-top die 18-19 oktober in Brussel zal houden.

EP-voorzitter Antonio Tajani opent de plenaire vergadering op 27 september bij 10.30. Dit zal worden gevolgd door een welkomstwoord van de ASEP 9-vergadering gastheer de heer Yondonperenlei Baatarbileg (Mongolië), mevrouw Shirin Sharmin Cahudhury, voorzitter van het parlement van Bangladesh, mevrouw Ana Maria Pastor Julian, voorzitter van het Congres van afgevaardigden (Spanje), mevrouw Gloria Arroyo, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden (Filipijnen) en de heer Zhang Zhijun, vice-voorzitter van de Commissie buitenlandse zaken (China).

De plenaire sessie zal zijn live via internet gestreamd. Je kunt ook de dekking volgen via @EP_ForeignAff met #ASEP10.

Een gedetailleerd conceptprogramma van het evenement is beschikbaar CDL Super Session..

Druk op punt

Een perspunt met EP-vicevoorzitter voor de betrekkingen met Azië Heidi Hautala (Greens, FI) staat gepland voor donderdag, 27 september, op 12h30 voor Hemicycle (gebouw Paul Henri Spaak).

AchtergrondDe parlementaire partnerschapsbijeenkomst Azië-Europa (ASEP) maakt deel uit van het algehele partnerschap Azië-Europa, dat een forum biedt voor interparlementaire debatten, informatie-uitwisseling en wederzijds begrip van mondiale vraagstukken bevordert. ASEP-vergaderingen worden om de twee jaar vóór de ASEM-top bijeengeroepen, afwisselend in Azië en in Europa.

Verder lezen

Centraal-Azië

EU voert haar strategie voor het verbinden van Europa en #Asia op

gepubliceerd

on

De Europese Commissie en de hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid hebben een Gezamenlijke communicatie daarin staat de visie van de EU voor een nieuwe en alomvattende strategie om Europa en Azië beter met elkaar te verbinden.

De gezamenlijke mededeling bouwt voort op de eigen ervaring van de Europese Unie met het verbeteren van de verbindingen tussen haar lidstaten, met en in andere regio's. Met duurzame, alomvattende en op regels gebaseerde connectiviteit als kern, zal de mededeling een leidraad vormen voor het externe optreden van de EU op dit gebied en maakt zij deel uit van de uitvoering van haar Wereldwijde strategie

De EU zal een principiële benadering van connectiviteit en erkenning combineren, namelijk dat Azië verschillende regio's omvat, die de thuisbasis zijn van zeer uiteenlopende landen op het gebied van economische modellen en ontwikkelingsniveau, met concrete actie op basis van drie onderdelen: transportverbindingen, energie en digitale netwerken creëren en menselijke connecties; connectiviteitspartnerschappen aanbieden aan landen in Azië en organisaties; en het bevorderen van duurzame financiering door gebruik te maken van diverse financiële instrumenten. Het doel is om Europa en Azië beter te verbinden via fysieke en niet-fysieke netwerken om de weerbaarheid van samenlevingen en regio's te vergroten, handel te vergemakkelijken, de op regels gebaseerde internationale orde te bevorderen en mogelijkheden te creëren voor een meer duurzame, koolstofarme toekomst .

Deze gezamenlijke mededeling zal de betrokkenheid van de EU met haar partners van de nabuurschap tot de Stille Oceaan informeren en voordelen opleveren voor de Europese bevolking en de landen die de waarde inzien van onze benadering van connectiviteit. De gezamenlijke mededeling die vandaag is aangenomen, zal nu in het Europees Parlement en de Raad worden besproken en zal de komende tijd bijdragen aan discussies over connectiviteit Top Azië-Europabijeenkomst (ASEM), te houden in Brussel op 18-19 oktober.

volledig persbericht, inclusief verklaringen van hoge vertegenwoordiger / vicevoorzitter Federica Mogherini, vicevoorzitter Jyrki Katainen en commissarissen Neven Mimica en Violeta Bulc is online beschikbaar, evenals een memo waarin de aanpak van de EU wordt toegelicht om Europa en Azië met elkaar te verbinden, factsheet over de strategieEn Gezamenlijke communicatie zelf.

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending