Verbind je met ons

Kunst

De oorlog in # Libië - een Russische film onthult wie dood en terreur verspreidt

DELEN:

gepubliceerd

on

Turkije kan Europa opnieuw hoofdpijn bezorgen. Terwijl Ankara een chantage-strategie in het Westen nastreeft en dreigt migranten Europa binnen te laten, verandert het Libië in een terroristische achterbasis door militanten over te brengen van Idlib en Noord-Syrië naar Tripoli.

De regelmatige interventie van Turkije in de Libische politiek werpt opnieuw de kwestie van de neo-osmanistische dreiging op, die niet alleen de stabiliteit van de Noord-Afrikaanse regio zal aantasten, maar ook de Europese. Aangezien Recep Erdogan, door de rol van sultan uit te proberen, zichzelf toestaat Europeanen te chanteren door de toestroom van migranten te intimideren. Deze destabilisatie van Noord-Afrika kan ook leiden tot een nieuwe golf van migratiecrises.

advertentie

Het belangrijkste probleem zijn echter de gespannen betrekkingen van Turkije met zijn bondgenoten. De situatie in de regio wordt grotendeels bepaald door de gespannen betrekkingen tussen Turkije en Rusland. Gezien de diametraal verschillende belangen in zowel Syrië als Libië, kunnen we spreken van een verzwakking van de samenwerking tussen de staten: het lijkt niet zozeer op een stabiel bondgenootschap, maar eerder op een complex spel van twee langdurige frenemies, met periodieke aanvallen en schandalen. tegen elkaar.

De afkoeling van de relaties wordt geïllustreerd in het tweede deel van de Russische film "Shugaley", die de neo-osmanistische ambities van Turkije en zijn criminele banden met de GNA belicht. De hoofdpersonen van de film zijn Russische sociologen die in Libië zijn ontvoerd en die Rusland probeert terug te brengen naar hun thuisland. Het belang van de terugkeer van sociologen wordt op het hoogste niveau besproken, met name dit probleem werd in juni 2020 door de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov ter sprake gebracht tijdens een ontmoeting met een delegatie van de Libische GNA.

De Russische zijde bekritiseert al openlijk de rol van Turkije in Libië, en benadrukt ook de levering van terroristen en wapens aan de regio. De auteurs van de film hopen dat Shugaley zelf nog in leven is, ondanks voortdurende martelingen en mensenrechtenschendingen.

Het complot van "Shugaley" behandelt verschillende onderwerpen die pijnlijk en ongemakkelijk zijn voor de regering: marteling in de gevangenis van Mitiga, een alliantie van terroristen met de regering van Fayez al-Sarraj, de toegeeflijkheid van regeringsgezinde militanten, de exploitatie van middelen van Libiërs in de belangen van een kleine kring van elites.

Afhankelijk van de wensen van Ankara voert de GNA een pro-Turks beleid, terwijl de strijdkrachten van Recep Erdogan steeds meer geïntegreerd worden in de machtsstructuren van de regering. De film spreekt op transparante wijze over wederzijds voordelige samenwerking - de GNA ontvangt wapens van de Turken, en in ruil daarvoor realiseert Turkije zijn neo-Ottomanistische ambities in de regio, inclusief de economische voordelen van rijke olievoorraden.

"Je komt uit Syrië, nietwaar? Dus je bent een huurling. Jij dwaas, het was niet Allah die je hierheen heeft gestuurd. En de grote jongens uit Turkije, die echt Libische olie willen. Maar jij wilt niet om ervoor te sterven. Hier sturen ze idioten zoals jij hierheen, "zegt Sugaley's hoofdpersoon tegen een militant die werkt voor de criminele agentschappen van de GNA. Over het geheel genomen illustreert dit alles slechts de realiteit: in Libië probeert Turkije de kandidatuur van Khalid al-Sharif, een van de gevaarlijkste terroristen in de buurt van Al Qaida, te promoten.

Dit is de wortel van het probleem: in feite verkopen al-Sarraj en zijn gevolg - Khalid al-Mishri, Fathi Bashaga, enz. - de soevereiniteit van het land, zodat Erdogan stilletjes de regio kan destabiliseren, terroristische cellen kan versterken en voordeel kan halen uit - terwijl ze tegelijkertijd de veiligheid in Europa in gevaar brengen. De golf van terroristische aanslagen in Europese hoofdsteden vanaf 2015 is iets dat opnieuw zou kunnen gebeuren als Noord-Afrika vol terroristen zit. Ondertussen claimt Ankara, in strijd met het internationaal recht, een plaats in de EU en ontvangt het geld.

Tegelijkertijd komt Turkije regelmatig tussenbeide in de aangelegenheden van Europese landen en versterkt het zijn lobby ter plaatse. Een recent voorbeeld is bijvoorbeeld Duitsland, waar de Militaire Contraspionagedienst (MAD) onderzoek doet naar vier vermoedelijke aanhangers van de Turkse rechtsextremistische "Grijze Wolven" in de strijdkrachten van het land.

De Duitse regering heeft zojuist in reactie op een verzoek van de partij Die Linke bevestigd dat Ditib ("Turks-Islamitische Unie van het Instituut voor Religie") samenwerkt met extreem Turks georiënteerde "Grijze Wolven" in Duitsland. De reactie van de Duitse federale regering verwees naar samenwerking tussen Turkse extreemrechtse extremisten en de islamitische koepelorganisatie, de Turks-Islamitische Unie van het Instituut voor Religie (Ditib), die actief is in Duitsland en wordt gecontroleerd door het Turkse staatsorgaan, het Bureau van religieuze zaken (DIYANET).

Zou het een gepaste beslissing zijn om het lidmaatschap van de EU toe te staan ​​aan Turkije, dat door middel van chantage, illegale militaire leveringen en integratie in de machtsstructuren, het leger en de inlichtingendiensten zijn positie zowel in Noord-Afrika als in het hart probeert te versterken? van Europa? Het land dat niet eens kan samenwerken met zijn bondgenoten zoals Rusland?

Europa moet zijn houding ten opzichte van het neo-osmanistische beleid van Ankara heroverwegen en voorkomen dat de chantage wordt voortgezet - anders riskeert de regio een nieuw terroristisch tijdperk te wachten.

Voor meer informatie over "Sugaley 2" en om trailers van de film te bekijken, ga naar http://shugalei2-film.com/en-us/

 

EU

LUX Publieksprijs 2021 gaat naar 'Collectief'

gepubliceerd

on

President David Sassoli reikte vandaag (2021 juni) de LUX Audience Award 9 uit aan Collective tijdens een ceremonie in Straatsburg.

"Na de periode die we net hebben meegemaakt, groeit de behoefte aan mensen om samen te komen, niet alleen in ruimtes die gemaakt zijn voor debat, maar ook in plaatsen zoals bioscopen," zei David Maria Sassoli (S&D, IT) tijdens de ceremonie, die zowel in Straatsburg als online plaatsvond.

De andere twee films op de shortlist voor de prijs waren: Andere ronde door de Deense regisseur Thomas Vinterberg en Sacramentsdag van de Poolse regisseur Jan Komasa.

advertentie

Lees meer over het LUX Publieksprijs genomineerden.

De uiteindelijke rangschikking werd bepaald door de gemiddelde waardering van de openbare stemming en de stemming van de leden van het Europees Parlement te combineren, waarbij elke groep 50% meeweegde.

De Covid-19-pandemie heeft de creatieve en filmindustrie hard getroffen. De bioscoopvertoningen van de drie finalisten waren beperkt en werden voornamelijk vervangen door online vertoningen en evenementen. Het publiek kon de films beoordelen tot 23 mei, Europarlementariërs tot 8 juni.

Over de winnende film

Collectief door Roemeense regisseur Alexander Nanau (oorspronkelijke titel collectief)

Deze opzwepende documentaire is vernoemd naar een nachtclub in Boekarest waar in 27 2015 jongeren omkwamen en 180 gewonden vielen. De documentaire volgt een team van journalisten die onderzoeken waarom 37 van de brandwondenslachtoffers in ziekenhuizen zijn overleden, hoewel hun verwondingen niet levensbedreigend waren. Ze onthullen angstaanjagend vriendjespolitiek en corruptie die levens kosten, maar laten ook zien dat dappere en vastberaden mensen corrupte systemen kunnen omkeren.

Collective werd dit jaar genomineerd voor een Oscar in de categorieën beste internationale speelfilm en beste documentaire.

Persconferentie en gerelateerde evenementen

Volg de persconferentie met de winnaar, de andere finalisten, de European Film Academy en Sabine Verheyen (EPP, Duitsland), de voorzitter van de cultuurcommissie, van 13.15 tot 14.00 uur CET.

Stem af op onze Facebook live met de winnaar om 14u CET.

Geïnteresseerd in de Europese bioscooppost Covid-19? Bekijk het webinar op de LUX award Facebook-pagina.

LUX Publieksprijs

Met de LUX Publieksprijs, een unieke pan-Europese publieksprijs, werkt het Parlement samen met de European Film Academy een breder publiek te bereiken en de band tussen mens en politiek te blijven versterken. Met zijn filmprijs ondersteunt het Parlement sinds 2007 de distributie van Europese films door ondertitels in 24 EU-talen te verstrekken voor de films in de uiteindelijke strijd. De LUX-prijs heeft een reputatie opgebouwd door het selecteren van Europese coproducties die zich bezighouden met actuele politieke en sociale kwesties en het debat over waarden aanmoedigen.

Het Europese Commissie als Europa Bioscopen netwerk zijn ook partners in de LUX Awar

Nadere inlichtingen

Verder lezen

EU

LUX-publieksweek: bekijk films en beoordeel ze

gepubliceerd

on

Ontdek waar u de films kunt bekijken die zijn genomineerd voor de LUX Audience Award 2021 in uw land en hoe u kunt stemmen op uw favoriet, EU-aangelegenheden.

Oscarwinnaar van Thomas Vinterberg Andere ronde, Collectief door Alexander Nanau en Sacramentsdag van Jan Komasa (respectievelijk genomineerd voor Oscars in 2021 en 2020) zijn de drie films die op de shortlist staan ​​voor de LUX Audience Award 2021 van het Europees Parlement en de European Film Academy.

Hoe te kijken

advertentie

Je kunt alle drie de films gratis bekijken tijdens de LUX-publieksweek van 10 tot 16 mei online en in uw taal ondertiteld.

Vang de live debat met de drie regisseurs op Facebook op Vrijdag 14 mei vanaf 5 uur CET.

Concurrerende films

Andere ronde van de Deense regisseur Thomas Vinterberg (oorspronkelijke titel Afdrukken)

Heb je gehoord van de obscure theorie van een Noorse psycholoog dat een kleine hoeveelheid alcohol in ons bloed onze geest opent, de creativiteit verhoogt en ons gelukkig houdt? Vier leraren op de middelbare school experimenteren ermee, maar wat eerst een remedie lijkt te bieden voor een midlifecrisis, ontspoort. De film van Vinterberg gaat niet alleen over drinken. Het bevat een diepere boodschap over hoe je de hoogte- en dieptepunten van het leven onder ogen kunt zien en er eerlijk over kunt zijn.

Another Round won de 2021 Oscar voor beste internationale speelfilm. Het productiebedrijf van Leonardo DiCaprio plant een Engelstalige remake.

Collectief door Roemeense regisseur Alexander Nanau (oorspronkelijke titel collectief)

Deze aangrijpende documentaire is getiteld naar een nachtclub in Boekarest waar een brand in 27 2015 jonge mensen doodde en 180 gewonden achterliet. De documentaire volgt een team van journalisten die onderzoeken waarom 37 van de slachtoffers van brandwonden in ziekenhuizen zijn omgekomen, hoewel hun verwondingen niet levensbedreigend waren. Ze onthullen angstaanjagend nepotisme en corruptie die levens kosten, maar laten ook zien dat dappere en vastberaden mensen corrupte systemen kunnen terugdraaien.

Collective werd dit jaar genomineerd voor een Oscar in de categorieën beste internationale speelfilm en beste documentaire.

Sacramentsdag by Poolse regisseur Jan Komasa (oorspronkelijke titel Corpus Christi)

De film is deels gebaseerd op het echte verhaal van een jonge veroordeelde die een spirituele transformatie doormaakt en priester wil worden. Door een speling van het lot neemt hij de verantwoordelijkheid op zich voor een parochie in een afgelegen Pools dorp. Terwijl het verhaal zich ontwikkelt, wordt hij geconfronteerd met een tragisch geheim dat de gemeenschap verslindt. Door het verhaal van deze charismatische predikant reflecteert Komasa over wat een gemeenschap creëert en wat ons vatbaar maakt voor zowel neppe als echte leiders.

Corpus Cristi werd in 2020 genomineerd voor een Oscar in de categorie beste internationale speelfilm.

Hoe deel te nemen

Dit jaar wordt de winnaar gekozen door leden van het Europees Parlement en het publiek, waarbij elke groep 50% van de stemmen voor zijn rekening neemt. Beoordeel alle drie de films met één tot vijf sterren www.luxaward.eu uiterlijk op 23 mei. U kunt uw beoordeling wijzigen en alleen uw laatste stem wordt geteld. Stem voor de kans om de volgende uitreiking van de European Film Awards in december 2021 bij te wonen.

Over de LUX Publieksprijs

Het Europees Parlement lanceerde de LUX-prijs in 2007 met als doel de productie en distributie van Europese films te ondersteunen, reflectie over actuele politieke en sociale kwesties te stimuleren en de Europese cultuur te vieren.

Dit jaar werkte het Parlement samen met de European Film Academy Europese Commissie als Europa-bioscoops netwerk om de nieuw genoemde LUX Audience Award naar een breder publiek te brengen.

Alle drie de finalisten zijn ondertiteld in de officiële EU-talen. De winnende film wordt ook aangepast voor blinden en slechtzienden.

LUX-onderscheiding 

Verder lezen

Kunst

Miljardair en ondersteuner van duurzaamheid Elena Baturina prijst het creatieve potentieel van de jongere generatie

gepubliceerd

on

Op 31 januari is het aanmeldvenster gesloten voor 'Ontwerp voor duurzame steden', een internationale studentencompetitie ter ondersteuning van het SDG-programma van de Verenigde Naties. De wedstrijd wordt mede georganiseerd door twee grote voorstanders van onderwijs in creatieve disciplines - WEES OPEN creatieve denktank en stapelwolk Vereniging van Universiteiten en Hogescholen voor Kunst, Design en Media.

De wedstrijd werd vorig jaar oktober gelanceerd en nodigde studenten van creatieve disciplines van praktisch overal uit om hun eigen innovatieve oplossingen te ontwikkelen voor de uitdagingen van SDG11: Duurzame steden en gemeenschappen. Deze uitdagingen zijn onder meer een verhoogde CO2020-uitstoot en het gebruik van hulpbronnen, een groeiend aantal sloppenwijkbewoners, ontoereikende en overbelaste infrastructuur en diensten, verslechterende luchtvervuiling en ongeplande stadsuitbreiding, enz. van het virus in dichtbevolkte gebieden.

advertentie

Zowel BE OPEN als Cumulus geloven dat de uitdagingen van de nieuwe realiteit van ons dagelijks bestaan ​​nieuwe oplossingen vereisen; kwalitatieve verandering is alleen mogelijk door innovatief handelen, en innovaties ontstaan ​​alleen door gedurfde, nieuwsgierige, creatieve, out-of-the-box denkwijzen.

Daarom roept de wedstrijd de creatieve jongeren, studenten en afgestudeerden van alle kunst-, design-, architectuur- en mediadisciplines van universiteiten en hogescholen wereldwijd aan om hen aan te moedigen ideeën en projecten te ontwerpen die de principes en doelstellingen van het SDG-programma van de Verenigde Naties belichamen.

BE OPEN beloont de beste ideeën die door individuen of teams worden ingediend met geldprijzen: de winnaar van de hoofdprijs wordt gekozen door de jury van designacademici en professionals en krijgt € 5,000; € 3,000 gaat naar de persoonlijke keuze van BE OPEN's oprichtster Elena Baturina; de winnaar van € 2,000 van de Public Vote-prijs wordt geselecteerd door een open online stemming; en een zeer belangrijke inaugurele Safe City-prijs van € 2,000 zal worden toegekend aan de oplossing die efficiënt zal zijn om het schadelijke effect van de pandemie in een stad aan te pakken.

We hebben Elena Baturina gevraagd naar de plannen en ambities die ze associeert met de wedstrijd.

- Waarom heb je dit jaar SDG11 gekozen als focus voor de wedstrijd?

Ik ben er zeker van dat de vraagstukken van verstedelijking een ongeëvenaard belang hebben in 2020. De VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling zijn in veel opzichten een direct antwoord op de gevolgen van verstedelijking.

Meer dan de helft van de wereldbevolking leeft nu in steden en het percentage zal naar verwachting groeien tot 60% in 2030. Deze groei gaat hand in hand met zoveel problemen die het welzijn van biljartmensen beïnvloeden. We moeten toegeven dat traditionele maatregelen niet kunnen omgaan met die omvang en 'evolutie' van deze problemen, dus we hebben dringend creatief denken nodig - ontwerpdenken - en creatieve actie om die problemen aan te pakken. Design speelt een cruciale rol als instrument bij het behalen van de VN SDG's.

- Vertel ons over de huidige fase van de lopende wedstrijd?

Welnu, we hebben opnieuw de krachten gebundeld met de prachtige Cumulus Association of Universities and Colleges of Art, Design and Media. Samen denken we dat we in staat zijn om de meeste scholen te bereiken die wereldwijd creatieve disciplines onderwijzen en daarom een ​​kans creëren voor zoveel mogelijk studenten om van deze wedstrijd te profiteren.

We zijn voorbij de uiterste inzendingsdatum, en vanaf februari zullen onze teams en de jury de harde maar opwindende taak op zich nemen om de topprojecten te selecteren die verder zullen strijden om de prijzen. We hebben al honderden inzendingen van over de hele wereld, en de inzendingen die ik heb gezien, zijn veelbelovend.

- Hoe zinvol lijkt hun reactie u?

De inzendingen zitten vol met goed nadenken, gedegen onderzoek en grote bedoelingen. Ze zijn natuurlijk niet bedoeld om de wereld van de ene op de andere dag te redden, maar ze gaan over kleine stappen, vertaalbaar en haalbaar voor de absolute meerderheid van de mensen wereldwijd, die echt zullen werken.

Daarom ben ik zo hoopvol dat deze wedstrijd zal leiden tot meer betrokkenheid bij jonge ontwerpers en hun duurzame oplossingen van de SDG-gerichte bedrijven, overheidsinstanties en overheidsinstanties die ze daadwerkelijk kunnen realiseren.

- Waar kijk je persoonlijk naar in de winnende inzending?

Zoals u waarschijnlijk weet, ben ik in de eerste plaats een zakelijk persoon. Dus ik kan het niet helpen om vanuit een praktisch perspectief naar projecten te kijken, met de 'hoe we het daadwerkelijk kunnen doen' in gedachten. Daarom kijk ik naar hoe goed de oplossing is onderzocht, of er veel vraag naar is, hoe haalbaar het is, zijn er middelen voorhanden om het te laten werken, is het schaalbaar enz. Dus de winnaar van de Founder's Choice moet zijn een pragmatische oplossing.

- Wat betekent duurzaamheid voor jou persoonlijk?

Aan mijn kant zijn investeringen toegewezen aan duurzaamheidsgerelateerde bedrijven, zoals de productie van zonne-energie, energie-efficiënte technologieën, membraantechniek. Wat betreft mijn dagelijks leven, probeer ik positieve verschuivingen te maken naar meer duurzaamheid, zoals we allemaal zouden moeten doen, te beginnen met kleine maar consistente dagelijkse stappen die misschien niet zo'n enorme impact lijken, maar die nodig zijn om duurzaamheid onderdeel te maken van onze gezamenlijke toekomst.

- Houdt BE OPEN nu rekening met de mogelijkheid van een nieuwe pandemie tijdens de ontwikkeling van uw projecten?

Nou, dat doen we allemaal. Er zit nu een onvoorspelbaarheid in alles, toch? Maar we doen het dit jaar goed, omdat BE OPEN altijd een gevestigde online aanwezigheid heeft gehad die ons helpt om gemakkelijk in contact te komen met publiek van over de hele wereld.

Met deze wedstrijd kunnen we gemakkelijk alle stadia veilig en met inachtneming van sociale distantie uitvoeren, het enige dat een openbare bijeenkomst zou vereisen, is de prijsuitreiking. Maar zelfs als we het opnieuw moeten annuleren, beloven we dat we niet alleen de winnaars online zullen vieren, maar ons best zullen doen om hun ideeën en talent onder de aandacht te brengen bij een zo breed mogelijk publiek en zoveel mogelijk belanghebbenden.

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending