Verbind je met ons

Brexit

#BrexitDeal - Europese Commissie bereikt akkoord met het VK

DELEN:

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft vandaag (17 oktober) de Europese Raad aanbevolen (artikel 50) om het op onderhandelaarsniveau bereikte akkoord over het terugtrekkingsakkoord, met inbegrip van een herzien protocol over Ierland/Noord-Ierland, goed te keuren en een herziene politieke verklaring over het kader van de toekomstige betrekkingen tussen de EU en het VK. De Commissie beveelt ook aan dat het Europees Parlement instemt met deze overeenkomst. Dit volgt op een reeks intensieve onderhandelingen tussen de Europese Commissie en Britse onderhandelaars in de afgelopen dagen. 

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, zei: 

“Deze overeenkomst is een eerlijk compromis tussen de EU en het VK. Het getuigt van de inzet en bereidheid van beide partijen om te doen wat het beste is voor de burgers van de EU en het VK. We hebben nu een nieuw overeengekomen protocol dat de vrede en stabiliteit op het eiland Ierland beschermt en onze interne markt volledig beschermt. Ik hoop dat we dit nu over de streep kunnen trekken en de zekerheid kunnen bieden die onze burgers en bedrijven zo verdienen.” 

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar van de Europese Commissie, zei:

 “We hebben de afgelopen dagen moeilijke gesprekken gevoerd. We zijn erin geslaagd oplossingen te vinden die de integriteit van de eengemaakte markt volledig eerbiedigen. We hebben een nieuwe en wettelijk werkende oplossing gecreëerd om een ​​hard grens, en vrede en stabiliteit op het eiland Ierland te beschermen. Het is een oplossing die werkt voor de EU, voor het VK en voor mensen en bedrijven in Noord-Ierland.” 

Het herziene protocol biedt een juridisch operationele oplossing die een harde grens op het eiland Ierland vermijdt, de economie van het hele eiland en het Goede Vrijdagakkoord (Belfast) in al zijn dimensies beschermt en de integriteit van de interne markt waarborgt. Deze oplossing speelt in op de unieke omstandigheden op het eiland Ierland met als doel vrede en stabiliteit te beschermen. 

advertentie

Alle andere elementen van het terugtrekkingsakkoord blijven inhoudelijk ongewijzigd, zoals bepaald in het akkoord dat op 14 november 2018 werd bereikt. Het terugtrekkingsakkoord brengt rechtszekerheid waar de terugtrekking van het VK uit de EU voor onzekerheid zorgde: burgerrechten, de financiële afwikkeling, een overgangsperiode op ten minste tot eind 2020, bestuur, protocollen over Gibraltar en Cyprus, evenals een reeks andere scheidingskwesties. 

Het herziene protocol 

Wat de regelgeving betreft, zal Noord-Ierland zich blijven houden aan een beperkt aantal regels met betrekking tot de interne markt van de EU om een ​​harde grens te vermijden: goederenwetgeving, sanitaire regels voor veterinaire controles ("SPS-regels"), regels voor landbouwproductie /marketing, btw en accijnzen op goederen en staatssteunregels. 

Op douanegebied is het gemeenschappelijk douanegebied tussen de EU en het VK, zoals overeengekomen in november 2018, op verzoek van de huidige regering van het VK verwijderd uit het protocol inzake Ierland/Noord-Ierland. De onderhandelaars van de EU en het VK hebben nu een nieuwe manier gevonden om het doel te bereiken om een ​​douanegrens op het eiland Ierland te vermijden en er tegelijkertijd voor te zorgen dat Noord-Ierland deel blijft uitmaken van het douanegebied van het VK. Deze overeenkomst beschermt de integriteit van de interne markt van de EU volledig en Douane-unie, en vermijdt alle regelgevende en douanecontroles aan de grens tussen Ierland en Noord-Ierland. 

Ten slotte zijn de EU en het VK overeengekomen om een ​​nieuw mechanisme voor 'toestemming' in het leven te roepen, waardoor de leden van de Noord-Ierse Assemblee een beslissende stem zullen krijgen over de langetermijntoepassing van de relevante EU-wetgeving in Noord-Ierland. De Commissie heeft hierover nauw contact gehad met de Ierse regering. 

De herziene politieke verklaring 

De belangrijkste verandering in de Politiek Aangifte betreft naar de toekomstige economische betrekkingen tussen de EU en het VK, waarbij de huidige regering van het VK heeft gekozen voor een model op basis van een vrijhandelsovereenkomst (FTA). De politieke verklaring voorziet in een ambitieuze vrijhandelsovereenkomst met nultarieven en quota tussen de EU en het VK. Daarin staat dat krachtige toezeggingen over een gelijk speelveld moeten zorgen voor open en eerlijke concurrentie. De precieze aard van de toezeggingen zal in overeenstemming zijn met de ambitie van de toekomstige betrekkingen en rekening houden met de economische verbondenheid en geografische nabijheid van het VK. 

Volgende stappen 

Het is aan de Europese Raad (artikel 50) om het herziene terugtrekkingsakkoord in zijn geheel goed te keuren, alsook om de herziene politieke verklaring over het kader van de toekomstige betrekkingen goed te keuren. 

Voordat het terugtrekkingsakkoord in werking kan treden, moet het worden geratificeerd door de EU en het VK. Voor de EU moet de Raad van de Europese Unie toestemming geven de ondertekening van het terugtrekkingsakkoord, alvorens het ter goedkeuring naar het Europees Parlement te sturen. Het Verenigd Koninkrijk moet de overeenkomst volgens zijn eigen grondwettelijke bepalingen ratificeren 

 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending