Verbind je met ons

Feiten controleren

Hoe Rusland Zuid-Afrikanen misleidde over de oorlog tussen Rusland en Oekraïne

DELEN:

gepubliceerd

on

De Russische invasie van Oekraïne op 24 februari 2022 markeerde de voortzetting van de regionale verovering die in 2014 begon. Aanvankelijk met het doel Oekraïne volledig te annexeren, wankelden de ambities van Rusland al snel, wat leidde tot een langdurig conflict dat zich concentreerde in de oostelijke Donbas-regio. - schrijft Štephan Dubček.

Deze oorlog, die nu al twee jaar aan de gang is, heeft zware verliezen onder Oekraïense burgers tot gevolg gehad, kritieke infrastructuur vernietigd en massale ontheemding teweeggebracht die sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer is voorgekomen. Ondertussen is de reputatie van Rusland in de internationale gemeenschap, waar het land nu als een pariastaat wordt beschouwd, ernstig aangetast door berichten over uitgebreide schendingen van het oorlogsrecht. Haar ambassades over de hele wereld, ook in Pretoria, zijn betrokken geweest bij een verfijnde desinformatiecampagne gericht op het positief kantelen van de publieke opinie, vooral in de ontwikkelingslanden, in het voordeel van Moskou.

Zoals bij veel Russische missies in het buitenland is de Russische ambassade in Pretoria betrokken geweest bij een agressieve sociale mediacampagne op X (voorheen Twitter) die tot doel heeft de rollen om te draaien en Moskou af te schilderen als slachtoffer van westerse en NAVO-agressie. Tussen februari en april 2024 was de ambassade verantwoordelijk voor de publicatie van 466 berichten, het opnieuw posten van 231 oude stukken inhoud en het versterken van 66 propagandastukken van het Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken (MFA) aan zijn 171,000 volgers. Deze inspanningen resulteerden in bijna 24 miljoen views en bijna 800,000 engagements, wat het substantiële bereik van hun campagne aantoont.

Visuele weergave van de thema's en verhalen die zijn geïdentificeerd in de X-berichten (voorheen Twitter) die zijn gedeeld door de Russische ambassade in Zuid-Afrika. Hoe groter het woord, hoe vaker het woord of de zin voorkomt.

Een analyse door de Crisismediacentrum Oekraïne (UCMC) benadrukt de strategische focus van de ambassade. In plaats van de bilaterale betrekkingen tussen Moskou en Pretoria te bevorderen, of de economische doelstellingen van het land te bevorderen in een tijd van ernstige crisis, hebben de activiteiten van de ambassade op sociale media zich in plaats daarvan gericht op het doordringen van twee primaire narratieven, namelijk het afbeelden van de VS en het Westen, meer in het algemeen, als imperiale agressors. . Dit verhaal maakt gebruik van de historische grieven van Zuid-Afrika en probeert Rusland op één lijn te brengen met het antikoloniale sentiment waarvan de ambassade denkt dat het weerklank zal vinden bij de burgers. Berichten verheerlijken ook de militaire bekwaamheid van Rusland en schilderen het leiderschap van Oekraïne af als een ‘nazi’-regime dat wordt gesteund door het westerse imperialisme.

De centrale boodschap die deze inspanningen proberen te bevorderen is dat Rusland dat ook is geen agressor helemaal niet. Moskou zou eerder terecht gezien moeten worden als de laatste enige verdediger tegen de westerse invasie, waarbij het vooral zijn bondgenoten in de ontwikkelingslanden verdedigt tegen hedendaagse imperialistische tendensen. Er wordt vaak beweerd dat de NAVO bases in Oekraïne vestigt met het oog op het bedreigen van Rusland en zijn bondgenoten, en dat de regering van Oekraïne geen legitimiteit heeft, maar in plaats daarvan een terroristisch regime is. Volgens de ambassade zou bovenaan de agenda de ‘denazificatie’ en ‘demilitarisering’ van Oekraïne moeten staan.

advertentie

Door deze inspanningen op sociale media wordt het Russische leger geprezen omdat het zich verzet tegen deze bedreigingen. De retoriek van president Poetin wordt versterkt, waardoor 'duidelijke' verbanden worden gelegd met Ruslands historische verzet tegen westerse pogingen tot overheersing. De inspanningen worden voortgezet zonder enige aandacht voor de Russische verliezen in de loop van het conflict, en zonder enige aandacht voor de ernstige economische gevolgen. Een rapport van Rand Corporation schat dat de oorlog Rusland alleen al in 81 tussen de 104 miljard en 2022 miljard dollar aan bbp-verliezen heeft gekost. Dit houdt niet eens rekening met de loutere kosten van zijn militaire campagne, maar richt zich alleen op de kosten voor de economie. Het militaire evenwicht in a 2024 rapport, merkte op dat Rusland meer dan 2,900 gevechtstanks verloor, ongeveer net zoveel als het in actieve inventaris had bij de start van de operatie in Oekraïne.

De ambassade in Zuid-Afrika werkt samen met lokale beïnvloeders, met het doel hen relevante verhalen te laten versterken. Julius Malema, de leider van de radicale organisatie Economic Freedom Fighters (EFF), heeft gehoor gegeven aan de oproep en heeft Rusland luidkeels gesteund, waarbij hij het conflict heeft geformuleerd als iets dat moet worden gesteund, omdat het een standpunt inneemt tegen het imperialisme. In een interview met de BBCMalema sprak zijn wens uit om Rusland op één lijn te brengen en te bewapenen tegen imperialistische krachten, zoals de Verenigde Staten, Europa en hun bondgenoten. Op dezelfde manier sprak studentenleider Nkosinathi Mabilane van UNISA, de grootste correspondentie-universiteit ter wereld, zich uit en prees de historische veerkracht van Rusland tegen het westerse expansionisme. Dit werd gedaan door het trekken van vergezochte parallellen tussen de huidige acties van Rusland en zijn vroegere verzet tegen de westerse koloniale krachten. Mabilane, tijdens een diplomatiek evenement met de Russische ambassadeur Ilya Rogachev, prees de studentenleider Het Russische standpunt tegen het westerse imperialisme, waarbij medeburgers van Zuid-Afrika worden opgeroepen Rusland te zien als een model van soevereiniteit en onafhankelijkheid dat moet worden nagebootst en gekopieerd.

TikTok wordt ook gebruikt als middel om de boodschap over te brengen. Influencers zoals Lulama Anderson zijn gerecruteerd om Russische propaganda te verspreiden. Eén zo'n video, die aantrok ongeveer 1.8 miljoen keer bekeken, maakte de valse bewering dat Rusland de oorlog wint ondanks westerse militaire steun. Nog zo'n filmpje pleitte ervoor dat Oekraïne zou toetreden tot de NAVO, omdat dit het potentieel heeft om een ​​Derde Wereldoorlog te ontketenen. Dit was een verdere weerspiegeling van de eerdere opmerkingen van Mabilane over het Westen dat kleinere landen in de richting van een mondiaal conflict duwde, waarbij een gecoördineerde poging werd geïdentificeerd om soortgelijke berichten te verspreiden.

De Oekraïense ambassade in de sociale media van Zuid-Afrika presenteert een heel andere realiteit, met een minimale aanwezigheid. Van januari tot april 2024 was alles wat het postte voornamelijk gericht op de documentatie ervan Russische agressie. Het maakte er een punt van om de vernietiging van kritieke infrastructuur onder de aandacht te brengen en riep tegelijkertijd op tot een einde aan de oorlog terugkeer van krijgsgevangenen en ontvoerde kinderen, in overeenstemming met het internationaal recht. Zelfs de berichten op het account van de Russische ambassade die niet direct verband hielden met de oorlog, vonden uiteindelijk een militaire connectie. Dat waren de twee posten ter ere van de Zuid-Afrikaanse Vrijheidsdag, die uiteindelijk posten werden die nostalgisch herinnerden aan de steun van Rusland tijdens de bevrijdingsstrijd van Zuid-Afrika, en uiteraard Rusland afschilderden als een al lang bestaande bondgenoot.

De ongelijkheid in het volume op de respectievelijke sociale media-accounts onderstreept de nogal agressieve strategie van de Russische ambassade om de online ruimte en het denken te domineren, om de harten en geesten van Zuid-Afrika te winnen. Door de realiteit ter plaatse te negeren in wat een flagrante poging is om de realiteit te dicteren zoals Moskou die ziet, prijzen de tweets van de ambassade Rusland en president Poetin vaak voor de inspanningen om wat zij het ‘nazi-Kiev-regime’ noemt te elimineren, terwijl ze tegelijkertijd volledig de zware tol van de Russische economie en militaire capaciteit. Een bericht van 9 meith Poetin citeerde bijvoorbeeld Poetin, die beweerde dat de acties van de Russische strijdkrachten in Oekraïne een bewijs zijn van de Russische militaire moed, waarbij soldaten werden vergeleken met hun voorouders die vochten in de Grote Patriottische Oorlog.

Deze agressieve desinformatiecampagne is versterkt door lokale beïnvloeders en politieke figuren, met een heel duidelijk doel voor ogen; de vervorming van het publieke begrip van de oorlog. Het is van cruciaal belang voor Zuid-Afrikanen om de informatie die ze online vinden kritisch te evalueren, te zoeken naar tegenwichtsperspectieven en, belangrijker nog, alleen te vertrouwen op geloofwaardige bronnen. Dit wordt steeds belangrijker naarmate mondiale conflicten zich in de digitale wereld afspelen. Mediageletterdheid en kritisch denken worden dus van cruciaal belang om de alomtegenwoordige invloed van propaganda tegen te gaan.

De Russische strategie in Zuid-Afrika weerspiegelt een bredere geopolitieke tactiek die het land ook op andere plaatsen toepast; die van narratieve controle. Door de onbeschaamde manipulatie van historische feiten en met de hulp van lokale beïnvloeders die door het publiek als betrouwbaar worden beschouwd, probeert Rusland de internationale steun voor Oekraïne te ondermijnen en zichzelf te herpositioneren als het echte slachtoffer van westerse agressie. De integriteit van de mondiale informatieomgeving is afhankelijk van ons vermogen om onderscheid te maken tussen waarheid en manipulatie met het oog op het bevorderen van beter geïnformeerd begrip en, indien nodig, debat, in dit tijdperk van giftige desinformatie.

Štephan Dubček behaalde zijn diploma aan de Universiteit van Zuid-Bohemen in České Budějovice en zet momenteel zijn onderzoek naar de geschiedenis van de koloniale erfenis in Afrika voort.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending