Verbind je met ons

Feiten controleren

Opkomen voor de moslimmensheid om de Russische invasie in de jonge moslimgemeenschap tussen Indonesië en Maleisië waar te nemen 

DELEN:

gepubliceerd

on

De Russische invasie van Oekraïne heeft tot uitgebreide reacties geleid van gemeenschappen over de hele wereld. In Indonesië hebben we ons geïdentificeerd 6,280 tweets ter ondersteuning van Rusland aan het begin van de invasie van 2022. Ondertussen beweert ander onderzoek dat Maleisische internetgebruikers produceerden 1,142 pro-Russische tweets en tientallen Facebook-berichten.

Gebaseerd op de bovenstaande gegevens, Indonesische en Maleisische gebruikers van sociale media afgeleid lijken van het bespreken van de destructieve impact van de invasie en zich in plaats daarvan concentreren op de oppervlakkige aard van de inhoud die ze consumeren. Als gevolg hiervan is het publiek kwetsbaar voor blootstelling aan inhoud die hun aandacht verschuift van de realiteit van de oorlog naar het standpunt van de dader.

Uit ons onderzoek bleek dat gebruikers van sociale media islamitische verhalen verwoordden om hun steun aan de invasie te uiten. Om dit idee verder te onderzoeken, hebben we een focusgroepdiscussie (FGD) gehouden met studenten van twee islamitische universiteiten in Indonesië en Maleisië. Vervolgens hebben we de bevindingen verzameld met online enquête gegevens die in beide regio's onder een breder publiek werden verspreid. Gezien het feit dat sociale media mogelijk worden vertekend door sociale ruis, is een kruisanalyse tussen digitale en traditionele gegevens vereist.

Hoewel Indonesisch-Maleisische moslimgemeenschappen maatschappelijke waarden delen, zijn er opmerkelijke verschillen wat betreft hun perceptie van de Russische invasie. Onze bevindingen toonden aan dat jonge Maleisische moslims hun steun uitten voor de Russische invasie, voornamelijk vanwege ‘antiwesterse’ sentimenten. Ondertussen spraken jonge Indonesische moslims hun bewondering uit voor Poetins moed in het voeren van oorlog.

Methodologie

Om de gegevens te verkrijgen, hebben we FGD's en online-enquêtes uitgevoerd onder jonge moslims in Indonesië en Maleisië. Bij de FGD's waren studenten betrokken van de Universitas Pesantren Tinggi Darul Ulum in Indonesië en de Universiteit Sultan Zainal Abidin in Maleisië, die beide een lange traditie hebben in het integreren van islamitische waarden in het onderwijs. In deze sessie hebben we de respondenten vragen gesteld over hoe zij de Russische invasie van Oekraïne ervaren, gevolgd door een gemodereerde peer-discussie over het onderwerp. De vragen concentreerden zich op hoe zij de Russische invasie van Oekraïne zouden beschrijven en hoe zij de gerelateerde inhoud die zij op sociale media tegenkomen zouden beschrijven.

advertentie

Bovendien hebben we één enkele online-enquête uitgevoerd die via de coördinator van de islamitische school werd verspreid en naar 315 respondenten in de Java-regio en 69 respondenten uit Maleisië werd gestuurd. Respondenten werden verkregen door middel van willekeurige steekproeven en vervolgens geselecteerd op basis van specifieke criteria, waaronder een leeftijdscategorie van 15 tot 40 jaar en de vereiste dat ze een formele islamitische opleiding hadden voltooid of volgden. Voor de enquête moesten de deelnemers een combinatie van 22 open en gesloten vragen beantwoorden, die zowel kwantitatieve als kwalitatieve gegevens bevatten over de mening van de respondenten over de Russische invasie. Daarna werden de kwalitatieve onderzoeksgegevens geanalyseerd met behulp van de inhoudsanalysetool CAQDAS (Computer-Assisted Qualitative Data Analysis), die wordt gebruikt om onderzoeksgegevens in verschillende thema's te segmenteren.

De bewondering van jonge Indonesische moslims voor Poetin

Uit de onderzoeksresultaten bleek dat de meeste jonge Indonesische moslims zich aangetrokken voelden tot Poetins macho-personage. Toen de enquête de vraag stelde: 'Kent u Vladimir Poetin?' het dominante antwoord van de respondenten (76%) was “Ja”, terwijl de overige respondenten “Nee” antwoordden. Respondenten werd vervolgens gevraagd: 'Wat weet jij over Vladimir Poetin?', waarbij het meest voorkomende antwoord was dat ze de machismo-kwaliteiten van Poetin bewonderden, zoals zijn moed in het voeren van oorlog en het verdedigen van de islamitische zaak. Verschillende respondenten in de FGD-sessie erkenden ook Poetins macho-persona. Bovendien is de vraag 'Vindt u Rusland een “cool” land?' Dit resulteerde erin dat 53% van de respondenten “Ja” antwoordde, 17% “Nee” antwoordde en 30% “Weet niet” antwoordde. Toen hen werd gevraagd hun antwoord toe te lichten, dachten de meeste respondenten dat Rusland “cool” was vanwege Poetins pro-islamitische houding.

Met betrekking tot de vraag 'Weet u van de Russische invasie van Oekraïne in 2022?' 72% van de respondenten antwoordde “Ja” en 28% antwoordde “Nee”. Toen hem werd gevraagd wat ze wisten over de invasie, concentreerde de meerderheid van de respondenten zich uitsluitend op de NAVO en de verdediging van zijn land door Poetin, en negeerden ze het humanitaire aspect volledig. Ten slotte vroegen we de respondenten of de sociale media-inhoud die zij consumeerden verhalen bevatte over Poetin die de islam steunde. 69% van de respondenten beweerde inhoud te zijn tegengekomen waarin Rusland als pro-islam werd afgeschilderd, wat onze eerdere onderzoeken weerspiegelt.

Jonge Maleisische moslims en hun anti-westerse sentiment

De Maleisische moslimgemeenschap had een ander perspectief op de Russische invasie dan hun Indonesische tegenhangers. Zij beschouwen de Russische invasie voornamelijk door een historische anti-westerse lens. Dit komt overeen met wat we tijdens de FGD-sessie hebben waargenomen. Als antwoord op de vraag: 'Ziet u inhoud die de boodschap bevat dat Rusland/Poetin de islam steunt?' 20% van de respondenten zei “Ja”, 42% antwoordde “Nee” en 38% zei “Weet niet”. Nog een vraag: 'Denk je dat Rusland/Poetin een pro-islamland is?' werd beantwoord met 26% “Ja”, 46% “Nee” en 28% “Weet niet”. Toen hen werd gevraagd hun antwoorden toe te lichten, zeiden de Maleisische respondenten dat ze geneigd waren Rusland te steunen vanwege de koloniale geschiedenis van Maleisië met Groot-Brittannië. Deze antwoorden benadrukken het verschil in perspectieven tussen Maleisische en Indonesische respondenten, vanwege de verschillende inhoud die zij consumeren.

100% van de Maleisische respondenten antwoordde “Ja” op de vraag 'Kent u Vladimir Poetin?' De verschillen tussen de twee groepen respondenten bleven bestaan ​​bij het beschrijven van hem. Terwijl de Indonesische respondenten hun gehechtheid aan Poetins macho-persona uitten, zagen de Maleisische respondenten Poetin meestal uitsluitend via zijn rol als president. Op de vraag 'Vindt u Rusland een “cool” land?' 58% van de respondenten antwoordde “Ja”, 18% antwoordde “Nee” en 24% zei “Weet niet”. Na de toelichting interpreteerden de meeste respondenten 'cool' in termen van de Russische cultuur en sterke militaire macht, waarbij sommigen de Russische bezorgdheid over zijn nationale belang noemden.

100% van de Maleisische respondenten antwoordde ook “Ja” op de vraag 'Weet u van de Russische invasie van Oekraïne in 2022?' Bovendien waren de respondenten ook van mening dat de invasie werd veroorzaakt door de westerse benadering van Oekraïne. Ze hopen ook dat de Maleisische regering Rusland zal steunen, net zoals het Westen Oekraïne steunt.

Kruisanalyse van enquêteresultaten

We zagen een soortgelijk patroon in de reacties met betrekking tot de consumptie van sociale media onder beide groepen respondenten. De overheersende reactie was dat ze tot vijf uur per dag toegang hadden tot sociale media, waarbij TikTok en Instagram de populairste platforms waren. Ze verklaarden ook dat sociale media hun belangrijkste bron van informatie over de Russische invasie waren. Op basis van de verzamelde gegevens beweerde 100% van de Maleisische respondenten en 72% van de Indonesische respondenten dat ze sociale media-inhoud over de Russische invasie waren tegengekomen. Indonesische respondenten beweren meer op Poetin gerichte verhalen te zijn tegengekomen, terwijl Maleisische respondenten verklaarden dat ze inhoud hadden gezien waarin het Westen de schuld kreeg. Ondanks deze verschillen zeiden zowel Indonesische als Maleisische respondenten dat Rusland een pro-islamitisch land was.

Er bestaat mogelijk een verband tussen de manier waarop deze gemeenschappen sociale media-inhoud consumeren en het voortbestaan ​​van antiwesterse sentimenten. Hoe meer tijd je besteedt aan het bezoeken van sociale media, hoe groter het risico dat je wordt blootgesteld aan propagandagerelateerde inhoud. Maleisische respondenten die minimaal vier uur op sociale media doorbrachten, beschouwden Rusland doorgaans als een cool en antiwesters land. Ondertussen waren Indonesische respondenten kwetsbaarder voor informatieverstoring.

Opkomen voor de mensheid

In een tijdperk waarin digitale informatie domineert, moet de moslimgemeenschap blijk geven van informatieveerkracht. Dit betekent het identificeren van propaganda en het scheiden van feiten en desinformatie. Dankzij haar sterke solidariteitsbanden is de moslimgemeenschap méér kwetsbaar tot propaganda op sociale media, vooral over het onderwerp heilige oorlog. Het onvermogen om propaganda van feitelijk te onderscheiden Islamitische leer kan resulteren in terrorisme.

De moslimgemeenschap moet op oorlog reageren door de humane islamitische leer te herzien, in plaats van te vallen voor propaganda op sociale media. Moslims moeten nadenken over de gevolgen voor de mensheid voordat ze een mening vormen over een bepaald onderwerp. Slachtoffers van de oorlog hebben steun en bescherming nodig, ongeacht hun historische of politieke achtergrond. Deze ideeën kunnen jonge moslims inspireren om onderscheid te maken tussen feiten en propaganda en de islamitische leer te integreren in hun reactie op de Russische invasie.

Conclusie en aanbevelingen

Bovenstaand onderzoek laat zien hoe de Indonesische en Maleisische moslimgemeenschappen de Russische invasie op sociale media ervaren. Ondanks overeenkomsten tussen de gemeenschappen richtten Indonesische respondenten zich specifiek op Poetins macho-persona. Aan de andere kant hadden Maleisische respondenten de neiging hun steun voor Rusland uit te spreken op basis van antiwesterse opvattingen. Als gevolg daarvan dringen wij er bij de moslimgemeenschappen in beide landen op aan om het paradigma te verschuiven van het socialemediadiscours naar een meer substantiële discussie. Het verdedigen van de mensheid is een essentieel kenmerk van de islamitische leer die niet mag worden verwaarloosd.

In deze situatie kan een interlandelijke dialoog tussen moslimgemeenschappen ervoor zorgen dat er op de oorlog wordt gereageerd reflecteren Islamitische waarden. De dialoog tussen islamitische gemeenschappen, vooral tussen jonge moslims in Indonesië en Maleisië, is essentieel bij het creëren van een gemeenschappelijke basis om internationale aangelegenheden en de Russische invasie van Oekraïne te bekijken met behulp van islamitische waarden. Humanitarisme is een universeel concept dat aansluit bij de islamitische waarden en jonge Indonesische en Maleisische moslims in staat stelt te streven naar conflictoplossing en vrede wereldwijd.

Dias PS Mahayasa is docent genderstudies, afdeling internationale betrekkingen, Universitas Jenderal Soedirman, Indonesië. Hij is tevens directeur van het Centrum voor Identiteit en Stedelijke Studies.

Bimantoro K. Pramono is docent digitale diplomatie aan de afdeling Internationale Betrekkingen, Universitas Paramadina, Indonesië. Hij fungeert ook als gastonderzoeker voor de Data & Democracy Research Hub aan de Monash University, Indonesië.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending