Verbind je met ons

Europese Alliantie voor gepersonaliseerde geneeskunde

EAPM: 'Waarde' in de gezondheidszorg - wie beslist? EAPM Oncologie Ronde Tafel, schrijf je nu in!

DELEN:

gepubliceerd

on

Goedemiddag, gezondheidscollega's, en welkom bij de update van de Europese Alliantie voor gepersonaliseerde geneeskunde (EAPM) - met nog maar drie dagen te gaan, is uw laatste kans hier om u in te schrijven voor het komende EAPM-evenement aanstaande vrijdag 17 september, 'The need for change: Het ecosysteem van de gezondheidszorg definiëren om de waarde te bepalen' dat zal plaatsvinden tijdens het ESMO-congres, details hieronder, schrijft EAPM uitvoerend directeur Denis Horgan.

Verantwoordelijkheid voor beleidsvorming

Het evenement vindt plaats op vrijdag van 8u30-16u CET; hier is de link om te registreren en hier is de link naar de agenda

De conferentie zal rekening houden met het feit dat nieuwe ontdekkingen - voortgekomen uit een dieper begrip van het menselijk genoom - een paradigmaverschuiving in de geneeskunde veroorzaken van een one-size-fits-all benadering naar een die gepersonaliseerd en gericht is op het individu.

Deze verschuiving vordert snel in de oncologie, maar is langzamer op andere gebieden. En hoewel er veel belemmeringen zijn voor innovatie in de klinische praktijk - waaronder uitdagingen op het gebied van markttoegang, wetenschappelijke en/of regelgeving - is de grootste uitdaging in het zorgstelsel de problemen met betrekking tot vroege diagnose, waarde en gegevens.

De verschillende ideeën over wat 'waarde' in de moderne geneeskunde is een hot topic voor debat in Europa en daarbuiten. 

Hoe definiëren we het? Hoe meten we een mensenleven – of kwaliteit van leven – aan de kosten van een behandeling? Beoordelen we de bijdrage van het individu, fiscaal en anderszins, aan de samenleving en wegen we die af tegen een prijs? En hoe zit het met de morele kwesties die bij dergelijke oordelen komen kijken? En wie zou ze willen maken?

De meesten van ons zou dat schokkend, onrechtvaardig en onmenselijk vinden. Toch gebeurt in ruime zin.

Helaas is de gezondheidszorg in de EU met een vergrijzende bevolking van 500 miljoen burgers nog nooit zo duur geweest. Mensen leven langer en zullen in de meeste gevallen tijdens hun leven niet voor één maar voor meerdere aandoeningen worden behandeld. Het is een dilemma en het zal niet verdwijnen.

advertentie

Om 'waarde' te begrijpen moet u natuurlijk eerst een behandeling begrijpen, plus eventuele andere behandelingsopties, en overwegen wat het (of zij) kan bieden.

Patiënten, wanneer ze hun opties begrijpen, zullen hun eigen mening hebben over wat waarde inhoudt, afhankelijk van hun omstandigheden - "Zal ik beter worden? Zal ik langer leven? Zal mijn kwaliteit van leven verbeteren? Wat zijn de bijwerkingen?”. `

Betalers, niet verrassend, als ze weegt, zoals zij doen, voordelen tegen kosten en overige overwegingen, kunnen een andere aanpak nemen. 

Ondertussen moeten de fabrikanten en vernieuwers opereren binnen de grenzen van de 'waarde' die zijn nog onduidelijk. 

Er is een solide argument dat waarde altijd moet worden gedefinieerd met betrekking tot de klant. Waarde in de gezondheidszorg hangt af van resultaten en uitkomsten - essentieel voor de patiënt - ongeacht het volume aan geleverde diensten, maar de waarde zal altijd als relatief worden gezien kosten.

Dit alles komt aan bod op onze conferentie. Hier is de link om te registreren en hier is de link naar de agenda.

Onder de vele aanwezige sprekers zal zijn: Cristian Busoi Europarlementariër, ENVI-commissie, Europees Parlement, Szymon Bielecki, DG CONNECT, Europese Commissie en Stefan Schrek, adviseur voor de relaties met belanghebbenden bij DG SANTE, DG SANTE, Europese Commissie.

Op naar ander nieuws....

Autoriteit voor paraatheid en respons op gezondheidsrampen en het Parlement in Straatsburg..

De European Health Emergency Preparedness and Response Authority (HERA) is bedoeld als centraal element voor het versterken van de Europese gezondheidsunie met een betere EU-paraatheid en reactie op ernstige grensoverschrijdende gezondheidsbedreigingen, door snelle beschikbaarheid, toegang en verspreiding van de benodigde tegenmaatregelen mogelijk te maken. Maar volgens Peter Liese, de gezondheidswoordvoerder van de EVP in het Europees Parlement, maakt het niet uit dat HERA geen EU-agentschap zal zijn, vertelde hij maandagochtend (13 september) aan verslaggevers. Het opzetten van een compleet nieuw bureau kost tijd, erkent Liese. 'We moeten snel handelen' Liese zei. De autoriteit zal in plaats daarvan bij de Commissie worden ondergebracht. 

Maar een nog groter probleem voor veel EP-leden is het feit dat het onwaarschijnlijk is dat ze over de voorstellen zullen debatteren voordat ze wet worden. Volgens de ontwerpvoorstellen stelt de Commissie een verordening van de Raad voor op basis van artikel 122 van de EU-verdragen. Dit betekent dat het voorstel doorgaat zonder de goedkeuring van de leden van het Europees Parlement. 

"HERA zal voortbouwen op EU-financiering", wat geld van de belastingbetaler is, en heeft dus "de bevoegdheid van het EP om er toezicht op te houden!" Groen EP-lid Tilly Metz getweet. 

EP-leden hebben hun woede geuit nadat bleek dat het Europees Parlement mogelijk niet over de plannen wordt geraadpleegd.

De reactie komt nadat de uitvoerende macht van de EU de autoriteit heeft gedegradeerd tot een "toegewijde centrale structuur" die is ondergebracht bij de Commissie, in plaats van een op zichzelf staand EU-agentschap.

Volgens de ontwerpvoorstellen zal de biomedische autoriteit voor noodgevallen worden opgericht met artikel 122 als rechtsgrondslag - een bepaling in het EU-recht waarvoor geen goedkeuring door het Europees Parlement nodig is.

Die rechtsgrondslag is tijdens de pandemie gebruikt om noodfondsen naar EU-landen te sturen, evenals voor andere regelgeving, zoals de oprichting van SURE, een programma dat bijstand bij werkloosheid verleende.

In haar HERA-ontwerpvoorstel rechtvaardigde de Commissie haar juridische keuze om "het aanbod en de tijdige beschikbaarheid en toegankelijkheid van crisisrelevante medische tegenmaatregelen te waarborgen".

Een ambtenaar van de Commissie merkte op dat HERA een interne structuur van de Commissie zal zijn, dus "het Parlement is er niet bij betrokken".

EP-leden zijn niet blij: "Het is onaanvaardbaar dat de @EU_Commission en de @EUCouncil onder het voorwendsel van een crisiscrisis opnieuw de geest van het Verdrag van Lissabon breken en de enige democratisch gekozen EU-instelling uitsluiten van het besluitvormingsproces", Frans EP-lid Michèle Rivasi twitterde.

Bovendien zijn de resultaten van de plenaire stemming van het Parlement over de voorstellen ter versterking van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) en de verordening inzake ernstige grensoverschrijdende gezondheidsbedreigingen ophanden - EP-leden bespraken het voorstel maandagmiddag in de plenaire vergadering, met de meesten steunden de voorstellen.  

Over de vraag of het ECDC naast besmettelijke ziekten ook niet-overdraagbare ziekten (NCD's) moet behandelen, is gezondheidscommissaris Stella Kyriakides tegen het idee, omdat het het werk in de lidstaten zou kunnen dupliceren en "het zou de middelen binnen het agentschap aanzienlijk verzwakken, waardoor de haar focus in plaats van deze te versterken”.

Frankrijk wil de toegang van de VS tot EU-gegevens aan banden leggen

De Franse topfunctionaris voor cyberbeveiliging dringt er bij Europa op aan om de Amerikaanse wetshandhavers te stoppen toegang te krijgen tot kritieke gegevens die in Europa zijn opgeslagen door Amerikaanse cloudbedrijven.

Europese cyberbeveiligingsautoriteiten ontwikkelen regels voor cloudproviders zoals Amazon, Microsoft, Google en anderen die strengere cyberbeveiligingsregels zouden opleggen in het kader van een nieuwe certificeringsregeling, ook voor gegevensbeheer.

Volgens een Amerikaanse wet die bekend staat als de CLOUD Act, zijn Amerikaanse bedrijven verplicht om buitenlandse gegevens te verstrekken aan Amerikaanse autoriteiten als daarom wordt gevraagd. Maar als Poupard zijn zin krijgt, zouden nieuwe EU-regels voorkomen dat kritieke gegevens bij de Amerikaanse autoriteiten terechtkomen.

De regel "zou de standaard Amerikaanse en Chinese diensten uitsluiten" van het aanbieden van diensten in kritieke sectoren in Europa, zei Poupard. “Het gaat er niet om dat we partners de rug toekeren. Maar het gaat erom dat we de moed hebben om te zeggen dat we niet willen dat niet-Europese wetgeving op deze diensten van toepassing is.”

Europese regeringen proberen minder afhankelijk te worden van Amerikaanse cloudservices als onderdeel van hun streven naar 'strategische autonomie', het idee dat Europa de controle moet houden over het technologiebeleid, deels vanwege de angst voor spionage en surveillance vanuit de VS

De nieuwe regel voor cyberbeveiliging in de cloud "zal een echte test zijn, een echt doel voor de politieke wil om strategische autonomie op digitaal gebied te bereiken", zei Poupard. "Als we dit niet kunnen zeggen, heeft het begrip Europese soevereiniteit geen zin."

De verklaringen van Poupard komen twee weken voordat Amerikaanse en EU-functionarissen elkaar ontmoeten om cyberbeveiliging, gegevensprivacy en andere kwesties te bespreken tijdens de eerste vergadering van een nieuw gevormde Trade and Tech Council, in Pittsburgh op 29 september.

Tijdens een bijeenkomst van digitale leiders vorige week in Tallinn, Estland, betreurde de Amerikaanse minister van Handel Gina Raimondo de toenemende neiging van Europa om wetten en inspanningen op te leggen om te voorkomen dat EU-gegevens naar de VS worden verzonden.

"Ik hoop dat we het er allemaal over eens kunnen zijn dat de vereisten om gegevens gelokaliseerd te houden in het land al onze bedrijven, al onze economieën en al onze burgers schaden", zei Raimondo, eraan toevoegend dat gegevensstromen essentieel waren om "zeer dure bedreigingen en aanvallen” en commerciële winsten.

Goed nieuws om af te ronden: Italië begint met het toedienen van boostervaccins

Italië zal deze maand beginnen met het toedienen van een derde injectie van Covid-19-vaccins aan de meest kwetsbare delen van de bevolking, zei de minister van Volksgezondheid van het land.

"Er komt een derde dosis, we beginnen al in september", zei Roberto Speranza maandag op een persconferentie in Rome.

Vorige week zei Mario Draghi, de Italiaanse premier, dat zijn regering overweegt om COVID-19-vaccins verplicht te stellen voor alle mensen van de in aanmerking komende leeftijd. Italië heeft vaccins al verplicht gesteld voor medisch personeel.

Het land heeft iets meer dan 70% van alle mensen ouder dan 12 jaar gevaccineerd en Draghi heeft gezegd dat hij hoopt dat dit eind september zal stijgen tot meer dan 80%.

En dat is allemaal van EAPM - vergeet niet, hier is de link om te registreren voor de EAPM-conferentie op vrijdag, en hier is de link naar de agenda. Blijf veilig en wel, tot snel!

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending