Verbind je met ons

Europese Alliantie voor gepersonaliseerde geneeskunde

EAPM: het Parlement dringt aan op meer publieksvriendelijke plenaire vergaderingen, de handels- en technologieraad tussen de EU en de VS belooft belangrijke werkzaamheden op het gebied van gezondheid, desinformatie over kanker in de EU en meer...

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Goedemorgen, gezondheidscollega's, en welkom bij de eerste update van de Europese Alliantie voor gepersonaliseerde geneeskunde (EAPM) van de week - de voortgang van de EAPM in de eerste helft van 2021 is solide, en de tweede helft komt ook in een stroomversnelling nu we de wetgevende pagina's van juli tot augustus, schrijft EAPM uitvoerend directeur Denis Horgan.

EAPM klaar om drie gezondheidspapieren af ​​te ronden

In augustus en daarna zal EAPM de komende maanden de laatste hand leggen aan drie papers over de herziening van de IVDR-wetgeving, de implementatie van NGS/moleculaire diagnostiek en het EU-bestrijdingskankerplan, evenals de kwesties met betrekking tot real-world bewijsmateriaal in verband met de EU-gezondheidsgegevens ruimte en andere beleidsdossiers.

Meer interessante tijden voor het Parlement 

David Sassoli, voorzitter van het Europees Parlement, wil ondertussen dat de leden van het Europees Parlement nadenken over de toekomst van hun instelling - en misschien die van hemzelf. “Tijd om de parlementaire democratie en ons werk te heroverwegen”, tweette hij, eraan toevoegend dat hij de instelling wil versterken met een oefening in zelfbevestiging, voor post-COVID-tijden en met het midden van de legislatuur in duidelijk zicht. Sassoli wil dat het Parlement zich bezighoudt met een "brede reflectie", zei een ambtenaar van de instelling, over de dingen die het dierbaar zijn, waaronder hoe de invloed en zichtbaarheid te vergroten.

Daartoe Sassoli lanceerde een discussieproces met vijf 'focusgroepen' waarvan hij verwacht dat ze voor de zomervakantie resultaten zullen opleveren. Onderwerpen die moeten worden besproken, volgens functionarissen die bekend zijn met de oefening, zijn onder meer het hervormen van de plenaire sessies en manieren om "dynamische debatten te bevorderen". EP-leden worden ook uitgenodigd om met ideeën te komen over hoe het gewicht van de instelling kan worden versterkt in een tweede focusgroep die spreekt over de prerogatieven van het Parlement - dat betekent "wetgevende en controlebevoegdheden en toezicht, toegang tot informatie en documenten, en begrotingscontrole", zei een ambtenaar .

En een nieuw rapport van de Beating Cancer-commissie van het Europees Parlement maakt geen onderscheid tussen sigaretten en nieuwe tabaksproducten op belangrijke punten, wat wijst op een strakker standpunt over tabakscontrole, en sommige wetgevers mobiliseren zich al om dit aan te vechten. Na goedkeuring zal het rapport van de BECA-commissie dienen als het standpunt van de instelling over het baanbrekende Beating Cancer Plan van de Europese Commissie. Het plan is bedoeld om de tabakscontrole aan te scherpen, aangezien roken nog steeds een van de belangrijkste risicofactoren is voor sterfgevallen door kanker, met jaarlijks 700,000 dodelijke slachtoffers in de EU.

advertentie

Laatste kans voor EHDS-feedback

Op 3 mei publiceerde de Europese Commissie een openbare raadpleging over de European Health Data Space (EHDS), die tot gisteren (26 juli) open bleef. Als beleidsinitiatief heeft de EHDS tot doel een gemeenschappelijk kader te bieden in alle EU-lidstaten voor het delen en uitwisselen van hoogwaardige gezondheidsgegevens, zoals elektronische medische dossiers, patiëntenregisters en genomische gegevens, om de gezondheidszorg te ondersteunen, maar ook om de gezondheidsonderzoek, beleidsvorming en wetgeving. Opgesplitst in drie secties: toegang en gebruik van persoonlijke gezondheidsgegevens, digitale gezondheidsdiensten en -producten, en kunstmatige intelligentie in de gezondheidszorg, heeft de consultatie tot doel om te peilen welke beleidsopties de voorkeur hebben voor de implementatie van de EHDS. Het wetgevingsvoorstel dat uit deze consultatie voortvloeit, wordt naar verwachting in het vierde kwartaal van 2021 aangenomen. Vandaag (27 juli) is dus de laatste dag voor bedrijven, lobby's en verenigingen om de Commissie te vertellen wat zij vinden van haar aanstaande wetgeving. De Commissie zal het juiste evenwicht moeten vinden tussen het verlenen van voldoende toegang tot gezondheidsgegevens om innovatie te stimuleren en tegelijkertijd die gegevens veilig en privé te houden. 

AMR-voortgangsrapport

De Europese Commissie heeft haar 5e voortgangsverslag gepubliceerd over de uitvoering van het Europese "One Health Action Plan" tegen antimicrobiële resistentie (AMR), dat in juni 2017 is aangenomen. De belangrijkste doelstellingen van dit plan zijn gebaseerd op drie hoofdpijlers: van de EU een best practice regio; het stimuleren van onderzoek, ontwikkeling en innovatie en het vormgeven van de mondiale agenda. Het aanpakken van AMR via een één-gezondheidsbenadering is ook een prioriteit voor deze Commissie, zoals aangegeven in de opdrachtbrief van commissaris Kyriakides van november 2019. Uit het voortgangsverslag blijkt dat een aantal AMR-initiatieven de afgelopen maanden zijn voortgezet of ingevoerd. Zo heeft de Commissie in de EU-strategie van boer tot bord een doelstelling aangenomen die erop gericht is de totale verkoop van antimicrobiële stoffen in de EU voor landbouwhuisdieren en in de aquacultuur tegen 50 met 2030% te verminderen. Deze doelstelling zal worden ondersteund door de uitvoering van de recente verordeningen inzake Diergeneesmiddelen en gemedicineerde diervoeders waarvoor momenteel uitvoeringshandelingen en gedelegeerde handelingen worden opgesteld.

EU-VS Trade and Tech Council start in september

volgend Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen en de lancering van de EU-VS Trade and Technology Council (TTC) van de Amerikaanse president Joe Biden op de VS-EU-top in Brussel in juni, de TTC, vanaf september, zal dienen als een forum voor de Verenigde Staten en de Europese Unie om samen te werken. coördineren van benaderingen van belangrijke mondiale handels-, economische en technologische kwesties en het verdiepen van de trans-Atlantische handels- en economische betrekkingen op basis van gedeelde democratische waarden. Deze nieuwe Raad zal periodiek op politiek niveau bijeenkomen om de samenwerking te sturen, en zal, in de nasleep van de coronaviruspandemie, ook zoeken naar manieren waarop de Verenigde Staten en de EU kunnen samenwerken op het gebied van geavanceerd gezondheidsonderzoek en ontwikkeling. 

Uitvoerend vicevoorzitter van de Europese Commissie en commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager: “We hebben gemeenschappelijke democratische waarden en we willen deze omzetten in tastbare actie aan beide zijden van de Atlantische Oceaan. Werken aan een mensgerichte digitalisering en open en competitieve markten. Ik kijk er erg naar uit. Dit is een mooie stap voor onze hernieuwde samenwerking.”

EU-digitalisering

Als onderdeel van een grotere regionale strategie voor digitale transformatie werkt de EU aan (1) de opbouw van een ondersteunend ecosysteem voor opkomende technologieën; (2) regionale digitale infrastructuur ontwikkelen; (3) gedeelde middelen identificeren om te investeren in digitalisering; (4) en de stem van de regio versterken over digitale beleidskwesties in de Europese Unie (EU) en de trans-Atlantische betrekkingen. Digitalisering kan dienen als een economische multiplicator door efficiëntieverbeteringen te creëren in niet-digitale sectoren. Door interoperabele digitale oplossingen voor grensoverschrijdende handel te institutionaliseren, kan de regio zijn economische efficiëntie en concurrentievermogen op de lange termijn vergroten. Maar structurele uitdagingen tasten dat economisch potentieel aan. Arbeidstekorten, loon- en inflatiedruk en achterblijvende innovatie van eigen bodem blijven de belangrijkste problemen die de economische en digitale ontwikkeling belemmeren. Uit gegevens blijkt dat de EU een inhaalslag moet maken. Het personeel mist essentiële digitale vaardigheden en MOE-bedrijven lopen achter op die in andere Europese landen bij het integreren van digitale oplossingen.

EU kanker desinformatie

De Europese Kankerorganisatie feliciteert de Europese Commissie met haar erkenning van de grote sociale schade die wordt veroorzaakt door online-desinformatie en haar vastberadenheid om een ​​actieve rol te spelen bij het bestrijden van de ernstigste gevolgen via initiatieven zoals de praktijkcode voor desinformatie. Desinformatie kan de kankerzorg op vele manieren beïnvloeden. Gedeeltelijk onjuiste of misleidende informatie over kankerbehandelingen komt vaak voor, en het geloof in verkeerde informatie/desinformatie over de gezondheid kan het kankertraject van een persoon negatief beïnvloeden door hun medische besluitvorming te beïnvloeden. Socialmediaplatforms zijn vaak een knooppunt voor de verspreiding van dergelijke desinformatie. Zo bleek uit een onderzoek dat van de 20 meest gedeelde artikelen op Facebook in 2016 met het woord 'kanker' in de kop, meer dan de helft van de rapporten in diskrediet werd gebracht door artsen en gezondheidsautoriteiten 

Goed nieuws om af te sluiten - EU vaccineert 70% van de volwassenen met één injectie

De EU heeft vandaag (27 juli) haar zomerdoel bereikt om 70 procent van haar volwassenen te vaccineren tegen COVID-19 – afhankelijk van hoe je het meetelt.

Zeventig procent van de volwassenen in de EU heeft één dosis gekregen, terwijl 57% volledig is gevaccineerd, heeft Commissievoorzitter Ursula von der Leyen aangekondigd.

Von der Leyen heeft de EU gecrediteerd voor het leveren van vaccins na een moeizame start eerder dit jaar en verklaarde: "De EU heeft woord gehouden en geleverd."

"Het inhaalproces is zeer succesvol geweest, maar we moeten de inspanningen volhouden", schreef ze in een verklaring. “De deltavariant is heel gevaarlijk. Ik roep dan ook iedereen – die de mogelijkheid heeft – op om zich te laten vaccineren.”

Het doel van de EU is een bewegend doelwit geweest. De Commissie wilde eind september 70% van de volwassenen laten vaccineren, hoewel zij later aangaf dat dit in juli zou kunnen gebeuren. Eerder deze maand zei de EU-executive dat landen genoeg prikken hebben om hun bevolking volledig te vaccineren, maar de aankondiging van vandaag is gebaseerd op één injectie. 

Dat is alles van EAPM voor nu - zorg ervoor dat je veilig en gezond blijft en een uitstekende week hebt, tot vrijdag.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending