Verbind je met ons

Europese Alliantie voor gepersonaliseerde geneeskunde

EAPM: het Parlement dringt aan op meer publieksvriendelijke plenaire vergaderingen, de handels- en technologieraad tussen de EU en de VS belooft belangrijke werkzaamheden op het gebied van gezondheid, desinformatie over kanker in de EU en meer...

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Goedemorgen, gezondheidscollega's, en welkom bij de eerste update van de Europese Alliantie voor gepersonaliseerde geneeskunde (EAPM) van de week - de voortgang van de EAPM in de eerste helft van 2021 is solide, en de tweede helft komt ook in een stroomversnelling nu we de wetgevende pagina's van juli tot augustus, schrijft EAPM uitvoerend directeur Denis Horgan.

EAPM klaar om drie gezondheidspapieren af ​​te ronden

In augustus en daarna zal EAPM de komende maanden de laatste hand leggen aan drie papers over de herziening van de IVDR-wetgeving, de implementatie van NGS/moleculaire diagnostiek en het EU-bestrijdingskankerplan, evenals de kwesties met betrekking tot real-world bewijsmateriaal in verband met de EU-gezondheidsgegevens ruimte en andere beleidsdossiers.

advertentie

Meer interessante tijden voor het Parlement 

David Sassoli, voorzitter van het Europees Parlement, wil ondertussen dat de leden van het Europees Parlement nadenken over de toekomst van hun instelling - en misschien die van hemzelf. “Tijd om de parlementaire democratie en ons werk te heroverwegen”, tweette hij, eraan toevoegend dat hij de instelling wil versterken met een oefening in zelfbevestiging, voor post-COVID-tijden en met het midden van de legislatuur in duidelijk zicht. Sassoli wil dat het Parlement zich bezighoudt met een "brede reflectie", zei een ambtenaar van de instelling, over de dingen die het dierbaar zijn, waaronder hoe de invloed en zichtbaarheid te vergroten.

Daartoe Sassoli lanceerde een discussieproces met vijf 'focusgroepen' waarvan hij verwacht dat ze voor de zomervakantie resultaten zullen opleveren. Onderwerpen die moeten worden besproken, volgens functionarissen die bekend zijn met de oefening, zijn onder meer het hervormen van de plenaire sessies en manieren om "dynamische debatten te bevorderen". EP-leden worden ook uitgenodigd om met ideeën te komen over hoe het gewicht van de instelling kan worden versterkt in een tweede focusgroep die spreekt over de prerogatieven van het Parlement - dat betekent "wetgevende en controlebevoegdheden en toezicht, toegang tot informatie en documenten, en begrotingscontrole", zei een ambtenaar .

advertentie

En een nieuw rapport van de Beating Cancer-commissie van het Europees Parlement maakt geen onderscheid tussen sigaretten en nieuwe tabaksproducten op belangrijke punten, wat wijst op een strakker standpunt over tabakscontrole, en sommige wetgevers mobiliseren zich al om dit aan te vechten. Na goedkeuring zal het rapport van de BECA-commissie dienen als het standpunt van de instelling over het baanbrekende Beating Cancer Plan van de Europese Commissie. Het plan is bedoeld om de tabakscontrole aan te scherpen, aangezien roken nog steeds een van de belangrijkste risicofactoren is voor sterfgevallen door kanker, met jaarlijks 700,000 dodelijke slachtoffers in de EU.

Laatste kans voor EHDS-feedback

Op 3 mei publiceerde de Europese Commissie een openbare raadpleging over de European Health Data Space (EHDS), die tot gisteren (26 juli) open bleef. Als beleidsinitiatief heeft de EHDS tot doel een gemeenschappelijk kader te bieden in alle EU-lidstaten voor het delen en uitwisselen van hoogwaardige gezondheidsgegevens, zoals elektronische medische dossiers, patiëntenregisters en genomische gegevens, om de gezondheidszorg te ondersteunen, maar ook om de gezondheidsonderzoek, beleidsvorming en wetgeving. Opgesplitst in drie secties: toegang en gebruik van persoonlijke gezondheidsgegevens, digitale gezondheidsdiensten en -producten, en kunstmatige intelligentie in de gezondheidszorg, heeft de consultatie tot doel om te peilen welke beleidsopties de voorkeur hebben voor de implementatie van de EHDS. Het wetgevingsvoorstel dat uit deze consultatie voortvloeit, wordt naar verwachting in het vierde kwartaal van 2021 aangenomen. Vandaag (27 juli) is dus de laatste dag voor bedrijven, lobby's en verenigingen om de Commissie te vertellen wat zij vinden van haar aanstaande wetgeving. De Commissie zal het juiste evenwicht moeten vinden tussen het verlenen van voldoende toegang tot gezondheidsgegevens om innovatie te stimuleren en tegelijkertijd die gegevens veilig en privé te houden. 

AMR-voortgangsrapport

De Europese Commissie heeft haar 5e voortgangsverslag gepubliceerd over de uitvoering van het Europese "One Health Action Plan" tegen antimicrobiële resistentie (AMR), dat in juni 2017 is aangenomen. De belangrijkste doelstellingen van dit plan zijn gebaseerd op drie hoofdpijlers: van de EU een best practice regio; het stimuleren van onderzoek, ontwikkeling en innovatie en het vormgeven van de mondiale agenda. Het aanpakken van AMR via een één-gezondheidsbenadering is ook een prioriteit voor deze Commissie, zoals aangegeven in de opdrachtbrief van commissaris Kyriakides van november 2019. Uit het voortgangsverslag blijkt dat een aantal AMR-initiatieven de afgelopen maanden zijn voortgezet of ingevoerd. Zo heeft de Commissie in de EU-strategie van boer tot bord een doelstelling aangenomen die erop gericht is de totale verkoop van antimicrobiële stoffen in de EU voor landbouwhuisdieren en in de aquacultuur tegen 50 met 2030% te verminderen. Deze doelstelling zal worden ondersteund door de uitvoering van de recente verordeningen inzake Diergeneesmiddelen en gemedicineerde diervoeders waarvoor momenteel uitvoeringshandelingen en gedelegeerde handelingen worden opgesteld.

EU-VS Trade and Tech Council start in september

volgend Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen en de lancering van de EU-VS Trade and Technology Council (TTC) van de Amerikaanse president Joe Biden op de VS-EU-top in Brussel in juni, de TTC, vanaf september, zal dienen als een forum voor de Verenigde Staten en de Europese Unie om samen te werken. coördineren van benaderingen van belangrijke mondiale handels-, economische en technologische kwesties en het verdiepen van de trans-Atlantische handels- en economische betrekkingen op basis van gedeelde democratische waarden. Deze nieuwe Raad zal periodiek op politiek niveau bijeenkomen om de samenwerking te sturen, en zal, in de nasleep van de coronaviruspandemie, ook zoeken naar manieren waarop de Verenigde Staten en de EU kunnen samenwerken op het gebied van geavanceerd gezondheidsonderzoek en ontwikkeling. 

Uitvoerend vicevoorzitter van de Europese Commissie en commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager: “We hebben gemeenschappelijke democratische waarden en we willen deze omzetten in tastbare actie aan beide zijden van de Atlantische Oceaan. Werken aan een mensgerichte digitalisering en open en competitieve markten. Ik kijk er erg naar uit. Dit is een mooie stap voor onze hernieuwde samenwerking.”

EU-digitalisering

Als onderdeel van een grotere regionale strategie voor digitale transformatie werkt de EU aan (1) de opbouw van een ondersteunend ecosysteem voor opkomende technologieën; (2) regionale digitale infrastructuur ontwikkelen; (3) gedeelde middelen identificeren om te investeren in digitalisering; (4) en de stem van de regio versterken over digitale beleidskwesties in de Europese Unie (EU) en de trans-Atlantische betrekkingen. Digitalisering kan dienen als een economische multiplicator door efficiëntieverbeteringen te creëren in niet-digitale sectoren. Door interoperabele digitale oplossingen voor grensoverschrijdende handel te institutionaliseren, kan de regio zijn economische efficiëntie en concurrentievermogen op de lange termijn vergroten. Maar structurele uitdagingen tasten dat economisch potentieel aan. Arbeidstekorten, loon- en inflatiedruk en achterblijvende innovatie van eigen bodem blijven de belangrijkste problemen die de economische en digitale ontwikkeling belemmeren. Uit gegevens blijkt dat de EU een inhaalslag moet maken. Het personeel mist essentiële digitale vaardigheden en MOE-bedrijven lopen achter op die in andere Europese landen bij het integreren van digitale oplossingen.

EU kanker desinformatie

De Europese Kankerorganisatie feliciteert de Europese Commissie met haar erkenning van de grote sociale schade die wordt veroorzaakt door online-desinformatie en haar vastberadenheid om een ​​actieve rol te spelen bij het bestrijden van de ernstigste gevolgen via initiatieven zoals de praktijkcode voor desinformatie. Desinformatie kan de kankerzorg op vele manieren beïnvloeden. Gedeeltelijk onjuiste of misleidende informatie over kankerbehandelingen komt vaak voor, en het geloof in verkeerde informatie/desinformatie over de gezondheid kan het kankertraject van een persoon negatief beïnvloeden door hun medische besluitvorming te beïnvloeden. Socialmediaplatforms zijn vaak een knooppunt voor de verspreiding van dergelijke desinformatie. Zo bleek uit een onderzoek dat van de 20 meest gedeelde artikelen op Facebook in 2016 met het woord 'kanker' in de kop, meer dan de helft van de rapporten in diskrediet werd gebracht door artsen en gezondheidsautoriteiten 

Goed nieuws om af te sluiten - EU vaccineert 70% van de volwassenen met één injectie

De EU heeft vandaag (27 juli) haar zomerdoel bereikt om 70 procent van haar volwassenen te vaccineren tegen COVID-19 – afhankelijk van hoe je het meetelt.

Zeventig procent van de volwassenen in de EU heeft één dosis gekregen, terwijl 57% volledig is gevaccineerd, heeft Commissievoorzitter Ursula von der Leyen aangekondigd.

Von der Leyen heeft de EU gecrediteerd voor het leveren van vaccins na een moeizame start eerder dit jaar en verklaarde: "De EU heeft woord gehouden en geleverd."

"Het inhaalproces is zeer succesvol geweest, maar we moeten de inspanningen volhouden", schreef ze in een verklaring. “De deltavariant is heel gevaarlijk. Ik roep dan ook iedereen – die de mogelijkheid heeft – op om zich te laten vaccineren.”

Het doel van de EU is een bewegend doelwit geweest. De Commissie wilde eind september 70% van de volwassenen laten vaccineren, hoewel zij later aangaf dat dit in juli zou kunnen gebeuren. Eerder deze maand zei de EU-executive dat landen genoeg prikken hebben om hun bevolking volledig te vaccineren, maar de aankondiging van vandaag is gebaseerd op één injectie. 

Dat is alles van EAPM voor nu - zorg ervoor dat je veilig en gezond blijft en een uitstekende week hebt, tot vrijdag.

Europese Alliantie voor gepersonaliseerde geneeskunde

EAPM: 'Waarde' in de gezondheidszorg - wie beslist? EAPM Oncologie Ronde Tafel, schrijf je nu in!

gepubliceerd

on

Goedemiddag, gezondheidscollega's, en welkom bij de update van de Europese Alliantie voor gepersonaliseerde geneeskunde (EAPM) - met nog maar drie dagen te gaan, is uw laatste kans hier om u in te schrijven voor het komende EAPM-evenement aanstaande vrijdag 17 september, 'The need for change: Het ecosysteem van de gezondheidszorg definiëren om de waarde te bepalen' dat zal plaatsvinden tijdens het ESMO-congres, details hieronder, schrijft EAPM uitvoerend directeur Denis Horgan.

Verantwoordelijkheid voor beleidsvorming

Het evenement vindt plaats op vrijdag van 8u30-16u CET; hier is de link om te registreren en hier is de link naar de agenda

advertentie

De conferentie zal rekening houden met het feit dat nieuwe ontdekkingen - voortgekomen uit een dieper begrip van het menselijk genoom - een paradigmaverschuiving in de geneeskunde veroorzaken van een one-size-fits-all benadering naar een die gepersonaliseerd en gericht is op het individu.

Deze verschuiving vordert snel in de oncologie, maar is langzamer op andere gebieden. En hoewel er veel belemmeringen zijn voor innovatie in de klinische praktijk - waaronder uitdagingen op het gebied van markttoegang, wetenschappelijke en/of regelgeving - is de grootste uitdaging in het zorgstelsel de problemen met betrekking tot vroege diagnose, waarde en gegevens.

De verschillende ideeën over wat 'waarde' in de moderne geneeskunde is een hot topic voor debat in Europa en daarbuiten. 

Hoe definiëren we het? Hoe meten we een mensenleven – of kwaliteit van leven – aan de kosten van een behandeling? Beoordelen we de bijdrage van het individu, fiscaal en anderszins, aan de samenleving en wegen we die af tegen een prijs? En hoe zit het met de morele kwesties die bij dergelijke oordelen komen kijken? En wie zou ze willen maken?

advertentie

De meesten van ons zou dat schokkend, onrechtvaardig en onmenselijk vinden. Toch gebeurt in ruime zin.

Helaas is de gezondheidszorg in de EU met een vergrijzende bevolking van 500 miljoen burgers nog nooit zo duur geweest. Mensen leven langer en zullen in de meeste gevallen tijdens hun leven niet voor één maar voor meerdere aandoeningen worden behandeld. Het is een dilemma en het zal niet verdwijnen.

Om 'waarde' te begrijpen moet u natuurlijk eerst een behandeling begrijpen, plus eventuele andere behandelingsopties, en overwegen wat het (of zij) kan bieden.

Patiënten, wanneer ze hun opties begrijpen, zullen hun eigen mening hebben over wat waarde inhoudt, afhankelijk van hun omstandigheden - "Zal ik beter worden? Zal ik langer leven? Zal mijn kwaliteit van leven verbeteren? Wat zijn de bijwerkingen?”. `

Betalers, niet verrassend, als ze weegt, zoals zij doen, voordelen tegen kosten en overige overwegingen, kunnen een andere aanpak nemen. 

Ondertussen moeten de fabrikanten en vernieuwers opereren binnen de grenzen van de 'waarde' die zijn nog onduidelijk. 

Er is een solide argument dat waarde altijd moet worden gedefinieerd met betrekking tot de klant. Waarde in de gezondheidszorg hangt af van resultaten en uitkomsten - essentieel voor de patiënt - ongeacht het volume aan geleverde diensten, maar de waarde zal altijd als relatief worden gezien kosten.

Dit alles komt aan bod op onze conferentie. Hier is de link om te registreren en hier is de link naar de agenda.

Onder de vele aanwezige sprekers zal zijn: Cristian Busoi Europarlementariër, ENVI-commissie, Europees Parlement, Szymon Bielecki, DG CONNECT, Europese Commissie en Stefan Schreck, adviseur voor de relaties met belanghebbenden bij DG SANTE, DG SANTE, Europese Commissie.

Op naar ander nieuws....

Autoriteit voor paraatheid en respons op gezondheidsrampen en het Parlement in Straatsburg..

De European Health Emergency Preparedness and Response Authority (HERA) is bedoeld als centraal element voor het versterken van de Europese gezondheidsunie met een betere EU-paraatheid en reactie op ernstige grensoverschrijdende gezondheidsbedreigingen, door snelle beschikbaarheid, toegang en verspreiding van de benodigde tegenmaatregelen mogelijk te maken. Maar volgens Peter Liese, de gezondheidswoordvoerder van de EVP in het Europees Parlement, maakt het niet uit dat HERA geen EU-agentschap zal zijn, vertelde hij maandagochtend (13 september) aan verslaggevers. Het opzetten van een compleet nieuw bureau kost tijd, erkent Liese. 'We moeten snel handelen' Liese zei. De autoriteit zal in plaats daarvan bij de Commissie worden ondergebracht. 

Maar een nog groter probleem voor veel EP-leden is het feit dat het onwaarschijnlijk is dat ze over de voorstellen zullen debatteren voordat ze wet worden. Volgens de ontwerpvoorstellen stelt de Commissie een verordening van de Raad voor op basis van artikel 122 van de EU-verdragen. Dit betekent dat het voorstel doorgaat zonder de goedkeuring van de leden van het Europees Parlement. 

"HERA zal voortbouwen op EU-financiering", wat geld van de belastingbetaler is, en heeft dus "de bevoegdheid van het EP om er toezicht op te houden!" Groen EP-lid Tilly Metz getweet. 

EP-leden hebben hun woede geuit nadat bleek dat het Europees Parlement mogelijk niet over de plannen wordt geraadpleegd.

De reactie komt nadat de uitvoerende macht van de EU de autoriteit heeft gedegradeerd tot een "toegewijde centrale structuur" die is ondergebracht bij de Commissie, in plaats van een op zichzelf staand EU-agentschap.

Volgens de ontwerpvoorstellen zal de biomedische autoriteit voor noodgevallen worden opgericht met artikel 122 als rechtsgrondslag - een bepaling in het EU-recht waarvoor geen goedkeuring door het Europees Parlement nodig is.

Die rechtsgrondslag is tijdens de pandemie gebruikt om noodfondsen naar EU-landen te sturen, evenals voor andere regelgeving, zoals de oprichting van SURE, een programma dat bijstand bij werkloosheid verleende.

In haar HERA-ontwerpvoorstel rechtvaardigde de Commissie haar juridische keuze om "het aanbod en de tijdige beschikbaarheid en toegankelijkheid van crisisrelevante medische tegenmaatregelen te waarborgen".

Een ambtenaar van de Commissie merkte op dat HERA een interne structuur van de Commissie zal zijn, dus "het Parlement is er niet bij betrokken".

EP-leden zijn niet blij: "Het is onaanvaardbaar dat de @EU_Commission en de @EUCouncil onder het voorwendsel van een crisiscrisis opnieuw de geest van het Verdrag van Lissabon breken en de enige democratisch gekozen EU-instelling uitsluiten van het besluitvormingsproces", Frans EP-lid Michèle Rivasi twitterde.

Bovendien zijn de resultaten van de plenaire stemming van het Parlement over de voorstellen ter versterking van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) en de verordening inzake ernstige grensoverschrijdende gezondheidsbedreigingen ophanden - EP-leden bespraken het voorstel maandagmiddag in de plenaire vergadering, met de meesten steunden de voorstellen.  

Over de vraag of het ECDC naast besmettelijke ziekten ook niet-overdraagbare ziekten (NCD's) moet behandelen, is gezondheidscommissaris Stella Kyriakides tegen het idee, omdat het het werk in de lidstaten zou kunnen dupliceren en "het zou de middelen binnen het agentschap aanzienlijk verzwakken, waardoor de haar focus in plaats van deze te versterken”.

Frankrijk wil de toegang van de VS tot EU-gegevens aan banden leggen

De Franse topfunctionaris voor cyberbeveiliging dringt er bij Europa op aan om de Amerikaanse wetshandhavers te stoppen toegang te krijgen tot kritieke gegevens die in Europa zijn opgeslagen door Amerikaanse cloudbedrijven.

Europese cyberbeveiligingsautoriteiten ontwikkelen regels voor cloudproviders zoals Amazon, Microsoft, Google en anderen die strengere cyberbeveiligingsregels zouden opleggen in het kader van een nieuwe certificeringsregeling, ook voor gegevensbeheer.

Volgens een Amerikaanse wet die bekend staat als de CLOUD Act, zijn Amerikaanse bedrijven verplicht om buitenlandse gegevens te verstrekken aan Amerikaanse autoriteiten als daarom wordt gevraagd. Maar als Poupard zijn zin krijgt, zouden nieuwe EU-regels voorkomen dat kritieke gegevens bij de Amerikaanse autoriteiten terechtkomen.

De regel "zou de standaard Amerikaanse en Chinese diensten uitsluiten" van het aanbieden van diensten in kritieke sectoren in Europa, zei Poupard. “Het gaat er niet om dat we partners de rug toekeren. Maar het gaat erom dat we de moed hebben om te zeggen dat we niet willen dat niet-Europese wetgeving op deze diensten van toepassing is.”

Europese regeringen proberen minder afhankelijk te worden van Amerikaanse cloudservices als onderdeel van hun streven naar 'strategische autonomie', het idee dat Europa de controle moet houden over het technologiebeleid, deels vanwege de angst voor spionage en surveillance vanuit de VS

De nieuwe regel voor cyberbeveiliging in de cloud "zal een echte test zijn, een echt doel voor de politieke wil om strategische autonomie op digitaal gebied te bereiken", zei Poupard. "Als we dit niet kunnen zeggen, heeft het begrip Europese soevereiniteit geen zin."

De verklaringen van Poupard komen twee weken voordat Amerikaanse en EU-functionarissen elkaar ontmoeten om cyberbeveiliging, gegevensprivacy en andere kwesties te bespreken tijdens de eerste vergadering van een nieuw gevormde Trade and Tech Council, in Pittsburgh op 29 september.

Tijdens een bijeenkomst van digitale leiders vorige week in Tallinn, Estland, betreurde de Amerikaanse minister van Handel Gina Raimondo de toenemende neiging van Europa om wetten en inspanningen op te leggen om te voorkomen dat EU-gegevens naar de VS worden verzonden.

"Ik hoop dat we het er allemaal over eens kunnen zijn dat de vereisten om gegevens gelokaliseerd te houden in het land al onze bedrijven, al onze economieën en al onze burgers schaden", zei Raimondo, eraan toevoegend dat gegevensstromen essentieel waren om "zeer dure bedreigingen en aanvallen” en commerciële winsten.

Goed nieuws om af te ronden: Italië begint met het toedienen van boostervaccins

Italië zal deze maand beginnen met het toedienen van een derde injectie van Covid-19-vaccins aan de meest kwetsbare delen van de bevolking, zei de minister van Volksgezondheid van het land.

"Er komt een derde dosis, we beginnen al in september", zei Roberto Speranza maandag op een persconferentie in Rome.

Vorige week zei Mario Draghi, de Italiaanse premier, dat zijn regering overweegt om COVID-19-vaccins verplicht te stellen voor alle mensen van de in aanmerking komende leeftijd. Italië heeft vaccins al verplicht gesteld voor medisch personeel.

Het land heeft iets meer dan 70% van alle mensen ouder dan 12 jaar gevaccineerd en Draghi heeft gezegd dat hij hoopt dat dit eind september zal stijgen tot meer dan 80%.

En dat is allemaal van EAPM - vergeet niet, hier is de link om te registreren voor de EAPM-conferentie op vrijdag, en hier is de link naar de agenda. Blijf veilig en wel, tot snel!

Verder lezen

Europese Alliantie voor gepersonaliseerde geneeskunde

EAPM: De noodzaak van verandering – EU op de voorgrond op het gebied van kanker, datagovernance en HTA

gepubliceerd

on

Goedemiddag, gezondheidscollega's, en welkom bij de tweede update van de Europese Alliantie voor gepersonaliseerde geneeskunde (EAPM) van de week, waarin we nu de reeks volksgezondheidsscenario's bespreken. De dramatische verbetering van de gezondheid van de burgers van Europa in de afgelopen twee eeuwen heeft het continent en de levens van de mensen die erop leven veranderd. Maar is Europa in staat om de nieuwe voordelen te benutten die wetenschap, technologie en vooruitstrevende openbare beleidsbeslissingen kunnen bieden aan huidige en toekomstige generaties Europeanen? schrijft EAPM uitvoerend directeur Dr. Denis Horgan of verliest het de wil en het vermogen om de vruchten van vooruitgang te grijpen?

Het antwoord: Ja, EU-beleidsmakers boeken vooruitgang op het gebied van gezondheid – EAPM zet zich in

Zoals blijkt uit COVID 19, zijn de wetenschap en technologie dat zeker niet. Zorgprofessionals hebben nog steeds een sterk gevoel van toewijding. En onderzoek en industrie draaien in een ongekend hoog ritme. Wat op het plaatje ontbreekt, is een overkoepelende visie op hoe – of zelfs al – al dat potentieel te benutten.

advertentie

De belangrijkste kwesties waar EAPM zich deze week en de afgelopen maanden mee bezig heeft gehouden, gingen over gezondheidsgegevens, HTA en kanker, die voortbouwt op onze conferentie van 1 juli, en de EU Health Data Space waar EAPM de afgelopen jaren voor heeft gepleit. 

EAPM heeft actief contact gehad met een aantal Europese politici uit het hele politieke spectrum in het Europees Parlement, zoals de Gezondheidscommissie en de ITRE-commissie, met betrekking tot kanker en de EU Health Data-ruimtedossiers.

Vanmiddag (16 juli), vandaar de latere update, stemden zesenzestig EP-leden vóór en zes onthielden zich van stemming om het ontwerpverslag over de EU-gegevenswet goed te keuren. Ze kregen ook een mandaat om met de Raad te onderhandelen.   

Dit is het eerste wetsvoorstel dat is ingediend als onderdeel van de datastrategie van de EU die tot doel heeft de uitwisseling van gegevens in het blok en daarbuiten te bevorderen. Volgens de rapporteur EVP EP-lid Angelika Niebler een statement. “De visie is een 'Schengen voor data', waarin data ongehinderd en volgens Europese regels kan circuleren.”

advertentie

Hieronder meer hierover…. 

Gezondheidscommissie van het Parlement stemt via rapport over gezondheidsbedreigingen 

De Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid (ENVI) van het Europees Parlement heeft een ontwerpverslag gesteund over de aanpak van grensoverschrijdende gezondheidsbedreigingen. 

De stemming werd aangenomen met 67 voor, 10 tegen en één onthouding. 

Het rapport, geschreven door Frans EP-lid Véronique Trillet-Lenoir van Renew Europe, beschrijft het standpunt van het Parlement in de onderhandelingen over het voorstel van de Commissie om de bevoegdheden van Brussel op het gebied van noodrespons op gezondheidsgebied te versterken, een van de drie wetgevingsvoorstellen van de "gezondheidsunie". 

Het moet nog in de plenaire vergadering worden bekrachtigd. De trialogen zullen naar verwachting in het najaar beginnen. Het voorstel voorziet in de totstandkoming van een EU-plan voor gezondheidscrisis en pandemieparaatheid en roept op tot aanbevelingen voor nationale plannen die EU-agentschappen zouden herzien. Het zou ook de monitoring van potentiële ziektedreigingen versterken door betere informatieverzameling en regels creëren voor het initiëren van reacties wanneer een EU-noodsituatie wordt opgeroepen. 

Europarlementariërs steunen 'ambitieus' EU-kankerplan 

"Het ondersteunen, coördineren en aanvullen van de inspanningen van de lidstaten om het door kanker veroorzaakte lijden te verminderen", dat is de hoop die wordt uitgedrukt in het EU-kankerplan, en dat doortastende optreden op EU-niveau - de eerste in zijn soort sinds het begin van de jaren negentig - kan helpen om een ​​verwachte toename van 1990% van het aantal sterfgevallen door kanker tegen 24 te voorkomen. 

Een dergelijke stijging zou van de ziekte de grootste moordenaar in de EU maken. 

De grote lijnen van het plan zijn in lijn met een eerder ontwerp van december, waar EAPM toen ook mee bezig was. Het belang van gepersonaliseerde geneeskunde is opgewaardeerd in de definitieve tekst, met bijna twee pagina's gewijd aan het onderwerp. Het plan stelt een programma voor in 2023, gefinancierd door Horizon Europa, om "prioriteiten voor onderzoek en onderwijs in gepersonaliseerde geneeskunde" vast te stellen. 

Health Technology Assessment-deal eindelijk...

Na enkele jaren heeft Europa een mijlpaalovereenkomst bereikt om gezondheidstechnologiebeoordelingen (HTA) uit te voeren op nieuwe producten voor het blok. HTA is een op onderzoek gebaseerd hulpmiddel om de besluitvorming in de gezondheidszorg te ondersteunen. Het werkt door de toegevoegde waarde te beoordelen van nieuwe of bestaande gezondheidstechnologieën - medicijnen, medische hulpmiddelen en diagnostische hulpmiddelen, chirurgische procedures, evenals maatregelen voor ziektepreventie, diagnose of behandeling - in vergelijking met andere gezondheidstechnologieën. Volgens de voorgestelde wetgeving zullen de lidstaten op EU-niveau samenwerken aan gezamenlijke klinische beoordelingen en gezamenlijk wetenschappelijk overleg over gezondheidstechnologieën. 

De nieuwe wetgeving vereist de oprichting van een 'Coördinatiegroep Lidstaten', waarin elk land vertegenwoordigd is. Het samenwerkingsverband zal waardevolle wetenschappelijke informatie verstrekken aan de nationale gezondheidsautoriteiten als het gaat om beslissingen over prijsstelling en vergoeding voor een gezondheidstechnologie, aldus de Raad. 

Gegevensregulering gaat vooruit - terug naar een cruciale kwestie van vertrouwen van het publiek

Er zijn enkele tekenen dat de COVID-19-pandemie mensen ertoe heeft aangezet hun houding ten opzichte van het delen van persoonlijke gegevens te heroverwegen wanneer deze worden gebruikt om de volksgezondheid te beheren en essentiële diensten en infrastructuur te leveren. Een grotere bereidheid om persoonlijke gegevens te verstrekken, zou nieuwe kansen en politieke wil kunnen bieden om de implementatie van de slimme stad te versnellen - een stadsplanningsstrategie die technologie, kunstmatige intelligentie en gegevensanalyse gebruikt om steden efficiënter en duurzamer te runnen.

Maar hoewel de kijk op persoonlijke gegevens misschien is verschoven, is er nog een lange weg te gaan om universele steun van alle burgers te verzekeren, wat nodig zal zijn om het potentieel van slimme steden volledig te realiseren. 

Velen blijven terughoudend met het beschikbaar stellen van hun persoonlijke gegevens voor analyse. In een recent diepgaand, wereldwijd onderzoek door White & Case onder meer dan 50 senior professionals en investeerders die werkzaam zijn in de smart city-ruimte, waren de meningen bijna in het midden verdeeld. 

sommige 40% van de respondenten zei ze zijn vertrouwd met het delen/toegang geven tot persoonsgegevens voor het ontwikkelen/verbeteren van smart city-technologie, met 40% zegt ze voelen zich daar niet prettig bij en 20% onbeslist. 

Uit het onderzoek bleek ook dat 42% zei dat ze bereid zouden zijn om verminderde privacy te accepteren voor betere diensten, tegenover een derde die zei dat ze dat niet zouden doen, met, 24 procent onbeslist. Er zijn tekenen dat de pandemie mensen ertoe heeft aangezet hun houding ten opzichte van het delen van persoonlijke gegevens te heroverwegen. 

Het beveiligen van toegang tot grote hoeveelheden persoonlijke gegevens van stadsbewoners en het hebben van een duidelijk kader voor het gebruik ervan staat centraal in veel slimme stadsprojecten. Slimme steden vertrouwen op het verzamelen en analyseren van massagegevens van burgers, hun apparaten, stedelijke sensoren en nutsbedrijven die kunnen worden gebruikt om verkeer, vervoersnetwerken en stroomvoorziening en openbare diensten efficiënter te beheren. 

Sterkere grensoverschrijdende gezondheidszorg

Europese leden van de parlementaire gezondheidscommissie hebben dinsdag (13 juli) een reeks verbeterde regels aangenomen om het blok in staat te stellen sneller en effectiever te reageren op grensoverschrijdende gezondheidsbedreigingen. 

Dat houdt onder meer in dat de EU haar afhankelijkheid van de Wereldgezondheidsorganisatie vermindert bij het uitroepen van een pandemie. "We willen onze eigen noodsituaties op het gebied van gezondheid kunnen melden, als dat nodig is", zegt Esther de Lange Europarlementariër, vice-voorzitter van de EVP-Fractie verantwoordelijk voor Economie en Milieu en dit dossier. “Als Europa moet handelen, moeten we maatregelen niet uitstellen en wachten op de WHO.” Andere maatregelen van ENVI waren onder meer het verplicht stellen van grensoverschrijdende planning en opleiding van personeel; vereenvoudiging van de gezamenlijke inkoop van gezondheidsproducten; en het garanderen van continue gezondheidszorg voor andere ziekten. 

Slecht nieuws aan het einde: ECDC - Nieuwe gevallen van coronavirus stijgen in de EU

Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) dringt er bij EU-burgers op aan zich te laten vaccineren en zich aan het aanbevolen aantal doses te houden. Dit is met name belangrijk gezien de verspreiding van de Delta-variant van SARS-CoV-2, de noodzaak om burgers te beschermen, met name degenen die het risico lopen op ernstige COVID-19, en de wens om onze samenlevingen open te stellen en beperkingen te versoepelen. 

Europese vakantiegangers hadden gehoopt dat de zomer op het noordelijk halfrond van dit jaar ongehinderd verkeer zou zien en grotendeels vrij zou zijn van reisbeperkingen, maar landen in heel Zuid-Europa proberen nu opnieuw pandemische stoepranden op te leggen te midden van alarm over toenemende gevallen van de deltavariant, een zeer besmettelijke coronavirusstam voor het eerst ontdekt in India. Spanje, Portugal, Griekenland, Cyprus en Malta behoorden tot de eerste landen die eerder dit jaar begonnen te heropenen, maar nu verscherpen ze de toegangsbeperkingen voor vakantiegangers die niet beide prikjes hebben gekregen. 

Abrupt aangekondigde beperkingen dragen ook bij aan de ellende van de luchtvaart-, toeristen- en horeca-industrie op het continent. Ze hadden gehoopt op een sterk herstel van het bedrijfsleven de komende maanden, genoeg om te beginnen met het herstellen van de ernstige economische schade die de pandemie hen heeft toegebracht.  

Dat komt voorlopig allemaal van EAPM – vergeet niet ons verslag van onze laatste virtuele conferentie te lezen beschikbaar Hier, en zorg ervoor dat je veilig en gezond blijft en een uitstekend weekend hebt, tot volgende week.

Verder lezen

Europese Alliantie voor gepersonaliseerde geneeskunde

EU Beating Cancer-project centraal met conceptrapport

gepubliceerd

on

Goedemorgen en welkom, gezondheidscollega's, bij de tweede update van de Europese Alliantie voor gepersonaliseerde geneeskunde (EAPM) van de week - zoals het er nu uitziet, hebben zich nu meer dan 150 mensen geregistreerd voor onze aanstaande EAPM Sloveense EU-voorzitterschapsconferentie op 1 juli, dus nu is de tijd om je bij hen aan te sluiten en je plaats te reserveren voordat het te laat is, en we hebben ook een update over het ontwerpverslag van het Europees Parlement over de versterking van Europa in de strijd tegen kanker, schrijft EAPM Executive Director Dr. Denis Horgan. 

EAPM-conferentie nadert - nogmaals een herinnering...

De EAPM-conferentie zal fungeren als een bruggebeurtenis tussen de EU-voorzitterschappen van Portugal als Slovenië. De conferentie is verdeeld in sessies die de volgende gebieden bestrijken: Sessie 1: Genereren van afstemming in de regulering van gepersonaliseerde geneeskunde: RWE en Citizen Trus; Sessie 2: Bestrijding van prostaatkanker en longkanker - De rol van de EU Bestrijding van kanker: actualisering van de conclusies van de EU-Raad over screening Sessie 3: Gezondheidsvaardigheden - Inzicht in eigendom en privacy van genetische gegevens en tenslotte, niet in de laatste plaats, Sessie 4: Patiënttoegang tot geavanceerde Moleculaire Diagnostiek.

advertentie

Elke sessie bestaat uit paneldiscussies en Q&A-sessies om de best mogelijke betrokkenheid van alle deelnemers mogelijk te maken, dus nu is het tijd om u in te schrijven CDL Super Session., en download je agenda CDL Super Session..

Kankerbestrijding – het belangrijkste ontwerpverslag van het Parlement

Zoals vermeld in eerdere updates, heeft het Europees Parlement een speciale commissie voor de strijd tegen kanker opgericht. Het heeft op de laatste dag zijn eerste ontwerpverslag over het EU-kankerbestrijdingsplan gepubliceerd, waarin een aantal punten zijn opgenomen waar de EAPM de afgelopen maanden voor heeft gepleit die belangrijke kwesties vertegenwoordigen die het multi-stakeholderkarakter van zijn lidmaatschap vertegenwoordigen. 

advertentie

Onderverdeeld in talrijke artikelen, artikel 66 in het rapport is van bijzondere aandacht voor EAPM-leden, die zeggen dat enorme vooruitgang in de biologie heeft aangetoond dat kanker een overkoepelende term is voor meer dan 200 ziekten, en dat precisie- of gepersonaliseerde geneeskunde beschikbaar kan worden gemaakt door middel van de gerichte behandeling van verschillende medicijnen. mutaties. 

Het rapport is ook van mening dat precisiegeneeskunde of gepersonaliseerde geneeskunde, bestaande uit een behandelingskeuze op basis van individuele tumorbiomarkers, een veelbelovende manier is om de behandeling van kanker te verbeteren, en moedigt de lidstaten aan om de implementatie van regionale platforms voor moleculaire genetica te bevorderen en gelijke en snelle toegang tot gepersonaliseerde behandeling van patiënten.   

Daarnaast, artikel 48 roept de Commissie in het ontwerpverslag op om de rol van huisartsen, kinderartsen en eerstelijnszorgprofessionals te bevorderen, en de lidstaten te versterken, gezien hun belang bij het doorverwijzen van patiënten naar diagnostische tests en oncologiespecialisten, evenals tijdens de behandeling van kanker en het volgen van -up zorg; roept op tot de ontwikkeling van multidisciplinaire besluitvorming in het kader van specifieke overlegvergaderingen waarin verschillende kankerspecialisten samenkomen. 

Think artikel 61, het voorlopige akkoord over de verordening inzake de evaluatie van gezondheidstechnologie (HTA) dat op 22 juni 2021 door het Europees Parlement en de Raad is bereikt, wordt toegejuicht, om de toegang tot innovatieve kankerdiagnose en -behandelingen te harmoniseren.

Misschien wel het belangrijkste, artikel 87 is van mening dat er dringend behoefte is aan een Europees handvest voor de rechten van kankerpatiënten; dringt erop aan dat dit handvest de rechten van kankerpatiënten in elke fase van hun zorgtraject, dwz toegang tot preventie, eerste diagnose en gedurende hun hele behandeling, vastlegt, en dat het gelijkelijk van toepassing is op alle EU-burgers, ongeacht het land of de regio waar zij leven.

Daarnaast, artikel 105 kijkt naar het vlaggenschip 'Cancer Diagnostic and Treatment for All' en benadrukt de noodzaak van het gebruik van de 'next generation sequencing'-technologie voor snelle en efficiënte genetische profielen van tumorcellen, waardoor onderzoekers en clinici kankerprofielen kunnen delen en aanvragen dezelfde of vergelijkbare diagnostische en therapeutische benaderingen van patiënten met vergelijkbare kankerprofielen.

EAPM kijkt met enthousiasme uit naar alle vooruitgang die wordt geboekt in de strijd tegen kanker. In deze context werkt EAPM samen met haar experts aan twee publicaties over NGS en RWE die aanvullende input/begeleiding zullen geven aan de Europese politici waarmee EAPM samenwerkt. 

HTA politiek akkoord

De Commissie is ingenomen met het politieke akkoord over de verordening inzake de evaluatie van gezondheidstechnologie (HTA), dat op 23 juni door het Europees Parlement en de Raad is bereikt. De verordening zal de beschikbaarheid van innovatieve gezondheidstechnologieën zoals innovatieve medicijnen en bepaalde medische hulpmiddelen voor EU-patiënten verbeteren, zorgen voor een efficiënt gebruik van middelen en de kwaliteit van HTA in de hele EU versterken. Voorbeelden van gezondheidstechnologieën zijn onder meer geneesmiddelen, medische apparatuur en diagnostiek. Het zal ook de voorspelbaarheid van het bedrijfsleven vergemakkelijken, dubbel werk voor HTA-instanties en de industrie verminderen en de duurzaamheid van de EU-samenwerking op het gebied van HTA op lange termijn waarborgen.

Commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid Stella Kyriakides verwelkomde het akkoord en legde de volgende verklaring af: “Ik ben zeer verheugd dat het Europees Parlement en de Raad een langverwacht politiek akkoord hebben bereikt over de verordening inzake de evaluatie van gezondheidstechnologie. De verordening zal een belangrijke stap voorwaarts zijn om gezamenlijke wetenschappelijke beoordelingen van veelbelovende behandelingen en medische hulpmiddelen op EU-niveau mogelijk te maken.”

Vooruitgang op het gebied van vaccinaties welkom, maar verdere inspanningen dringend

De Europese Raad is ingenomen met de goede vorderingen op het gebied van vaccinatie en de algehele verbetering van de epidemiologische situatie, maar benadrukt de noodzaak om de vaccinatie-inspanningen voort te zetten en waakzaam en gecoördineerd te zijn met betrekking tot de ontwikkelingen, met name de opkomst en verspreiding van varianten.

Volgens de ontwerp-conclusies van de Europese Raad voor de bijeenkomst van 24-25 juni, verklaarde de Raad dat hij "de inzet van de EU voor internationale solidariteit in reactie op de pandemie opnieuw bevestigt".

“Alle producerende landen en fabrikanten moeten actief bijdragen aan inspanningen om de wereldwijde levering van COVID-19-vaccins, grondstoffen, behandelingen en therapieën te vergroten, en actie te coördineren in geval van knelpunten in de levering en distributie”, verklaart de ontwerptekst.

De conclusies verwijzen ook naar recente overeenkomsten over reizen binnen de EU, waarin staat dat de lidstaten deze maatregelen zouden toepassen "op een manier die de volledige terugkeer naar het vrije verkeer garandeert zodra de volksgezondheidssituatie dit toelaat." De Raad is ook van plan verheugd te zijn over het besluit om een ​​speciale zitting voor de Wereldgezondheidsvergadering te beleggen om een ​​pandemieverdrag te bespreken, waarbij de EU zegt dat zij zal blijven werken aan een doel van een verdrag.

WHO, WIPO en WTO zijn het eens over intensievere samenwerking om de COVID-19-pandemie aan te pakken 

Op 15 juni kwamen de directeuren-generaal van de WHO, de WIPO en de WTO in een geest van samenwerking en solidariteit bijeen om verdere samenwerking in kaart te brengen om de COVID-19-pandemie en de dringende wereldwijde uitdagingen op het snijvlak van volksgezondheid, intellectueel eigendom aan te pakken en handel. Zich terdege bewust van de gedeelde verantwoordelijkheid voor gemeenschappen over de hele wereld nu zij worden geconfronteerd met een gezondheidscrisis van ongekende ernst en omvang, beloofden de organisaties om de volledige omvang van de expertise en middelen van de respectieve instellingen in te zetten om de COVID-19-pandemie te beëindigen en het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van alle mensen, overal ter wereld.  

De inzet voor universele, rechtvaardige toegang tot COVID-19-vaccins, therapieën, diagnostiek en andere gezondheidstechnologieën werd onderstreept - een inzet die verankerd is in het besef dat dit een dringende morele verplichting is die onmiddellijke praktische actie vereist. In deze geest was er een overeenkomst om voort te bouwen op de langdurige inzet voor de WHO-WIPO-WTO trilaterale samenwerking die tot doel heeft alle landen te ondersteunen en bij te staan ​​bij het beoordelen en implementeren van duurzame en geïntegreerde oplossingen voor uitdagingen op het gebied van de volksgezondheid.  

Binnen dit bestaande samenwerkingskader is overeengekomen om onze steun in de context van de pandemie te versterken en te concentreren door middel van twee specifieke initiatieven - de drie agentschappen zullen samenwerken aan de organisatie van praktische workshops voor capaciteitsopbouw om de stroom van bijgewerkte informatie over de huidige ontwikkelingen in de pandemie en reacties om gelijke toegang tot COVID-19-gezondheidstechnologieën te bereiken. Het doel van deze workshops is om de capaciteit van beleidsmakers en experts in de regeringen van de lidstaten te versterken om de pandemie dienovereenkomstig aan te pakken. De eerste workshop in de reeks is een workshop over technologieoverdracht en licenties, die gepland staat voor september. 

Lange zorgen over COVID

Meer dan 2 miljoen volwassenen in Engeland hebben symptomen van het coronavirus ervaren die langer dan 12 weken aanhouden, zoals ademhalingsproblemen en vermoeidheid, suggereren overheidsgegevens. Het is het dubbele van de vorige schatting voor lange Covid. Uit het onderzoek van het React-2-onderzoek, dat nog niet door vakgenoten is beoordeeld, bleek dat 37.7% van degenen die symptomatische Covid hadden, ten minste één symptoom had dat 12 weken of langer aanhield, terwijl 14.8% drie of meer aanhoudende symptomen had. "De omvang van het probleem is behoorlijk alarmerend", zegt professor Kevin McConway, emeritus hoogleraar toegepaste statistiek aan de Open Universiteit. Het komt omdat er woensdag (16,000 juni) in het VK meer dan 23 nieuwe bevestigde Covid-gevallen zijn gemeld, het hoogste dagelijkse cijfer sinds begin februari. De nieuwste cijfers toonden aan dat nog eens 19 mensen waren overleden binnen 28 dagen nadat ze positief waren getest op Covid-19, wat het totaal in het VK op 128,027 brengt. Hoewel de sterftecijfers relatief laag blijven, lijkt de sterke stijging van het aantal gemelde gevallen het minder waarschijnlijk te maken dat ministers de meeste resterende Covid-beperkingen zullen schrappen voordat de huidige vertraging van vier weken op 19 juli afloopt. 

Zwitserland gaat weer open 

Terwijl landen zoals het VK hun geplande opheffing van beperkingen uitstellen (zoals het er nu uitziet, tot 19 juli in het geval van het VK), heeft Zwitserland een nog verdergaande opheffing van beperkingen aangekondigd dan eerder gepland. Burgers hoeven niet langer thuis te werken; ze hoeven geen maskers of sociale afstand te dragen bij culturele en sportevenementen; en massa-evenementen kunnen doorgaan zonder beperkingen op aantallen of de noodzaak van maskers als er een vereiste is voor coronaviruscertificaten.

En dat is allemaal van EAPM voor deze week – een fijn weekend, blijf veilig en gezond, en vergeet niet te registreren CDL Super Session., en download je agenda CDL Super Session., voor de EAPM-conferentie van het EU-voorzitterschap op 1 juli.

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending