Verbind je met ons

EU

EAPM: HTA-vertragingen, EMA... en kanker verslaan

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Gegroet, collega's, en hier is de laatste update van de Europese Alliantie voor gepersonaliseerde geneeskunde (EAPM) terwijl we naderen wat naar we hopen een normale 'zomer' zal zijn. Het is dit jaar natuurlijk allemaal een beetje anders en beter, nu de vaccintarieven stijgen. Terwijl veel landen hun lockdown-processen langzaam maar zeker terugdraaien, valt nog te bezien hoeveel van ons de mogelijkheid zullen hebben om op vakantie te gaan in het buitenland - waar dat ook mag zijn - te midden van aanhoudende angsten met betrekking tot COVID-19-varianten . Sommige moedige zielen hebben natuurlijk gereserveerd, maar 'staycations' zijn bij sommige voorzichtige reizigers waarschijnlijk deze keer weer aan de orde van de dag, waarbij velen besluiten om in hun eigen land op vakantie te gaan. Vergeet in de tussentijd niet dat EAPM zeer binnenkort een virtuele conferentie heeft - over minder dan twee weken, in feite, op donderdag 1 juli, schrijft EAPM Executive Director Dr. Denis Horgan. 

Getiteld Overbruggingsconferentie: innovatie, publiek vertrouwen en bewijs: afstemming genereren om gepersonaliseerde innovatie in gezondheidszorgsystemen te vergemakkelijken, de conferentie fungeert als een bruggebeurtenis tussen de EU-voorzitterschappen van Portugal en  Slovenië.

Naast onze vele geweldige sprekers, zullen de aanwezigen worden getrokken uit vooraanstaande experts op het gebied van gepersonaliseerde geneeskunde - waaronder patiënten, betalers, professionals in de gezondheidszorg, plus de industrie, wetenschap, de academische wereld en het onderzoeksveld.

Elke sessie bestaat uit paneldiscussies en Q&A-sessies om de best mogelijke betrokkenheid van alle deelnemers mogelijk te maken, dus nu is het tijd om u in te schrijven Kwaliteitsbeleid, en download je agenda Kwaliteitsbeleid.

HTA-deal

Op woensdag (16 juni) ondertekenden de plaatsvervangende ambassadeurs van de EU het laatste voorstel voor de evaluatie van gezondheidstechnologie (HTA) van het Portugese voorzitterschap van de Raad, zodat het op 21 juni tot trialogen kan overgaan. Landen zijn bereid om de datum van toepassing te verkorten en compromissen te sluiten over het stemsysteem, maar staan ​​niet te popelen om toe te geven aan artikel 8 - een debat dat de deal zou kunnen vertragen. In het geval er afwijkende meningen zijn, waren de EU-landen het erover eens dat elk land de wetenschappelijke basis voor tegengestelde opvattingen moet uitleggen. 

Hervormingsvoorstel EMA - gemeenschappelijk standpunt van de EU overeengekomen

De ministers van Volksgezondheid van de EU zijn voor de laatste keer bijeengekomen onder het Portugese voorzitterschap van de Raad van de EU om overeenstemming te bereiken over het standpunt van dat orgaan voor onderhandelingen met het Europees Parlement over nieuwe regels om de rol van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) te versterken.

advertentie

Tijdens een vergadering in Luxemburg op dinsdag (15 juni) onder voorzitterschap van de Portugese minister van Volksgezondheid Marta Temido, hebben de 27 regeringen overeenstemming bereikt over hun standpunt voor de komende onderhandelingen met het Parlement.

Ze waren het al eens geworden over enkele wijzigingen in het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie in november over de herziening van de regels om het mandaat van het EMA te versterken, als onderdeel van een breder pakket over de zogenaamde Europese Gezondheidsunie.

Een van de belangrijkste doelstellingen van de nieuwe ontwerpregels van het EMA is om het beter in staat te stellen potentiële en feitelijke tekorten aan medicijnen en medische hulpmiddelen die van cruciaal belang worden geacht om te reageren op noodsituaties op het gebied van de volksgezondheid, zoals de COVID-19-pandemie, die tekortkomingen aan het licht bracht, te monitoren en te verminderen in dit verband.

Het voorstel heeft ook tot doel "te zorgen voor de tijdige ontwikkeling van hoogwaardige, veilige en werkzame geneesmiddelen, met bijzondere nadruk op het reageren op noodsituaties op het gebied van de volksgezondheid" en "een kader te bieden voor de werking van deskundigenpanels die medische hulpmiddelen met een hoog risico beoordelen en essentieel advies geven over crisisparaatheid en -beheer”.

Leven na kanker met BECA 

De speciale commissie voor de bestrijding van kanker van het Parlement (BECA) hield woensdag een hoorzitting over nationale kankerbestrijdingsprogramma's om te horen hoe verschillende landen de uitdaging aangingen. 

Ondanks vooruitgang in de diagnose van kanker en effectieve therapieën die hebben bijgedragen aan het verhogen van de overlevingskansen, blijven overlevenden van kanker met aanzienlijke uitdagingen te maken. Volgens het Europa's Beating Cancer Plan moet kanker worden aangepakt in het hele ziektetraject, van preventie tot verbetering van de kwaliteit van leven van kankerpatiënten en -overlevenden. In feite is het van het grootste belang ervoor te zorgen dat overlevenden "een lang, bevredigend leven leiden, vrij van discriminatie en oneerlijke obstakels". 

Het leven na kanker heeft vele facetten, maar de focus van dit onlinedebat ligt op de implementatie van beleid dat de specifieke uitdaging aangaat om voor overlevenden van kanker weer aan het werk te gaan. 

Richtlijn grensoverschrijdende gezondheidszorg in Noord-Ierland hersteld

Minister van Volksgezondheid Robin Swann gaat de richtlijn grensoverschrijdende gezondheidszorg teruggeven aan de Republiek Ierland. De richtlijn is een tijdelijke maatregel voor een periode van 12 maanden om de wachtlijsten in Noord-Ierland te helpen verminderen en zal aan strikte criteria worden onderworpen. 

De minister zei: “Een belangrijk principe van onze gezondheidsdienst is dat toegang tot diensten gebaseerd is op klinische behoefte, niet op het vermogen van een persoon om te betalen. We bevinden ons echter in uitzonderlijke tijden en we moeten elke optie bekijken om de wachtlijsten in Noord-Ierland aan te pakken. 

“Het opnieuw invoeren van een beperkte versie van de richtlijn inzake grensoverschrijdende gezondheidszorg in Ierland zal geen dramatische impact hebben op de totale wachtlijsten, maar het zal sommigen de mogelijkheid bieden om veel eerder behandeld te worden. 

"We hebben een dringende en collectieve aanpak van de overheid nodig om dit probleem aan te pakken en een gezondheidsdienst te leveren die geschikt is voor de 21e eeuw." 

Het vergoedingsstelsel van de Republiek Ierland biedt een kader, gebaseerd op de richtlijn grensoverschrijdende gezondheidszorg, waardoor patiënten in de particuliere sector in Ierland een behandeling kunnen zoeken en betalen, en de kosten vergoed krijgen door de Health and Social Care Board. De kosten worden vergoed tot maximaal de kosten van de behandeling in Health and Social Care in Noord-Ierland. 

Enquête onthult de houding van het publiek ten aanzien van zeldzame ziekten en toegang tot medicijnen 

De UK BioIndustry Association (BIA) heeft een rapport gepubliceerd met daarin de bevindingen van een onderzoek naar de publieke opinie over gelijke toegang tot medicijnen voor mensen met zeldzame ziekten. Dit werd aangekondigd in een persbericht van 17 juni. 

De resultaten van het onderzoek, uitgevoerd door YouGov, hebben aangetoond dat het publiek er sterk van overtuigd is dat patiënten met zeldzame ziekten via de National Health Service (NHS) gelijke toegang tot medicijnen moeten hebben als patiënten met meer algemene aandoeningen. 

Bovendien was de meerderheid van de respondenten het ermee eens dat patiënten met zeldzame ziekten toegang moeten hebben tot geneesmiddelen die door de NHS worden verzekerd op basis van klinische behoefte, ongeacht de kosten. 

De onderzoeksresultaten volgen recente beweringen van het National Institute for Health and Care Excellence (NICE), waarin wordt aangegeven dat er bij het grote publiek geen behoefte is aan specifieke maatregelen om zeldzame ziekten aan te pakken. BIA's rapport, Public Attitudes to Rare Diseases: 

The Case for Equal Access beveelt NICE aan zijn standpunt over zeldzame aandoeningen en toegang tot medicijnen te herzien, en dat het orgaan de waarde van een zeldzaamheidsmodificator in overweging neemt bij het uitvoeren van beoordelingen van gezondheidstechnologie. 

Dit onderzoek toont aan dat er brede publieke steun is voor maatregelen om de toegang tot geneesmiddelen voor zeldzame ziekten te waarborgen op basis van klinische behoefte, zelfs als dat hogere kosten met zich mee zou brengen.

Dat is alles van EAPM voor deze week – geniet van je weekend, blijf veilig en gezond, en vergeet je niet in te schrijven voor de EAPM Sloveense EU-voorzitterschapsconferentie op 1 juli Kwaliteitsbeleid, en download je agenda Kwaliteitsbeleid.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending