Verbind je met ons

EU

EAPM: Een conferentie 'brug' naar een betere gezondheid tijdens het Sloveense EU-voorzitterschap, schrijf je nu in!

DELEN:

gepubliceerd

on

Gegroet, en hier zijn we dan met de laatste update van de Europese Alliantie voor gepersonaliseerde geneeskunde (EAPM). Voordat we ingaan op wat er de laatste tijd is gebeurd tijdens deze testtijden (bedoelde woordspeling), willen we u er even aan herinneren dat de registratie is geopend voor onze virtuele EU-voorzitterschapsconferentie, die plaatsvindt op donderdag 1 juli, schrijft EAPM Executive Director Dr. Denis Horgan.

Recht hebben "Overbruggingsconferentie: innovatie, publiek vertrouwen en bewijs: afstemming genereren om gepersonaliseerde innovatie in gezondheidszorgsystemen mogelijk te maken - registratie geopend”, het fungeert als een overbruggingsgebeurtenis tussen de EU-voorzitterschappen van Portugal en Slovenië.

Naast onze vele geweldige sprekers, zullen de aanwezigen worden getrokken door vooraanstaande experts op het gebied van gepersonaliseerde geneeskunde - inclusief patiënten, betalers, gezondheidswerkers, plus de industrie, de wetenschap, de academische wereld en het onderzoeksveld. We zullen op een bepaald moment van de dag het meeste of alles bespreken waar we het hieronder over zullen hebben. De conferentie is verdeeld in vijf sessies die de volgende gebieden behandelen: 

  • Sessie 1: Het genereren van afstemming in de regulering van gepersonaliseerde geneeskunde: RWE en Citizen Trust
  • Sessie 2: Bestrijding van prostaatkanker en longkanker - De rol van de EU Bestrijding van kanker: actualisering van de conclusies van de EU-Raad over screening
  • Sessie 3: Gezondheidsvaardigheden - Inzicht in eigendom en privacy van genetische gegevens
  • Sessie 4: Patiënttoegang tot geavanceerde moleculaire diagnostiek beveiligen

Elke sessie zal bestaan ​​uit paneldiscussies en Q&A-sessies om de best mogelijke betrokkenheid van alle deelnemers mogelijk te maken, dus nu is het tijd om je in te schrijven, hier, en download je agenda hier!

Voorzitterschap van de gezondheid

En de komende conferentie sluit heel goed aan bij de prioriteit van het aantredende Sloveense voorzitterschap, dat in hoge mate een kwestie van gezondheid is, zei de E.U-ambassadeur Iztok Jarc op 10 juni, sprekend op een evenement georganiseerd door het European Policy Centre. De diplomaat beschreef het presidentschap, dat begin juli van start gaat, als een 'overgangsregime': een brug naar een langverwachte terugkeer naar de normaliteit. Jarc zei dat de hoop is om vanaf september een toenemend aantal persoonlijke diplomatieke bijeenkomsten te houden, met name op hoog niveau. 

Gezondheidszorg de-'Luxe'

Luxemburg is gastheer voor de ministers van Volksgezondheid van het blok op dag twee van de Raad Werkgelegenheid, Sociaal Beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken. Aan de orde zijn de drie onderdelen van het wetgevingsdossier van de gezondheidsunie: Er komt een update van het voorstel tot wijziging van de verordening tot oprichting van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC), evenals het voorstel over ernstige grensoverschrijdende bedreigingen naar gezondheid. Ondertussen streeft het Portugese voorzitterschap ernaar om tijdens de vergadering tot een consensus van de Raad te komen over ontwerpregels om de rol van het Europees Geneesmiddelenbureau te versterken. 

Betere toegang tot medicijnen is van het grootste belang, EU-hoofdsteden dringen aan op als resultaat van de vergadering van de ministers van Luxemburg 

advertentie

De EU moet meer werk doen om de toegang tot redelijk geprijsde medicijnen in het hele blok te garanderen, volgens een ontwerptekst die is opgesteld door EU-ambassadeurs. Als het gaat om gelijkheid en toegang tot gezondheidszorg, zou de EU het beter kunnen doen. Ongelijkheden rond diagnose en toegang tot medicijnen en behandelingen blijven bestaan; Europese burgers profiteren niet allemaal in gelijke mate van universele gezondheidszorg. Naast deze ongelijkheden kan men er nog een toevoegen: de discrepantie in detectie en diagnose volgens het woonland. De overlevingspercentages van kanker zijn dus vaak slechter voor patiënten in Oost-Europa dan voor patiënten die in West-Europa worden behandeld. Lidstaten beschikken niet over dezelfde beheersinstrumenten omdat ze niet over dezelfde investeringscapaciteit beschikken. 

In plaats van duurzaam te investeren in gemeenschapsdiensten en faciliteiten en de gelijke toegang tot behandeling en de vroege opsporing van ziekten te herstellen, gaat de Europese Commissie over op een 'Europa van digitale gezondheid'-model, gebaseerd op 'virtueel' overleg, gebaseerd op een telegeneeskunde- of telechirurgische benadering. Ryan Reynolds wil geestelijke gezondheid destigmatiseren “De farmaceutische industrie komt als winnaar uit de bus in dit misleidende systeem, maar wat zijn de voordelen voor de Europese volksgezondheid?” 

Bovendien zijn tussen 2000 en 2008 de tekorten aan medicijnen met 20 procent toegenomen en - volgens de Europese Commissie in april 2020 - blijven deze toenemen. In Frankrijk bijvoorbeeld is de stroomonderbreking in slechts drie jaar tijd verdrievoudigd. 

Meer dan de helft van de medicijnen die schaars zijn, zijn voor kankers, infectieziekten en neurologische aandoeningen zoals epilepsie en de ziekte van Parkinson. Hoe kunnen we deze tekorten verklaren? De verplaatsing van productielocaties, met name van actieve ingrediënten, naar landen buiten Europa, heeft onze soevereiniteit in de gezondheidszorg verzwakt. Van de oplossingen die door de EU worden ondernomen, is het essentieel dat de groothandelaren zorgen voor een betrouwbare, gecontroleerde distributieketen van farmaceutische producten naar de apotheken. We zien echter een toename van alternatieve en directe distributiekanalen tussen de farmaceutische industrie en apotheken.

Focus op eigen falen, niet op commissie

Duits Europarlementariër Peter Liese van de Europese Volkspartij vindt dat individuen zich tijdens de pandemie moeten concentreren op hun eigen falen, in plaats van op dat van de Commissie. Vicevoorzitter van de Commissie Margaritis Schinas zal een document van de Commissie presenteren over de eerste lessen die uit de pandemie zijn getrokken. Liese wees naar EP-lid Beata Szydło, voormalig Poolse premier en vicevoorzitter European Conservatives and Reformists Group, als voorbeeld: “Ze had veel kritiek op de Europese Commissie, maar de waarheid is dat het grootste probleem in deze geavanceerde koopovereenkomst met vaccinbedrijven was dat sommige lidstaten, en waaronder zeer prominent de Poolse regering, pleitte tegen elk contract met BioNTech/Pfizer.” 

EU stelt voor om exportregeling vaccins te verlengen tot september

Volgens EU-diplomaten stelt de Europese Commissie voor om haar programma voor tijdelijke exportvergunningen voor vaccins met drie maanden te verlengen tot september.  

De Commissie heeft het besluit genomen om verschillende vaccins te steunen op basis van een gedegen wetenschappelijke beoordeling, de gebruikte technologie en het vermogen om de hele EU te bevoorraden. De ontwikkeling van een vaccin is een complex en langdurig proces, dat normaal gesproken zo'n 10 jaar in beslag neemt. Met de vaccinstrategie heeft de Commissie de inspanningen ondersteund en de ontwikkeling efficiënter gemaakt, wat ertoe heeft geleid dat tegen eind 2020 veilige en effectieve vaccins in de EU zijn gedistribueerd. Deze prestatie vereiste dat er klinische proeven moesten worden uitgevoerd naast investeringen in productiecapaciteit om te kunnen miljoenen doses van een succesvol vaccin produceren. Strikte en robuuste autorisatieprocedures en veiligheidsnormen worden te allen tijde gerespecteerd.

Naar verwachting stemmen EU-diplomaten aanstaande vrijdag (18 juni) over het voorstel van de Commissie.

En EU-instellingen om cyberrekening te krijgen...

De Europese Commissie is ook "een voorstel aan het voorbereiden voor cyberbeveiliging voor de EU-instellingen, -organen en -agentschappen, dat wordt verwacht voor oktober van dit jaar", vertelde bestuurscommissaris Johannes Hahn eerder deze week aan de leden van het Europees Parlement. Een dergelijk wetsvoorstel zou een gat dichten in de door de Commissie voorgestelde NIS2-richtlijn voor cyberbeveiliging in kritieke sectoren, zoals de gezondheidszorg.

En dat is voorlopig allemaal van EAPM – geniet van je start van de week, en vergeet niet, dit is het moment om je in te schrijven voor onze komende conferentie op 1 juli hier, en download je agenda hier. Heb een goede week

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending