Verbind je met ons

Haat misdaad

“Minder woorden, meer actie van de EU om de Europese Joden te beschermen”, zegt voorzitter van de Conferentie van Europese Rabbijnen

DELEN:

gepubliceerd

on

In samenwerking met de Vertegenwoordiging van de Vrijstaat Beieren bij de Europese Unie organiseerde de Conferentie van Europese Rabbijnen (CER) een evenement met de titel 'Is er een Joodse toekomst in Europa?'. Minder dan een maand voordat de EU naar de stembus gaat om een ​​nieuw Europees Parlement te kiezen, concentreerden de discussies zich op wat er ontbreekt om Joden in de hele EU te beschermen tegen het stijgende aantal aanvallen, zowel offline als online.

Het evenement vond plaats op het hoofdkantoor van de Beierse vertegenwoordiging en bracht ruim 130 vooraanstaande EU-belanghebbenden bijeen, waaronder hoge vertegenwoordigers van de Europese Commissie, de Franse regering, de Beierse autoriteiten, joodse en andere religieuze leiders. De discussies concentreerden zich rond de belangrijkste kwesties die in de CER 2024 “Manifest voor het Europese Joodse leven”, waarin wordt aanbevolen antisemitisme te bestrijden door de wetgeving tegen fysieke en online haat te versterken, de financiering van onderwijsmiddelen te verbeteren, de veiligheid van synagogen te verhogen, de samenwerking met de politie en lokale gemeenschappen te verbeteren om effectieve veiligheidssystemen op te zetten, en op te roepen tot een interreligieuze dialoog om gematigde religieuze praktijken te bevorderen, integratie en positief burgerschap om het misbruik van religie, extremisme en terrorisme tegen te gaan. Het manifest roept de regeringen van de EU-lidstaten en de instellingen van de Europese Unie op tot actie om de opkomst van antisemitisme te bestrijden en Joodse religieuze praktijken te beschermen.

Tijdens het evenement gaf de Franse minister Aurore Bergé, die fungeert als minister-afgevaardigde voor gendergelijkheid en de strijd tegen discriminatie in de Franse regering, een videoverklaring met informatie over de acties die in Frankrijk zijn ondernomen tegen antisemitisme, religieus extremisme en haatzaaiende uitlatingen. Na op 6 mei de conferentie over de bestrijding van antisemitisme te hebben gelanceerd, in Frankrijk bekend als de “Hulp bij het bestrijden van antisemitisme”, herhaalde de minister de toezeggingen van de Franse regering om de “plaag van antisemitisme overal” te bestrijden.

Aurore Bergé voegde eraan toe dat “we een vastberaden en meedogenloze strijd voeren tegen antisemitisme in al zijn vormen, inclusief vernieuwde vormen. […] Deze strijd is nationaal, hij is Europees, hij moet internationaal zijn”.

Vervolgens vond er een paneldiscussie plaats met opperrabbijn Pinchas Goldschmidt, voorzitter van de CER en recent winnaar van de Karel de Grote Prijs, dr. Ludwig Spaenle, de Beierse regeringsvertegenwoordiger voor het Joodse leven en de bestrijding van antisemitisme, mevrouw Katharina von Schnurbein van de Europese Commissie, als EU-coördinator voor de bestrijding van antisemitisme, prof. dr. Peter Neumann, hoogleraar veiligheidsstudies aan King's College London, en Sir Julian King, voormalig Europees commissaris voor de Veiligheidsunie en voormalig Brits ambassadeur in Frankrijk. De panelleden bespraken de strategie van de Europese Commissie om antisemitisme te bestrijden en benadrukten de acties die nog moeten worden ondernomen, vooral door de nationale regeringen van de EU, om de veiligheid en het welzijn van Joodse gemeenschappen in Europa dringend te verbeteren.

Opperrabbijn Goldschmidt, onlangs nog Bekroond de Internationale Karel de Grote Prijs namens de Europese Joden voor zijn inzet voor de Europese waarden en de interreligieuze dialoog, benadrukte de urgente context van de conferentie en stelde dat “in deze periode voorafgaand aan de Europese verkiezingen ons manifest er bij de Europese leiders op aandringt zich te engageren de strijd tegen antisemitisme met hernieuwde kracht en vastberadenheid. De Europese Unie heeft ambitieuze verplichtingen om haar Joden te beschermen. Onze focus moet nu liggen op de nationale overheden die de noodzakelijke maatregelen kunnen doorvoeren. De toekomst van Europa hangt af van onze collectieve inspanningen om hun veiligheid en welzijn te garanderen.”

Opperrabbijn Pinchas Goldschmidt, geboren in 1963 in Zwitserland en afkomstig uit een familie van rabbijnen, groeide op in de religieuze traditie. Na zijn studie rabbijnen in Israël bezocht hij verschillende gerenommeerde Joodse instellingen, waaronder de Telshe Yeshiva in Chicago en de Ner Israel Rabbinical University in Baltimore. In 1987 werd hij gewijd door de opperrabbijn van Jeruzalem. Hij werd in 1989 opperrabbijn van Moskou en speelde een belangrijke rol bij het behouden en bevorderen van het Joodse leven in Rusland – een land dat hij moest verlaten nadat Moskou hem als buitenlands agent had aangewezen na zijn kritiek op de oorlog in Oekraïne. Als voorzitter van de Europese Conferentie van Rabbijnen sinds 2003 speelt hij een actieve rol bij het bevorderen van de eenheid en samenwerking tussen de Joodse gemeenschappen in Europa.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending