Verbind je met ons

Europese Centrale Bank (ECB)

ECB verandert beleidsrichtlijnen tijdens volgende vergadering, zegt Lagarde

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De Europese Centrale Bank zal tijdens haar volgende vergadering haar richtlijnen voor de volgende beleidsstappen wijzigen om haar nieuwe strategie weer te geven en om te laten zien dat het serieus is om de inflatie nieuw leven in te blazen, zei ECB-president Christine Lagarde in een interview dat op maandag (12 juli) werd uitgezonden. schrijft Francesco Canepa, Reuters.

De nieuwe strategie van de ECB, die vorige week werd aangekondigd, stelt haar in staat een inflatie te tolereren die hoger is dan de doelstelling van 2% wanneer de rente bijna een dieptepunt bereikt, zoals nu.

Dit is bedoeld om beleggers gerust te stellen dat het beleid niet voortijdig zal worden aangescherpt en om hun verwachtingen over de toekomstige prijsgroei, die het grootste deel van het afgelopen decennium onder de doelstelling van de ECB is gebleven, op te krikken.

advertentie

"Gezien de volharding die we moeten tonen om onze belofte na te komen, zal de toekomst zeker worden herzien", vertelde Lagarde aan Bloomberg TV.

De huidige richtlijnen van de ECB zeggen dat ze obligaties zal kopen zolang als nodig is en de rentetarieven op hun huidige, record-lage niveaus zal houden totdat de inflatievooruitzichten "robuust convergeren" naar haar doel.

Lagarde ging niet in op hoe die boodschap zou kunnen veranderen, maar zei simpelweg dat het doel van de ECB zal zijn om krediet gemakkelijk te houden.

advertentie

"Mijn gevoel is dat we vastberaden zullen blijven door gunstige financieringsvoorwaarden in onze economie te handhaven", zei ze.

Ze voegde eraan toe dat dit niet het juiste moment was om te praten over het terugbellen van stimuleringsmaatregelen en dat het Pandemic Emergency Purchase Programme van de ECB, dat tot wel 1.85 biljoen euro waard is, na maart 2022, de vroegst mogelijke einddatum, zou kunnen "overgaan in een nieuw formaat". .

Europese Centrale Bank (ECB)

ECB moet beleid aanscherpen indien nodig om inflatie tegen te gaan, zegt Weidmann

gepubliceerd

on

By

Het hoofdkantoor van de Europese Centrale Bank (ECB) wordt gefotografeerd tijdens zonsondergang, terwijl de verspreiding van de coronavirusziekte (COVID-19) zich voortzet in Frankfurt, Duitsland, 28 april 2020. REUTERS/Kai Pfaffenbach

Het hoofdkantoor van de Europese Centrale Bank (ECB) wordt gefotografeerd tijdens zonsondergang, terwijl de verspreiding van de coronavirusziekte (COVID-19) zich voortzet in Frankfurt, Duitsland, 28 april 2020. REUTERS/Kai Pfaffenbach

De Europese Centrale Bank moet het monetair beleid aanscherpen als ze de inflatiedruk moet tegengaan en kan zich niet laten afschrikken door de financieringskosten van de landen in de eurozone, ECB-beleidsmaker Jens Weidmann (foto) vertelde de Welt am Sonntag krant, schrijft Paul Carrel, Reuters.

De landen van de eurozone hebben hun leningen opgevoerd om de pandemie van het coronavirus het hoofd te bieden, waardoor ze mogelijk worden blootgesteld aan hogere kosten voor schuldendienst als de centrale bank het beleid verscherpt om opwaartse druk op de prijzen tegen te gaan.

advertentie

"De ECB is er niet om te zorgen voor de solvabiliteitsbescherming van de staten", zei Weidmann, wiens rol als president van de Duitse Bundesbank hem een ​​zetel geeft in de beleidsbepalende Raad van Bestuur van de ECB.

Mochten de inflatievooruitzichten duurzaam stijgen, dan zou de ECB moeten handelen in overeenstemming met haar prijsstabiliteitsdoelstelling, zei Weidmann. "We moeten keer op keer duidelijk maken dat we het monetaire beleid zullen aanscherpen als de prijsvooruitzichten daarom vragen.

"We kunnen dan geen rekening houden met de financieringskosten van de staten", voegde hij eraan toe.

advertentie

Na haar beleidsvergadering van 22 juli beloofde de ECB de rente nog langer op een recordlaagte te houden om de trage inflatie te stimuleren, en waarschuwde ze dat de zich snel verspreidende Delta-variant van het coronavirus een risico vormde voor het herstel van de eurozone. Lees meer.

"Ik sluit hogere inflatiecijfers niet uit", citeerde de krant Weidmann. "Ik zal er in ieder geval op aandringen het risico van een te hoge inflatie nauwlettend in de gaten te houden en niet alleen het risico van een te lage inflatie."

De economie van de eurozone groeide sneller dan verwacht in het tweede kwartaal en trok zich terug uit een door pandemie veroorzaakte recessie, terwijl de versoepeling van de coronavirusbeperkingen er ook voor zorgde dat de inflatie in juli voorbij de ECB-doelstelling van 2% schoot en 2.2% bereikte. Lees meer.

Wanneer de ECB besluit dat het tijd is om het beleid aan te scherpen, verwachtte Weidmann dat de centrale bank eerst haar PEPP-noodopkoopprogramma voor obligaties zou beëindigen alvorens haar APP-aankoopplan terug te schroeven.

"De volgorde zou dan zijn: eerst beëindigen we het PEPP, dan wordt de APP teruggeschroefd en dan kunnen we de rente verhogen", zei hij.

Verder lezen

Digitale economie

Digitale euro: Commissie verwelkomt de lancering van het digitale euro-project door de ECB

gepubliceerd

on

De Commissie is ingenomen met het besluit van de Raad van bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) om het digitale europroject te lanceren en de onderzoeksfase ervan te starten. In deze fase wordt gekeken naar verschillende ontwerpopties, gebruikersvereisten en hoe financiële intermediairs diensten kunnen verlenen die voortbouwen op een digitale euro. De digitale euro, een digitale vorm van centralebankgeld, zou consumenten en bedrijven meer keuze bieden in situaties waarin fysiek contant geld niet kan worden gebruikt. Het zou een goed geïntegreerde betalingssector ondersteunen om in te spelen op nieuwe betalingsbehoeften in Europa.

Rekening houdend met de digitalisering, snelle veranderingen in het betalingslandschap en de opkomst van crypto-activa, zou de digitale euro een aanvulling zijn op contant geld, dat algemeen beschikbaar en bruikbaar moet blijven. Het zou een aantal beleidsdoelstellingen ondersteunen die zijn uiteengezet in de bredere digitale financiën en strategieën voor retailbetalingen, waaronder de digitalisering van de Europese economie, de internationale rol van de euro vergroten en de open strategische autonomie van de EU ondersteunen. Op basis van de in januari gestarte technische samenwerking met de ECB, zal de Commissie gedurende de onderzoeksfase nauw blijven samenwerken met de ECB en de EU-instellingen bij het analyseren en testen van de verschillende ontwerpopties met het oog op beleidsdoelstellingen.

advertentie

Verder lezen

Economie

ECB presenteert actieplan om overwegingen inzake klimaatverandering op te nemen in haar monetaire-beleidsstrategie

gepubliceerd

on

De raad van bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft besloten tot een alomvattend actieplan, met een ambitieus stappenplan (zie Annex) overwegingen inzake klimaatverandering verder op te nemen in haar beleidskader. Met dit besluit onderstreept de Raad van Bestuur zijn engagement om meer systematisch rekening te houden met ecologische duurzaamheidsoverwegingen in zijn monetair beleid. Het besluit volgt op de conclusie van de strategieherziening van 2020-21, waarin de reflecties over klimaatverandering en ecologische duurzaamheid centraal stonden.

Het aanpakken van klimaatverandering is een mondiale uitdaging en een beleidsprioriteit voor de Europese Unie. Hoewel regeringen en parlementen de primaire verantwoordelijkheid hebben om op te treden tegen klimaatverandering, erkent de ECB binnen haar mandaat de noodzaak om klimaatoverwegingen verder op te nemen in haar beleidskader. Klimaatverandering en de overgang naar een duurzamere economie beïnvloeden de vooruitzichten voor prijsstabiliteit door hun impact op macro-economische indicatoren zoals inflatie, productie, werkgelegenheid, rentetarieven, investeringen en productiviteit; financiële stabiliteit; en de transmissie van het monetaire beleid. Bovendien beïnvloeden klimaatverandering en de koolstoftransitie de waarde en het risicoprofiel van de activa op de balans van het Eurosysteem, wat mogelijk kan leiden tot een ongewenste accumulatie van klimaatgerelateerde financiële risico's.

Met dit actieplan zal de ECB haar bijdrage aan de aanpak van klimaatverandering vergroten, in overeenstemming met haar verplichtingen uit hoofde van de EU-Verdragen. Het actieplan omvat maatregelen die de lopende initiatieven van het Eurosysteem versterken en verbreden om beter rekening te houden met overwegingen op het gebied van klimaatverandering, met als doel de weg vrij te maken voor wijzigingen in het uitvoeringskader van het monetair beleid. Het ontwerp van deze maatregelen zal in overeenstemming zijn met de doelstelling van prijsstabiliteit en moet rekening houden met de gevolgen van klimaatverandering voor een efficiënte toewijzing van middelen. Het recent opgerichte klimaatveranderingscentrum van de ECB zal de relevante activiteiten binnen de ECB coördineren, in nauwe samenwerking met het Eurosysteem. Deze activiteiten zullen zich richten op de volgende gebieden:

advertentie

Macro-economische modellering en beoordeling van implicaties voor de transmissie van monetair beleid. De ECB zal de ontwikkeling van nieuwe modellen versnellen en theoretische en empirische analyses uitvoeren om de implicaties van klimaatverandering en gerelateerd beleid voor de economie, het financiële systeem en de transmissie van het monetaire beleid via de financiële markten en het banksysteem naar huishoudens en bedrijven te monitoren .

Statistische gegevens voor risicoanalyses van klimaatverandering. De ECB zal nieuwe experimentele indicatoren ontwikkelen die betrekking hebben op relevante groene financiële instrumenten en de koolstofvoetafdruk van financiële instellingen, evenals hun blootstelling aan klimaatgerelateerde fysieke risico's. Dit zal worden gevolgd door stapsgewijze verbetering van dergelijke indicatoren, te beginnen in 2022, ook in overeenstemming met de voortgang van het EU-beleid en de EU-initiatieven op het gebied van openbaarmaking en rapportage over milieuduurzaamheid.

Openbaarmakingen als een vereiste om in aanmerking te komen als onderpand en activa-aankopen asset. De ECB zal openbaarmakingsvereisten voor activa van de particuliere sector invoeren als nieuw beleenbaarheidscriterium of als basis voor een gedifferentieerde behandeling van onderpand- en activa-aankopen. Bij dergelijke vereisten zal rekening worden gehouden met EU-beleid en -initiatieven op het gebied van openbaarmaking en rapportage over milieuduurzaamheid en zullen consistentere openbaarmakingspraktijken in de markt worden bevorderd, terwijl de evenredigheid behouden blijft door middel van aangepaste vereisten voor kleine en middelgrote ondernemingen. De ECB zal in 2022 een gedetailleerd plan aankondigen.

advertentie

Verbetering van de mogelijkheden voor risicobeoordeling. De ECB zal in 2022 beginnen met het uitvoeren van klimaatstresstests van de balans van het Eurosysteem om de risicoblootstelling van het Eurosysteem aan klimaatverandering te beoordelen, gebruikmakend van de methodiek van de economiebrede klimaatstresstest van de ECB. Verder zal de ECB beoordelen of de door het Eurosysteem Kredietbeoordelingskader aanvaarde ratingbureaus de nodige informatie hebben verstrekt om te begrijpen hoe zij klimaatveranderingsrisico's in hun ratings opnemen. Daarnaast zal de ECB overwegen minimumnormen te ontwikkelen voor het opnemen van klimaatveranderingsrisico's in haar interne ratings.

Onderpand kader. De ECB zal relevante klimaatveranderingsrisico's in aanmerking nemen bij het beoordelen van de waarderings- en risicobeheersingskaders voor activa die als onderpand worden gemobiliseerd door tegenpartijen voor krediettransacties van het Eurosysteem. Dit zal ervoor zorgen dat ze alle relevante risico's weerspiegelen, inclusief de risico's die voortvloeien uit klimaatverandering. Daarnaast zal de ECB de structurele marktontwikkelingen in duurzaamheidsproducten blijven volgen en staat zij klaar om binnen het kader van haar mandaat innovatie op het gebied van duurzame financiering te ondersteunen, zoals blijkt uit haar besluit om aan duurzaamheid gekoppelde obligaties als onderpand te accepteren (zie persbericht van 22 september 2020).

Aankopen van activa in de bedrijfssector. De ECB is al begonnen rekening te houden met relevante klimaatveranderingsrisico's in haar due diligence-procedures voor de aankopen van activa in de bedrijfssector in haar monetaire-beleidsportefeuilles. Vooruitkijkend zal de ECB het kader voor de toewijzing van de aankoop van bedrijfsobligaties aanpassen aan de criteria voor klimaatverandering, in overeenstemming met haar mandaat. Deze omvatten de afstemming van uitgevende instellingen op ten minste de EU-wetgeving ter uitvoering van de Overeenkomst van Parijs door middel van klimaatveranderingsgerelateerde maatstaven of verbintenissen van de uitgevende instellingen om dergelijke doelen te bereiken. Bovendien zal de ECB tegen het eerste kwartaal van 2023 klimaatgerelateerde informatie over het aankoopprogramma voor de bedrijfssector (CSPP) openbaar maken (als aanvulling op de openbaarmakingen over de niet-monetaire beleidsportefeuilles; zie persbericht van 4 februari 2021).

De uitvoering van het actieplan zal in overeenstemming zijn met de voortgang van het EU-beleid en de EU-initiatieven op het gebied van openbaarmaking en verslaglegging over milieuduurzaamheid, met inbegrip van de richtlijn inzake duurzaamheidsverslaglegging over ondernemingen, de taxonomieverordening en de verordening inzake openbaarmaking van duurzaamheid in de financiële dienstverlening sector.

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending