Verbind je met ons

Eurocities

Groot onderzoek onder Europese burgemeesters: Stadsleiders hebben steun nodig om huisvestings- en sociale crises aan te pakken

DELEN:

gepubliceerd

on

Het aanpakken van de toenemende huizencrisis en het reageren op de toenemende sociale ongelijkheid zijn voor burgemeesters van Europese steden in 2024 steeds meer zorgen, zo blijkt uit een groot nieuw onderzoek van Eurocities. Verschijnt twee weken vóór de Europese verkiezingen, de tweede jaarlijkse Eurocities Pulse Burgemeestersenquête, dat resultaten verzamelde van 92 burgemeesters in 28 Europese landen, heeft de belangrijkste trends, uitdagingen en prioriteiten blootgelegd die de stedelijke aangelegenheden in 2024 vormgeven.

Het onderzoek bevestigt ook dat klimaatverandering de topprioriteit blijft voor stadsleiders in het algemeen. Net als in 2023 heeft ruim de helft van de burgemeesters klimaatactie als topprioriteit voor 2024 gesteld, meer dan het dubbele van welke andere categorie dan ook. 

Volgens het onderzoek zijn de grootste prioriteiten voor burgemeesters in 2024:

 • 67% klimaatactie: Burgemeesters benadrukken de centrale rol van steden bij het leiden van acties zoals de renovatie van gebouwen en de ontwikkeling van duurzaam vervoer. 
 • 31% sociale inclusie en gelijkheid: Burgemeesters benadrukken de stijgende inflatie en de crisis rond de kosten van levensonderhoud. Ze willen met de EU samenwerken om de sociale rechten van mensen in de groene en digitale transformaties te beschermen en de capaciteit van de stad op te bouwen om te reageren op de druk op essentiële sociale diensten.
 • 30% toegang tot betaalbare en sociale woningen: Burgemeesters verklaren bereid te zijn om met de volgende EU-instellingen en nationale regeringen samen te werken om te investeren in hoogwaardige, eerlijke huisvesting en om de sociale huisvesting te verbeteren.
 • 28% duurzame mobiliteit: Burgemeesters benadrukken het belang van veiligheid, betaalbaarheid en efficiëntie, terwijl schadelijke uitstoot tot een minimum wordt beperkt.

“Hoewel klimaatverandering de topprioriteit blijft voor de Europese burgemeesters in 2024, besteden ze ook veel meer aandacht aan sociale inclusie en huisvesting dan vorig jaar”, zegt André Sobczak, secretaris-generaal van Eurocities. "Dit onderstreept dat burgemeesters, in tegenstelling tot veel populistische politici, niet gekant zijn tegen ecologische en sociale behoeften. In plaats daarvan streven ze ernaar om tegelijkertijd aan beide uitdagingen te werken om een ​​rechtvaardige transitie te ontwikkelen waarin niemand achterblijft.”

Ondanks recente reacties onder sommige nationale en Europese politici tegen het beleid van de Europese Green Deal, onderstrepen burgemeesters die op de enquête reageren hun inzet voor het verwezenlijken van de klimaatneutraliteitsdoelstellingen van de EU. “De overgrote meerderheid van de burgemeesters heeft er ook vertrouwen in dat hun burgers hun ambitieuze klimaatdoelstellingen steunen”, zegt Sobczak.

Als het er echter op aankomt klimaatactie en andere prioriteiten te financieren, geven burgemeesters aan dat ze niet genoeg steun krijgen van de EU of hun nationale regeringen.  

advertentie

“Hoewel de prioriteiten van steden en de EU vaak sterk op elkaar aansluiten, zijn dit gebieden waar de Europese financiering en het Europese beleid ruimschoots tekortschieten en nog steeds worden tegengehouden door nationale overheden”, zegt Sobzcak.  

“Als gevolg daarvan ontberen veel steden de capaciteit om hun klimaatdoelstellingen te halen, terwijl andere moeite hebben om aan de huisvestingsbehoeften van de meest kwetsbare mensen te voldoen. Als deze situatie niet verbetert, riskeren we een enorme terugslag onder de burgers.”

Nu de Europese verkiezingen van juni op het punt staan ​​nieuwe mandaten voor het Europees Parlement en de Europese Commissie met zich mee te brengen, stellen burgemeesters dat de belangrijkste terreinen voor toekomstige EU-investeringen klimaatverandering en energie moeten zijn, mobiliteit en toegang tot huisvesting. 

“De burgemeesters van Europa hebben duidelijk gemaakt dat een betere toekomst voor de Europese bevolking in de steden begint”, zegt Sobczak. “Nu 75% van de Europeanen in steden woont, vragen burgemeesters de EU om te investeren in infrastructuur die de ongelijkheid zal verminderen, de publieke opinie zal versterken diensten en bouwen aan een rechtvaardige, groene en welvarende toekomst voor Europa.”

De grootste uitdagingen waarmee burgemeesters in 2023 te maken kregen, waren:

 • 29% klimaatverandering: Burgemeesters benadrukken kwesties als de toegang tot water, de gevolgen van extreme hitte en de uitdaging van het bevorderen van maatregelen voor klimaatadaptatie, evenals het bevorderen van de inspanningen om de doelstellingen op het gebied van decarbonisatie en klimaatneutraliteit te bereiken.
 • 26Woningcrisis: Huisvesting, dat in 10 op de 2022e plaats staat in de uitdagingen van de burgemeesters, stijgt naar de tweede plaats in 2023. Burgemeesters benadrukken dat het steeds moeilijker wordt om toegang te bieden tot betaalbare huisvesting voor mensen met een laag inkomen en voor werknemers met een middeninkomen.
 • 22% overheidsbegroting en administratieve capaciteitBurgemeesters zeggen dat de langetermijneffecten van inflatie, in combinatie met een verschuiving in het heersende monetaire beleid en hogere rentetarieven, een merkbaar effect hadden op de overheidsbegrotingen en financiering.

Andere belangrijke bevindingen uit het onderzoek zijn:

 • De belangrijkste strategieën van burgemeesters om hun prioriteiten te verwezenlijken zijn het verwerven van aanvullende financiering door de centrale overheid of de EU voor hun stad (85%), waarbij de nadruk ligt op innovatie om nieuwe initiatieven te implementeren. op het randje oplossingen (61%) en het opzetten van betere manieren om samen te werken met nationale overheden (49%).
 • Burgemeesters zeggen dat de prioriteiten van de volgende Europese Commissie moeten zijn: meer investeringen in duurzame stedelijke mobiliteit (55%), beter toegankelijke kwaliteit, betaalbare huisvesting (54%) en een langetermijnstrategie en -visie voor de EU en steden om samen te werken. 49%). 
 • 49% van de steden zegt dat het hen aan voldoende instrumenten en capaciteit ontbreekt om aan hun klimaatverplichtingen en -doelstellingen te voldoen, en 54% zal moeite hebben om aan de huidige huisvestingsbehoeften van de meest kwetsbare mensen te voldoen. 
 • 70% van de burgemeesters zegt dat de meerderheid van hun kiezers actie wil op het gebied van het koolstofarm maken van beleid en klimaatactie. 50% van de burgemeesters maakt zich echter zorgen over lokale reacties op hun klimaatbeleid.
 • Hoewel de gevolgen van zowel de Russische oorlog in Oekraïne als de Covid-19-pandemie niet meer in de top tien van uitdagingen voor burgemeesters staan, blijven veel burgemeesters zich uitspreken over hun standvastige steun aan Oekraïne.
 • 85% van de burgemeesters is van mening dat overheidsinnovatie essentieel is.

  Burgemeesters zeggen dat de belangrijkste innovatieactiviteiten waar steden profijt van hebben, datagestuurde analyses en op feiten gebaseerde beleidsvorming zijn (72%).
 • het ontwikkelen van nieuwe diensten en oplossingen op basis van digitale technologieën (60%)
 • en het mensgerichte ontwerp van openbare diensten en beleidsinterventies (57%).

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending