Verbind je met ons

België

Charity ziet grote stijging in telefoontjes van expats en anderen

DELEN:

gepubliceerd

on

Een broodnodige liefdadigheidsinstelling voor de Engelssprekende gemeenschap in België heeft de afgelopen twee jaar een enorme stijging van het aantal verwijzingen gezien.

De Community Help Service, gevestigd in Brussel, biedt een 24-uurs hulplijn voor mensen die de behoefte voelen om met iemand te praten over een persoonlijk probleem, inclusief mogelijke psychische problemen.

De service is uniek omdat het begeleiding biedt aan mensen die liever Engels spreken. Het wordt niet alleen gebruikt door Britse expats, maar ook door vele andere Engelssprekende nationaliteiten in België.

Volgens Stephen Mazurkiewicz, van de CHS, is de dienst getuige geweest van een grote toename van het aantal oproepen, ook tijdens de gezondheidspandemie.

Stephen vertelde deze site: "Onze vrijwilligers, en het is belangrijk om te benadrukken dat het allemaal vrijwilligers zijn, proberen hulp en advies te geven aan mensen die om wat voor reden dan ook in nood verkeren, maar ja, er is een grote toename geweest."

Er zijn verschillende redenen voor de stijging, zegt de CHS, waaronder kwesties die verband houden met de gezondheidscrisis, maar het feit dat er zoveel oproepen zijn gestegen, suggereert, zei hij, dat de dienst "nog nooit zo nodig was als nu".

“De CHS is een essentiële dienst voor de expatgemeenschap en vele anderen hier in België.”

advertentie

De CHS wordt ook volledig gefinancierd door vrijwillige bijdragen, zei Stephen, de penningmeester.

Ondertussen heeft de Brussels British Community Association, of BBCA, € 2,500 gedoneerd aan de Belgische liefdadigheidsinstelling Child Focus.

Child Focus is de Belgische Stichting voor Vermiste en Seksueel Uitgebuite Kinderen. Zo'n 25 jaar geleden ontstond de liefdadigheidsinstelling na een schokkende, traumatische gebeurtenis die heel België trof: de Dutroux-zaak. Marc Dutroux ontvoerde en exploiteerde drie paar meisjes. Zes meisjes tussen de 8 en 17 jaar. Uiteindelijk vermoordde hij er vier. Geschokt en verontwaardigd kwam België samen in wat bekend werd als de Witte Mars.

Om de ouders en de nabestaanden te ondersteunen, maar vooral om verandering te vragen, werd Child Focus opgericht.

Een woordvoerder van de liefdadigheidsinstelling zei: “En de belofte die we 25 jaar geleden hebben gedaan, is nog steeds wat ons vandaag de dag gedijt: we zullen slachtoffers nooit meer alleen laten. We zullen er altijd voor ze zijn. Om hen te helpen, de schakel zijn tussen hen en de politie, langdurige hulp zoeken en hen steunen. 24/7.

“Maar Child Focus investeert ook in het voorkomen van deze fenomenen. We stoppen veel tijd en moeite om te voorkomen dat kinderen slachtoffer worden. Seksuele uitbuiting van kinderen is enorm veranderd. Het verschoof. Van online naar offline. Of de combinatie van beide. Online seksuele uitbuiting werd een van onze kernonderwerpen. Operationeel maar ook als het om preventie gaat. We hebben veel tools en bronnen ontwikkeld om deze onderwerpen toegankelijk te maken voor kinderen en hun ouders, leerkrachten of maatschappelijk werkers. Het is niet makkelijk om over eSafety, sexting, grooming of sextortion te praten.

“Daarom maken we er onze missie van om dit gesprek te helpen creëren en vorm te geven. We gaan moeilijke onderwerpen niet uit de weg, zoals materiaal met seksueel misbruik van kinderen of uitbuiting van minderjarigen in de prostitutie. Door woorden, goedgekozen woorden, aan deze fenomenen te geven, proberen we ze aan het licht te brengen en te voorkomen dat slachtoffers blijven steken in de duisternis van de ontkenning.”

Glenn Vaughan, van de BBCA, zei: "We proberen geld in te zamelen, niet voor dingen die, eerlijk gezegd, velen van ons zich kunnen veroorloven, maar voor goede en behoeftige doelen zoals Child Focus."

“Dit is een heel belangrijk goed doel in België. We willen graag onze gemeenschap helpen, maar ook onze gastgemeenschap, namelijk België. Velen van ons kwamen naar België met de gedachte dat we maar een paar jaar zouden blijven, maar bleven uiteindelijk veel, veel langer. Het is een geweldige plek om te wonen en België heeft ons welkom geheten en daarom hebben we altijd oog voor het helpen van ons gastland.”

Meer info vind je hier.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending