Verbind je met ons

coronavirus

Een publieke dialoog over media en digitale tools voor het tweede online forum van de Anna Lindh Foundation Virtual Marathon

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De Anna Lindh Foundation Virtual Marathon for Dialogue in the EuroMed-regio (VM) verzamelt activiteiten van het ALF-netwerk van het maatschappelijk middenveld en partnerorganisaties en vindt plaats gedurende 42 dagen tot 29 juni voor 63 online evenementen. De VM wil het belang benadrukken van de interculturele dialoog om duurzame samenlevingen op te bouwen in de EuroMed-regio, rekening houdend met de uitdagingen en kansen die de COVID-19-pandemie met zich meebrengt.

Om dit doel te bereiken, werd naast een rijk programma van het maatschappelijk middenveld en door partners geleide activiteiten, een reeks wekelijkse openbare virtuele dialogen georganiseerd door de Anna Lindh Foundation ontworpen om een ​​breed gesprek en reflectie te stimuleren over belangrijke kwesties die van invloed zijn op de wederzijdse percepties tussen mensen in de regio en gezamenlijke actie om de sociale en culturele uitdagingen aan te pakken waarmee de samenlevingen ten noorden, zuiden, oosten en westen van de Middellandse Zee te maken hebben.

Media en digitale tools waren de hoofdthema's van de tweede Wekelijkse Publieksdialoog, 'Digitale Dreigingen en Kansen'. De plotselinge digitale verschuiving als gevolg van de COVID-19-pandemie heeft geleid tot meer zichtbare uitdagingen en bedreigingen met betrekking tot diversiteit en wederzijdse percepties door toegenomen discriminatie, haatzaaiende uitlatingen, raciale profilering en nepnieuws op sociale media. Tegelijkertijd heeft het gebruik van digitale technologie als gevolg van de pandemie barrières opgeheven en de toegankelijkheid, inclusiviteit en billijke deelname aan online platforms voor het delen van kennis vergroot. Digitalisering heeft in deze context ook kansen geboden om licht te werpen op de cruciale rol van maatschappelijke organisaties bij het optreden als informatiekanalen en eerstehulpverleners sinds de pandemie-uitbraak.

advertentie

Aissam Benaissa (Connect NordAfrika) modereerde het evenement, waaraan essentiële netwerkleden en belanghebbenden deelnamen, waaronder vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld, jongeren, onderwijzers, media en institutionele partners, zoals Vesna Loncaric (lid van het kabinet van mevrouw Dubravka Suica, vicevoorzitter van de EU, commissaris voor democratie en demografie); Sid El-Mohri (YMV-deelnemer, Algerije); Nadia Henni-Moulai (Journaliste politique Jeune Afrique): Viktória Mihalkó (Anthropolis Vereniging, Hongarije); Rachida Mohtaram El Alaoui (Vereniging Marocaine des petits débrouillards); Lurdes Vidal (IEM, auteur van het ALF 2021-rapport); Michael Bush (Onderwijs en Maatschappij, British Council).

Op basis van principes van actief luisteren, formuleren en beantwoorden van argumenten en het constructief verwerken van feedback bij het formuleren van aanbevelingen, suggesties en actiepunten (inclusief beleidsaanbevelingen), leidde de discussie tussen de panelleden tot een open gesprek met het publiek. Vesna Loncaric benadrukte het belang van het proces van Barcelona, ​​dat wordt beschouwd als een antecedent van de Unie voor het Middellandse Zeegebied en van de Euro-mediterrane vrijhandelszone: "Gedurende 25 jaar is het proces van Barcelona een belangrijk laboratorium geweest voor interculturele actie en dialoog met het maatschappelijk middenveld en de jeugd voor een meer geïntegreerd, vreedzaam en inclusief Middellandse Zeegebied"; Vesna Loncaric sprak ook over het belang van sociale media voor dialoog "Sociale media versterken de banden tussen mensen over de hele wereld, creëren een omgeving voor leren en begrip, laten we profiteren van deze geweldige kans en beseffen dat de wereld gelijk is aan iedereen van ons!".

Sid El-Mohri sprak over het fundamentele belang van vrijheid van meningsuiting, "een cruciaal onderdeel van een effectieve en constructieve dialoog, vooral intercultureel. Het compromitteren van de vrijheid van meningsuiting daagde de dialoog en de kwaliteit ervan uit door individuen die zichzelf, hun ideeën, meningen en emoties kunnen uiten."

advertentie

Nadia Henni-Moulai noemde de risico's van toenemend populisme en radicalisering "We moeten jonge mensen in staat stellen om kritisch te denken. Digitaal is goed, maar niet genoeg; het is noodzakelijk om terug te keren naar het veld." Tijdens het webinar kwamen ook verschillende vragen naar voren op basis van het onderwerp van het evenement, zoals de ontwikkeling van een nieuwe taal (of cultuur) op basis van de digitale "grammatica" en een nieuwe modus operandi (dwz algoritmen) die een hernieuwde -denken aan de Interculturele Dialoog. Andere aspecten waren gekoppeld aan het inclusiever en toleranter maken van ons systeem, uitgaande van de lessen uit deze pandemie en nieuwe vormen van intercultureel engagement op sociale media als een belangrijke vector om te organiseren. Dit betekent interculturele solidariteitsboodschappen, samenwerkingen om gemarginaliseerde gemeenschappen te helpen, artistieke uitvoeringen om mensen te verbinden. De analyse van de prioritaire maatregelen op de agenda van de interculturele dialoog voor een post-COVID-19 digitale inclusieve gemeenschap was een andere vraag voor debat. De negatieve pandemische effecten die online worden voortgezet, zoals vreemdelingenhaat, racisme, haatzaaiende uitlatingen en andere vormen van onverdraagzaamheid, hebben geleid tot ernstige problemen met de leidende principes van de interculturele dialoog. Een ander relevant punt ging bovendien over de rol die digitale tools kunnen spelen om te zorgen voor een betere kwaliteit van interculturele berichtgeving.

Een relevante resolutie ter ondersteuning van het debat was de GEZAMENLIJKE MEDEDELING AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE EUROPESE RAAD, DE RAAD, HET EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITÉ EN HET COMITÉ VAN DE REGIO'S: Desinformatie tegen COVID-19 aanpakken - De feiten juist krijgen. Meer informatie over de resolutie.

Stichting Anna Lindh is een internationale organisatie, geboren in 2004, die vanuit de Middellandse Zee werkt om de interculturele dialoog en de dialoog met het maatschappelijk middenveld te bevorderen in het licht van groeiend wantrouwen en polarisatie. ALF heeft zijn hoofdkantoor in Alexandrië en heeft coördinatoren en managementpersoneel in meer dan 40 landen ALF.

Verdere evenementen vinden online plaats in de 42 landen van het ALF-netwerk: https://www.annalindhfoundation.org/anna-lindh-foundation-virtual-marathon-dialogue-euromed https://www.facebook.com/groups/ 3909240492445240

coronavirus

VS-EU-agenda voor het verslaan van de wereldwijde pandemie: de wereld vaccineren, nu levens redden en een betere gezondheidsbeveiliging opbouwen

gepubliceerd

on

Vaccinatie is de meest effectieve reactie op de COVID-pandemie. De Verenigde Staten en de EU zijn technologische leiders op het gebied van geavanceerde vaccinplatforms, gezien decennialange investeringen in onderzoek en ontwikkeling.

Het is van vitaal belang dat we agressief een agenda nastreven om de wereld te vaccineren. Gecoördineerd leiderschap van de VS en de EU zal helpen het aanbod uit te breiden, op een meer gecoördineerde en efficiënte manier te leveren en de beperkingen van de toeleveringsketens te beheersen. Dit zal de kracht van een trans-Atlantisch partnerschap demonstreren om wereldwijde vaccinatie te vergemakkelijken en tegelijkertijd meer vooruitgang mogelijk te maken door multilaterale en regionale initiatieven.

Voortbouwend op de resultaten van de G2021-top over gezondheid in mei 20, de G7- en de VS-EU-top in juni, en de komende G20-top, zullen de VS en de EU de samenwerking uitbreiden voor wereldwijde actie om de wereld te vaccineren, waardoor nu levens worden gered, en het opbouwen van een betere gezondheidsbeveiliging.  

advertentie

Pijler I: een gezamenlijk engagement voor het delen van vaccins tussen de EU en de VS: de Verenigde Staten en de EU zullen doses wereldwijd delen om de vaccinatiegraad te verhogen, met prioriteit voor het delen via COVAX en het dringend verbeteren van de vaccinatiegraad in lage- en lage-middeninkomenslanden. De Verenigde Staten doneren meer dan 1.1 miljard doses en de EU zal meer dan 500 miljoen doses doneren. Dit komt bovenop de doses die we via COVAX hebben gefinancierd.

We roepen landen die in staat zijn hun bevolking te vaccineren op om hun toezeggingen over het delen van doses te verdubbelen of om een ​​zinvolle bijdrage te leveren aan de gereedheid van vaccins. Ze zullen een premie hechten aan voorspelbare en effectieve dosisverdeling om de duurzaamheid te maximaliseren en verspilling te minimaliseren.

Pijler II: een gezamenlijke inzet van de EU en de VS om gereed te zijn voor vaccins: de Verenigde Staten en de EU zullen beide de relevante organisaties voor vaccinlevering, koudeketen, logistiek en immunisatieprogramma's ondersteunen en coördineren om doses in injectieflacons om te zetten in wapens. Ze zullen de lessen delen die zijn geleerd van het delen van doses, inclusief levering via COVAX, en een rechtvaardige verdeling van vaccins bevorderen.

advertentie

Pijler III: een gezamenlijk partnerschap tussen de EU en de VS om de wereldwijde levering van vaccins en therapieën te versterken: de EU en de Verenigde Staten zullen gebruikmaken van hun onlangs gelanceerde Joint COVID-19 Manufacturing and Supply Chain Taskforce om de productie en distributie van vaccins en geneesmiddelen te ondersteunen en uitdagingen in de toeleveringsketen te overwinnen. De samenwerkingsinspanningen, zoals hieronder beschreven, omvatten het monitoren van wereldwijde toeleveringsketens, het beoordelen van de wereldwijde vraag ten opzichte van de levering van ingrediënten en productiematerialen, en het identificeren en aanpakken in realtime knelpunten en andere verstorende factoren voor de wereldwijde productie van vaccins en geneesmiddelen, evenals het coördineren van mogelijke oplossingen en initiatieven om de wereldwijde productie van vaccins, kritische inputs en aanvullende benodigdheden te stimuleren.

Pijler IV: Een gezamenlijk EU/VS-voorstel om wereldwijde gezondheidsbeveiliging te bereiken. De Verenigde Staten en de EU zullen tegen eind 2021 de oprichting van een financieel intermediair fonds (FIF) ondersteunen en de duurzame kapitalisatie ervan ondersteunen. De EU en de Verenigde Staten zullen ook de wereldwijde surveillance van pandemie ondersteunen, met inbegrip van het concept van een wereldwijde pandemieradar. De EU en de Verenigde Staten zullen, respectievelijk via HERA en het Department of Health and Human Services Biomedical Advanced Research and Development Authority, samenwerken in overeenstemming met onze G7-toezegging om de ontwikkeling van nieuwe vaccins te versnellen en aanbevelingen te doen over het vergroten van de capaciteit van de wereld om deze vaccins in realtime afleveren. 

We roepen partners op om mee te doen aan de oprichting en financiering van de FIF om landen te helpen voorbereiden op COVID-19 en toekomstige biologische bedreigingen.

Pijler V: Een gezamenlijke routekaart van de EU/VS/partners voor regionale vaccinproductie. De EU en de Verenigde Staten zullen investeringen in regionale productiecapaciteit coördineren met lage- en lage-middeninkomenslanden, evenals gerichte inspanningen om de capaciteit voor medische tegenmaatregelen te vergroten in het kader van de Build Back and Better World-infrastructuur en het nieuw opgerichte Global Gateway-partnerschap. De EU en de Verenigde Staten zullen hun inspanningen bundelen om de lokale productiecapaciteit voor vaccins in Afrika te versterken en de besprekingen voortzetten over de uitbreiding van de productie van COVID-19-vaccins en -behandelingen en ervoor zorgen dat deze op billijke wijze toegang krijgen.

We roepen partners op om mee te doen aan het ondersteunen van gecoördineerde investeringen om de wereldwijde en regionale productie uit te breiden, inclusief voor mRNA-, virale vector- en/of eiwitsubeenheid COVID-19-vaccins.

Meer informatie

Gezamenlijke verklaring over de lancering van de gezamenlijke COVID-19 Manufacturing and Supply Chain Taskforce

Verder lezen

coronavirus

Coronavirus: 200e EU-desinfectierobot geleverd aan Europees ziekenhuis, nog eens 100 bevestigd

gepubliceerd

on

Op 21 september heeft de Commissie de 200e desinfectierobot geleverd aan het Consorci Corporació Sanitària Parc Taulí-ziekenhuis in Barcelona. De robots, geschonken door de Commissie, helpen bij het saneren van COVID-19-patiëntenkamers en maken deel uit van de actie van de Commissie om ziekenhuizen in de hele EU te bevoorraden om hen te helpen het hoofd te bieden aan de gevolgen van de coronaviruspandemie. Naar aanleiding van deze eerste 200 robots aangekondigd in November vorig jaar, zorgde de Commissie voor de aankoop van nog eens 100, waardoor het totaal aan donaties op 300 komt.

Een Europa dat geschikt is voor het digitale tijdperk, Executive Vice President voor Margrethe Vestager, zei: “Het helpen van lidstaten om de uitdagingen van de pandemie te overwinnen, blijft een prioriteit nummer één en deze donaties – een zeer tastbare vorm van steun – zijn een goed voorbeeld van wat kan worden behaald. Dit is Europese solidariteit in actie en ik ben blij te zien dat de Commissie een extra stap kan zetten door 100 extra desinfectierobots te doneren aan ziekenhuizen in nood.”

Sinds februari werken al 15 desinfectierobots dag en nacht in heel Spanje om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Bijna elke EU-lidstaat heeft nu minstens één desinfectierobot gekregen, die een standaard patiëntenkamer in minder dan XNUMX minuten desinfecteert, het ziekenhuispersoneel ontlast en hen en hun patiënten meer bescherming biedt tegen mogelijke infecties. Deze actie wordt mogelijk gemaakt door de Instrument voor noodhulp en de apparaten worden geleverd door het Deense bedrijf UVD-robots, dat een aanbesteding heeft gewonnen.

advertentie

Verder lezen

coronavirus

Coronavirus: Commissie tekent contract voor de levering van een behandeling met monoklonale antilichamen

gepubliceerd

on

De Commissie heeft met het farmaceutische bedrijf Eli Lilly een gezamenlijk raamcontract voor aanbestedingen ondertekend voor de levering van een behandeling met monoklonale antilichamen voor coronaviruspatiënten. Dit markeert de nieuwste ontwikkeling in deze eerste portfolio van vijf veelbelovende therapieën aangekondigd door de Commissie in het kader van de EU COVID-19 therapeutische strategie in juni 2021. Het geneesmiddel wordt momenteel beoordeeld door het Europees Geneesmiddelenbureau. 18 lidstaten hebben zich aangesloten bij de gezamenlijke inkoop voor de inkoop van maximaal 220,000 behandelingen.

Commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid Stella Kyriakides zei: “Meer dan 73% van de volwassen EU-bevolking is nu volledig gevaccineerd, en dit percentage zal nog toenemen. Maar vaccins kunnen niet onze enige reactie op COVID-19 zijn. Er blijven nog steeds mensen besmet raken en ziek worden. We moeten doorgaan met ons werk om ziekte te voorkomen met vaccins en er tegelijkertijd voor zorgen dat we deze kunnen behandelen met therapieën. Met de ondertekening van vandaag sluiten we onze derde aanbesteding af en komen we onze toezegging in het kader van de therapeutische strategie van de EU na om de toegang tot geavanceerde geneesmiddelen voor COVID-19-patiënten te vergemakkelijken.”

Hoewel vaccinatie de sterkste troef blijft, zowel tegen het virus als zijn varianten, spelen therapieën een cruciale rol in de COVID-19-respons. Ze helpen levens te redden, de hersteltijd te versnellen, de duur van ziekenhuisopnames te verkorten en uiteindelijk de last van de zorgstelsels te verlichten.

advertentie

Het product van Eli Lilly is een combinatie van twee monoklonale antilichamen (bamlanivimab en etesevimab) voor de behandeling van coronaviruspatiënten die geen zuurstof nodig hebben maar een hoog risico lopen op ernstige COVID-19. Monoklonale antilichamen zijn eiwitten die in het laboratorium zijn ontwikkeld en die het vermogen van het immuunsysteem om het coronavirus te bestrijden nabootsen. Ze fuseren met het spike-eiwit en blokkeren zo de aanhechting van het virus aan de menselijke cellen.

In het kader van de EU Joint Procurement Agreement heeft de Europese Commissie tot nu toe bijna 200 contracten gesloten voor verschillende medische tegenmaatregelen met een cumulatieve waarde van meer dan € 12 miljard. Op grond van het raamcontract voor gezamenlijke aanbestedingen dat is gesloten met Eli Lilly, kunnen lidstaten het combinatieproduct bamlanivimab en etesevimab kopen indien en wanneer nodig, nadat het ofwel een voorwaardelijke vergunning voor het in de handel brengen op EU-niveau heeft gekregen van het Europees Geneesmiddelenbureau of een toelating voor noodgebruik in de betrokken lidstaat.

Achtergrond

advertentie

Het gezamenlijke inkoopcontract van vandaag volgt op het contract getekend met Roche voor het product REGN-COV2, een combinatie van Casirivimab en Imdevimab, op 31 maart 2021 en het contract meth Glaxo Smith Kline op 27 juli 2021 voor de levering van sotrovimab (VIR-7831), ontwikkeld in samenwerking met VIR biotechnologie.

De EU-strategie voor COVID-19-therapieën, aangenomen op 6 mei 2021, heeft tot doel een breed portfolio van COVID-19-therapieën op te bouwen met als doel tegen oktober 2021 drie nieuwe therapieën beschikbaar te hebben en mogelijk nog twee tegen het einde van het jaar. Het bestrijkt de volledige levenscyclus van geneesmiddelen, van onderzoek, ontwikkeling, selectie van veelbelovende kandidaten, snelle goedkeuring door de regelgevende instanties, productie en implementatie tot eindgebruik. Het zal ook coördineren, opschalen en ervoor zorgen dat de EU samenwerkt bij het waarborgen van de toegang tot therapieën via gezamenlijke aanbestedingen.

De strategie maakt deel uit van een sterke Europese gezondheidsunie, waarbij gebruik wordt gemaakt van een gecoördineerde EU-aanpak om de gezondheid van onze burgers beter te beschermen, de EU en haar lidstaten toe te rusten om toekomstige pandemieën beter te voorkomen en aan te pakken, en de veerkracht van de Europese gezondheidsstelsels te verbeteren. De strategie is gericht op de behandeling van patiënten met COVID-19 en werkt samen met de succesvolle EU-vaccinatiestrategie, waardoor veilige en effectieve vaccins tegen COVID-19 zijn goedgekeurd voor gebruik in de EU om de overdracht van gevallen te voorkomen en te verminderen, evenals ziekenhuisopnamecijfers en sterfgevallen als gevolg van de ziekte.

Op 29 juni 2021 leverde de strategie haar eerste resultaat op, met de aankondiging van vijf kandidaat-therapieën die binnenkort beschikbaar zouden kunnen zijn voor de behandeling van patiënten in de hele EU. De vijf producten bevinden zich in een vergevorderd ontwikkelingsstadium en hebben een groot potentieel om tot de drie nieuwe COVID-19-therapieën te behoren die tegen oktober 2021 worden goedgekeurd, het doel dat in het kader van de strategie is vastgesteld, op voorwaarde dat de definitieve gegevens hun veiligheid, kwaliteit en werkzaamheid aantonen .

Wereldwijde samenwerking op het gebied van therapieën is cruciaal en een belangrijk onderdeel van onze strategie. De Commissie zet zich in om samen te werken met internationale partners op het gebied van COVID-19-therapieën en deze wereldwijd beschikbaar te maken. De Commissie onderzoekt ook hoe ze de gunstige omgeving voor de productie van gezondheidsproducten kan ondersteunen en tegelijkertijd de onderzoekscapaciteit in partnerlanden over de hele wereld kan versterken.

Meer informatie

Therapeutische strategie van de EU

Reactie op het coronavirus

Veilige COVID-19-vaccins voor Europeanen

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending