Verbind je met ons

EU

Macron in het gezicht geslagen tijdens wandeling in Zuid-Frankrijk

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Een man sloeg dinsdag (8 juni) president Emmanuel Macron in het gezicht tijdens een wandeling in Zuid-Frankrijk, schrijven Michel Rose als Sudip Kar-gupta.

Macron zei later dat hij niet had gevreesd voor zijn veiligheid en dat niets hem zou tegenhouden om zijn werk voort te zetten.

In een video die op sociale media circuleert, stak Macron zijn hand uit om een ​​man te begroeten in een kleine menigte toeschouwers die achter een metalen barrière stond terwijl hij een professionele opleidingsschool voor de horeca bezocht.

advertentie

De man, die gekleed was in een kaki T-shirt, riep toen "Weg met Macronia" ("A Bas La Macronie") en sloeg Macron op de linkerkant van zijn gezicht.

Men hoorde hem ook "Montjoie Saint Denis" roepen, de strijdkreet van het Franse leger toen het land nog een monarchie was.

Twee beveiligingsmedewerkers van Macron pakten de man met het T-shirt aan en een ander joeg Macron weg. Een andere video die op Twitter werd gepost, toonde aan dat de president een paar seconden later terugkeerde naar de rij toeschouwers en weer handen schudde.

advertentie

De plaatselijke burgemeester, Xavier Angeli, vertelde franceinfo radio dat Macron zijn beveiliging aanspoorde om "hem te verlaten, hem te verlaten", terwijl de dader tegen de grond werd gehouden.

Twee mensen werden gearresteerd, vertelde een politiebron aan Reuters. De identiteit van de man die Macron sloeg en zijn motieven waren onduidelijk.

De slogan die de man schreeuwde, is de afgelopen jaren gecoöpteerd door royalisten en extreemrechtse mensen in Frankrijk, vertelde Fiametta Venner, een politicoloog die Franse extremisten bestudeert, aan de omroep BFMTV.

Macron was op bezoek in de regio Drôme om restauranthouders en studenten te ontmoeten en te praten over terugkeer naar een normaal leven na de COVID-19-pandemie.

De Franse president Emmanuel Macron communiceert met leden van een menigte tijdens een bezoek aan Valence, Frankrijk 8 juni 2021. Philippe Desmazes/Pool via REUTERS
De Franse president Emmanuel Macron spreekt met journalisten op de Hospitality-school in Tain l'Hermitage, Frankrijk 8 juni 2021. Philippe Desmazes/Pool via REUTERS

Het was een van een reeks bezoeken die hij brengt, zeggen zijn assistenten, om de pols van het land te meten voor de presidentsverkiezingen volgend jaar. Later vervolgde hij zijn bezoek aan de regio.

Macron, een voormalige investeringsbankier, wordt door zijn tegenstanders ervan beschuldigd deel uit te maken van een rijke elite die zich afzijdig houdt van de zorgen van gewone burgers.

Gedeeltelijk om die beschuldigingen te weerleggen, zoekt hij af en toe nauw contact met kiezers in geïmproviseerde situaties, maar dit kan problemen opleveren voor zijn beveiligingspersoneel.

Op beelden aan het begin van het meppende incident van dinsdag was te zien hoe Macron naar de slagboom jogde waar de toeschouwers stonden te wachten, waardoor zijn veiligheidsdienst moeite had om bij te blijven. Toen de klap plaatsvond, stonden twee van de beveiligingsmedewerkers naast hem, maar twee anderen hadden hem nog maar net ingehaald.

In een interview met de krant Dauphine Libere na de aanval zei Macron: "Je kunt geen geweld of haat hebben, noch in spraak, noch in daden. Anders wordt de democratie zelf bedreigd."

"Laten we niet toestaan ​​dat geïsoleerde gebeurtenissen, ultragewelddadige individuen... het publieke debat overnemen: ze verdienen het niet."

Macron zei dat hij niet had gevreesd voor zijn veiligheid en dat hij het publiek de hand bleef schudden nadat hij was geslagen. "Ik bleef doorgaan, en ik zal doorgaan. Niets zal me stoppen," zei hij.

In 2016 werd Macron, die toen minister van Economische Zaken was, tijdens een staking tegen arbeidshervormingen met eieren bekogeld door linkse vakbondsleden. Macron beschreef dat incident als "normaal" en zei dat het zijn vastberadenheid niet zou beteugelen.

Twee jaar later spraken anti-regeringsdemonstranten van de "gele hesjes" Macron af en joelden ze uit bij een incident waarvan regeringsbondgenoten zeiden dat de president geschokt was.

Europese Commissie

NextGenerationEU: Europese Commissie betaalt € 231 miljoen aan voorfinanciering aan Slovenië

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft 231 miljoen euro aan voorfinanciering uitbetaald aan Slovenië, wat overeenkomt met 13% van de aan het land toegekende subsidies in het kader van de Recovery and Resilience Facility (RRF). De voorfinancieringsbetaling zal een impuls geven aan de uitvoering van de cruciale investerings- en hervormingsmaatregelen die in het herstel- en veerkrachtplan van Slovenië worden beschreven. De Commissie zal toestemming geven voor verdere uitbetalingen op basis van de uitvoering van de investeringen en hervormingen die zijn beschreven in het herstel- en veerkrachtplan van Slovenië.

Het land zal gedurende de looptijd van het plan in totaal € 2.5 miljard ontvangen, bestaande uit € 1.8 miljard aan subsidies en € 705 miljoen aan leningen. De uitbetaling van vandaag volgt op de recente succesvolle implementatie van de eerste leningsoperaties onder NextGenerationEU. Tegen het einde van het jaar is de Commissie van plan om in totaal 80 miljard euro aan langetermijnfinanciering op te halen, aangevuld met kortetermijnrekeningen van de EU, om de eerste geplande uitbetalingen aan lidstaten in het kader van NextGenerationEU te financieren.

De RRF vormt het hart van NextGenerationEU, dat 800 miljard euro (in lopende prijzen) zal verstrekken ter ondersteuning van investeringen en hervormingen in alle lidstaten. Het Sloveense plan maakt deel uit van de ongekende EU-respons om sterker uit de COVID-19-crisis te komen, de groene en digitale transities te bevorderen en de veerkracht en cohesie in onze samenlevingen te versterken. EEN persbericht is online beschikbaar.

advertentie

Verder lezen

Cyprus

NextGenerationEU: Europese Commissie betaalt €157 miljoen aan voorfinanciering aan Cyprus

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft 157 miljoen euro aan voorfinanciering uitbetaald aan Cyprus, wat overeenkomt met 13% van de financiële toewijzing van het land in het kader van de Recovery and Resilience Facility (RRF). De voorfinanciering zal helpen om de uitvoering van de cruciale investerings- en hervormingsmaatregelen die in het herstel- en veerkrachtplan van Cyprus worden beschreven, op gang te brengen. De Commissie zal toestemming geven voor verdere uitbetalingen op basis van de uitvoering van de investeringen en hervormingen die zijn beschreven in het herstel- en veerkrachtplan van Cyprus.

Het land zal naar verwachting in totaal € 1.2 miljard ontvangen gedurende de looptijd van zijn plan, met € 1 miljard aan subsidies en € 200 miljoen aan leningen. De uitbetaling van vandaag volgt op de recente succesvolle implementatie van de eerste leningsoperaties onder NextGenerationEU. Tegen het einde van het jaar is de Commissie van plan om in totaal 80 miljard euro aan langetermijnfinanciering op te halen, aangevuld met kortetermijnrekeningen van de EU, om de eerste geplande uitbetalingen aan lidstaten in het kader van NextGenerationEU te financieren. Als onderdeel van NextGenerationEU zal de RRF 723.8 miljard euro (in lopende prijzen) verstrekken ter ondersteuning van investeringen en hervormingen in alle lidstaten.

Het Cypriotische plan maakt deel uit van de ongekende EU-respons om sterker uit de COVID-19-crisis te komen, de groene en digitale transities te bevorderen en de veerkracht en cohesie in onze samenlevingen te versterken. EEN persbericht is online beschikbaar.

advertentie

Verder lezen

België

EU-cohesiebeleid: België, Duitsland, Spanje en Italië ontvangen € 373 miljoen ter ondersteuning van gezondheids- en sociale diensten, kmo's en sociale inclusie

gepubliceerd

on

De Commissie heeft € 373 miljoen toegekend aan vijf Europees Sociaal Fonds (ESF) en Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) operationele programma's (OP's) in België, Duitsland, Spanje en Italië om de landen te helpen met de noodrespons en reparatie van het coronavirus in het kader van REACT-EU. In België zal de wijziging van het OP Wallonië 64.8 miljoen euro extra beschikbaar stellen voor de aankoop van medische apparatuur voor gezondheidsdiensten en innovatie.

De fondsen zullen kleine en middelgrote bedrijven (kmo's) ondersteunen bij de ontwikkeling van e-commerce, cyberbeveiliging, websites en online winkels, evenals de regionale groene economie door middel van energie-efficiëntie, bescherming van het milieu, ontwikkeling van slimme steden en koolstofarme openbare infrastructuren. In Duitsland, in de deelstaat Hessen, zal 55.4 miljoen euro steun geven aan gezondheidsgerelateerde onderzoeksinfrastructuur, diagnostische capaciteit en innovatie aan universiteiten en andere onderzoeksinstellingen, evenals investeringen in onderzoek, ontwikkeling en innovatie op het gebied van klimaat en duurzame ontwikkeling. Deze wijziging zal ook steun verlenen aan kmo's en fondsen voor startende ondernemingen via een investeringsfonds.

In Saksen-Anhalt zal 75.7 miljoen euro de samenwerking tussen kmo's en instellingen op het gebied van onderzoek, ontwikkeling en innovatie vergemakkelijken, en het verstrekken van investeringen en werkkapitaal voor micro-ondernemingen die zijn getroffen door de coronaviruscrisis. Bovendien zullen de fondsen investeringen in de energie-efficiëntie van ondernemingen mogelijk maken, digitale innovatie in kmo's ondersteunen en digitale apparatuur aanschaffen voor scholen en culturele instellingen. In Italië zal het nationale OP 'Sociale integratie' 90 miljoen euro ontvangen om de sociale integratie te bevorderen van mensen die te maken hebben met ernstige materiële deprivatie, dakloosheid of extreme marginalisering, door middel van 'Housing First'-diensten die het aanbieden van onmiddellijke huisvesting combineren met sociale en arbeidsbemiddelingsdiensten .

advertentie

In Spanje zal € 87 miljoen worden toegevoegd aan het ESF-OP voor Castilla y León ter ondersteuning van zelfstandigen en werknemers van wie hun contract is opgeschort of verminderd als gevolg van de crisis. Het geld zal ook zwaar getroffen bedrijven helpen ontslagen te voorkomen, vooral in de toeristische sector. Ten slotte zijn de fondsen nodig om essentiële sociale diensten op een veilige manier te laten doorgaan en om de continuïteit van het onderwijs tijdens de pandemie te waarborgen door extra personeel aan te nemen.

REACT-EU is onderdeel van NextGenerationEU en verstrekt 50.6 miljard euro extra financiering (in lopende prijzen) aan cohesiebeleidsprogramma's in de loop van 2021 en 2022. De maatregelen zijn gericht op het ondersteunen van de veerkracht van de arbeidsmarkt, banen, kmo's en gezinnen met lage de groene en digitale transities en een duurzaam sociaal-economisch herstel.

advertentie

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending