Verbind je met ons

Vennootschapsbelasting regels

Belastingdeal grote landen om breuk in Europa aan het licht te brengen

DELEN:

gepubliceerd

on

4 minuut lezen

Europees Commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager met een beschermend masker verlaat het hoofdkantoor van de Europese Commissie in Brussel, België op 15 juli 2020. REUTERS/Francois Lenoir/File Photo

Een wereldwijde overeenkomst over vennootschapsbelasting lijkt een hoogtepunt te brengen in een diepgewortelde strijd van de Europese Unie, waarbij grote leden Duitsland, Frankrijk en Italië het opnemen tegen Ierland, Luxemburg en Nederland. Lees meer.

Hoewel de kleinere EU-partners in het middelpunt staan ​​van een jarenlange strijd over hun gunstige belastingregimes, verwelkomden ze de deal van de Groep van Zeven op 5 juni.

De Europese Commissie, de uitvoerende macht van de EU, heeft lang geworsteld om binnen het blok overeenstemming te bereiken over een gemeenschappelijke benadering van belastingheffing, een vrijheid die angstvallig werd bewaakt door alle 27 leden, zowel grote als kleine.

"De traditionele belastingplichtigen in de EU proberen het kader zo flexibel mogelijk te houden, zodat ze min of meer zoals gewoonlijk kunnen blijven werken", zegt Rebecca Christie van de in Brussel gevestigde denktank Bruegel.

Paschal Donohoe, de Ierse minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep van zijn collega's in de eurozone, verwelkomde de overeenkomst met de rijke landen van de G7, die door een veel grotere groep moet worden goedgekeurd, lauw.

advertentie

"Elke overeenkomst zal moeten voldoen aan de behoeften van kleine en grote landen", zei hij op Twitter, wijzend op de "139 landen" die nodig zijn voor een breder internationaal akkoord.

En Hans Vijlbrief, vice-minister van Financiën in Nederland, zei op Twitter dat zijn land de plannen van de G7 steunde en al stappen had ondernomen om belastingontwijking een halt toe te roepen.

Hoewel EU-functionarissen privé kritiek hebben geuit op landen als Ierland of Cyprus, is het politiek beladen om ze in het openbaar aan te pakken en op de zwarte lijst van 'niet-meewerkende' belastingcentra van het blok wordt vanwege de criteria geen melding gemaakt van EU-paradijzen.

Deze zijn tot bloei gekomen door bedrijven lagere tarieven aan te bieden via zogenaamde brievenbuscentra, waar ze zonder noemenswaardige aanwezigheid winst kunnen boeken.

"Europese belastingparadijzen hebben er geen belang bij om toe te geven", zei Sven Giegold, een lid van de Groene Partij van het Europees Parlement dat lobbyt voor eerlijkere regels, over de vooruitzichten op verandering.

Desalniettemin verwelkomde de Luxemburgse minister van Financiën Pierre Gramegna het G7-akkoord en voegde eraan toe dat hij zou bijdragen aan een bredere discussie over een gedetailleerde internationale overeenkomst.

Hoewel Ierland, Luxemburg en Nederland de lang bevochten hervormingen verwelkomden, reageerde Cyprus terughoudender.

"De kleine EU-lidstaten moeten worden erkend en in overweging worden genomen", zei de Cypriotische minister van Financiën, Constantinos Petrides, tegen Reuters.

En zelfs G7-lid Frankrijk kan het moeilijk vinden om zich volledig aan te passen aan de nieuwe internationale regels.

"Grote landen als Frankrijk en Italië hebben ook fiscale strategieën die ze vastbesloten zijn te volgen", zei Christie.

Het Tax Justice Network rekent Nederland, Luxemburg, Ierland en Cyprus tot de meest prominente wereldparadijzen, maar ook Frankrijk, Spanje en Duitsland staan ​​op de lijst.

De verdeeldheid in Europa laaide op in 2015 nadat documenten die de 'LuxLeaks' werden genoemd, aantoonden hoe Luxemburg bedrijven hielp winst te kanaliseren terwijl ze weinig of geen belasting betaalden.

Dat leidde tot een repressie door Margrethe Vestager, de machtige antitrustchef van de EU, die regels hanteerde die illegale staatssteun aan bedrijven verhinderden, met het argument dat dergelijke belastingovereenkomsten neerkwamen op oneerlijke subsidies.

Vestager heeft een onderzoek geopend naar het Finse papierverpakkingsbedrijf Huhtamaki wegens achterstallige belastingen naar Luxemburg en onderzoekt de Nederlandse fiscale behandeling van InterIKEA en Nike.

Nederland en Luxemburg hebben ontkend dat de afspraken in strijd zijn met de EU-regels.

Maar ze heeft tegenslagen gehad, zoals vorig jaar toen het Gerecht haar bevel voor iPhone-maker Apple verwierp (AAPL.O) om € 13 miljard ($ 16 miljard) aan Ierse achterstallige belastingen te betalen, een uitspraak waartegen nu beroep wordt aangetekend.

Het bevel van Vestager aan Starbucks om miljoenen aan Nederlandse achterstallige belastingen te betalen, werd ook afgewezen.

Ondanks deze nederlagen zijn rechters het eens met haar aanpak.

"Eerlijke belastingheffing is een topprioriteit voor de EU", zei een woordvoerder van de Europese Commissie: "We blijven ons inzetten om ervoor te zorgen dat alle bedrijven ... hun eerlijke deel van de belasting betalen."

Met name Nederland heeft de bereidheid tot verandering onderstreept na kritiek op zijn rol als doorgeefluik voor multinationals om winsten van de ene dochteronderneming naar de andere over te hevelen terwijl ze geen of lage belastingen betalen.

Het introduceerde in januari een regel die belasting heft op royalty's en rentebetalingen die door Nederlandse bedrijven worden verzonden naar rechtsgebieden waar het vennootschapsbelastingtarief lager is dan 9%.

"De vraag naar eerlijkheid is gegroeid", zegt Paul Tang, een Nederlands lid van het Europees Parlement. "En nu wordt het gecombineerd met de noodzaak om investeringen te financieren."

($ 1 = € 0.8214)

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending