Verbind je met ons

EU

Laten we het over obligaties hebben: vijf vragen voor de ECB

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De Europese Centrale Bank komt donderdag (11 maart) bijeen en één onderwerp zal domineren: wat te doen aan de stijgende rendementen op staatsobligaties die, als ze niet worden gecontroleerd, de inspanningen om een ​​door het coronavirus getroffen economie weer op het goede spoor te krijgen, kunnen doen ontsporen, schrijven Dhara Ranasinghe als Ritvik Carvalho.

De Duitse financieringskosten op tien jaar zijn in februari met 10 basispunten gestegen, de grootste maandelijkse stijging in meer dan drie jaar, met vergelijkbare bewegingen in het eurogebied.

Beleidsmakers van president Christine Lagarde tot hoofdeconoom Philip Lane hebben hun ongenoegen geuit. Markten willen het spelplan weten.

advertentie

Hier zijn vijf belangrijke vragen op de radar.

1. Wat gaat de ECB doen om de stijgende obligatierente in toom te houden?

De ECB moet niet aarzelen om het aankoopvolume van obligaties op te krikken en indien nodig de volledige vuurkracht van het Pandemic Emergency Purchase Program (PEPP) van 1.85 biljoen euro ($ 2.2 biljoen) te gebruiken, zegt bestuurslid Fabio Panetta.

advertentie

Economen zijn het erover eens, maar beleidsmakers zijn verdeeld. Iets minder dan 1 biljoen euro van het PEPP is nog ongebruikt. Aankopen zijn recentelijk vertraagd, wellicht vanwege technische factoren.

Nog hogere financieringskosten van de overheid, die dreigen over te vloeien naar bedrijven en consumenten, veroorzaken hoofdpijn voor een ECB die worstelt met een zwakke economie.

"Is de ECB zich volledig bewust van de risico's?", Aldus Carsten Brzeski, global head of macro bij ING Research. "En als dat zo is, zijn ze dan bereid om preciezer te zijn over wat ze bereid zijn te doen - zullen ze handelen met geavanceerde PEPP-aankopen?"

GRAFIEK: Het pandemie-stimuleringsprogramma van de ECB

Reuters Graphic

2) Waar kijkt de ECB precies naar om de financiële omstandigheden te beoordelen?

Lagarde zal worden aangedrongen op duidelijkheid hierover.

Ze heeft haar bezorgdheid geuit over de stijgende nominale rente. Opmerkingen van andere functionarissen en de laatste notulen van de ECB legden de nadruk op de reële of voor inflatie gecorrigeerde component van de rendementen als een belangrijke bepalende factor voor de financiële omstandigheden.

Beide zijn dit jaar gestegen, maar de reële opbrengsten minder.

Lane richt zich op de BBP-gewogen staatsrendementscurve en de overnight index swap (OIS) -curve.

Een duidelijker idee waarvan de sleutel is, zou markten een beter idee geven van de pijngrens van beleidsmakers.

GRAFIEK: Welke opbrengst is de sleutel?

Reuters Graphic

3) In hoeverre verwacht de ECB dat de inflatie dit jaar zal stijgen?

Toenemende inflatie, die de komende maanden de doelstelling van bijna 2% zou kunnen overschrijden, betekent dat de ECB haar inflatieverwachting voor 2021 waarschijnlijk zal verhogen.

Lagarde kan benadrukken dat een recente prijsstijging wordt gedreven door eenmalige factoren en zou moeten terugvallen.

Maar er zijn verschillende meningen onder beleidsmakers. Bundesbank-chef Jens Weidmann gelooft dat de ECB "dienovereenkomstig" zal moeten handelen als de inflatie stijgt.

"Er zijn meer gemengde meningen over inflatie - ECB-medewerkers en Lane denken dat de inflatie gematigd is, maar dit wordt niet gedeeld door de haviken. Weidmann benadrukte onlangs dat de Duitse inflatie dit jaar waarschijnlijk 3% zou bedragen", aldus Jacob Nell, hoofd van Europese economie bij Morgan Stanley.

GRAFIEK: Inflatie versnellen?

Reuters Graphic

4) Wat zal de ECB zeggen over de economische vooruitzichten?

Economen verwachten dat de vooruitzichten op middellange termijn grotendeels ongewijzigd zullen blijven, met een herstelprognose in de tweede helft van 2021.

Lagarde kan echter de neerwaartse risico's op de korte termijn benadrukken, aangezien het blok strijdt tegen de coronaviruspandemie en lockdowns.

De economie bevindt zich vrijwel zeker in een recessie met dubbele dip nu de dienstensector lijdt, maar de hoop op een bredere uitrol van vaccins heeft het optimisme naar een piek van drie jaar gedreven, zo bleek uit een onderzoek vorige week.

GRAFIEK: De economische verrassingen in de eurozone blijven positief in 2021

Reuters Graphic

5) Is de ECB opgelucht dat Draghi de Italiaanse premier is?

Lagarde zal waarschijnlijk geen commentaar geven op de politiek in Italië, waar haar voorganger Mario Draghi net premier is geworden. Maar een daling van de Italiaanse financieringskosten bij zijn benoeming is goed nieuws en verlicht de druk op de ECB.

De Italiaans / Duitse 10-jaarsrendementskloof is in februari verkleind tot het laagste niveau sinds 2015; de recente turbulentie van obligaties heeft niet al te veel pijn gedaan.

De vertrouwde Draghi heeft ingrijpende hervormingen beloofd om een ​​gehavende economie nieuw leven in te blazen. Zijn sterk pro-Europese houding wordt gezien als positief voor Italië en het europroject.

GRAFIEK: Italiaanse obligatiespread tijdens de COVID-19-crisis

Reuters Graphic

Europese Commissie

NextGenerationEU: Europese Commissie betaalt € 231 miljoen aan voorfinanciering aan Slovenië

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft 231 miljoen euro aan voorfinanciering uitbetaald aan Slovenië, wat overeenkomt met 13% van de aan het land toegekende subsidies in het kader van de Recovery and Resilience Facility (RRF). De voorfinancieringsbetaling zal een impuls geven aan de uitvoering van de cruciale investerings- en hervormingsmaatregelen die in het herstel- en veerkrachtplan van Slovenië worden beschreven. De Commissie zal toestemming geven voor verdere uitbetalingen op basis van de uitvoering van de investeringen en hervormingen die zijn beschreven in het herstel- en veerkrachtplan van Slovenië.

Het land zal gedurende de looptijd van het plan in totaal € 2.5 miljard ontvangen, bestaande uit € 1.8 miljard aan subsidies en € 705 miljoen aan leningen. De uitbetaling van vandaag volgt op de recente succesvolle implementatie van de eerste leningsoperaties onder NextGenerationEU. Tegen het einde van het jaar is de Commissie van plan om in totaal 80 miljard euro aan langetermijnfinanciering op te halen, aangevuld met kortetermijnrekeningen van de EU, om de eerste geplande uitbetalingen aan lidstaten in het kader van NextGenerationEU te financieren.

De RRF vormt het hart van NextGenerationEU, dat 800 miljard euro (in lopende prijzen) zal verstrekken ter ondersteuning van investeringen en hervormingen in alle lidstaten. Het Sloveense plan maakt deel uit van de ongekende EU-respons om sterker uit de COVID-19-crisis te komen, de groene en digitale transities te bevorderen en de veerkracht en cohesie in onze samenlevingen te versterken. EEN persbericht is online beschikbaar.

advertentie

Verder lezen

Cyprus

NextGenerationEU: Europese Commissie betaalt €157 miljoen aan voorfinanciering aan Cyprus

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft 157 miljoen euro aan voorfinanciering uitbetaald aan Cyprus, wat overeenkomt met 13% van de financiële toewijzing van het land in het kader van de Recovery and Resilience Facility (RRF). De voorfinanciering zal helpen om de uitvoering van de cruciale investerings- en hervormingsmaatregelen die in het herstel- en veerkrachtplan van Cyprus worden beschreven, op gang te brengen. De Commissie zal toestemming geven voor verdere uitbetalingen op basis van de uitvoering van de investeringen en hervormingen die zijn beschreven in het herstel- en veerkrachtplan van Cyprus.

Het land zal naar verwachting in totaal € 1.2 miljard ontvangen gedurende de looptijd van zijn plan, met € 1 miljard aan subsidies en € 200 miljoen aan leningen. De uitbetaling van vandaag volgt op de recente succesvolle implementatie van de eerste leningsoperaties onder NextGenerationEU. Tegen het einde van het jaar is de Commissie van plan om in totaal 80 miljard euro aan langetermijnfinanciering op te halen, aangevuld met kortetermijnrekeningen van de EU, om de eerste geplande uitbetalingen aan lidstaten in het kader van NextGenerationEU te financieren. Als onderdeel van NextGenerationEU zal de RRF 723.8 miljard euro (in lopende prijzen) verstrekken ter ondersteuning van investeringen en hervormingen in alle lidstaten.

Het Cypriotische plan maakt deel uit van de ongekende EU-respons om sterker uit de COVID-19-crisis te komen, de groene en digitale transities te bevorderen en de veerkracht en cohesie in onze samenlevingen te versterken. EEN persbericht is online beschikbaar.

advertentie

Verder lezen

België

EU-cohesiebeleid: België, Duitsland, Spanje en Italië ontvangen € 373 miljoen ter ondersteuning van gezondheids- en sociale diensten, kmo's en sociale inclusie

gepubliceerd

on

De Commissie heeft € 373 miljoen toegekend aan vijf Europees Sociaal Fonds (ESF) en Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) operationele programma's (OP's) in België, Duitsland, Spanje en Italië om de landen te helpen met de noodrespons en reparatie van het coronavirus in het kader van REACT-EU. In België zal de wijziging van het OP Wallonië 64.8 miljoen euro extra beschikbaar stellen voor de aankoop van medische apparatuur voor gezondheidsdiensten en innovatie.

De fondsen zullen kleine en middelgrote bedrijven (kmo's) ondersteunen bij de ontwikkeling van e-commerce, cyberbeveiliging, websites en online winkels, evenals de regionale groene economie door middel van energie-efficiëntie, bescherming van het milieu, ontwikkeling van slimme steden en koolstofarme openbare infrastructuren. In Duitsland, in de deelstaat Hessen, zal 55.4 miljoen euro steun geven aan gezondheidsgerelateerde onderzoeksinfrastructuur, diagnostische capaciteit en innovatie aan universiteiten en andere onderzoeksinstellingen, evenals investeringen in onderzoek, ontwikkeling en innovatie op het gebied van klimaat en duurzame ontwikkeling. Deze wijziging zal ook steun verlenen aan kmo's en fondsen voor startende ondernemingen via een investeringsfonds.

In Saksen-Anhalt zal 75.7 miljoen euro de samenwerking tussen kmo's en instellingen op het gebied van onderzoek, ontwikkeling en innovatie vergemakkelijken, en het verstrekken van investeringen en werkkapitaal voor micro-ondernemingen die zijn getroffen door de coronaviruscrisis. Bovendien zullen de fondsen investeringen in de energie-efficiëntie van ondernemingen mogelijk maken, digitale innovatie in kmo's ondersteunen en digitale apparatuur aanschaffen voor scholen en culturele instellingen. In Italië zal het nationale OP 'Sociale integratie' 90 miljoen euro ontvangen om de sociale integratie te bevorderen van mensen die te maken hebben met ernstige materiële deprivatie, dakloosheid of extreme marginalisering, door middel van 'Housing First'-diensten die het aanbieden van onmiddellijke huisvesting combineren met sociale en arbeidsbemiddelingsdiensten .

advertentie

In Spanje zal € 87 miljoen worden toegevoegd aan het ESF-OP voor Castilla y León ter ondersteuning van zelfstandigen en werknemers van wie hun contract is opgeschort of verminderd als gevolg van de crisis. Het geld zal ook zwaar getroffen bedrijven helpen ontslagen te voorkomen, vooral in de toeristische sector. Ten slotte zijn de fondsen nodig om essentiële sociale diensten op een veilige manier te laten doorgaan en om de continuïteit van het onderwijs tijdens de pandemie te waarborgen door extra personeel aan te nemen.

REACT-EU is onderdeel van NextGenerationEU en verstrekt 50.6 miljard euro extra financiering (in lopende prijzen) aan cohesiebeleidsprogramma's in de loop van 2021 en 2022. De maatregelen zijn gericht op het ondersteunen van de veerkracht van de arbeidsmarkt, banen, kmo's en gezinnen met lage de groene en digitale transities en een duurzaam sociaal-economisch herstel.

advertentie

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending