Verbind je met ons

België

Royal British Legion Brussels geschiedenis blootgelegd

gepubliceerd

on

Wist je dat ongeveer 6,000 Britse militairen met Belgische vrouwen trouwen en zich hier na WO II vestigden? Of dat Peter Townsend, de gescheiden minnaar van prinses Margaret, zonder pardon naar Brussel werd afgevoerd om een ​​schandaal te voorkomen? Als zulke dingen nieuw voor je zijn, dan is fascinerend nieuw onderzoek door de in België gevestigde Britse expat Dennis Abbott iets voor jou, schrijft Martin Banks.

In wat een beetje een liefdeswerk was, droeg Dennis, een voormalig vooraanstaand journalist (hieronder afgebeeld van toen hij als reservist diende bij Operatie TELIC Irak in 2003, waar hij werd toegevoegd aan de 7e Gepantserde Brigade en de 19e Gemechaniseerde Brigade) doken in de rijke en gevarieerde geschiedenis van de Royal British Legion om de RBL's 100 te helpen markerenth verjaardag later dit jaar.

Het resultaat is een prachtige kroniek van de liefdadigheidsinstelling die jarenlang onschatbaar werk heeft verricht voor het dienen van mannen en vrouwen, veteranen en hun families.

Aanleiding voor het project was een verzoek van het Royal British Legion HQ om vestigingen ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan ​​van de RBL in 2021 door hun verhaal te vertellen.

De Brusselse tak van de RBL zelf bestaat in 99 2021 jaar.

De geschiedenis kostte Dennis iets meer dan vier maanden om te onderzoeken en te schrijven en, zoals hij meteen toegeeft: "Het was niet zo gemakkelijk."

Hij zei: “De nieuwsbrief van het Brusselse bijkantoor (bekend als The Wipers Times) was een rijke bron van informatie, maar gaat pas terug tot 2008.

"Er zijn notulen van commissievergaderingen van 1985-1995, maar met veel hiaten."

Een van zijn beste informatiebronnen, tot 1970, was de Belgische krant Le Soir.

"Ik kon in de digitale archieven van de Nationale Bibliotheek van België (KBR) zoeken naar verhalen over het bijkantoor."

Dennis is een voormalig journalist bij De Zon en De dagelijkse spiegel in het VK en voormalig redacteur van european Voice in Brussel.

Hij ontdekte tijdens zijn onderzoek veel intrigerende klompjes informatie over evenementen die verband hielden met de RBL.

Zo kwamen de toekomstige Edward VIII (die na zijn troonsafstand de hertog van Windsor werd) en veldmaarschalk Earl Haig uit de Eerste Wereldoorlog (die hielp bij de oprichting van het Britse legioen) in 1 het Brusselse filiaal bezoeken.

Dennis zegt ook dat fans van De kroon Netflix-series kunnen door de geschiedenis van RBL ontdekken wat er is gebeurd met de gescheiden minnaar van prinses Margaret, Group Captain Peter Townsend, nadat hij zonder pardon naar Brussel was afgezakt om een ​​schandaal te voorkomen aan het begin van de regering van koningin Elizabeth II.

Lezers kunnen ook meer te weten komen over de geheim agenten die na WO II van Brussel hun basis maakten - met name luitenant-kolonel George Starr DSO MC en kapitein Norman Dewhurst MC.

Dennis zei: “De jaren vijftig waren ongetwijfeld de meest glamoureuze periode in de geschiedenis van de branche met filmpremières, concerten en dansen.

“Maar de geschiedenis gaat vooral over de gewone militairen uit WO II die zich in Brussel vestigden nadat ze met Belgische meisjes waren getrouwd. De Daily Express schatte dat er na WO II 6,000 van dergelijke huwelijken waren!

Hij zei: ”Peter Townsend schreef een serie artikelen voor Le Soir over een solo-wereldtournee van 18 maanden die hij ondernam in zijn Land-Rover na zijn pensionering bij de RAF. Ik vermoed dat het zijn manier was om om te gaan met zijn breuk met prinses Margaret. Zij was de eerste die hij bezocht na zijn terugkeer in Brussel.

“Uiteindelijk trouwde hij met een 19-jarige Belgische erfgename die een treffende gelijkenis vertoonde met Margaret. De geschiedenis bevat videobeelden van hen die hun verloving aankondigden. "

Zo ontmoette hij deze week de 94-jarige Claire Whitfield, een van de 6,000 Belgische meisjes die met Britse militairen trouwden.

Claire, toen 18, ontmoette haar toekomstige echtgenoot RAF Flight Sgt Stanley Whitfield in september 1944 na de bevrijding van Brussel. 'Het was liefde op het eerste gezicht', herinnert ze zich. Stanley nam haar vaak mee uit dansen naar de 21 Club en RAF Club (afgebeeld, hoofdfoto). Ze trouwden in Brussel.

De geschiedenis werd deze week ingediend bij het nationale hoofdkantoor van de Royal British Legion in Londen als onderdeel van hun honderdjarig archief.

De volledige RBL-geschiedenis die door Dennis is samengesteld is beschikbaar Hier.

België

De Commissie keurt Belgische maatregelen van € 23 miljoen goed ter ondersteuning van de productie van coronavirusgerelateerde producten

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft twee Belgische maatregelen goedgekeurd, voor een totaalbedrag van € 23 miljoen, ter ondersteuning van de productie van producten die relevant zijn voor de uitbraak van het coronavirus in Wallonië. Beide maatregelen werden goedgekeurd in het kader van staatssteun Tijdelijk kader. De eerste regeling (SA.60414), met een geschat budget van € 20 miljoen, staat open voor ondernemingen die coronavirus-relevante producten produceren en actief zijn in alle sectoren, behalve de landbouw, visserij en aquacultuur, en financiële sectoren. In het kader van de regeling zal de overheidssteun de vorm aannemen van directe subsidies die maximaal 50% van de investeringskosten dekken.

De tweede maatregel (SA.60198) bestaat uit een investeringssteun van 3.5 miljoen euro, in de vorm van een directe subsidie, aan de Universiteit van Luik, die tot doel heeft de productie door de instelling van coronavirusgerelateerde diagnostische instrumenten en de nodige grondstoffen te ondersteunen . De directe subsidie ​​dekt 80% van de investeringskosten. De Commissie stelde vast dat de maatregelen in overeenstemming zijn met de voorwaarden van de tijdelijke kaderregeling.

Met name (i) dekt de steun slechts tot 80% van de in aanmerking komende investeringskosten die nodig zijn om productiecapaciteit te creëren om coronavirus-relevante producten te vervaardigen; (ii) alleen investeringsprojecten die op 1 februari 2020 zijn gestart, komen in aanmerking en (iii) in aanmerking komende investeringsprojecten moeten binnen zes maanden na de toekenning van de investeringssteun zijn voltooid. De Commissie heeft geconcludeerd dat de twee maatregelen noodzakelijk, passend en evenredig zijn om de volksgezondheidscrisis te bestrijden, in overeenstemming met artikel 107, lid 3, onder c), VWEU en de voorwaarden van het tijdelijke kader.

Op basis hiervan heeft de Commissie de maatregelen goedgekeurd in het kader van de EU-staatssteunregels. Meer informatie over het tijdelijke kader en andere acties van de Commissie om de economische gevolgen van de pandemie van het coronavirus aan te pakken, is te vinden Hier kan je daar alles over lezen.. De niet-vertrouwelijke versie van de besluiten zal onder de zaaknummers SA.60198 en SA.60414 in de staatssteun register op de website van de Commissie voor concurrentie.

Verder lezen

België

De dagelijkse besmettingen met het coronavirus in België blijven dalen

gepubliceerd

on

Volgens de laatste cijfers van het instituut voor volksgezondheid van Sciensano blijft het dagelijkse gemiddelde aantal nieuwe coronavirusinfecties in België dalen. schrijft Jason Spinks, Brussels Times.

Tussen 21 en 27 december zijn de afgelopen week gemiddeld 1,789.9 nieuwe mensen per dag positief getest, wat een afname is van 29% ten opzichte van de week ervoor.

Het totale aantal bevestigde gevallen in België sinds het begin van de pandemie bedraagt ​​644,242. Het totaal geeft alle mensen in België weer die besmet zijn, en omvat zowel bevestigde actieve gevallen als patiënten die sindsdien zijn hersteld of overleden als gevolg van het virus.

In de afgelopen twee weken zijn er 262.8 besmettingen vastgesteld per 100,000 inwoners, een afname van 6% ten opzichte van de twee weken ervoor.

Tussen 24 en 30 december werden gemiddeld 154.3 patiënten opgenomen in het ziekenhuis, dat is 15% minder dan de week ervoor.

In totaal liggen momenteel 2,338 coronaviruspatiënten in het ziekenhuis, of 85 minder dan gisteren. Van alle patiënten liggen er 496 op de intensive care, dat zijn er 14 minder dan gisteren. In totaal zitten 264 patiënten aan de beademing - 10 minder dan gisteren.

Van 21 tot 27 december vielen er gemiddeld 74 doden per dag, een afname van 20.7% ten opzichte van de week ervoor.

Het totale aantal doden in het land sinds het begin van de pandemie is momenteel 19,441.

Sinds het uitbreken van de pandemie zijn in totaal 6,900,875 tests uitgevoerd. Van die tests werden de afgelopen week gemiddeld 29,512.9 per dag afgenomen, met een positiviteitspercentage van 7.1%. Dat betekent dat één op de veertien mensen die zich laten testen een positief resultaat krijgt.

Het percentage daalde met 0.5%, samen met een afname van 24% in testen.

De reproductiesnelheid blijft tenslotte op 0.92, wat betekent dat een persoon die besmet is met het coronavirus gemiddeld minder dan één andere persoon besmet.

Verder lezen

België

British Legion zoekt verhaal achter slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog

gepubliceerd

on

Twee Britten, gesneuveld tijdens de Tweede Wereldoorlog Blitzkrieg, rusten op de mooie Vlaamse begraafplaats van Peutie, tussen talloze Belgische ex-strijders. De voormalige Britse journalist Dennis Abbott heeft onlangs namens de Royal British Legion kruisen op de graven gelegd tijdens de herdenkingsweek van de wapenstilstand in november.

Maar hij zoekt ook naar antwoorden.

Wat deden die twee jonge Britse jongens eigenlijk in Peutie? En vooral: wie zijn Lucy en Hannah, de twee Belgische vrouwen die jarenlang hun graf onderhielden?

Abbott woont al 20 jaar in België. Hij is voormalig journalist voor o.a. De Zon en De dagelijkse spiegel in Londen en was vervolgens woordvoerder van de Europese Commissie. Hij is ook lid van de Royal British Legion, een liefdadigheidsinstelling die geld inzamelt ter ondersteuning van dienende en voormalige dienende leden van de Royal Navy, het Britse leger en de Royal Air Force die het moeilijk hebben, evenals hun families.

Een van hun taken is ook de herinnering levend te houden aan degenen die stierven voor onze vrijheid. Abbott was inderdaad een reservist in Irak voor Britse troepen in 2003.

"Ter gelegenheid van de jaarlijkse herdenking van de wapenstilstand heb ik de verhalen over de Slag om België in mei 1940 onderzocht", zegt Abbott. "Ik ontdekte de graven van twee Britse soldaten van de Grenadier Guards in Peutie. Het zijn Leonard 'Len' Walters en Alfred William Hoare. Ze stierven allebei in de nacht van 15 op 16 mei. Len was amper 20 en Alfred 33. Ik was benieuwd waarom hun laatste rustplaats op de dorpsbegraafplaats was en niet op een van de grote oorlogsbegraafplaatsen in Brussel of Heverlee.

"Ik vond een artikel in een Britse provinciale krant waarin werd uitgelegd dat de twee soldaten eerst werden begraven op het terrein van een plaatselijk kasteel - vermoedelijk Batenborch - en vervolgens naar de dorpsbegraafplaats werden gebracht."

Abbott voegde toe: "De zaak laat me niet los. Ik heb gekeken hoe de soldaten in Peutie terechtkwamen. Blijkbaar vocht het 1ste Bataljon van de Grenadierwachters samen met het Belgische 6de Regiment Jagers te Voet. Maar nergens wordt een specifieke vermelding vermeld. van de Duitse aanval op Peutie te vinden.

“De Belgische en Britse troepen vochten een achterhoedeactie tijdens een gefaseerde terugtrekking voorbij het Kanaal Brussel-Willebroek en vervolgens naar de Kanaalkust.

"Het lijkt erop dat Peutie het divisiehoofdkwartier was van het Jagers te Voet Regiment. Ik vermoed dat de staf van het regiment en de Britse Gardesoldaten misschien in Batenborch Castle waren ondergebracht. Het kasteel was dus een doelwit voor de Duitsers.

"Waren Walters en Hoare de plaats bewaakten? Werden ze gedetacheerd bij de Jagers te Voet om de achterhoede te verzekeren in de gestage terugtocht naar Duinkerken? Of werden ze tijdens de gevechten afgesneden van hun regiment?"

"Ook de datum op de gedenksteen, 15-16 mei 1940, is vreemd. Waarom twee dates?

“Ik vermoed dat ze 's nachts zijn omgekomen tijdens vijandelijke beschietingen of als gevolg van een nachtelijke aanval door de Luftwaffe. In de chaos van de oorlog valt ook niet uit te sluiten dat zij het slachtoffer zijn geworden van 'friendly fire'. ”

Abbott heeft ook ontdekt dat twee vrouwen uit Peutie, Lucy en Hannah, jarenlang voor de graven van Len en William zorgden.

"Dat intrigeert me. Wat was hun relatie met de gevallen soldaten? Wisten ze ze? Ik denk dat Lucy is overleden. De vraag is of Hannah nog leeft. Hun familieleden wonen waarschijnlijk nog in Peutie. Weet iemand meer? Op beide graven? iemand heeft prachtige chrysanten gelegd. "

Verder lezen
advertentie

Twitter

Facebook

Trending