Verbind je met ons

Catalan

De Commissie keurt steunregeling voor energie-intensieve bedrijven in Spanje goed

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft op grond van de EU-staatssteunregels een Spaanse regeling goedgekeurd om energie-intensieve bedrijven gedeeltelijk te vergoeden voor de kosten die worden gemaakt om steun te financieren voor (i) de productie van hernieuwbare energie in Spanje, (ii) hoogrenderende warmtekrachtkoppeling in Spanje, en (iii) stroomopwekking in Spaanse niet-schiereilandgebieden. De regeling, die van toepassing is tot 31 december 2022 en een voorlopig jaarbudget van 91.88 miljoen euro zal hebben, komt ten goede aan bedrijven die actief zijn in Spanje in sectoren die bijzonder energie-intensief zijn (dus met een hoog elektriciteitsverbruik in verhouding tot de toegevoegde waarde van de productie) en meer blootgesteld aan internationale handel.

De begunstigden zullen een vergoeding ontvangen tot maximaal 85% van hun bijdrage aan de financiering van steun voor de productie van hernieuwbare energie, hoogrenderende warmtekrachtkoppeling en energieopwekking in de niet-schiereilandgebieden van Spanje. De Commissie heeft de maatregel beoordeeld aan de hand van de EU-staatssteunregels, met name de Richtsnoeren inzake staatssteun voor milieubescherming en energie 2014-2020, die zijn verlengd tot eind 2021. De richtsnoeren staan ​​verlagingen toe - tot een bepaald niveau - van bijdragen die worden geheven aan energie-intensieve bedrijven die actief zijn in bepaalde sectoren en blootgesteld zijn aan internationale handel, om hun mondiale concurrentievermogen te waarborgen .

De Commissie heeft vastgesteld dat de compensatie alleen zal worden toegekend aan energie-intensieve bedrijven die aan internationale handel zijn blootgesteld, in overeenstemming met de vereisten van de richtsnoeren. De maatregel bevordert de energie- en klimaatdoelstellingen van de EU en waarborgt het wereldwijde concurrentievermogen van energie-intensieve gebruikers en industrieën, zonder de concurrentie onnodig te verstoren. Op basis hiervan concludeerde de Commissie dat de maatregel in overeenstemming is met de EU-staatssteunregels. In verband met deze regeling hebben de Spaanse autoriteiten bij de Commissie ook een maatregel aangemeld waarbij garanties worden verleend met betrekking tot langetermijnovereenkomsten voor de aankoop van elektriciteit die zijn gesloten door energie-intensieve bedrijven voor elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen, het zogenaamde reservefonds om grote Elektriciteitsverbruikers (FERGEI).

Deze garantieregeling heeft tot doel de productie van energie uit hernieuwbare bronnen te vergemakkelijken. De Commissie heeft de maatregel beoordeeld aan de hand van de EU-staatssteunregels, met name de 2008 Mededeling van de Commissie betreffende staatssteun in de vorm van garanties, en concludeerden dat de staatsgarantieregeling geen steun vormt in de zin van artikel 107, lid 1, VWEU. Meer informatie zal beschikbaar zijn op de Commissie concurrentie website, in het Staatssteunregister.

Catalan

Commissie keurt Spaanse garantieregeling van € 2.55 miljard goed om bepaalde zelfstandigen en bedrijven te vergoeden voor geleden schade als gevolg van uitbraak van het coronavirus

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft op grond van de EU-staatssteunregels een Spaanse regeling van € 2.55 miljard goedgekeurd om bepaalde zelfstandigen en bedrijven die gerechtelijke schikkingsovereenkomsten volgen, te compenseren voor schade die is geleden als gevolg van de uitbraak van het coronavirus. De compensatie zal de vorm aannemen van overheidsgaranties voor terugbetaalbare nieuwe leningen die worden verstrekt door onder toezicht staande financiële instellingen, en nieuwe notes die worden uitgegeven op de alternatieve vastrentende markt. Volgens de regeling zullen ongeveer 15,000 zelfstandigen en bedrijven met onderschreven akkoordovereenkomsten met schuldeisers na gerechtelijke insolventieprocedures worden vergoed voor de schade die is opgelopen tussen 14 maart en 20 juni 2020.

Deze periode valt samen met de periode waarin de Spaanse regering beperkende maatregelen nam om de verspreiding van het virus te beperken. De Commissie heeft de maatregel beoordeeld onder Artikel 107 (2) (b) van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, dat de Commissie in staat stelt staatssteunmaatregelen van de lidstaten goed te keuren om specifieke bedrijven of specifieke sectoren te compenseren voor de schade die wordt veroorzaakt door uitzonderlijke gebeurtenissen, zoals de uitbraak van het coronavirus. De Commissie heeft vastgesteld dat de Spaanse regeling schade zal vergoeden die rechtstreeks verband houdt met de uitbraakbeperkingen van het coronavirus.

Het stelde ook vast dat de maatregel evenredig is, aangezien de beoogde vergoeding niet hoger is dan nodig is om de schade te vergoeden. De Commissie concludeerde daarom dat de regeling in overeenstemming is met de EU-staatssteunregels. Meer informatie zal beschikbaar zijn op de Commissie concurrentie website, in het openbaar case register, onder zaaknummer SA.59045.

Verder lezen

Catalan

Brussel overweegt om de parlementaire immuniteit van Puigdemont op te heffen

gepubliceerd

on

Het Europees Parlement kwam maandag (16 november) terug om te overwegen of de parlementaire immuniteit van de voormalige Catalaanse leider Carles Puigdemont moet worden opgeheven. (foto). De hoorzitting van Puigdemont werd - samen met twee andere Catalaanse separatisten - zeven maanden opgeschort vanwege de pandemie van het coronavirus. Puigdemont vluchtte in 2017 nadat Spanje een arrestatiebevel had uitgevaardigd voor zijn aandeel in wat Madrid beschouwde als een illegaal Catalaans onafhankelijkheidsreferendum. schrijf Ana Lazaro en Jack Parrock.

Hij kwam in België terecht en is lid van het Europees Parlement sinds zijn verkiezing in 2019. De commissie juridische zaken van het EP overweegt op verzoek van Spanje zijn immuniteit op te heffen - waardoor Madrid niet om zijn uitlevering kan vragen. Madrid heeft hetzelfde gevraagd voor twee andere pro-onafhankelijkheidsafgevaardigden, Toni Comín en Clara Ponsatí.

Na de vergadering van maandag zal de commissie op 7 december weer bijeenkomen, waar de drie leden van het Europees Parlement kunnen spreken.

Als hun immuniteit wordt opgeheven, wat vier maanden kan duren, zou Spanje opnieuw om uitlevering kunnen vragen. De Belgische en de Schotse rechters, de landen van verblijf van de drie EP-leden, zouden dan beslissen. Het Spaanse hooggerechtshof wil dat de Catalaanse politici worden berecht wegens opruiing, verduistering en ongehoorzaamheid vanwege hun deelname aan het referendum van 2017.

Verder lezen

Catalan

Spanje hoopt begin 2021 de eerste Pfizer-vaccins te ontvangen - minister

gepubliceerd

on

By

Spanje staat op het punt zijn eerste vaccins tegen COVID-19 te ontvangen, ontwikkeld door Pfizer en zijn partner BioNTech begin 2021, zei de minister van Volksgezondheid op dinsdag (10 november), in het kader van een deal waarover wordt onderhandeld door de Europese Unie, schrijf Inti Landauro, Belen Carreno en Nathan Allen.

De EU hoopt binnenkort een contract te ondertekenen voor miljoenen doses van het vaccin, kondigde de Europese Commissie maandag aan, uren nadat de twee bedrijven zeiden dat het voor meer dan 90% effectief was gebleken, in wat een grote overwinning zou kunnen zijn in de strijd tegen het coronapandemie.

Spanje zou aanvankelijk 20 miljoen vaccindoses krijgen, genoeg om 10 miljoen mensen te immuniseren, zei minister van Volksgezondheid Salvador Illa op de staatszender TVE, eraan toevoegend dat de vaccinatie gratis zou zijn.

Voldoende mensen zouden tegen april-mei gevaccineerd zijn, zodat de strijd tegen de pandemie in Spanje naar een ander stadium zou gaan, voegde Illa eraan toe.

In Spanje zijn in totaal 39,756 mensen overleden aan het virus, waarvan veel regio's weer onder lockdown-beperkingen staan ​​om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan. Het dodental op dinsdag steeg met 411 - het hoogste dagelijkse cijfer in de tweede golf van het land.

Spanje registreerde dinsdag 17,395 nieuwe gevallen van coronavirus, zo bleek uit gegevens van het ministerie van Volksgezondheid, waarbij het zich terugtrok van de pieken van meer dan 20,000 die vorige week werden geregistreerd en het totaal op iets minder dan 1.4 miljoen bracht - een van de hoogste in West-Europa.

Pfizer heeft aangeboden om te helpen met de logistiek om het vaccin te distribueren, dat diepgevroren moet worden bewaard om effectief te zijn, vertelde minister van Wetenschap Pedro Duque een persbriefing.

De centrale en regionale regeringen van Spanje zullen een beslissing nemen over wie voorrang krijgt op basis van "medische criteria", zei Duque.

Illa zei dat de Spaanse regering zou optreden om een ​​aanzienlijk deel van de bevolking te overtuigen, waarvan opiniepeilingen suggereren dat ze op hun hoede zijn voor elk vaccin tegen COVID-19.

"We zullen de waarheid vertellen, namelijk dat vaccins levens redden," zei Illa.

Verder lezen
advertentie

Twitter

Facebook

Trending