Verbind je met ons

Conferentie van de perifere en maritieme regio's van Europa (CPMR)

#VoluntaryMaritimeRegions bereid om veilige haven te bieden voor #OpenArms 

DELEN:

gepubliceerd

on

Verschillende maritieme regio's herhalen hun bereidheid om humanitaire hulp te bieden, naar aanleiding van de Open brief van de voorzitter van het Europees Parlement, David Sassoli, die oproept tot noodhulp aan de migranten die op de Open Arms-boot zijn gestrand. 

Verschillende leden van de Conferentie van Perifere Maritieme Regio's hebben hun bereidheid uitgesproken om de Open Arms een veilige haven te bieden, zoals blijkt uit recente verklaringen van de regionale regeringen van Catalonië, Valencia en Baskenland1. Bovendien hebben de regio's de wil uitgesproken om in de toekomst tot een vrijwillige oplossing voor soortgelijke gevallen te komen, evenals de daaropvolgende eerlijke verdeling en integratie van migranten2.

De Conferentie van Perifere Maritieme Regio's is ervan overtuigd dat vrijwillige steun de snelle humanitaire hulp kan bieden die nodig is in urgente situaties zoals die van de Open Arms (of, recentelijk, de Aquarius).

Niettemin moeten de instellingen harder werken aan langetermijnoplossingen. Hoewel de meeste bevoegdheden op het gebied van migratie en asiel bij centrale overheden liggen, kunnen regio's een sleutelrol spelen en beschikken ze over bevoegdheden en expertise om dat te doen. Met de lidstaten overeengekomen vrijwillige steun in het kader van dergelijke bevoegdheden kan een essentiële oplossing bieden voor mensen in nood.

De CPMR heeft binnen haar Task Force on Migration verschillende position papers gepubliceerd en relevante analyses uitgevoerd op basis van enquêtes onder leden, waaronder een Visuele mapping de competenties, behoeften en innovatieve ervaringen van de regio's onder de aandacht brengen. Sinds 2015 houdt de taskforce zich bezig met de respons op humanitaire noodsituaties die te maken hebben met irreguliere immigratie in de CPMR-regio's, evenals met opvang, integratie en sociaaleconomische ontwikkeling in een meerlagig bestuurskader. Meer recent ook de relaties tussen migratie en ontwikkeling en de rol van de Gewesten. In zijn laatste position paper wat de externe dimensie van het migratiebeleid betreft, blijft de CPMR de benadering van meerlagig bestuur analyseren als een duurzame oplossing voor een beter beheer van migratiestromen en de opbouw van inclusieve samenlevingen door middel van samenwerking.

De CPMR wenst graag dat er zo snel mogelijk een oplossing wordt gevonden om humanitaire hulp te verlenen.

1 Quim Torra i Pla, voorzitter van de regionale regering van Catalonië

advertentie

Mónica Oltra Jarque, woordvoerder van de regionale regering van Valencia

2 Baskenland over het SHARE-voorstel

Regio Extremadura

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending