Verbind je met ons

Europees parlement

Duurzame producten: 'Het wordt een kleine revolutie voor de consument' 

DELEN:

gepubliceerd

on

Het is tijd dat de industrie haar rol speelt om een ​​einde te maken aan wegwerpconsumptie, zegt EP-lid Biljana Borzan. Borzan (S&D, Kroatië) zit in de consumentenbeschermingscommissie en leidt de werkzaamheden van het Parlement nieuwe regels om consumenten te helpen milieuvriendelijke keuzes te maken en om bedrijven ertoe aan te zetten producten met een langere levensduur aan te bieden. Ga na hoe dit voor jou een verschil zal maken in haar interview met het YouTube-kanaal van het Parlement. Lees hieronder enkele fragmenten.

Het Europees Parlement werkt aan verschillende nieuwe initiatieven op het gebied van consumentenbescherming. U leidt gesprekken over de actualisering van verboden handelspraktijken. Wat wil het Parlement in de nieuwe wetgeving opgenomen zien?

Ik ben best trots op dit werk omdat ik geloof dat het uiteindelijk een kleine revolutie voor de consument zal zijn. We willen consumenten beschermen, maar hebben ook verantwoordelijke en vooruitstrevende industrieën. We willen alle praktijken en claims verbieden die niet gebaseerd zijn op uitstekende milieuprestaties en claims op basis van compensatie, want dat is uiterst misleidend. We willen vroegtijdige veroudering van producten uitbannen. En we willen er zeker van zijn dat producten te repareren zijn.

Waarom is deze update nodig?

Er staan ​​miljoenen verschillende labels op producten: milieuvriendelijk, natuurlijk... We willen ervoor zorgen dat wanneer een consument zo'n label ziet, dit ook echt een milieuvriendelijk product is. Producenten zijn slim. Ze weten dat consumenten zich steeds meer bewust worden van het belang van een schoon milieu en van onze doelstellingen in de groene transitie, en dat ze bereid zijn iets meer te betalen als ze er zeker van zijn dat een product echt milieuvriendelijk is. Helaas zit er soms niets achter dat soort beweringen. We willen orde scheppen in deze jungle van labels, zodat consumenten erop kunnen vertrouwen dat wanneer ze iets kopen, het ook echt milieuvriendelijk is.

U heeft de industrie geraadpleegd over deze nieuwe regels. Wat denken ze, zijn ze aan boord?

Ik denk dat ze beseffen dat er dingen moeten veranderen. En het is heel goed dat we degenen willen helpen die op een milieuvriendelijke manier zaken doen en zich niet op de juiste manier kunnen presenteren omdat er veel valse claims zijn.

Gaat de actualisering van de lijst van verboden handelspraktijken in dezelfde richting als de wetgeving inzake reparatierecht, die eindelijk in de maak is?

Laten we zeggen dat deze twee bestanden hetzelfde doel hebben. We willen renovatie mogelijk maken [om af te stappen van de wegwerpeconomie]. Nu zijn producten betaalbaar en zijn reserveonderdelen soms prijzig. Consumenten besluiten een nieuw product te kopen, want als je bijvoorbeeld een service belt en ze zeggen dat het reserveonderdeel 60% van de prijs van een heel product kost, ga je denken “nou, misschien over een paar maanden of een paar weken zal ik een nieuw probleem hebben ...", dus besluiten mensen om een ​​nieuw product te kopen en het product weg te gooien, dat misschien gemakkelijk gerepareerd had kunnen worden.

Waarom is het zo duur om een ​​product te repareren als het kapot gaat?

Ik wil geen promotor zijn van complottheorieën, maar het lijkt alsof er een heel systeem is dat ons nieuwe producten laat kopen. Als je producenten vraagt ​​waarom ze dit doen, zeggen ze dat de consument altijd een nieuw ontwerp wil. Ik kan dat begrijpen als we het hebben over bijvoorbeeld damesschoenen. Maar ik weet niet zeker of iemand een wasmachine heeft gekocht omdat er een nieuw ontwerp op de markt is.

Het aantal reparatiewerkplaatsen neemt elk jaar af. In kleinere EU-steden is het soms onmogelijk om originele reserveonderdelen te vinden. En de prijs van reserveonderdelen is te hoog. Het hele systeem werkt zo dat consumenten gedwongen worden een nieuw product te kopen omdat het niet te repareren is. Al zou meer dan 70% liever repareren dan een nieuw product kopen.

Hoe zorg je ervoor dat de prijzen van onderdelen omlaag gaan?

advertentie

Ik denk dat iedereen begrijpt dat de huidige manier van doen niet duurzaam is. (...) Als de industrie de mogelijkheid ziet om winst te maken met het produceren van reserveonderdelen, denk ik dat we allemaal tevreden kunnen zijn. En het milieu wordt verbeterd.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending