Verbind je met ons

Verontreiniging

Stof uit de Sahara, vulkaanuitbarstingen en bosbranden hebben allemaal invloed op de lucht die we inademen

DELEN:

gepubliceerd

on

De Atmosfeermonitoringdienst van Copernicus (CAMS) volgt routinematig belangrijke indicatoren van de samenstelling van de atmosfeer over de hele wereld, waaronder onder meer de kwaliteit van de oppervlaktelucht in Europa, rookuitstoot door bosbranden en mondiale concentraties van luchtverontreinigende stoffen en broeikasgassen. Tijdens de boreale lente (maart-april-mei) 2024 waren er verschillende relevante gebeurtenissen die verband hielden met de atmosferische samenstelling, die in dit seizoensoverzicht worden gepresenteerd.

CAMS-gegevens in actie – CAMS en de nieuwe Europese richtlijn luchtkwaliteit

Met als doel de negatieve effecten die luchtvervuiling heeft op de gezondheid van Europeanen verder aan te pakken, heeft de Europese Commissie heeft de Europese Ambient Air Quaity bijgewerkt instructies (AAQD) met het oog op een gezondere en duurzamere toekomst. De nieuwe richtlijnen stellen ambitieuzere doelstellingen voor 2030 en strengere limieten voor verschillende luchtverontreinigende stoffen. Om dit te bereiken geven de richtlijnen de wetenschap een speciale rol bij het monitoren van de luchtkwaliteit, zodat nauwkeurige, betrouwbare en vergelijkbare informatie aan de lidstaten kan worden verstrekt.

CAMS wordt expliciet genoemd bij deze herziening van de AAQD, aangezien de gegevens die CAMS produceert een bijzonder nuttig instrument zijn, waardoor de lidstaten nieuwe strategieën kunnen uitwerken om de luchtverontreiniging effectief terug te dringen, en de vooruitgang kunnen evalueren die is geboekt bij het bereiken van hun milieudoelstellingen.

Laurence Rouil, directeur van CAMS, zegt: “Dit is een belangrijk engagement van de Europese Unie om een ​​goede luchtkwaliteit voor onze samenleving te garanderen. En dit is ook een belangrijk moment voor de Copernicus Atmosphere Monitoring Service, waaruit blijkt dat we als operationele dienst volwassen zijn geworden. CAMS is volledig bereid om EU-lidstaten die onze diensten aanvragen te ondersteunen bij hun evaluatie- en kwaliteitsbeoordelingsactiviteiten na de toepassing van de AAQD.

Bovendien heeft CAMS nieuwe activiteiten ontwikkeld om de introductie van CAMS-producten door de lidstaten te vergemakkelijken: Nationale samenwerkingsprogramma's ondersteunen nationale experts bij het gebruiken en aanpassen van CAMS-producten en -instrumenten om beter aan hun eigen behoeften te voldoen en om hun eigenaarschap verder te ontwikkelen in de toepassing van de richtlijnen.”

advertentie

Monitoring van brandemissies – seizoen van natuurbranden in de tropen

De emissies als gevolg van bosbranden en open branden in Zuidoost-Azië, tussen januari en mei, waren in 2024 minder intens dan in voorgaande jaren, in termen van hun emissies (inclusief koolstof, aerosolen en luchtverontreinigende stoffen) en Fire Radiative Power (FRP). CAMS volgde de ontwikkeling van de branden in deze regio gedurende het hele voorjaar en constateerde dat de emissies voor het seizoen 2024 onder het gemiddelde lagen, ondanks een stijging eind april en begin mei. Ondanks de ondergemiddelde emissies hebben de branden tijdens het seizoen, naast andere emissiebronnen, bijgedragen aan een verslechterde luchtkwaliteit.

Verschillende regio's in tropisch Zuid-Amerika, met name Venezuela en de buurlanden, hadden te maken met toegenomen brandactiviteit als gevolg van de drogere omstandigheden eind 2023. Venezuela, Guyana, Suriname, Bolivia en de Braziliaanse staat Roraima kenden recordwaarden van FRP en hoge koolstofemissies tussen 1 januari en 15 mei. Bovendien hebben Mexico en Midden-Amerika sinds eind maart te maken gehad met aanzienlijke bosbranden, wat heeft geleid tot een bovengemiddelde COXNUMX-uitstoot voor deze tijd van het jaar.

Een andere relevante episode die CAMS de afgelopen maanden heeft gevolgd, was de vroege start van het natuurbrandseizoen in Canada. Volgens gegevens van het CAMS Global Fire Assimilation System (GFAS) waren de emissies van natuurbranden in mei 2024 in British Columbia meer dan het dubbele van het vorige hoogste niveau gemeten in mei 2023, waarbij de totale emissies van Canada in mei ook een van de hoogste van de afgelopen 22 jaar waren. . CAMS blijft de natuurbrandsituatie in Noord-Amerika, Europa en Siberië volgen naarmate de zomer vordert.

Vulkanisch ZO2 monitoring – vulkaanuitbarstingen Reykjanes en Ruang

De Mount Ruang-vulkaan, gelegen in Sulawesi, Indonesië, barstte op 16 april voor het eerst sinds 2002 uit. CAMS hield de door de uitbarstingen uitgestoten zwaveldioxide (SO2) en sulfaataerosolen nauwlettend in de gaten om het transport van de pluimen over lange afstanden en de gevolgen ervan te beoordelen. op de atmosfeer en de lokale luchtkwaliteit.

De aspluim die door de eerste uitbarsting werd gegenereerd, heeft naar schatting een hoogte van meer dan 15 km bereikt. Bovendien werden de SO2-pluimen die als gevolg van de uitbarsting werden waargenomen, over grote afstanden getransporteerd en bereikten India en zelfs de Hoorn van Afrika. De vulkaanuitbarsting had echter alleen plaatselijk invloed op de luchtkwaliteit, aangezien dit transport op grote hoogte plaatsvond.

CAMS heeft ook de vulkanische activiteit op het IJslandse schiereiland Reykjanes nauwlettend gevolgd. Op 16 maart barstte de vulkaan uit, in een episode die duurde tot 9 mei. Een paar weken later, op 29 mei, begon een nieuwe episode die resulteerde in verdere uitstoot van SO2.

Als u geïnteresseerd bent in CAMS-monitoring van vulkanisch SO2, kunt u onze Vraag en antwoord over de vulkaan.

Terugkerende stofepisoden uit de Sahara treffen Europa

De lente in Zuid-Europa werd gedomineerd door terugkerende indringers van stof uit de Sahara. Tussen 1 maart en 31 mei heeft CAMS verschillende episoden waargenomen waarbij hoge concentraties fijn stof de Middellandse Zee overstaken. Een van de belangrijkste van deze gebeurtenissen vond plaats tussen 22 en 24 april en trof vooral Griekenland. Als resultaat van deze episode werden in veel delen van Griekenland, inclusief Athene, rood- en oranjekleurige luchten ervaren.

Uit waarnemingen blijkt dat de intensiteit en frequentie van deze gebeurtenissen de afgelopen jaren in sommige delen van Europa is toegenomen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending